Cipher System Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Henric Carlsson válaszolt.

Üdvözlöm a csapatot. Göteborg a melodikus death metal bölcsőjének tekinthetjük. Ti is onnan származtok. Gondolom nagy hatással voltak rátok a régebbi bandák? Az ő zenéjük miatt kezdtetek zenélni?

Helló és köszönjük az érdeklődést. Göteborg valóban az és persze a régi bandáktól sok mindent ellestünk, és megtudtuk, hova juthatunk, ha jól játsszuk ki a kártyáinkat. Manapság viszont máshonnan merítünk ihletet. Viszont a kezdetekben sokat halgattuk az At the Gates-t, Dissection-t, In Flames-t, Dark Tranquility-t, stb. Sötét Morbid Angelként kezdtük, és sok évig tartott, míg ide értünk, ahol most vagyunk. Olyan bandák miatt jutottunk oda, ahol most vagyunk, mint az At the Gates, Emperor és Dissection.

A zenekart mennyire tekinthetjük új névnek a színtéren? Mit mondanál az előéletetekről? Milyen bandában játszottatok idáig?

Tulajdonképpen ’95-ben kezdtük a bandát, más néven. Akkor kezdtünk el játszani, én (dalszöveg) és Johan (zene). A tagok cserélődtek az évek során, de mi összetartottunk. Nagyjából öt demót vettünk fel mielőtt kiadtuk a ”Central Tunnel 8”-at 2004-ben és most jön a következő, „Communicate the Storms” 2011. szeptemberében. Mindannyian játszottunk már különböző bandákban, mint a: Nightrage, Anata, Dead by April és The Unguided csak hogy néhányat említsek.

Most a legfontosabb tényező, hogy szeptemberben a Nuclear Blastnál „Communicate The Storm” címmel egy 10 dalból álló albumotok jelenik meg! Mióta készültek a dalok?

Az egyik dal 2006-2007-ben született. Akkor csak két számot írtunk. Nem mentek túl simán a dolgok, ezért nem voltunk olyan termékenyek. 2008-ban aztán ismét teljes gőzerővel kezdtünk dolgozni. Új gitáros, dobos kellett és szükségünk volt „A” frontemberre. Beletelt egy kis időbe, mire megtaláltuk azokat a nagyszerű embereket, akik ma is a csapat tagjai. 2010-ben folytattuk a munkát és az új albumra koncentráltunk. Úgy két évig =)

Elég sok idő telt el, amire megjelent a mostani friss albumotok. Mi volt az oka?

Mint mondtam, volt néhány kemény évünk, amikor oda jutottunk, hogy majdnem feloszlott a banda, valami újat akartunk kezdeni. De úgy éreztük, tartozunk a rajongóknak és magunknak is, legalább még egy albummal. Nagyon várjuk a harmadik album felvételeit, ez biztos nem tart majd 7 évig!

Mi alapján választottátok ki a Fredman stúdiót? Sok időt töltöttetek a felvételekkel?

A Fredman stúdióban csak a keverést végeztük, a felvételek nem ott készültek. Fredrik a Fredman stúdióból az évek során nagyszerű barát lett, és az előző album hangzása is jól sikerült. A hangzás nagyon jól illik hozzánk, így nem is volt kérdés, hogy hova menjünk. Mivel az albumot saját pénzünkön finanszíroztuk, sok időt vett el a családtól és a munkából is. Majd hat hónapig tartottak a felvételek, az utolsó basszus sávot a keverés első napján rögzítettük. Fredrik nem örült neki =)

A zenétek a melodikus death metalhoz áll legközelebb, amelyben progresszív és minimális elektronikus dolgokat is hallhatunk. Mit mondanál a zenéről? Hogyan foglalnád össze az új album dalait?

Talán a legjobb kifejezés a zenénkre a progresszív dallamos death metal, de néhányan futurisztikus metálnak hívják, ez inkább a hallgatótól függ.
Mindent beleadtunk a számok írása közben, megpróbáltuk a lehető legjobb felépítést megtalálni minden számhoz. Vegyítjük a súlyos riffeket gyönyörű dallamokkal, egy kis tiszta énekkel és nagyszerű sikítós énekkel is. Próbáltunk kicsit mást nyújtani ezzel az albummal, anélkül, hogy túlzottan megváltoznánk. Úgy összegezném az albumot, mint az Év Dallamos Death Metal albuma =)

Mennyire érzed erős „viharnak” a ti lemezeteket a mai telitett metal piacon? Milyen célokat tűztetek ki a lemez kapcsán?

Csak magunknak akartunk megfelelni. Úgy álltunk hozzá, hogy ha nekünk tetszik az album, akkor biztos másnak is fog. Ha szereted a dallamos death metalt, a „Communicate the Storms” biztosan neked szól. Biztos vagyok benne, hogy sok rajongónak tetszik majd és talán még olyanok is találnak benne valamit, akik nem szeretik a stílust.

A korábbi anyagokhoz képest miben változott a Cipher System? Fontos a változás és újítás számotokra?

Volt néhány tagcsere az első album óta, de a kreatív mag (Johan, zeneszerző és én, dalszöveg író) megmaradt. Valószínű ezért hallhatóak még mindig a Cipher Systemre jellemző friss és sokszínű hatások. A következő albumunk talán keményebb lesz, talán sokkal dallamosabb, vagy mindkettő. Viszont, ha a Cipher System kiad egy albumot, az biztos, hogy dallamos death metal lesz. Tudnod kell, mit kapsz egy albummal, de azt nem, hogy hogyan.

Mit szólsz az olyan bandákhoz, mint az In Flames, hogy már teljesen más zenét játszanak, mint a kezdeteknél?

Ha nem veszed figyelembe, melyik banda készítette az albumot, csak a zenére figyelsz, sokkal kevésbé bírálod ilyen keményen az albumot. Ha viszont egy új Jester Race-t vársz az In Flames-től, akkor csalódni fogsz. Értem, hogy szeretnének újítani és kipróbálni más dolgokat, de minden bandának emlékeznie kell, miért jutottak oda, ahol vannak, miért lettek sikeresek és azokat az elemeket meg kell tartani, amik elvarázsolták a rajongókat.

Mely bandákat tartod a legjobb göteborgi csapatnak a melodikus death metalon belül?

Nehéz kérdés, viszont Göteborg legjobb albumai: At the Gates “Slaughter of the Sould” és Dissection “Storm of the Light’s Bane”.

Szerinted, miért van azon a környéken olyan sok zenész, aki ebben a műfajban zenél leginkább?

A saját területedről származó bandák valamilyen módon biztosan hatással vannak rád. Nálunk az At The Gates, In Flames, Dissection és Dark Tranquillity nagyon menők voltak fiatal koromban. Néhányuk még mindig az, de ránk már nincsenek hatással, viszont sok banda igen.

Milyen történések várhatók közeljövőben a Cipher System-mel kapcsolatban?

Vegyétek meg a “Communicate the Storms”-t és zúzzatok rá egész Európában 🙂 Ott találkozunk!

Köszi szépen az interjút.

Még egyszer köszönjük az érdeklődést. Reméljük tetszett az album! Kövessetek a facebook oldalunkon: facebook.com/ciphersystem

———————————————–

ENGLISH VERSION:

Answers by Henric Carlsson.

Hi and welcome at Kronus Mortus ezine. Göteborg is like the cradle of the melodic death metal and you came from there. Has the older bands had influence on you? Did you start playing because of their music?

Hi and thanks for your interest in us. Göteborg truly is, and off course those bands has showed us what we are capable of doing and what the future might have in store for us if we play our cards right. But musically we don’t really get our inspiration from them today. But when we started playing we listened a lot to At the Gates, Dissection, In Flames, Dark Tranquillity and those bands. We started out as a blackish Morbid Angel death metal sounding band, but has progressed into how we sound today over the years. But bands that truly made us who we are today are At the Gates, Emperor and Dissection.

When did you start the band? Please tell us about your bio. What bands have you played in so far?

We actually started this band back in -95 but with a different band name back then. But that was when me (lyrics) and Johan (music) started playing together. Members has changed over the years but we have stucked together ever since. We recorded around 5 demos before we released “Central Tunnel 8” in 2004 and we will now follow that up with our new album “Communicate The Storms” in September 2011. We have all played in a couple of bands over there years so here are a couple of them: Nightrage, Anata, Dead by April and The Unguided to name a few.

The most recent news is that you’ll release your new 10 tracks album „Communicate the Storm” at Nuclear Blast. When did you start working on the songs?

One of those songs goes back to 2006-2007 some time. But we only wrote 2 songs back then. We had a break from being productive as things didn’t go as smooth as we would like it to at that time. We started working harder with the band in 2008 again. The problem we have had is that we needed a new guitarist, a new drummer and “THE” frontman. So it took us time to really find the great people that we have in our line-up today. in 2010 we did and we started working more and more focused on the target, the new album. So I would say 2 years =)

It’s been a long time since you last released an album. What’s the reason?

As I mentioned in the previews answer, we had some rough years where we where really close to end the band and start something new and completly different. But we feelt that we owe the fans and ourselves to make at least one more album, and that was what we did, even if it took us this long. Now we really look forward to start record our 3rd album, so it will be a 3rd album much sooner then in 7 years!

Why did you choose Fredman studio? How long did it take to record the songs?

We choose Fredman only for the mix and not for the recording of the album. Fredrik from Fredman Studios has over the years became a great friend to me so to work with him and his sound on the second album with Cipher System feelt like the right thing to do. Their sound fits us perfectly and we never really wanted to go anywhere else for this album. As we did record and paid for this album our selves, we needed to find spare time from our families and daytime jobbs to record. So it took us almost 6 months to record it, and we actually recorded the last bass tracks on the first day of the mix. Fredrik wasn’t to happy about that =)

Your music is close to melodic death metal with progressive and minor electronic influences. What could you tell us about your music? How would you summarize the songs of the new album?

I would probably call our music progressive melodic death metal. But some one else might call it futuristic metal, it’s really in the ears of the beholder.

We write songs where we try to blend in the best of the best into each track. Try to find that perfect song structure for every song. We incorporate heavy riffs with beautiful melodies, some clean vocals with great screaming vocals. What we did on this album was trying to create an album with songs that feels diverse but without taking out the turns to much. I would summerize it like the melodic death metal album of the year =)

Do you consider your new album a great „storm” in this saturated scene? What goals did you set yourselves with the album?

We only had our selves in our mind in who we wanted to satisfy. We thought that if we would like this album we where sure that someone else would as well. I really think that if you likes melodic death metal, “Communicate The Storms” could be the release for you to check out this year. I feel confident that it will appeal to a lot of fans of this genre and it might even appeal to people that wouldn’t normaly listen to this genre.

What changes are there in Cipher System compared to your former releases? Are change and innovation important for you?

There are a couple of member changes since the first album, but the creative core (Johan writing music, and me writing lyrics) is still intact. I think that is why you can still hear the typical Cipher System sound but with a fresh and vivid touch. Our next album might be harder, it might be more melodic, it might be both. But when Cipher System release a new album it will be melodic death metal in one way or the other. You should be able to know what you get, but not be sure in what way.

What’s you opinion about bands like In Flames who play totally different music than when they started?

If you don’t think of what band it was that released the album and only listen to the music and enjoy it for what it is, then you won’t judge the album as hard. But if you want another Jester Race from In Flames you will judge and be disabpointed. I do understand that they want to change and try new stuff, but every band need to think about what made them succesfull, and try to keep some of those elements in the music to not loose the magic.

Which melodic death metal bands do you consider the best in Goteborg?

Hard questions, I can give you the best albums from Gothenburg ever: At the Gates “Slaughter of the Sould” and Dissection “Storm of the Light’s Bane”.

What do you think, what’s the reason that there are so many melodic death metal bands around in Göteborg?

Bands that comes from your territory will influence you in one way or the other. In our town At The Gates, In Flames, Dissection and Dark Tranquillity rained supreme when we were kids. Some of them still do, but we don’t get influenced by them any more. But I think a lot of bands do and that might be why.

What are the future plans with Cipher System?

Get “Communicate the Storms” out and then rock out with our coocks out all around Europe 😉 See you there!

Thanks for the interview!

And thanks again for your interest in Cipher System. We hope you enjoyed the album! Follow us on facebook.com/ciphersystem

Kapcsolódó cikkek

Hot News – Cipher System: `Communicate The Storms´ Video Online!

KMZ

Hot News – Cipher System: Final Studio Video Online!

KMZ

Hot News – Cipher System: New Song For Streaming!

KMZ

Hot News – Cipher System: Title Track Of The Upcoming Album Available For Download

KMZ

Hot News – Cipher System: New Album + Deal With Nuclear Blast

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár