Interjúk

Cemetery Of Scream Interjú

(scroll down for English Version)

Helló!
Először is szeretnék gratulálni a kiválóan sikerült új lemezetekhez. Töredelmesen be kell vallanom, hogy nekem a Frozen Image volt az első találkozásom a zenétekkel, de hamar igen közel került hozzám, emiatt szeretnék minél többet megtudni rólatok, és megosztani az olvasóinkkal is.

Köszönjük, hogy érdeklődtök a zenénk iránt. A Frozen Images a hetedik kiadványunk az új énekessel, Olaf Rozanski-val. Örömünkre szolgál, hogy válaszolhatunk a kérdésekre.

Arra kérnélek, mesélj kicsit az eddigi munkásságotokról, hogy láthassuk honnan és hogyan jutottatok idáig!

Oh, hát ez egy hosszú történet. De megpróbálom rövidre fogni. Thrash metal bandaként kezdtük, ATROX néven, 1992-ben. A legelső project romjain, felvettük a Sameone című demónkat, de ezt már Cemetery Of Scream néven. Aztán felgyorsultak és simábbá váltak az események. A sikeres 1995-s debüt, a Melancholy megnyitotta előttünk a határokat, így hamarosan jöhetett a következő album, a Depression (1997) is. Az 1999-es évben mutattuk be a Fin de Siecle mini CD-t, mely a 2001-es Prelude to a Sentimental Journey előfutára volt. Aztán jött a The Event Horizon 2006-ban és – természetesen – az új agyszüleményünk, a Frozen Images.

Kik voltak a főbb példaképeitek, hatásaitok induláskor és kik nevezhetők annak most, ha vannak még ilyenek?

A kezdetektől napjainkig, mindig sajátos hangulatú zenét készítettünk, a gothic, a doom és a szimfonikus metal egyfajta keverékét. A dalszövegeket illetően is kialakult a sajátos filozófiánk, amit nagyon fontosnak tartunk, mivel az közvetíti az image-ünket és nézeteinket a hallgatók felé. A dal és szó elkötelezett hívei vagyunk, hiszen mindkettő Művészet.

Több mint 15 éve nyomjátok a metalt, ez azért nem semmi. Gyanítom, sokat változtak ez alatt a lehetőségek, és a színtér is Lengyelországban. Milyen most a helyzet nálatok? Milyen esélyei, lehetőségei vannak egy rock/metal csapatnak?

Nincs ebben semmi gyanús. A zene folyton változik, mindig is változott, úgyhogy természetesen megtanultunk sok innovatív játéktechnikát, hogy az idők szellemének megfelelően fejlődhessünk. A zenénket metal evolúcióként lehetne meghatározni – lassú, de erőteljes és mindig előre mutat, mint egy tank. A színtéren a helyzetünk egy kicsit más, sok a fiatal banda – néhányuk jó és ambiciózus, néhány pedig kész katasztrófa. Mindemellett az old school a király – az olyan bandák, mint a KAT, a TURBO, a BEHEMOTH, az ALASTOR vagy a VADER folyamatosan lezúzzák a szcénát hatalmas energiájukkal.

Van lehetőség bármilyen rádiós, tévés jelenlétre, vagy nincs túl sok esély komolyabb médiaszereplésre?

Hallhatóak vagyunk különböző rádióállomásokon, itt is és külföldön is, de az Internet által könnyebben és jobban ránk találhat a hallgató. Ami a tv-t illeti, oda nem könnyű meghívást kapni, hacsak nem vagy mainstream sztár. A lengyel tv-k simán kerülik a metál zenét, mert sátánistának és veszélyesnek titulálják. Sebaj! A moldovai nemzeti tv-ben szerepeltünk nem rég – és az már valami!

Ti mennyire vagytok már ismertek, népszerűek otthon illetve, külföldön? Hol a legerősebb a külföldi rajongói bázisotok?

Elég népszerűek vagyunk Oroszországban, Ukrajnában, Moldovában, Németországban, Ausztriában és még Mexikóban és Chilében is! Sok független rajongói bázisunk van rengeteg országban, elég nehéz követni őket, de mindig nagy öröm rájuk bukkanni a neten. Egyébként kapunk üzeneteket e-mailben, hagyományos levélben és levelezőlapokon is. Jó, nagyon jó. Ez azt jelenti, hogy sok ember hallgat minket és várja a következő albumokat.

Mit gondolsz, mennyire nagy segítség a lengyel bandák számára a Metal Mind jelenléte, a hazai és a nemzetközi színtérre egyaránt jó rálátása?

Az olyan kiadók, mint a Metal Mind és Mystic Production léte nagyon fontos és nélkülözhetetlen tényezője egy olyan ország metál zenéjének, ahol nagyon nehéz önálló stílusban alkotni, játszani. Így minden apró lépés, amely segít bennünket túlélni és ismertté válni, nagyon üdvözlendő!

Gondolom, elégedettek vagytok az új lemezzel, van rajta valami, amit ma már másképp csinálnátok?

Nincs, egyáltalán nincs. Keményen és szisztematikusan dolgoztunk az anyagon, így nagyon elégedettek vagyunk vele. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy megálltunk és nem akarunk továbblépni. De mindent egybe vetve ez most teljesen okés.

Érdekes, hogy épp egy Moody Blues dalt dolgoztatok fel, azt hiszem, nyugodtan mondhatjuk, hogy nem kézenfekvő választásról van szó. Kinek az ötlete volt és miért éppen a Night In White Satin-t gyúrtátok át és tettétek fel a CD-re?

Egy híres lengyel rádiós (Mr. Tomasz Beksinski) ezt a tökéletes leírást adta a dalról: “Ez a legszomorúbb és egyben a leggyönyörűbb dal a szerelemről”. Később öngyilkos lett, szavai azonban időtállóak és örökké élnek. Emiatt készítettük el a Moody Blues feldolgozást.

Melyik nóta a csapat közös kedvence és melyek azok, amelyek biztosan bekerülnek a koncertprogramba?

Az attól függ. Megvannak a klasszikus tartóoszlopok, mint a Melancholy, az Episode Man, a Dolor Ante Lucem, a Breeze, a Colder Than Ever, az Overcall, a Prophet vagy a Cold Obsession in my Eyes, és még sok más – de vannak nem átlagos számlistáink is; azt játsszuk, ami a hely hangulatához leginkább illik.

Ha egy dallal kellene bemutatnod valakinek az új albumot, mely dalra esne a választásod?

Az összessel, ez az album egy teljes egész – a dallamok, a hangszerelés, a dalszövegek és a grafikai elemek mind összekapcsolódnak.

Ha valaki a Frozen Image-dzsel ismert meg benneteket, akkor a régebbi lemezeket szerinted milyen sorrendben érdemes meghallgatnia?

Soha nem ajánlanánk senkinek, hogy milyen sorrendben hallgassa meg az albumainkat! Ha valaki szeret minket, és érdekesnek találja a zenénket, akkor magának válassza ki és fedezze fel az albumainkat. A szabadság mindenek előtt, szabadság:)

Neked melyik a kedvenc COS albumod?

Mindegyik fontos, mindegyik egy lépés a történelmünkben:)

Kérlek, mesélj el az eddigi legjobb és legrosszabb koncertélményetekről!

Általában csak jó pillanatok vannak, ritkán akad pár rosszabb, a legjobb koncertek jönnek időről időre. De semmi különleges, semmi extrém se a legrosszabbat, se a legjobbat illetően. Mikor turnéra megyünk különböző helyekre, országokba, akkor velünk is szép, jó és mókás dolgok történnek, mint minden más zenekarral.

Nagyon hangulatos a lemez borítója, direkt a zenétekhez készült, vagy ti akadtatok rá valahol erre a képre? 

Igen, ez kifejezetten ehhez az albumhoz született meg, a fotó egy valódi balti tájképet és egy magányos embert ábrázol a dűnék közt a lengyel tengerparton. Tökéletes harmóniában van a Frozen Images hangulatával.

Terveztek klipet a Frozen Image valamelyik dalához? Ha igen, melyikhez?

Igen, tervezünk. Egy lengyel-francia filmes csapattal együtt készítünk majd egy frankó videoklipet. De még nem áruljuk el a titkot. Túl korai lenne.

Ha jól láttam, egyelőre lengyel és ukrán koncertdátumaitok vannak erre az évre, kikkel játszotok ezeken a bulikon? Egy közeljövőbéli magyar koncertre látsz esélyt?

A közeljövőben lengyel és ukrán bulikon az Apocalyptica-val, a Lacrimosa-val és a Sirenia-val lépünk fel. Amint befejeztük a turnézást, majd gondolkodunk más helyeken is. Ki tudja, talán Magyarországon is játszunk majd, de ez mind a menedzsmenttől függ, nem rajtunk múlik.

Köszönöm az interjút, további sok sikert a csapatnak!

Nagyon köszönjük mi is. Sok varázslatot és mindörökké doom!

—————————–

ENGLISH VERSION:

Hello!
At first I would like to congratulate for your excellent new album. To come clean I have to say that my first experience with your music was with Frozen Images, but in no time it came close to me. And because of this I want to know as much as I can of you and share the information with the readers.

Thank you for your interest in our music. “Frozen Images” is our seventh release, with the new vocalist, Olaf Rozanski. It will be our pleasure to answer your questions.

I’d like to ask you to tell a bit about your work so far so we could see where you started and how you got here!

Oh, that’s a long story. But we”ll try our best to cut it short. We started off as a trash metal band under the name of ATROX in 1992. On the ruins of that very first project, we recorded our demo release “Sameone” – this time as Cemetery of Scream, already. And then things went fast and smoothly for us. Our successful 1995 debut album “Melancholy” opened the borders for us and was soon followed by our next production called “Deeppression” (1997). The year 1999 saw us releasing the “Fin de Siecle” mini CD, which was the foretaste of “Prelude to a Sentimental Journey” (2001). Then came “The Event Horizon” (2006), and – of course – the latest brainchild of ours entitled “Frozen Images”.

Who were your main ideals, influences at the beginning and who impress you now, if there are still such people?

Since the beginning until the present day, we have always created our own atmospheric music that is a medley of gothic, doom and symphonic metal. We have also developed our separate philosophy for song lyrics, which we find very important because they convey our images and visions to the listener. We are devoted to song and word as they are both the Art.

You are playing metal for more than 15 years, this is not a small thing. It’s suspicious that you have changed a lot and the scene in Poland has also changed. What is the situation nowadays? What chances, opportunities got a rock/metal band?

There is nothing suspicious about it. Music still develops, as it always has, so we have naturally learnt a lot of innovative techniques of playing to keep ourselves updated on the spirit of times. Our music can be defined as metal evolution – slow, but powerful and always going onward like a tank. The situation on our scene is a bit different, there are many young bands – some of them are good and ambitious, some are a disaster. However, the old school rules – bands such as KAT, TURBO, BEHEMOTH, ALASTOR or VADER constantly smash the scene with their forceful energies.

Is there a chance to appear in radio or television or there aren’t any way to get in the mainstream media?

We are on different radio stations here and abroad quite often, but the Internet certainly made it easier and better for us to get closer to our audiences. As to television, it is not easy to be invited there if you are not one of the mainstream stars. Polish TV’s generally avoid metal music because it is thought to be “satanic” and “dangerous”. Never mind! We were on the national TV in Moldova, some time ago – and that was really something!

How famous are you at your and at other countries? Where is your biggest foreign fanbase?

We are quite popular in Russia, Ukraine, Moldova, Germany, Austria, and also Mexico and Chile! We have plenty of independent fan-bases in many countries, it”s really hard to keep track of all of them, but we have good fun checking them out on the Net. Besides, we receive masses of emails and traditional postcards or letters. Nice, very nice. Meaning there are many people out there listening to us and waiting for our next albums.

What do you think how much help is the presence of Metal Mind for the Polish bands? Has it got a good view on the home and the foreign scene too?

The existence of the labels like Metal Mind and Mystic Production is a very essential and helpful factor for metal musicians in this country where it’s so hard to play any genre of independent music. So every single move to help us all survive and become noticed is very welcome.

I think you are pleased with the new album, is there a thing on it that you would do it in an other way now?

No, definitely not. We were working hard and systematically enough on this material, so we are very satisfied with it. Naturally, it doesn”t mean that we have stopped and will not go any further. But for the time being, the whole thing seems OK to us.

It’s interesting that you have made a cover of a Moody Blues song, I believe it is safe to say that this wasn’t an obvious choice. Who’s idea was this and why did you covered the song Night in White Satin?

There was such a famous radio presenter in Poland (namely, Mr. Tomasz Beksinski) who said a perfect sentence about this song: “It is the saddest but also the most beautiful song about love”. Later on, he committed suicide, however his words still remain alive and timeless. That is what really made us cover Moody Blues.

Which song is the favourite of the band, and which one’s will be on the concert’s setlist?

It depends. We’ve got our classic iron pillars like “Melancholy”, “Episode Man”, “Dolor Ante Lucem”, “Breeze”, “Colder Than Ever”, “Overcall” “Prophet” or “Cold Obsession in my Eyes”, plus many others – but there is no regular track-list for our gigs; we just play what suits best the atmosphere of the venue we’re in.

If you have to introduce the album with one song which one would be it?

All of them, this album is one whole – its melodies, arrangements, lyrics and graphic design are interrelated.

If someone came to know you with Frozen Image, then what order would you suggest him to listen to your earlier albums?

We would never suggest any order of listening to our albums to anyone! If someone likes us and thinks our music to be interesting, let them choose and discover the rest of our albums on their own. Freedom, first of all, freedom:)

Which one is your favourite COS album?

All of them are important, each is a step through our history:)

Please tell us about your best and worst concert experience ever!

Usually, there only good moments, sometimes a few bad moments, best concerts from time to time. But nothing really significant, no extremes like the worst or the most excellent. When we go touring different places or countries, we have a great deal of nice, funny or comic adventures like any other band does.

The cover of the album is really moody, has it been created for the music or you just found it somewhere?

Yes, it has been created especially for this album, the photograph depicts a real Baltic landscape and a lonely man among some dunes at the Polish seaside. It remains to be in perfect harmony with the mood of “Frozen Images”.

Are you planning to create a music video for any song of Frozen Image? If yes then for which song?

Yes, we are. We’re about to shoot a cool video-clip in collaboration with a Polish-French film team. However, we won’t betray the secret, yet. It is still too early.

If I am right you have Polish and Ukrainian dates for this year, who do you play with on these gigs? Do you see a chance for a Hungarian gig in the near future?

The Polish and Ukrainian gigs in the near future include our concerts with Apocalyptica, Lacrimosa and Sirenia. As soon as we finish touring here and there, we”re going to think about some other venues. Who knows, maybe Hungary, but it is all up to our tour management, not to us.

Thanks for the interview, I wish you a lot of success!

Thanks a million, too. Much magic and stay doom forever!

WEB: http://www.cemeteryofscream.com/

Kapcsolódó cikkek

CEMETERY OF SCREAM – Frozen Image

Southpeace

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z