Interjúk

Catamenia Interjú

(scroll down for English Version)

Hello. Hogy érzitek magatokat mostanság? Felkészültetek az idei év betervezett feladataira?

Riku: Hello. Jól vagyunk, köszönjük. Néhány hete jött ki az új albumunk, a Cavalcade és a visszajelzések nagyon jók, úgyhogy igen, mondhatjuk, hogy készen állunk az idei zúzásra.

Nem olyan régen jelent meg az új albumotok “Cavalcade” címmel. Miért éppen ezt a címet választottátok?

Riku: A cím jelentése teljesen megfordult. Az emberiség történelmének ismert és kevésbé ismert hódítói és hadurai észrevehető kavalkádok közepette mentek keresztül a meghódított területeken – ez pedig sosem történt ártatlanok vérontása nélkül. Ezeket a dolgokat akartuk kiszedni az uralkodók szívéből és, a lelkiismeret pengéjét átdöfni rajtuk, miközben a holt és megkínzott áldozataik végignézik. Így, a címadó dalunk “Sorrow’s Cavalcade” jelentése teljesen más aspektusban jelenik meg, mint ahogy azt a történelemkönyvekből megismerhettük. Egyébként a “Kavalkád” szónak semmiféle mélyebb értelme nincs, mégis, ilyen formában teljesen jól használható címként.

Szerintem mindig változott a zenétek lemezről lemezre. A kezdetekben nagyrészt black metalról beszélhettünk, bár akkor is voltak egyéb színezékek, de mostanra már elég sok power metal elemet figyelhetünk meg! Mit mondanál ezekről a változásokról?

Riku: Nos, a szerzeményeket illetően mindig is úsztunk az árral és természetes lépéseket tettünk, ha zenéről volt szó. Sosem hoztunk közvetlen döntéseket azt illetőn, hogy milyen zenét csináljunk, vagy mi a “divat” mostanában. A Catamenia történelmében a zene mindig természetes módon született. Persze azt mindig tudtuk, hogy metál lesz, de a kisebb-nagyobb döntések mindig természetes módon zajlottak, és ez a tradíció az új albummal is folytatódik.

Ez a kilencedik lemezetek! Mennyire kiforrott a stílusotok, vagy mindig változni fogtok valamelyest? A régi rajongók szerinted még ugyanúgy kedvelik a mostani Catamenia zenéjét?

Riku: Ahogy korábban már említettem, sosem tudod, mi történhet a Catamenia jövőjében és zenéjében. Minden rögtön változik, természetes módon. Hogy mindig változni fogunk? Nos, remélem, igen, a zenénk valószínűleg folyton változni fog, mivel nem szeretnénk évekig csak körözni albumról albumra. Tényként közölhetem, hogy amikor nem érezzük az örömöt a zenében, akkor egy kicsit pihentetjük a Catamenia-t és valami másra összpontosítunk helyette. De ez nem igazán fog bekövetkezni a közeljövőben mivel nagyszerű a hangulat a zenekarban, mindenki nagyszerűen érzi magát. Persze vannak régi rajongók, akik nem értenek egyet ezekkel a változásokkal és teljes mértékben ellenzik azokat, néhány ember nem érti meg, hogy néha szükség van a változásokra, néha kisebbekre, néha viszont nagyobbakra is, mint például a zenénkben most. Nem akarom ismételni magamat, de szükség van a kihívásokra. A “VIII” felvétele után a banda nagyon rossz pillanatokkal nézett szembe, közel volt a vég. Nem éreztem, hogy örömmel tudnám tovább folytatni ezt az egészet. Aztán a srácok azt mondták, adjak még egy esélyt magamnak, én pedig megírtam a “Cavalcade” első számát. Azonnal éreztem, hogy a szenvedély kihunyt lángja újra fellobbant, így elküldtem a srácoknak a számot és nagyon ideges voltam, hogy mik lesznek a reakciók, mivel tudtam, hogy ez a szám most egy kicsit más. A srácok imádták a számot és a reakciók fantasztikusak voltak, így folytattam az írást.

Vendégzenészként Ville Laihiala is hallható a “Blood Trails” dalban. Miért éppen őt hívtátok meg? A másik dolog, kicsit furcsának érzem, hogy a vendégzenésszel együtt énekelt tracket rögtön a lemez elejére tettétek!

Riku: Nem értek egyet. Nem találom furcsának, hogy a vendégénekest az album első számában szerepeltetjük. Amikor felvettük az albumot, még nem tudtuk a számsorrendet, mert azt csak a felvételek elkészülte után találtuk ki. Ville énekével, vagy a nélkül, a “Blood Trails” tűnt a tökéletes nyitószámnak. Már a “VIII” készítése során is eldöntöttük, hogy Ville-t meghívjuk, de az akkori káoszba nem akartuk behívni. Úgy döntöttünk elhalasztjuk és majd a következő albumon szeretnénk hallani, és így is lett, hehe. Elég szeptikus volt, mivel azt hitte, hogy még mindig azt a gyors black metal-t játsszuk, de kellemesen csalódott az új irány hallatán. Nagyon tetszik neki az új album és egész nap a stúdióban maradt volna és az új számokat hallgatni. Nagyon profi és nagyszerű ember!

Az eddigi borítókon mindig szerepelt a farkas, a mostanin pedig nem található! Úgy érzitek, ez a lemez, már egy másféle irány, és azért nem tettétek fel szimbólumként, vagy mi az oka?

Riku: Igen, ez a helyzet dióhéjban. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy az új számok teljesen mások lesznek, mint a régiek voltak, eldöntöttük, hogy a borítón is változtatunk és Wolfie-nak megrendezzük a jól megérdemelt nyugdíjazó partyját. Az is idegesítő volt, hogy rengeteg banda képviselteti magát farkassal vagy farkasokkal, és mára már nem igazán jött be. A farkas viszont mindig is a múltunk lesz és ezt senki nem veheti el tőlünk.

Bónuszként egy Sentenced és Megadeth dalt is feldolgoztatok. Miért döntöttetek úgy, hogy ezt feltegyétek az albumra?

Riku: Mindig is fel akartam dolgozni egy Megadeath számot, különösen az “Angry Again”-t. Mindig imádtam Mr. Mustaine-t és a Megadeth-et. Könnyedén mondhatnám, hogy Dave mindig is a hősöm és példaképem lesz, heheh. Szóval, most úgy éreztem, hogy nagyszerű alkalom lenne megcsinálni a feldolgozást. A “Farewell” c. Sentenced song inkább egy tiszteletadás Mr. Tenkula-nak és a Sentenced-nek, nem pedig csak egy feldolgozás.

15 év alatt elég sok tagcserétek volt. Mennyire stabil jelenleg a csapat? Várható valamilyen változás a csapat felállásában?

Riku: Igen, sok tagcserén túl vagyunk már, amik mindig nagyon szomorú dolgok. Nincs nehezebb dolog annál, hogy elengedj valakit és mást tégy a helyére. De mint az előzőekben már mondtam, ezek a természetes változások a Catamenia történelmében valószínűleg hatással vannak ezekre a tagcserékre. Főként én szerzem a számokat és majdnem az összeset én szereztem, így nagy valószínűséggel az én hatásaim érvényesülnek bennük. Soha se mondd, hogy soha, de úgy néz ki, ez lesz az utolsó felállás. De nem látjuk a jövőt.

Kivel fogtok, és kivel szeretnétek turnéra menni? Mennyire játszotok a régi lemezről, és mely album dalaiból tevődik össze jelenleg a setlist?

Riku: Olyan sok banda van, akikkel megosztanánk a színpadot, a múltban nagyon jó volt a Finntrollal, Winterhorde-dal és Warcall-al játszani. Nehéz megmondani, kikkel játszanánk még szívesen, de olyan bandákkal pl., mint a Dark Tranquillity, Children of Bodom, Amon Amarth és természetesen a Finntrollal ismét. A turnén játszunk néhány régi számot is, de főként, természetesen az új dalok fognak dominálni, mivel ez főként egy “Cavalcade” promó turné. Van egy listánk, amiről minden este választunk számokat.

Egyébként milyen életet éltek hétköznapjaitokban? Mennyire teljes most az életed?

Riku: Néhányunk dolgozik vagy tanul, néhányunk pedig mindkettőt vagy egyiket sem, hehehe. Mások nevében nem beszélhetek, de boldog vagyok az életemmel. Persze, mindig lehetnének jobb helyzetek, de nem jó ezekről panaszkodni, inkább élni kell az életet. Az élet túl rövid, hogy ezeken gondolkodjuk.

Köszönöm a válaszokat, minden jót!

Riku: Nagyon szépen köszönöm az interjút. Akik nem ismernének, azok nézzék meg a “Cavalcade”-t a myspace oldalunkon: www.myspace.com/catameniaband. Sziasztok!

————————

ENGLISH VERSION:

Hello! How do you feel nowadays? Are you prepared for this year’s scheduled tasks?

Riku: Hey there. We’re doing just fine, thank you for asking. Just couple of weeks ago our new album “Cavalcade” was released and the feedback has been really great so far, so yes you could say that we’re ready to rumble for all the tasks this year.

Your latest album entitled Cavalcade was released recently. Why did you choose this title?

Riku: The meaning of this title is turned and twisted upside down. Through the history of whole mankind and human all known and not-so-known conquerors and warlords came back home or went thru dominated cities in a huge and highly noticeable cavalcade – and without shedding an innocent blood and destruction that event has never took place and happened. We wanted to take these little stings from rulers’ hearts and put them back as a blade of conscience while all their dead and torchered victims are watching. So, like in the title song our meaning for “Sorrow’s Cavalcade” has a totally different meaning and totally different aspect to it as our history books have told us. And actually as a word, “Cavalcade” fits perfectly for album title eventhough it would not have any deeper meaning or anything.

I think that your music has changed from album to album. In the beginning, it was mostly black metal with some additional colors, but today, we can find lots of power metal elements in it. What would you say about these changes?

Riku: Well, we’ve always went with the flow with our composing and took natural steps regarding our music. We have never made any direct decisions what kind of music we should do or what kind of music is now “fancy”, trendy or anything like that. The steps from the very begininning of history of Catamenia’s music has always been natural ones. Of course we have always known it’s always going to be metal music, but the changes, either minor or major ones, have always been natural evolution in our history and so this “tradition” continues on this new album as well.

This is your ninth album. What stage of progress is the band in? Will you keep changing forever? Do you think that fans of early Catamenia like your new albums?

Riku: As I said earlier, you never know what happens in the future of Catamenia or in it’s music. We always go with the flow and the changes happen in a instant and with natural steps and evolution. Will we keep changing all the time? Well, I surely do hope that the progress of our music will always include some changes because it’s not fun to go in a circle for years and album after album. I can say for a fact that when we do not feel the joy in our music, we’ll put Catamenia for it’s well deserved retirement and focus our energy into something else. But now I can say that will not happen anytime soon because we’re enjoying our hearts out and have a great chemistry and atmosphere in the band. Of course there are early fans who really disagree about everything and our changes and don’t like them at all, but for some people it’s hard to understand that changes are really needed sometimes, whether they are minor or major ones like in our music now. We do not want to repeat ourselves over and over again and we want to have some challenges as well. After the recordings of “VIII” the band faced really bad moments and it was close that I would have called it the end. I just did not feel comfortable or did not feel the joy in playing anymore. Then the guys said that I should give it a one more try and push, so I composed the first new song for “Cavalcade”. Immediately I felt the missing flame of passion lid again in my heart, so I sent the song to the guys and was really nervous about their reaction because I knew the song is different. The guys loved the song and their reaction was something so amazing that I continued composing the rest of the new songs and the rest is history.

Ville Laihala appears as a guest in Blood Trails. Why did you invite him? I feel a bit strange about placing a guest-sung song as first on an album, do you agree?

Riku: Actually I do not agree. I do not find it strange at all to place the guest vocalist on the first song of the album. Actually when we were recording this album, we did not know the order of the tracks, because that was decided after all was recorded and done in the studio and as a song, with or without Ville’s vocals, “Blood Trails” was just a perfect opener for the whole album. We already had this idea to use Ville’s vocals on our previous album “VIII” but everything just went really bad with the recordings of that album back then, so we did not want to bring Ville into middle of that chaos. We decided to postpone and invite him to sing on the next one and that’s what happened, heh. He was really sceptic about everything because he was really afraid that we’d still play this fast tremolo picking black metal, but was really positively surprised our new direction. He really loves the new album and wanted to stay whole day there in the studio and listened the new songs all over and over again. He is really professional and a great person to work with!

All of your covers so far had a wolf on them, but the new one does not. Did you not put it on because you felt that this album is a new direction, or is there any conscious decision behind it at all?

Riku: Yes, I think that is the case in a nutshell. After we knew that the new songs will be different from the previous ones, we also wanted to change the covers also and so we decided to give Wolfie it’s well-earned retirement party. Also one annoying issue is that there are thousands of bands nowadays using wolf or wolves as their representative, so we did not feel comfortable with it anymore. But wolf will always stay there in our history and no one cannot take away that from us.

As a bonus, you covered a Sentenced and a Megadeth song. Why did you decide to record these?

Riku: I have always wanted to make and execute the cover of one of Megadeth songs and especially “Angry Again”. I have always admired Mr. Mustaine and Megadeth. Well what I am lying, I could easily say that Dave is and will be my hero and idol, heheh. Anyways, this time it seemed a really great opportunity to make the cover from that song because the atmosphere in the band was great and everyone liked the idea of making the cover of that song. The cover of Senteced’s song “Farewell” is more like a tribute for Mr. Tenkula and Senteced than just being a cover song.

You had a lot of band members during the 15 years. How stable is the current team? Are any changes to be expected?

Riku: Yeah, we have faced many line-up changes in the past and those kind of events are always really sad and not-wanted. But sometimes there are no toher choice but to replace and let someone go. But as said ealier about the natural evolution in our music, these changes have also been somekind of natural evolution in history of Catamenia because of course they have had some kind of impact in the events happened during these years. I am the main composer of the band and have composed almost every single song, so of course it’s natural that these events haven’t had that kind of a direct influence on the songs itself, but more like a mental game and impact on the way of our history past these years. You hsould never say never, but now it seems that this will be the final line-up. But as said, you can never foresee the future and what will happen.

With whom will you tour and with whom would you like to tour? Will you play old songs? What’s the distribution of the songs in the playlist?

Riku: There are so many bands that we would like to share a stage, but from the past I would say that the most fun time has been with bands like Finntroll, Winterhorde, WarCall, etc. It’s really difficult to say with whom we would like to share a stage in the future, but let’s say bands like Dark Tranquillity, Children of Bodom, Amon Amarth and of course Finntroll again. On tours we’ll play some old songs as well, but the main weight is of course on the new songs because the tours this year are more like a promotional ones for “Cavalcade”. We’ve got this list with several songs where we alwayspick the songs every night, but usually after couple of nights we’ll go with the setlist which we and the crowd find as a good and proper one.

What are your everyday lives like? How content are you with your lives right now?

Riku: Some of us are working, some of us are studying and some of us do the both or neither of those, heheh. I cannot say behalf of the other guys, but I am quite comfortable with my life here. Of course always there could be a better situation and something to push more and some things could be better, but you should not whine about those issues, but live your life with full. Life’s too short to bitch about small things.

Thanks for the answers and all the best!

Riku: Thank you really much for making this interview happen. The ones who are unfamiliar with our music can check some of the new songs from “Cavalcade” on our myspace player @ www.myspace.com/catameniaband. Cheers and beers!

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Catamenia – Digital Compilation

KMZ

Hot News – Catamenia compilation album!

KMZ

CATAMENIA – Cavalcade

Black_wizard

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z