Interjúk

Cradle of Filth Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Martin „Marthus” Skaroupka válaszolt.

A Cradle of Filth zenéjét sokan szeretik és bizonyára sokan várják az új alkotást, ami júliusban érkezik! Hogyan kezdtetek hozzá, hiszen 2014-ben a banda nagy része új tagokkal folytatódott?

Az új album megírását a Behemoth-tal közös headliner turné után kezdtük el. Igazából az volt az első turnénk az új felállással, és elég izgatottak voltunk a közös dalszerzés miatt. Azon a turnén játszottunk pár old school számot is amiket élőben általában nem szoktunk, például a ‘Haunted Shores’, ‘Beneath The Howling Stars’ stb. Mindenki hozzátett a dalszerzéshez, mert az egész album hangzásán éreztetni akartuk, hogy azt az egész banda írta. Még a gitárosok is minden egyes szám összes csatornáját rögzítették, ahogyan az régen is ment, főleg az első pár COF albumon, szóval igazából minden számban hallhatóak mindketten. Lényegében én írtam és rögzítettem az összes billentyűs és a nagyzenekari részeket, valamint én kottáztam az élő hangszeres elemeket, mint a hegedűét vagy a cimbalomét. Tényleg úgy akartuk, hogy mindenki részese legyen a dalszerzési folyamatnak, mint a régi COF napokban, szóval valószínűleg ez volt a legnagyobb váltás, mert az utóbbi pár albumot fő zeneszerzőként szinte teljesen egyedül Paul Allender írta. Vissza akartuk hozni az ikergitár harmóniákat és újra billentyű-orientálttá akartuk tenni az albumot. Szóval az új anyag mindenképpen a COF gyökereihez tér vissza.

Milyen érzés együtt dolgozni Dani Filth-el? Mennyire enged szabad teret a zenélésben számodra? Nem félsz, hogy kiszívja a véred, ha nem engedelmeskedel :)?

Minden oké, egyáltalán nincs vita. 2006 óta a bandával vagyok, szóval jól ismerjük egymást. Mindig nyitott az új dolgokra, így jól kijövünk. Mindig annyi művészi szabadságot ad nekem amennyire szükségem van. Szóval minden rendben.

Mivel teljesen más felállásban készült a „Hammer Of The Witches” új mű, felvetődik az emberben, hogy mennyire lesz ez más, mint a többi! Mitől ne féljenek a rajongók és mennyiben lehet másabb az elődjénél?

A rajongóknak nincs okuk aggodalomra. Az új album hangzása nagyon old school és organikus. Azt mondanám, tipikus Cradle of Filth. Bár egyáltalán nem olyan a hangzása, mint az utolsó három albumé, amiket persze szintén nagyon szeretek. Például a dobok felvételénél nem használtunk triggert, így a dobszerkóm igazi hangját hallhatjátok. Mármint az előző albumokon sem használtunk sok triggert, de az új anyag hangzása szinte élő. Ezúttal pedig több gitárszóló és hagyományos hangszer is felcsendül, mint a hegedű vagy a cimbalom, amiket tehetséges, klasszikus nagyzenekarokban játszó zenészek szólaltatnak meg.

A zene hangulata, atmoszférája milyen lett? A titokzatos Grindstone stúdióban hogyan teltek a napok?

A hangulat remek. Érezhetően több billentyűs rész van rajta mint a korábbi albumokon. Nem akartuk ugyanazt a tipikus hangszerelést használni amit a legtöbb banda; az én célom különleges és hangulatos szintetizátor hangok megtalálása és felhasználása volt. A Scott Atkinsszel való munka mindig öröm. Hihetetlen jó producer és nagyszerű zenész. Ráadásul mindig arra ösztönöz, hogy egyre jobbat alkossak – még akkor is, amikor én úgy gondolom jó munkát végeztem és kész vagyok, ő azt mondja: „Tudod te ezt jobban is, fussunk neki újra”.

Szerencsére már elérhetővé vált az albumról a „Right Wing Of The Garden Triptych” dal, ami videoklip formában jelent meg! A hangárban készült videót Sam Scott-Hunter közreműködésével készítettétek. Az elképzeltek alapján sikerült megvalósítani mindent? A bondage királynő hogyan viselte az eseményeket 🙂?

Igazából két felvétel volt, de én nem voltam ott a köteles cucc felvételeinél. 🙂 De igen, imádom a videót! A Sammel való munka hatalmas élmény volt, nagyon tehetséges a srác. Szóval igen, igazából mindent sikerült megvalósítanunk amit elterveztünk.

Egyébként ez a dal mennyire tükrözi az album nagy részét?

Ezt nehéz megmondani… Úgy értem, már hallható az album, szóval lehet tudni mit várhattok tőle hangzásügyileg. Zeneileg a számok felépítése különbözik. Dalszerzés tekintetében oldschoolabb. Sok tempó- és gitár riff változás is van benne, stb. Az első klipes dalt például (‘Right Wing Of The Garden Triptych’) teljes egészében én írtam. Más dalokat pedig mások írtak, mi többiek pedig közreműködtünk, szóval ahogy fentebb is említettem, mindenki részese volt a dalszerzésnek. Lindsay az egyik instrumentális darabban a hárfáját használta, aminek elég király hangzása van… Szóval ja, vannak különbségek, de összességében azt mondanám, hogy az album nagyon-nagyon változatos, organikus, a régi COF albumok old school hangulatát idézi. Emellett azt is szeretem, hogy mennyire komplex és modern! A dalszövegek újra lenyűgözőek, a borító pedig abszolút gyönyörű!

Tudom a kezdeteknél nem voltál a csapatban, de érdekelne, mit gondolsz a zenéről, miben fejlődött? Mennyire tartod egyedinek a Cradle of Filth zenéjét?

Nagyon egyedi. Személy szerint én szeretem, ha egy banda fejlődik, kísérletezik és új dolgokkal próbál előrukkolni. Az összes COF albumot szeretem, mert mindegyik különbözik a másiktól. Minden albumnak megvan a maga hangzása, hangulata, és egyszerűen máshogy hangzik. Kedvenc albumom persze a Dusk and Her Embrace, de leginkább azért, mert ez által ismertem meg a Cradle Of Filth zenéjét. Emlékszem amikor megjelent, még láttam is a bandát élőben az album turnéján (1997). Azóta is hatalmas Cradle Of Filth rajongó vagyok.

Koncertek terén mennyire lesz könnyű elérni titeket? Sok helyen felléptek? Esetleg ott is bevetitek a bondage királynőt? Mit várhatunk tőletek?

Ezt a kérdést attól félek a koncertszervezőnkhöz kell intézned. Szeretnénk annyit koncertezni, amennyit csak lehetséges, és alig várjuk már, hogy turnéztassuk az új számokat! Lesznek meglepetések a színpadon, de részleteket nem árulhatok el, hiszen akkor nem is lenne meglepetés. 🙂 Szeretnénk olyan dalokat is játszani, amiket előtte élőben ritkán vagy soha…

Mennyire jó a hangulat mostanság a bandában? Szoktatok boszorkányokkal találkozni és haverkodni :)?

Alap, folyton boszorkányokkal lógok, imádom a kalapjaikat, a seprőiket, leginkább persze meztelenül szeretem őket. 🙂 A banda körüli hangulat szerintem remek. Nagyon jól kijövünk egymással, és élvezzük a közös zenélést. A srácok nagyon tehetségesek, szóval jó móka a közös dalszerzés és koncertezés.

Köszi a válaszokat! Mit szeretnél üzenni a magyar rajongóknak?

Köszönjük a támogatásotokat, és reméljük legalább annyira fog tetszeni a július 10-én a Nuclear Blast Entertainment által megjelenő „Hammer Of The Witches” című új albumunk, mint nekünk; addig is vigyázzatok a túl sok csabai kolbásszal! 🙂 Találkozunk a turnén!

——————————

ENGLISH VERSION:

Answered by Martin „Marthus” Skaroupka.

Many like the music of Cradle of Filth, and probably a lot of people are anxious for the new material coming in July! How did you guys get to write it given the line-up changes in 2014?

We have started writing our new album after we finished the co-headlining tour with Behemoth. That was actually the first tour with the new line up and we were all very excited about writing new songs together. On that tour, we played a few old school songs that we do not usually play live like ‘Haunted Shores’, ‘Beneath The Howling Stars’ etc. All the guys contributed to the writing session, because we really wanted to make this album sounding as it was written by the whole band. Even the guitar players recorded each one separate channel in every song, like it used to be in the past and especially on the first few COF albums, so you can actually hear them both playing in every song. I have written and recorded pretty much all the keyboards and orchestration parts as well and composed the score for the live instruments, like violin or dulcimer. This time we really wanted everyone to be a part of the writing session, pretty much same like during the old school COF days, so that was probably the biggest change, because most of the music on the last few albums was written by Paul Allender, he was the main songwriter. We also wanted to get back to the twin guitar harmonies and make the album more keyboards oriented again. So this album is definitely going back to the COF roots.

How does working with Dani Filth feel like? How much artistic freedom do you get beside him? Aren’t you afraid he’ll suck out your blood if you don’t obey 🙂?

It’s cool, we do not argue at all. I have been with COF since 2006, so we know each other well. He is always open for trying out new things, so we get along well. He always gives me as much artistic freedom as I need. So that’s all good.

Since the new album, „Hammer Of The Witches” was written after several line-up changes, one starts to wonder how different it will be from the previous works. What shouldn’t the fans worry about, and how different will it be from its predecessor?

The fans should not be worried at all. Our new album has a very old school, organic sound. I would say it is typical Cradle Of Filth. Though it definitely does not sound like our last three albums, which I like a lot, of course. For example with recording the drums, we did not use any triggers at all, so you can hear the real sound of my drumkit. I mean, we have never really used that many triggers on the previous albums, but the sound on the new album is purely organic. Also, this time you can hear more guitar solos and some traditional instruments like violin or dulcimer, recorded by musicians who are very good players and play with big classical orchestras.

What’s the atmosphere of the music like? How did the days go by in the enigmatic Grindstone Studios?

The atmosphere is great. There is definitely a lot more keyboards than on the previous albums. We did not want to use the typical orchestrations, like most of the bands do, but my aim was to find and use some strange and atmospheric synth sounds. Working with Scott Atkins is always a pleasure. He is an incredible producer and a really good musician. Plus he always pushes me to play better – even when I think it’s really good and my job is done, he would say: ‘Nah, you can do it better, let’s do it again.’

Luckily we now have the opportunity to listen to the song „Right Wing Of The Garden Triptych” from the new album, released as a video clip! The video was shot in a hangar with the help of Sam Scott-Hunter. Did you manage to realize everything that you had in mind? How did the bondage queen fare 🙂?

Actually we have had two filming sessions, however I was not there when they were filming the bondage stuff. J But yeah, I love the video! Working with Sam was an amazing experience, he is such a talented guy. So yes, we did manage to realize pretty much everything we had in mind.

How much does this song reflect the majority of the album?

Well, it’s very hard to say… I mean, you can hear the sound of the album already, right, so you know what to expect soundwise from the album. Musically, the structures of the songs are different. It’s more old school in terms of writing. There is also many tempo changes, guitar riff changes etc. For example the first video song (‘Right Wing Of The Garden Triptych’) was written completely by me. Then some other songs were written by the other guys and we all collaborated on them, so like I said, everyone was involved in the writing process. Lindsay used her harp in one instrumental piece, which sounds also very cool… So yes, there is some differences and I would say the album is very, very diverse, very organic, with the old school vibe of the old COF albums. Though I love how complex and modern it sounds! The lyrics are amazing again and the album cover is absolutely beautiful!

I know you weren’t with the band in the beginnings, but I’d like to know what you think about the music – in what aspects did it develop? How unique do you think the music of Cradle of Filth is?

It’s very unique. I personally prefer when a band develops, experiments and trying to come up with some new things. I love all the COF albums, because all the albums are different to each other. Every album has its own sound, atmosphere and sounds different. Of course my favourite album is Dusk and Her Embrace, but that’s mostly because this album introduced me to Cradle Of Filth music. I remember when it came out and I even saw the band playing live on that tour (1997), supporting this album. Since that, I have always been a huge Cradle Of Filth fan.

How easy will it be to book a concert with you guys? Will you perform at several dates? Will you guys maybe deploy the bondage queen as well? What can we expect from you?

This is a question for our booking agent, I’m afraid. We would like to play as many shows as possible and can not wait to start touring and playing the new songs! Sure we will have some surprises on the stage, but I can not tell you right now, otherwise it would have not been a surprise, right? 🙂 We would also like to play some songs, that were rarely or never played live…

How is the atmosphere around the band nowadays? Do you guys meet and hang out with witches 🙂?

Yeah, I meet and hang out with witches all the time, I like their hats and brooms and prefer when they are naked, of course. 🙂 Anyway, I think that the atmosphere in the band is great. We get along very well and enjoy playing music together. The guys are very talented, so it’s fun to write music and play shows with them.

Thanks for the answers! Anything to say to the Hungarian fans?

Thanks for your support, hope you will love our new album „Hammer Of The Witches” that comes out on July 10th via Nuclear Blast, as much as we do and do not eat that much csabai kolbász! 🙂 See you on tour!

WEBhttp://www.cradleoffilth.com/

Kapcsolódó cikkek

Cradle Of Filth – jövő tavasszal újra Budapesten az angol metal legenda

KMZ

CRADLE OF FILTH – Existence Is Futile

Menegroth

Cradle of Filth Interjú

Cryonus

Cradle of Filth, Savage Messiah – Koncertbeszámoló

Cryonus

KME videók: Beaten To Death, Norhod, Cradle Of Filth, Vanagloria, Black Blood, Denner / Shermann, Reverence, Disastrous Murmur

KMZ

Cradle of Filth, Ne Obliviscaris, She Must Burn – Koncertbeszámoló

Cryonus

A Hammer Concerts bemutatja: Cradle Of Filth koncert

KMZ

CRADLE OF FILTH – Hammer Of The Witches

Azagtoth

A Cradle Of Filth bemutatja vadonatúj számát!

KMZ

A Cradle Of Filth a »Hammer Of The Witches« artworkjéről beszél!

KMZ

A Cradle Of Filth a »Hammer Of The Witches« megírásáról beszél

KMZ

A Cradle Of Filth kiadja a ‚Right Wing Of The Garden Triptych’ hivatalos „így készült” videóját

KMZ

A Cradle Of Filth bemutatja a ‚Right Wing Of The Garden Triptych’ ördögi klipjét

KMZ

A Cradle Of Filth felfedi a »Hammer Of The Witches« számlistáját, megjelenési formáit, előrendelési infóit!

KMZ

A Cradle Of Filth bemutatja a közelgő »Hammer Of The Witches« album borítóját

KMZ

Cradle Of Filth – Nuclear Blast szerződés

KMZ

Hot News: Cradle Of Filth – Decibel Streams Total Fucking Darkness In Its Entirety

KMZ

Hot News: Cradle Of Filth – Track From Total Fucking Darkness Demo Now Playing At Revolver

KMZ

Hot News: Cradle Of Filth – Iconic Extreme Metal Ensemble To Release Total Fucking Darkness Demo On Vinyl This Spring Via Mordgrimm

KMZ

Hot News: Behemoth and Cradle Of Filth – spreading infernal darkness across Europe on their double-headlining tour!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek