Interjúk

Christian Epidemic Interjú

A hazai underground egyik jeles képviselője a black/death/trash stílusjegyeket egyesítő muzsikát játszó Christian Epidemic. A tavaly lezajlott, kisebb európai körútjukon kiderült, hogy nem csak itthon népszerűek, és az is, hogy külföldön milyen élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodhat egy magyar banda… Erről, a zenekarral kapcsolatos aktuális eseményekről, friss infókról a (relatíve) legfrissebb tagot, a gitáros Borhidi Gábort kérdeztem, még hozzá élőszóban.

A tavalyi évben egy nagyobb lélegzetvételű turnét bonyolítottatok le. Mesélj erről egy kicsit! Mik voltak az állomások, hogy sikerültek a bulik?

A turné az túlzás, nevezzük olyan „miniturnénak”. Három cseh, egy lengyel állomás volt (nem tudtam, hogyan kell leírni a városneveket, mivel Gábor sem tudta… – P_P) Örülök, ha a nevüket ki tudom mondani. Alapvetően jól sikerültek a bulik, volt, ahol kevesebben voltak, mint amire számítottunk, de a lengyel állomásra elmondható, hogy az a buli nagyon jól sikerült. A hely nem volt túl bizalomgerjesztő, de ott sokan voltak, és látszott az embereken, hogy nagyon vágják a dolgokat. A másik zenekar, akikkel voltunk, a Bloodrainbow felvételeit visszanézve is láttuk, hogy például tudták, hol vannak a váltások, tényleg vágták a dolgokat. Volt egy srác, akivel beszélgettem, ő azt mondta, hogy csak miattunk jött el, a Tesco-ban dolgozott, erre emlékszem 🙂 Dehát Lengyelország egy metál ország, várható volt, hogy ott lesz a legnagyobb buli. Összegezve, ez egy rohadt jó 4 napos kirándulás volt. Zenész élet, mész, este hol alszunk, piálsz, másnap tovább…mi kell több? :))

A külföldi közönség hogy fogadott titeket? Mennyiben volt más arrafelé játszani, mint itthon?

Nekem az jött le, hogy jól fogadták, főleg a lengyelek. Mennyiben volt más? Kevesebbet értettünk, hehehe:))) Én tudtam a legtöbbet angolul, amit kellett, én intéztem, sör, satöbbi 🙂 Malediction-ös Andro szervezte az egészet, a zenekar is eljött volna, de aztán dobos problémájuk volt, ezért jött a Bloodrainbow. Aztán kint voltunk a vízből 🙂 Imi, Zsüli, Barni… Már mindenki aludt, a cseh-lengyel határon voltunk, én arra keltem, hogy Zoli próbálkozott: „We are come from Hungary… zenélni voltunk, bazmeg, engedj már haza!” :)) Zsülinek is az angol tudása valahogy így. 🙂 Azért a problémákat tőlünk telhetően igyekeztünk megoldani.:)

Ha jól tudom, te akkor debütáltál a zenekarban, tehát egyből a mély vízbe kerültél, hogy sablonos legyek. Hogy érzed, hogy oldottad meg a rád szabott feladatot? 🙂

Frappánsan :)) Szóval, az úgy volt, ha jól emlékszem, hogy szám szerint 12 nappal a koncertek előtt kerültem be, úgyhogy annyi időm volt felkészülni, meg egy zenekari próba volt összesen 🙂 De ezt velem csak a koncert előtt 6 nappal közölték :)) Hát, mondtam, ti tudjátok:) tehát az első koncertet nevezzük inkább főpróbának. Volt egy vicces sztori, ami nekem emlékezetes: a Gyász című nótáról van szó, és abban van egy vezérgitárdallam. Azt régen Zsüli játszotta gitáron, most az az én feladatom. Amikor énekelt, az alapot játszotta, mert ének mellett úgy tudta. És én próbán direkt játszottam tovább, mindenki azt mondta, így sokkal faszább, így kellett volna megírni…és még egy változtatás történt rajta, miszerint van egy megállás a számban. Állítólag azon az egy próbán mondta a Zoli, hogy ne a cinek hozzák vissza a dallamot, mint eredetileg, hanem azt is a vezérdallam. De én erre nem emlékeztem, túl sok információ kavargott akkor a fejemben, ez kimaradt, meg egy próba alatt nem lehet normálisan összerakni egy komplett koncertanyagot. Jött a szám, az ominózus rész, én várok a cinekre, mert otthon gyakoroltam, ők meg vártak a vezérdallamra. Nagy csönd, nagy ováció, mert a cseheknél nem vágták a dalt 🙂 Először Zsüli szólt, hogy „Na, mi van már?”, Zoli a túloldalról, mint az idegbeteg, hogy „Mi a fasz van már a kurva életbe”, Barni súgta, hogy „Hagyjuk abba”, előttem meg lepergett az életem, hogy mit kéne mégis csinálnom… Aztán elkezdtem játszani a vezérdallamot, valamit csináljak címszó alatt, aztán beszállt mindenki ahogy kellett volna, csak kicsit hosszabra nyúlt a szünet végülis:) De ez a cseheknek mondjuk nem jött le, mert mondom, ők nem vágták:) Aztán koncert után röhögtünk egy jót, hát igen, a gyorstalpaló hátránya 🙂

Milyen hamar sikerült beilleszkedned a bandába, és milyen mértékben veszel részt a dalok megírásában?

A beilleszkedés általában nekem könnyen megy, hehe 🙂 Hamar megesett az első bebaszás :))) A dalok írásában meg, azt gondolom, hogy alapvetően részt veszek, mivel szinte már több riffet viszek, mint Zoli, meg Zolival jó zenélni, mert ő inkább olyan „kiforgatom-átformálom-a riffeket” típusú ember és a számösszerakásában jó, makro-és mikroriffek 🙂 Szóval ketten gitározgatunk, és utána kerül le a próbaterembe (már lekerülhetne…:) mostani sok tagcsere kicsit húzza az időt.) Fasza velük zenélni 🙂

A ti esetetekben mi a recept: a szöveg, vagy a zenei alapok készülnek el legelőször?

Egyértelmű, hogy a zene. Bár szerintem érezhető, hogy nálunk alapvetően a gitárokon van a fő hangsúly. Az más kérdés, hogy a Zsülinek faszák a szövegei. 🙂

Úgy értesültem, a zenekar felállásában ismét változás történt. Mi volt ennek az oka, és ki erősíti most a legénységet?

Amiről te hallottál, az az, hogy Nagy László alias Laca alias Alex Webster, akit az első két albumon megismerhettünk, visszatért basszer-énekre. Tehát ismét öblös lesz a mély 🙂 Ennek az az oka, hogy Zsülinek magánéleti okok miatt külföldre kellett mennie dolgozni. És így esedékes lett, amiről már régebbóta szó volt, hogy Laca jöjjön vissza énekre, de ő csak basszer-éneket akart. Amiről meg nem tudsz, legalábbis valószínűleg, az az, hogy Pósfai Jocó került a magas énekre, ő az Exodikonban gitár-ének, és az én másik zenekaromban (Carniotomia) ének, de még lehet gitár is, ez a jövő zenéje. 🙂 Az ok, hogy próbálgatták Zoli meg Laca összehozni a magas éneket, volt egy ilyen próba, de azt beszéltük, hogy azt azért nem kell erőltetni 🙂 Jocónak, lányoknak címezve, bugyicserés hangja van :))) szóval fasza hangja van.:) Egyébként a Casket-tel sűrűn fellép (egy két nótában), ha épp ott van koncerten.

Felröppent a hír, hogy a következő albumotok tripla, tehát dubla CD-s plusz DVD-s kiadás lesz. Sikerül megvalósítani az ötletet? Mikorra várható az újabb munkátok?

Na azt jó volna tudni 🙂 Előszöris a tripla CD-t a Hammeres jóakarónk vetette fel (Hartmann Kristóf), egyrészt nyomni, eladni is jobban lehetne, meg mutatósabb, minőségibb lenne. Egy akkori terv szerint a szigetes fellépésből, meg a 10 éves jubileumi koncertből lett volna összevágva a dvd, meg a szokásos angol-magyar verzió, így 3. Ebből a Sziget meg is valósult, a 10 éves nem, sokáig nem is tudtuk miért… Mert Zsüli kiment külföldre, és vele volt kontaktban Hartmann. Aztán Barni msn-en tárgyalt vele, és akkor mondta, hogy kórházban volt, ezért nem tudott szervezkedni. De engem őszintén a zenei része érdekel, az legyen fasza:) Talán tavaszra nem ártana egy újabb album 🙂 Jó munkához idő kell :))

Mikor és hol lehet titeket elcsípni a legközelebb, ezzel az új felállással? Szerepelni fogtok valamelyik nyári fesztivál repertoárjában?

Innentől számítva, amelyik koncertre eljössz, ott 🙂 Most felsoroljam? Április 21. Ipolyság (Szlovákia), 28. Szombathely, 30. Gothica Fesztivál, május 5 vagy 4 Debrecen, nem tudom melyik 🙂 Aztán van egy Sopron a rákövetkező héten, de az még függőben, és 18-19 meg Szerbia, Erdély. És júliusban Undead Festival. Fesztivál tuti lesz sok, de ezek mindig utoljára szólnak. Szigetről kaptunk már valamit, asszem :)) Egyébként az újuló, éppen megújuló honlapon és myspace-en is találhatók infók 🙂

Hogyan tudod, tudjátok egyeztetni a zenekart a magánélettel? Hogyan oldjátok meg a közös próbákat, a dalírást?

Szerintem tökéletesen, nemtudom:)) Mit értünk magánélet alatt?:) Egyébként amatőr szinten jó, profi szinten meg ebből kéne élni, érted:) Ez meg nem az az ország 🙂 De igazából azt gondolom, az embernek arra van ideje, amire akar.

A Christian Epidemicen kívül egy kisebb projectben is játszol. Hogy tudod összeegyeztetni a próbákat? Különbözik a két zenekar stílusa?

Ezt is tökéletesen, hehe :)) Persze, hogy különbözik. Akkor mi értelme volna a másik zenekarnak?:) Ez (Carniotomia) alapvetően death-felfogású, és inkább az irányelveket, közös kedvenceket sorolom fel, aztán reméljük, egyszer tudunk majd úgy játszani:) Szóval: Death, Necrophagist, Suffocation, Cannibal Corpse, stb. Ezek a közös kedvencek, de ezekhez még fejlődni kéne, aztán lesz, ami lesz 🙂 Egy kis progresszív death metal a közös vágyunk. 🙂 Számok folyamatban, 1-2 feldolgozásunk van, aztán majd lassan lehet alkotni. (De ezt sem fogjuk elkapkodni :))) )

A végére már csak annyit, hogy kérlek: üzenj valamit a rajongóknak! 🙂

Na igen, mit kéne…Nemtom:)) Mit? (tanakodik:)) Nemtom,talán azt, hogy a mostani felállást érdemes lesz figyelni. Nem azért, mert én ott vagyok, hanem Laca hangja, Jocó hangja szerintem nagyon jó.

Köszi az interjút! 🙂 További sok sikert! 🙂

Thx. 🙂

Készítette: Plastic_Puppet

Infók, elérhetőség:
www.christian-epidemic.hu
www.myspace.com/christianepidemic

Kapcsolódó cikkek

Undead Fesztivál 2021 – jó szervezés, jó hangulat

KMZ

Christian Epidemic, Agregator, Sentio Ergo Sum – Koncertbeszámoló

Cryonus

Black metal fesztivál a Barba Negrában – Septicflesh, Inquisition, Sear Bliss, Christian Epidemic és Odius

KMZ

Friss szöveges videoklippel jelentkezik a Christian Epidemic, szombaton budapesti koncert!

KMZ

Christian Epidemic: Sírba szánt teremtés – megjelent a háromnyelvű, háromlemezes kiadvány

KMZ

CHRISTIAN EPIDEMIC – Sírba Szánt Teremtés

Cryonus

Christian Epidemic Interjú

Cryonus

Koncertajánló: Christian Epidemic, Dying Wish, Vale of Tears

KMZ

Christian Epidemic Interjú

Cryonus

Christian Epidemic, Agregator, Dying Wish, Vale Of Tears, Sollen – Koncertbeszámoló

Cryonus

GORE Fest III – Koncertbeszámoló

Menegroth

Christian Epidemic, Dying Wish, Dim Vision, Nervekiller, Death Warrant – Koncertbeszámoló

MelancholyR

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek