Interjúk

Crematory Interjú

(scroll down for English Version)

Először is, szeretnék gratulálni az új albumhoz. Felemelő élmény az új Crematoryt hallgatni, a ti zenétekre az örökkévalóságig emlékezni fogunk!

Köszi, ez nagyon hízelgő, mindent beleadtunk ebbe a lemezbe, és nagyon jó érzés, hogy az embereknek tetszik.

Akkor térjünk is rá az új lemezre. Maga a cím, Infinity, az időre utal, és a többi szám, dalszöveg is e köré a téma köré épül. Miért fontos számotokra az idő? Mit jelent? Hogyan élitek meg, hogy telik az idő?

Az Infinity felvételei során jöttünk rá, hogy valami nagyon különlegeset alkotunk, ezért kapta ezt a címet, mivel ez az album az örökkévalóságnak szól. Az időnek amúgy nincs különösebb szerepe. Jön és megy, az élet pedig megy tovább. Oké, a test valóban öregszik, de hozzá lehet szokni. Engem nem foglalkoztat az öregedés.

Mi adott még ihletet, mi járt a fejetekben, miközben írtátok a lemezt?

Órákig tartana felsorolni mindent. De kiválogattuk a legjobb ötleteket, és ezek kerültek erre a fantasztikus albumra. Több tonnányi gondolat vár még ránk, de visszatérve az idő kérdésére, egy nap csupán 24 óra, és sajnos nincs időnk több albumot kiadni egy évben…:)

Jól gondolom, hogy azért választottatok egy Depeche Mode számot feldolgozásra, hogy kimutassátok a banda iránti tiszteletet? Ha igen, miért néztek fel rájuk? Miért pont ezt a slágert választottátok? Milyen szerintetek egy jó feldolgozás?

Azért ezt a számot választottuk, mert a Depeche Mode az egyik kedvenc bandám, és ez az egyik legjobb számuk. Kitaláltuk, hogy mutassuk be ezt a dalt a tipikus Crematory rock’n’roll stílusban, és tessék, itt van. Egy jó feldolgozás új stílusban mutatja meg az eredeti számot, anélkül, hogy megváltoztatná az eredeti jelentését. Ezt tettük mi.

Hallgattok más zenét is Crematory-n kívül, miközben lemezt írtok? Ha igen, mi az? Amúgy mit szerettek hallgatni?

Én állandóan hallgatok mindenféle zenét. Nincs konkrét műfaj, amit jobban szeretek. Mindennek megvannak a sajátosságai, ami miatt megéri hallgatni őket. Ha nem vagy hajlandó mást is hallgatni, azzal veszítesz a kreativitásodból és nem leszel képes valami egyedülállót alkotni.

Melyik volt a lemez megírásának legélvezetesebb és melyik volt a legnehezebb szakasza?

Az egész folyamat élvezetes. A megírástól kezdve a felvételeken át, a masterelésig, és még tovább… minden szakaszt nagyon élveztünk, mert lehetőségünk volt kiélni a kreativitásunkat és megvalósítani az ötleteinket. Nem volt olyan rész, ahol nagyobb problémák merültek volna fel.

Ki az, akivel a legkönnyebb együtt dolgozni a bandából, és ki a problémás, már ha van ilyen?

Mivel mi egy amolyan nagy család vagyunk, könnyen dolgozunk együtt, ha van valami probléma, úgy oldjuk meg, mint bármelyik család. Nincs olyan tag, aki ne illene bele a mi családunkba.

Tudnál mesélni egy két érdekességről néhány szám kapcsán? Mi ihlette őket, hol, hogyan készültek?

Szinte lehetetlen különleges sztorikat mesélni róluk, mivel szinte állandóan dalokat írunk. Ha valakinek van valami ötlete, leírja, aztán később mikor összerakjuk a számokat, a stúdióban, vagy a felvételek közben, néha változtatunk a dolgokon, hozzáadunk vagy elveszünk belőle. De semmi különleges nincs a háttérben.

Egy hosszú turné és rengetek fellépés, fesztivál vár rátok. Hogy készültök ezekre? Mit csináltok a fellépések előtt?

A turnékra igazából nem készülünk fel. Mivel csak hétvégenként koncertezünk, így nem olyan fárasztó, mint mikor heteken keresztül turnéztunk. A fellépések előtt közvetlenül a legfontosabb, hogy ellazuljunk és koncentráljunk. De még majd’ két évtizedes tapasztalattal a hátunk mögött is ugyanazt az izgalmat éljük át minden egyes fellépés előtt.

Habár azt mondjátok, soha ne nézz vissza (Never Look Back), vissza tudnál tekinteni néhány élményre az elmúlt időszakból? Mivel voltatok elfoglalva, mik a legszebb élmények?

A felvételek előtt a hétköznapi munkámmal voltam elfoglalva, szerencsés vagyok, hogy külön tudom választani a munkával és a bandával kapcsolatos dolgokat. A legjobb élményeket nehéz felidézni, mert rengetek pozitív és kellemes emlék van a felvételek idejéből. Lehetetlen lenne néhány mondatba besűríteni.

Ismét Kristian „Kohle” Kohlmannslehner volt a produceretek, mit tett ő hozzá a megszülető lemezhez? Mi volt a legnagyobb segítség?

Már jó párszor volt szerencsénk vele dolgozni, és nagyon jó barátunk, szóval őt kértük fel megint. Ne változtass meg egy nyerő csapatot…:)
Mivel ő nagyon jól ismer minket, nincs szükség különösebb magyarázatra, hogy mit szeretnénk kihozni a lemezből, milyen legyen a hangzás. Minden tökéletesen összeállt, mint mindig. Ր tényleg nagyon ott van a szakmájában, és ez a legnagyobb segítség számunkra.

Ki az, aki még a segítségetekre volt?

Főleg a turné során a technikusok, és azok akik segítenek előkészíteni a turnékat. Nélkülük minden sokkal nehezebb lenne.

Vannak olyan számok, amelyek nem kerültek rá a lemezre? Miért?

Mi szerencsések vagyunk, mert mindig rákerül a lemezre minden szám , amit elkészítünk. Nincs olyan szám, amit ne adtunk volna ki.

Hogyan szeretnétek, ha rátok emlékeznének a jövőben? Mi szerintetek a legnagyobb dolog, amit elértetek?

Szeretnénk, ha úgy emlékeznének ránk, mint a gótikus metal alapítóira. És szerintem ez a legfontosabb, amit elérhetünk.

Hamarosan ünneplitek a 20. évfordulótokat egy válogatással a legjobb számokból. Mik fognak rákerülni erre a lemezre? Hogyan döntitek el, hogy mi kerüljön a lemezre?

Még mindig dolgozunk rajta, nem tudom meg mondani, végül is mi lesz rajta. Még gondolkozunk. De annyit mondhatok, hogy a legjobb számaink rajta lesznek a DVD-n és rengeteg eddig meg nem jelentetett videó és backstage anyag is rákerül, meg jó néhány meglepetés is. Már szervezzük a turnét is, melynek során a válogatás lemezt és DVD-t fogjuk népszerűsíteni.

Ennyi együtt töltött idő után, milyen a kapcsolat a bandatagok között? Szoktatok együtt lógni, amikor nem dolgoztok? Mennyire jól ismeritek egymást?

Nagyon is jól, ezért is tekintünk magunkra úgy, mint egy családra. Mivel mindannyiunknak van rendes munkája, nincs sok időnk együtt lógni, de rendszeresen találkozunk.

Van valami, amit még el szeretnél mondani, amit nem kérdeztek meg tőletek?

Majdnem két évtized után nincs már semmi, amit ne kérdeztek volna meg! Egyvalamit viszont el szeretnék mondani: köszönet a rajongóinknak! Րk döntik el, mi lesz egy bandából. A mi rajongóink mindig támogatták, amit csinálunk, és ezt nagyon nagyra értékeljük! Köszönet a világ legjobb rajongótáborának. Reméljük, hogy mindannyiótokat láthatjuk a turnén!

Mit ígértek azoknak, akik megveszik az albumot, és elmennek a fellépésekre? Mit terveztek a turné utánra?

Ígérem, hogy ez a lemez elkísér titeket az örökkévalóságba (Infinity). Ha valami Crematory, akkor ez az! A turné után befejezzük a válogatás lemezt és DVD-t, és megtervezzük az ezt követő turnét.

Nagyon köszönjük, és sok szerencsét, minden jót a KronosMortustól, Magyarországról!

Én köszönöm, és minden jót!

———————————-

ENGLISH VERSION:

First of all, greetings and congratulations for the new album! It is indeed an amazing experience to listen to new Crematory, all your music is to be remembered for Infinity!

Thanks for the compliment. We have put all our energy into this album and it feels good that people like it.

First of all, talking about Infinity, the new album title itself implies a fascination with time, but also the rest of the lyrics and tracks deal with it. Why do you find this theme important? What role does time play in your lives? How do you experience ageing?

As we were recording INFINITY we noticed that we were creating something really special and so we decided to name it INFINITY because it is an album for infinity. Time doesn’t really play a role. It goes by and live goes on. Ok… the aging of the body is a bit strange but you get used to it. I don’t care about aging.

What other themes, inspirations did you have in mind while composing the album?

It would take hours to list all the ideas we had. We have taken the best and have put them into the fabulous album INFINITY. We have tons of ideas that want to be realized but, to come bach to your time-question, a day only has 24 hours and we don’t have the time to release several albums a year…:-)

I guess choosing to make a cover of Depeche Mode’s Black Celebration show that you respect the band. Why do you look up to them? Why have you chosen this particular track? What is an ideal cover like in your opinion?

We choosed this song because Depeche Mode is one of my favourite bands and this song one of their best works. We had a great idea to present the song in a typical CREMATORY Rock’n’Roll style and did it. A perfect cover shows the song in a new style without changing its original meaning. Thats what we did.

Do you listen to other music than Crematory while composing? If so, what is it? What music do you listen to otherwise?

I listen to all kind of music all the time. There is no special genre that I prefer. Each genre has its own special parts that are worth it to listen to it. If you close your eyes for other music, you loose cretivity and the possibility to compose something unique.

Which part of the composition or recording was the most enjoyable? Which part of the process did you find hard to cope with?

The whole procedure is joy. Starting with the composing going to the recording, mastering, and so on… each stage is fun for us because we have the chance to be creative and to realize our ideas. There was no second in which we had big problems to deal with.

Who do you think is easy to work together within the band, who is the most cooperative? Who is the problematic one, if there is?

As we are kind of a big family it is really easy to work together. If there are some problems we solve them like each family. The is no band-member that doesn’t fit into this family.

Could you share some interesting facts about one or two tracks? What inspired them, where, how they were written?

It is nearly impossible to tell speacial stories about the songs because we are composing nearly all the time. When one of us has an idea he makes a note, later we sart to compose the songs together and in the studio, while we are recording, sometimes we change things, add something new or cancel a part. There is nothing really interesting about it.

A long tour and numberless lives at festivals are awaiting you. How do you prepare for these appearances? What do you do just before a show?

We do not really prepare for a tour. As we only do concerts on weekends it isn’t as hard as it was when we used to tour for several weeks. Just before the show we try to relax and to concentrate. After nearly two decades of experience it is still the same feeling before the show than it was then.

Even though you suggest Never look back, could you share with us some experiences of the time before recording? What were you doing, which are the nicest experiences?

Before the recording I was focused on my day-job. I am lucky to be able to seperate my thoughts about job and band. The nicest experience is hard to explain beacuse there are hundreds of experiences that have the same positive intensity. So it is impossible to reduce it into a few sentences.

Again, you worked together with Kristian”Kohle” Kohlmannslehner as the producer of the album. How did he contribute to the birth of the CD? What is the greatest help he gave you?

As we have worked with him a couple of times and he’s a good friend of the band and everything we have made together had success, we decided to choose him again. Never change a winning team…:-)
As he knows us very well we do not need many words to tell him what we want and how the result has to sound. Everything fitted perfectly together, as always.
He is really professional and this is zhe best help he could give us.

Who else can you name who helped you a lot and how?

Especially the crew who helps us on tour and to prepare it are a great help.
Without them everything would be more difficult.

Are there tracks that you did not include in the album? Why?

We are lucky to be able to tell that we always have put all the songs we have composed on the album. We have never composed a song that hasn’t been released.

How would you like to be remembered later in the future? What do you consider the greatest achievement of the band?

We would like to be remembered as one of the founders of the genre Gothic-Metal.And this is also our biggest achievement.

You are soon to celebrate your 20^th anniversary with a selection of your greatest hits. What tracks do you plan to include and how do you decide what to put on the album?

As we are still working on it, I can’t tell you what will be on it. I don’t even know it by myself. We are still thinking about. But I can tell you that there will be our biggest hits on it and on the DVD you’ll find a lot of unreleased video-stuff and backstage-videos, as well as a lot of surprises.
We will also accomplish a huge tour for our greatest hits CD and DVD.

After such a long time together, what is the relationship like between the band members? Do you hang out together when you are not working? How well do you think you know each other?

We know each other very well and that’s why we concider us as a family. As we all have day-jobs we don’t have much time to hangout together but we meet very regular.

Is there anything you would like to be asked? Could you answer that question?

After nearly two decades there is nothing left that I haven’t answered. So there is no question I could suggest.
But there is one thing that I want to say: Thanks to our fans. They decide how big a band gets. Our fans have always supported what we do and we appreciate this a lot! Thanks to the best fans of the World. We hope to see you all on the upcoming tour!!!

What do you promise for the fans who buy the album and go to your lives? What do you plan to do after the tours are over?

I promise that you will buy an album for infinity. If it is called CREMATORY it IS CREMATORY!!! After the tour we will finnish our greatest hits CD and DVD and start to plan the tour that will accompany it.

Thank you so much, good luck, and all the best from KronosMortus, Hungary!

I have to thank you and all the best back!

WEB: http://www.crematory.de/

Kapcsolódó cikkek

CREMATORY – Monument

Menegroth

CREMATORY – Antiserum

Menegroth

CREMATORY – Infinity

Southpeace

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek