Interjúk

Criminal interjú

A kérdésekre Anton Reisenegger válaszolt.

Helló Anton. Hogy vagy? Milyen mostanság a hangulatod?

Jól vagyok, köszönöm! Sokat dolgozok az album promócióján, szóval minden rendben.

Megkérdezhetem, hogy jelenleg hol tartózkodol, mert ugyebár sok zenekarban tevékenykedsz és gondolom sokat utazol?

Most Santiago Chilében vagyok. Meglátogatom a családomat meg ilyesmik, meg ugye itt is promózok. Lassan elkezdek felvételeket is készíteni meg stúdiózgatni. Elfoglalom magam.

Az idődet hogyan osztod be? Van egy napirend a fejedben?

Nincs napirendem. Mármint minden a teendőimtől függ. Néha egész nap interjúzok, de vannak napok, amikor ki sem jövök a stúdióból. Szóval nem igazán mondanám, hogy rutinhoz kötném a napjaimat.

Szoktál dühös lenni, ha valamit nem sikerül időre precízen kivitelezni? Mennyire vagy maximalista?

Nem. Szerintem elég türelmes vagyok. Nem várom el, hogy elsőre sikerüljenek a dolgok. Nem mondanám ezt magamról.

Anton én nagyon örülök, hogy létezel, mert rengeteged hozzál tettél már a zenei világhoz. Több mint harminc éve csinálod ezt! Annak idején, miként kezdted el ezt az egész zenélést? Mi késztetett erre?

Egy elég zenei családból származok. A nagynéném zongorát tanított még régen a konzervatóriumban és a santiagói egyetemen, és engem meg a testvéreimet is tanított, de nekem nem tetszett. Nekem unalmas volt a zongora, ezért anyám vett nekem egy gitárt. Először még népdalokat játszottam meg pop számokat, aztán megismerkedtem a metállal. Ekkor apám megvette az első elektromos gitáromat, amikor 14 vagy 13 éves lehettem. Felfedeztem az összes nagy bandát, például Black Sabbath, Judas Priest és Iron Maiden… És én is ezt akartam csinálni.

A Criminal bandában már csak te vagy egyedül a kezdetekhez képest! Mennyire nehezek a szétválások és a megfelelő új tag felkutatása?

Nos, a Criminal már 30 éve megy, szóval érthető, hogy nem olyan könnyű ennyi ideig egy stabil felállást megtartani. Szerencsére a legtöbb tagcsere barátságosan folyt le. Például az új dobosunk 3 éve lépett be a bandába, mert a régi dobosunk nem akart többet turnézni és utazni. Nem volt már annyi motivációja, de még mindig barátok vagyunk, és ez oké. Nem kell ennek mindig elkeserítőnek lennie.

A legutóbbi tagcsere a dobos poszton történt. A friss ember Danilo Estrella hogyan hívta fel magára a figyelmet? Mivel győzött meg, hogy közétek való?

Ugyanabba a zeneiskolába járt, mint a gitárosunk, Sergio. És amikor az előző dobosunk eldöntötte, hogy kilép, már le volt beszélve pár koncert, és Sergio ajánlotta Danilo-t, mert ismerte őt és tudta, hogy képes lenne hozni a szintet. Akkor még nem ismertem, nem is beszéltem vele, de beleegyeztem. Amikor találkoztunk és próbáltunk egy párszor, egyből világos lett, hogy ő egy remek dobos és egy remek ember is egyszerre. Nagyon barátságos, aktív, szóval lenyomtuk vele a koncerteket, és megkérdeztük, hogy lenne-e kedve maradni. Mert tökéletesen passzolt.

A legújabb kiadványotok a „Sacrificio” nagyon jó lett. Szerintem üresjáratoktól mentes, dühös és vonszol végig magával. 🙂 Mi történik ebben a 12 dalban? Mit mondanál erről a támadásról?

Nos zeneileg azt mondanám, hogy visszanyúl a kezdetekhez. Amikor még elkezdtük a bandát a ’90-es években és az akkori zenei történések befolyása alatt a Sepulturával és a Napalm Death-el meg ilyesmikkel, de emellett lehet ez lett a legextrémebb albumunk a karrierünk során. Sok dolog van, ami a grindcore határán van, szóval sok minden történik, de ahogy te is behoztad az üresjáratot, nagyon dinamikus. Vannak lassabb és halkabb részek is, így nem csak egy nagy hangkavalkád éri a hallgató füleit folyamatosan.

Mivel elég sok idő eltelt az előző kiadványhoz képest, gondolom nem az albumok halmozása volt a célotok. Ettől függetlenül ez már a kilencedik! Mikor érzed úgy hogy elkészült egy újabb Criminal dal? Mi a Criminál mérce?

Beszélgettünk róla, mert ezen az albumon is van pár szám spanyolul, de ezt már ’97 óta, a második albumunk óta csináljunk. A közönségünknek itt lent úgy tűnik nagyon tetszik, és valamiért sok európai értékelésben is olvasom, hogy a spanyol extra agresszívabbnak hallatszik. Az embereknek lehet tetszik a spanyol nyelv extrém metál környezetben. Ezen fellendülve játszottunk az ötlettel, hogy csinálunk egy EP-t csak spanyol számokkal, vagy megfordítjuk és 1-2 angol szám lesz a spanyol nyelvű albumon. Valami ilyesmi. Nagy valószínűséggel ez lesz a legközelebbi projektünk, de még nem tudnám biztosra megmondani, hogy mikorra lesz kész. Eléggé magába szívott minket ez a mostani album, mert nagyon sok időbe telt az elkészítése, a pandémia meg minden hasonló miatt is. Szóval ha végre mindennek vége és a promót is befejeztük, akkor valószínűleg ideje lesz új számokat írni.

Mivel csak te vagy a kezdeti zenekarból és mindig jöttek új arcok, ezért kíváncsi lennék, hogy a jelenlegi és a régebbi albumok dalai kb. hány százaléka az ami te ötleteidből származik?

Azt kell mondanom, hogy amikor még Rodrigo tag volt az első 20 évben, nagyon sok részt kivett a számírásból. Ami azt illeti, nagyon sok olyan számot, amit élőben játszunk ő írta. Nagyon tehetséges számíró volt és egy nagyon tehetséges gitáros is. És nem probléma ezt beismernem.

Az Abysmo Films nagyon jó videót készített veletek. Mennyire sikerült a teljes elképzeléseteket megvalósítani? Carlos Toronak miket mondtatok, mit akartok látni?

Az első videó a ,,Zona de Sacrificio”-hoz volt, amihez elég precízen megfogalmaztam a gondolataimat, de neki is megvan a saját látásmódja és a saját ötletei esztétikailag meg mindenhogy. És nem volt olyan sok időnk, mert mindegyik tag a világ más pontjain volt még akkor, szóval mindenkinek egyénileg kellett felvennie a saját részét. Ez sok időt elvett, és nem maradt már idő a dramaturgiára, szóval szabad kezet adtam neki. A kész videó nem igazán egyezett az én ötleteimmel, de ez vizuáloknál így működik. Mindenkinek megvan a maga ízlése, de így is remek lett. És a második videó a ,,Sistema Criminal” című számhoz készült. Itt is megmondtam neki, hogy mire gondolok, de teljes szabadságot adtam neki, és szerintem nagyon érdekesre sikerült. Eddig jó visszajelzéseket és kommenteket kapott. Más. Nem olyan, mint egy tipikus metál videó.

Az előző nyolc album közül szerinted melyiket szerették meg legjobban a hallgatók? Miért lehet a kilencedik jobb annál?

Nagyon sok fanunk, különösen a dél-amerikaiaknak az első kettő album a kedvence. a ,,Victimized” és a ,,Dead Soul”. A későbbi albumok közül szerintem a ,,Sicario” jön elő még sokszor. Ez 2005-ös. Őrületes belegondolni, hogy már 15 éve jelent meg, de hé, az élet megy tovább. Szerintem az új album, a reakciókból ítélve amiket kapott felkerül majd a kedvencek közé.

A többi bandáddal kapcsolatban (Lock Up, Brujeira) szeretném megkérdezni, hogy milyen fontos történések várhatók?

Igen. A Lock Up-pal épp most jelentettük be az új albumunk borítóját és címét. ,,The Dregs of Hades” és a hónap végén fogjuk kiadni az első számot róla. Videóval együtt. Felvettünk egy egész albumot a karantén alatt úgy, hogy mindenki otthon felvette a saját részét, és remekül sikerült. Nagyon boldog vagyok az albummal és mindenki remek munkát végzett. Érezni rajta, hogy mintha mindenki egy irányba tartana. Október végén fog megjelenni. Nem vagyok biztos a pontos dátumban, meg kell néznem, de a banda facebook oldalán tuti kint van. És a Brujeira-val is dolgozunk egy albumon, már évek óta. A hangszereket már 3-4 évvel ezelőtt felvettük. Gitár basszusgitár és dobok. Most fejezzük be a vokálokat és már mixeljük is. Azt talán kijelenthetem, hogy következő év közepére fog megjelenni.

Chile tőlem nagyon távoli ország. Tudnál nekem mondani néhány dolgot az ottani életről és helyzetről?

Attól függ, hogy hol élsz. Chile nagyon hosszú és keskeny. Több éghajlata van. Északon például nagyon száraz és meleg van, míg dél nedves és nagyon hideg. Majdnem a fél népesség a fővárosban Santiago-ban él, aminek szerintem nem sok értelme van. Santiago nagyon forgalmas város. Nagy energiái vannak és mindig történik valami, de szerintem nem tudnám jól megfogalmazni az itteni élethelyzetet, mert nem vagyok átlagos ember. Én zenész vagyok. Szerencsére tudok turnékra menni és utazni, de tudom, hogy nehéz az itteni embereknek a megélhetése. Nagyon sok ember van. A pandémia miatt a gazdasági helyzet is megbaszódott egy kicsit, de most kezd visszaállni, de az embereknek még mindig mindent meg kell tenniük, hogy túléljenek.

Ezek után magadról is elárulhatsz pár dolgot:)? Mik a fontosabb emberi értékek számodra? Mennyire tudsz úgy élni, ahogyan szeretnél? Mi érdekel még zenélésen kívül?

Szerintem nagyon szerencsés vagyok. Ez a kötelező megállás a pandémiával nagyon nehéz volt, de megtanította értékelni azt, amim van. És igen, nekem nem kell sok, hogy boldog legyek az életben. Ameddig azt csinálhatom amit szeretek. Néha azt kívánom bárcsak könnyebb lenne pár emberrel, de én megteszek mindent amit tudok. Viszont, hogy a kérdésedre is válaszoljak, szeretek utazni, képeket készíteni a helyről ahol turnézok és megnézni a várost. Vagy még szeretek olvasni, filmeket nézni, zenét hallgatni. Ilyesmiket.

Anton köszönök mindent. Mindig jó egy zenésszel beszélni. Mit üzensz a rajongóknak?

Remélem mindenki lecsekkolja az új albumunkat, a ,,Sacrificio”-t. Már majdnem egy hete kint van. Persze vessetek egy pillantást a többi online felületre is, mint például: Spotify, Apple Music, Youtube stb… És remélem, hogy mindenkit látni fogok majd a színpadról. Remélem minél hamarabb. Nem számít, hogy Brujeira-val vagy Criminal-lal vagy Pentagram-mal vagy akárkivel. Remélem el tudok majd menni mindenkihez, hogy jól érezzük magunkat újra.

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2021/10/04/criminal-interview/

Készült: 2021. szeptember 23.

Kapcsolódó cikkek

CRIMINAL – Sacrificio

KMZ

KME videók: Surgical Meth Machine, Amorphis, Deathkings, Dperd, Heresy of Dreams, Mirror, Corners of Sanctuary, Rebaelliun, Criminal

KMZ

Criminal – The Ghost We Summoned videoclip

KMZ

Hot News – Criminal to tour Europe in november

KMZ

Hot News – Two new Criminal tracks available for free download!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek