Chthonic Interjú

(scroll down for English Version)

Doris Yeh (zenekarvezető, basszusgitáros, háttérvokalista) válaszolt.

Először is kérlek, röviden mutasd be a zenekart!

A Chthonic dalszövegeit a tajvani mitológia, népi mondák és történelem inspirálják, és zenénk magába építi a hagyományos tajvani népzenét, az enkát és a tajvani operák bús melódiáit, melyeket tajvani népi hangszerek is megtámogatnak, mint a hena, a zseng – dobozciteraként is ismert – és a pgaku furulya. Emellett a Chthonic zenéjének integráns részét képezik a modern szimfonikus black metal és melodikus death metal elemei, a vérpezsdítő riffek és szólók. A kritikusok megpróbálják beskatulyázni ezt a black metal, a death metal vagy a folk metal stílusába, de a banda saját terminológiája szerint ez a Tajvanban egyedülálló heavy metal zene orientális metal. Emellett a basszer Doris – akit a Revolver az egyik legszexibb rockercsajnak választott és olyan magazinokban szerepelt, mint az FHM és a GQ – bónusz az összes rajongó számára!

A japán Fuji Rocktól és Loud Parktól az amerikai Ozzfestig, a brit Downloadig és a német WOA-ig a Chthonic fellépett a nagyobb zenei fesztiválokon a világ minden táján és turnéi során több mint 200 koncertet adott több mint 30 országban. Ezzel bizonyára Ázsia egyik legaktívabb metal zenekaráról van szó.

Tajvanban több Chthonic-album szerepelt a zenei toplistákon és a bandát az „Arany Dallam Díj”-jal is kitüntették már, ez a Grammy-díj helyi megfelelője. A Chthonic mellett a tagok az élet más területein is aktívak. Doris, a basszer-zenekarvezető részt vesz egy női egyenjogúsági szervezetben és filmekben szerepel; a dobos Dani keményen dolgozik a zeneoktatásban, hogy felnevelje a zenészek új nemzedékét; a gitáros Jesse és a billentyűs CJ több tajvani banda lemezeinek készítésében vesz részt; a fő vokalista, Freddy emberjogi és társadalmi igazságossággal kapcsolatos PR-ügyekkel foglalkozik.

Új lemezetek, a Bú-Tik hamarosan megjelenik. Személy szerint nekem nagyon tetszik! Milyen a többi visszajelzés?

Eddig sok pozitív visszajelzést kaptunk! A kritikusok többsége nagyon szerette előző lemezünket, a Takasago Armyt, szóval úgy gondoltuk, nehéz lesz annál jobbat készíteni. De most ismét sok jó, sőt még jobb kritikát kaptunk.

Előző lemezeitek koncepciói Tajvan kora XX. századi történelmén alapultak. Bú-Tik folytatja ezt a koncepciót? Mesélj az új album történetéről!

Cing-guant, az előző lemezek főszereplőjét a „Megtorlás Tükre” (Mirror of Retribution) több százezer évre megbéklyózta a pokolban a történet végén. (Erről a korábbi lemezünk, a Mirror of Retribution történeténél olvashattok többet: http://bit.ly/111eunl)

A régi idők égető emlékei és a jövő emlékei, az évezred történelme szétmarta Cing-guan elméjét a Megtorlás Tükrén keresztül.

A lázadás, mely legyőzte a börtönt, egy cserépnyi jó ital a hajótörés után, egy golyó, mely a zsarnokot veszi célba, a presztízs, mely megalapít egy rendszert, egy reménytelen menekülés… A „Bú-Tik” a hallgatókat Cing-guan elméjébe repíti, hogy keresztülutazzanak Tajvan történelmének számtalan erőszakos jelenetén, feléleszti a lázadót szívetek mélyén, előássa a mélyen rejtett kérdést, elvisz a történet végéhez vezető kalandra.

Tajvan nem túl ismert Ázsián kívül, de a dalszövegek gyakran a tajvani történelem és mitológia egy-egy részéről szólnak. Mit kell mindenképpen tudnunk hazátokról?

Tajvan egy szigetország, melynek jó ételeit, jó zenéjét, figyelemre méltó természeti látványosságait és gyönyörű történelmi emlékeit élvezheti az ember. Egyébként pedig Tajvan nem Thaiföld, sem Kína, sem Japán. 😀

A zenekar tagjain túl több vendégzenész is szerepel az új lemezen. Kik ők?

Tang Mei-jun, egy híres tajvani operaénekesnő és színésznő. Ő a Defenders of Bú-Tik Palace-ben énekel.

Cai Cseng-nan, egy népszerű tajvani énekes és színész. Ő a Set Fire to the Islandben énekel.

Csen Ming-csang, egy népszerű tajvani népi énekes és népzenész. Ő a Supreme Pain to the Tyrantben játszik holdgitáron [yuekin/gekkin].

Nemrég jelentettétek meg a Defenders of Bú-Tik Palace klipjét és az valami hatalmas! Milyen történet búvik meg a dal és a klip mögött?

A videó koncepciója a különböző hódítók elleni küzdelem, melyet Tajvan történelme során folytattunk. Még mindig harcban állunk, de nem vagyunk egyedül, minden mártír velünk van. És e dal lényegében a lemez történetének zárása.

Tervezitek másik klip forgatását is a megjelenő lemezhez?

Igen, és hamarosan meg is jelenik és láthatjátok!

Nagyon sikeresek vagytok más ázsiai bandákhoz képest. Nehéz volt betörni Európába és népszerűvé válni ott?

Nem tekintünk Európára egységes piacként. Lassan vesszük be, országról országra.

Eddig nem tartjuk különösen nehéznek és már most nagyon hálásak vagyunk követőinknek néhány európai országban. Mindig jól esik találkozni ottani rajongóinkkal, mikor turnézunk.

Kérlek, mondj pár szót az ázsiai és a tajvani metal szcénáról!

Minden ázsiai országban nagyon eltérő a helyzet, így képtelenség egyesével bemutatni őket. De Tajvan színteréről mesélhetek.

Itt néhány nagy metal banda (mind helyi, mind nemzetközi) képes helyezést elérni a zenei slágerlistákon és viszonylag rendszeresen érik el nemzetközi metal turnék az országot. Szóval úgy hiszem, azt mondhatjuk, a tajvani metal színtér nem nagy, mint a hip-hopé, de nem is igazán underground.

A Chthonic több tagja is aktívan részt vesz emberjogi szervezetek munkájában. Mit jelent számodra ez és pontosan milyen emberjogi ügyért harcolsz?

Számomra az emberjogi ügyekben való részvétel motivációja az együttérzés és az önzetlenség. És minthogy én az Amnesty International Tajvan Szekciójának elnöke vagyok, főleg az Amnesty Internationallel dolgozok együtt olyan emberek megsegítésén, akiket kormányzatuk elnyom szerte a világon.

Van európai turné a láthatáron a Bú-Tik promotálása céljából? Ha igen, mikor lesz és lesz magyar állomás is?

Ennek kapcsán még nincsen lefixálva semmi, remélhetőleg az év végén lesz esedékes a turné! És reméljük, Magyarországon is játszhatunk majd!

Mik a banda egyéb tervei a közeljövőben?

Júniusban az Egyesült Királyságban játszunk a Download Fesztiválon és először Ázsiában fogunk turnézni most nyáron.

Köszönöm a válaszokat és minden jót!

—————————————-

ENGLISH VERSION:

Answers by Doris Yeh (band-leader, bass, backing vocals).

First of all, please introduce the band briefly!

Chthonic’s lyrics are inspired by Taiwanese mythology, folk stories, and history, and the music incorporates elements of traditional Taiwanese folk music, enka, and sorrowful melody from Taiwanese opera, accompanied by traditional Taiwanese musical instruments, such as hena, zheng – also known as “box zither” – and pgaku flute. Also integral parts of Chthonic’s music are elements from contemporary symphonic black metal, melodic death metal, blood-boiling riffs and solos. Critiques have tried to label Chthonic’s music as black metal, death metal or folk metal, but Chthonic has chosen to use the term orient metal to define this genre of heavy metal music that’s unique to Taiwan. Meanwhile, Chthonic’s bassist Doris – who was dubbed one of the sexiest female rockers by Revolver, and has been on magazines such as FHM and GQ – is a bonus for fans all over the world.

From Fuji Rock and Loud Park in Japan, to Ozzfest in the US, Download in the UK, and WOA in Germany, Chthonic has been to major music festivals around the world, and has had toured over 200 shows in more than 30 countries. Chthonic is certainly one of the most active Asian bands in the world of metal.

In Taiwan, several of Chthonic’s albums were on the pop-music charts, and the band has been awarded the “Golden Melody Award” – the Taiwanese version of the Grammy Award. Besides being Chthonic, band members are also active in different fields. Doris, the bassist and the band leader, has advocated a women’s rights organization, and acted in movies; the drummer Dani is working hard in music education to bring up younger generation musicians; the guitarist Jesse and the keyboard player CJ are involved in production of many albums of Taiwanese bands; the lead vocalist, Freddy, is active in public affairs relating to human rights and social justice issues.

Your new album, Bú-Tik will be out soon. I personally really like it! What are the other feedbacks like?

So far we have gotten many positive feedbacks! Most of the critics like our previous album, Takasago Army, very much, so we thought it’s very hard to be better than it. But now we have gotten many good and even better feedbacks.

Your previous albums had conceptual topics about the early 20th century history of Taiwan. Does Bú-Tik continue this concept? Tell me about the story of the new album!

Tsing-guan, the main character of our previous albums, he’s shackled by the Mirror of Retribution for hundreds and thousands of years in hell in the end of story. (Read more via the story of our earlier album Mirror of Retribution: http://bit.ly/111eunl)

The searing memories from ancient times and memories of the future; history of a millennia ate away at Tsing-guan’s brain through the Mirror of Retribution.

A revolt that overturned the jail, a pot of good liquor after ship-jacking, a bullet that aims at the tyrant, the prestige that establishes a regime, a hopeless escape… “Bú-Tik” takes listeners into Tsing-guan’s brain to travel through countless violent scenes throughout Taiwan’s history, it incites the rebellious might deep inside your heart, it unearths the deeply hidden answer, it takes you on quest for the end of the story.

Taiwan is not well-known outside of Asia, but your lyrics are often about parts of Taiwanese history and mythology. What do we have to know about your homeland?

Taiwan is an island nation that you can enjoy good foods, good music, remarkable natural landscape, and beautiful historical sites. BTW, Taiwan is not Thailand, China, nor Japan. 😀

Besides the band-members, there are several guest musicians on the new album. Who are they?

Tang Mei-yun, a famous Taiwanese opera singer/actress. She sings in Defenders of Bú-Tik Palace.

Tsai Cheng-nan, a popular Taiwanese singer/actor. He sings in Set Fire to the Island.

Chen Ming-chang, a popular Taiwanese folk singer/musician. He plays moon guitar [yuekin/gekkin] in Supreme Pain to the Tyrant.

You recently released a music video for the song Defenders of Bú-Tik Palace and it’s just awesome! What’s the story behind the song and the clip?

The concept of that video is to fight with different invaders in Taiwan’s history. We are still fighting now, but we are not alone, all the martyrs are with us too. And this song is actually the ending of the story of this album.

Are you planning to shoot another video promoting the upcoming material?

Yes, you will see more to come!

You are a very successful band in comparison with other Asian groups. Was it hard to break through and become popular also in Europe?

We don’t consider Europe as one market. We take it slowly and country by country.

So far we don’t think it’s extremely hard, and we are very grateful to have our followers in some European countries already. It’s always good to meet our fans there when we tour.

Please tell me some words about the Asian and the Taiwanese metal scene!

Scene in each Asian country has huge difference, so it’s impossible to introduce each of them. But I can tell you about Taiwan’s scene.

Here, some big metal bands (both local and international) can reach the pop music charts, and there are international metal acts touring here quite regularly. So, I guess we could say metal scene in Taiwan is not big as hip-hop, but not too underground either.

More members of Chthonic are active in human rights organizations. What does it mean to you and what are the exact parts of human rights you fight for?

For me, to be involved in Human Rights activities is to have compassion, and not to be selfish. And I’m the chairperson of Amnesty International Taiwan Section, so mainly I work with Amnesty International helping people who are oppressed by their governments in the whole world.

Is there a European tour on your horizon to promote Bú-Tik? If yes, when will it be and will there be also a Hungarian stop?

We are not confirmed about this yet, hopefully by the end of this year! And we hope to play in Hungary too!

What are the other plans of the band in the near future?

We will play Download Festival in the UK in June, and we will have an Asian tour first in this summer.

Thanks for your answers and all the bests!

WEB: http://www.chthonic.tw/

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Chthonic – Taiwanese Metal Collective To Release Mammoth Ián-Bú DVD Via Eagle Records Next Month

KMZ

Satyricon, Chthonic – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News: Chthonic To Kick Off European Tour With Satyricon Next Month

KMZ

Hot News: New Chthonic Video `Supreme Pain For The Tyrant`online at YouTube

KMZ

Hot News: Chthonic`s second music video “Sail into the Sunset’s Fire” is now online

KMZ

CHTHONIC – Bú-Tik

ST. Toma

Hot News – Chthonic: Band To Play Additional Dates With DevilDriver

KMZ

Ensiferum, Chthonic, Insania – Koncertbeszámoló

conatgion

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár