Interjúk

Cross Borns Interjú

A tatabányai Cross Borns zenekarral készült egy interjú, amelyben megtudhattok bővebb információt “A Torony” című új lemezükről. Kérdéseimre Somlói “Feca” Ferenc válaszolt.

1997-re tehető a zenekar megalapítása. Már a kezdetektől igazán sikeresek voltatok. Pár mondatban bemutatnátok, hogy hogyan is jutottatok el “A Torony” albumig?

Feca: Nem egyszerű összefoglalni tíz évet, ugyanakkor nyilván vannak fontos mérföldkövek. Ezek közé tartozik az, hogy a dalszerzői tagság, a gitárduó, a mai napig ugyanaz, mint a kezdetekkor. Azután az is, hogy mind a mai napig érvényesek azok a célkitűzések, amelyek a csapatot mozgatják A Torony már a hetedik Cross Borns album, és ami mindegyik kiadványunkat jellemzi, az a mesélős, nagy ívű, epikus hangvétel. Talán ezen albumokat és dalokat két nagy csoportra lehet osztani. Az egyik felébe a tolkieni ihletésű nóták tartoznak, míg a másik felét a saját történetek elbeszélése teszi ki. Persze a siker relatív, és nem szabad elfeledkezni a családunkról, a barátainkról, akik mindvégig mellettünk állnak. Nélkülük lehetetlen lenne elérni a sikert.

A zenekar felállása többször is változott az idő teltével. Pl. az új albumon is új dobost hallhatunk. Mennyire sikerült beilleszkednie a zenekarba, a Cross Borns zenéjébe? Milyen új ötleteket sikerült hozzátennetek a dalokhoz?

Feca: Úgy gondolom, hogy minden zenekari tag megfelelő szabadsággal rendelkezik nálunk, legalábbis ami az ötleteket illeti. A hangszerkezelés, a tudás pedig természetes. Ami igazából fontos, hogy megfelelő legyen a kreativitás. Ez Daginál (Racs Attila) tökéletesen működik, ő is a Cross Borns klán tagja.

Milyen új ötleteket sikerült hozzátennetek a dalokhoz?

Feca: Elsősorban más érzelmi megközelítést alkalmaztunk az új daloknál. Ez persze a koncepció tudatos felépítéséből származik. Azután más hangzással dolgoztunk, ami ugyan csak meghatározta a dalok jellegét

Nálatok hogyan készül el egy új dal, hisz annyi mindent hallhatunk egy-egy számban?

Feca: Nevetni fogsz, de minden egy jó borítóval indul. Hihetetlen módon tud inspirálni minket. Azután ott vannak a szövegek, amelyek megteremtik a kellő misztikumot, és jön a zene. Elég akár egyetlen akkord és az olyan tud lenni, mint egy lavina. Imádom, ezt az időszakot.

Így a Gyűrűk ura után, tervezitek valamilyen más nagyobb horderejű mű, esetleg trilógia feldolgozását, megzenésítését vagy különálló dalok, különálló lemezek következnek?

Feca: A CB valószínűleg mindig ilyen mesélős, sztorizós anyagokat fog készíteni. Tudod az igazság az, hogy már a következő három anyag is összeállt, már a borítók is megvannak -haha. Ezek közül a Csodák Könyve egy különleges vállalkozás lesz, mivel nem csak metalos, hanem musical jellegű megközelítése is lesz, sőt kapcsolódik hozzá egy regény is, valamint rajta vagyunk, hogy színházi, zenés darab is készüljön belőle. Szóval továbbra is nagy ívű, epikus albumokra lehet tőlünk számítani. A következő három évet már beterveztük.

Gondolom, érzel különbségeket a régebbi és az újabb lemezeitek között. Ha igen, akkor mik azok?

Feca: Igen, én is érzek. Elsősorban a zenei megoldásokban, atmoszférában vannak különbségek. Az Orion trilógia teljesen más megoldásokat igényelt, mint korábban a Kalandozás Középföldén album. A jövőbeni anyagoknál a vaskos hangzás mellett, jócskán visszahozunk majd a korábbi folkos megközelítésből is, mivel az új sztorik ismételten ezt kívánják meg.

Az “Orion” lemeznek mekkora sikere lett? Így utólag meg vagytok vele elégedve?

Feca: Az egész trilógia nagyon népszerű a zenekar rajongói között. Érdekes érveket, vitákat lehet olvasni egy-egy dal mellett és ellen természetesen. Megmozgatja az emberek fantáziáját. Úgy gondolom, hogy elértük vele, amit akartunk, és még hosszú éveken keresztül lesz bennük annyi potenciál, hogy felkeltse az emberek érdeklődését. Persze nyilván a 2003-as zenekar egészen más volt mint a mai, és ezek természetesen különbségeket is hoznak, de nyugodtan mondhatom, hogy a nagyszabású, háromrészes Orion ciklus elérte a kellő sikert.

Nemsokára ünneplitek a 10 éves fennállásotokat, és ennek alkalmából megjelenik majd egy dupla válogatás album. Mit lehet erről tudni? A korai, demós időszaktól kezdve lesznek rajta dalok?

Feca: Ez egy dupla válogatás album lesz, amelyre a dalokat a honlapunkon lehetett beszavazni. A címe Halhatatlan Vágyódás lesz és ezen található majd az azonos című új dal is, amely Tolkien csodás meséjét, Beren és Luthien történetét dolgozza fel. Összesen 24 dal kerül fel erre a dupla cd-s kiadványra, az első albumtól, illetve az azt felvezető ep-től kezdve. Minden dalt újra feljátszunk, és magyar szöveggel látunk el. A Halhatatlan Vágyódás borítóját és a dalok listáját a honlapunkon lehet megtekinteni. Egyébként ezt az albumot fogjuk bemutatni az őszi ünnepi koncerten, amelyre a Tűzmadár, a Fekete Sereg és a Cross Borns pályázat győztes zenekara is meghívást kap.

A megalakulásotok idején gondoltad volna, hogy ilyen sikeres lesz a banda? Akkoriban milyen céllal kezdtetek el zenélni?

Feca: A cél azóta is változatlan; ez pedig a különleges, minőségi rockzene bemutatása. Tudod olyan nagy csapatokon nőttünk fel, akik mind valami extrát, minőségit alkottak, és ha anyagi korlátok miatt nem is lehet olyan nagyszabású produkciót készíteni, mint egy Blind Guardian, egy Iron Maiden, azért mi mindent megteszünk. Már a kezdetekben nagyon bíztunk a zenekarban, mivel elsősorban egy komoly család, egy klán alakult ki. Ez a kötődés a mai napig tart és, ha lehet még erősebb. Ez nagyon nagy ereje a Cross Borns-nak.

Koncerteken milyen dalokat játszotok? Megpróbáljátok a trilógiát összefoglalni és eljátszani a lényegét, vagy pedig inkább az új dalokra fektetitek a hangsúlyt?

Feca: Egy-egy koncert összeállítását nagyban meghatározza az időkorlát. Vannak persze kihagyhatatlan dalok, de szívesen koncentrálunk az új dalokra is. A tapasztalat egyébként az, hogy, amikor a közönség már ismeri az adott dalt, akkor a színpad előtt, valami hihetetlen éneklés, tombolás megy. Ilyenkor az ember úgy érzi, hogy szárnyai nőnek.

A Gyűrűk ura folytatását – mármint a sztoriét – hogyan tudnátok elképzelni? Esetleg nem gondoltatok arra, hogy egy vidám folytatást megírjatok, megzenésítsetek?

Feca: Huh, hát ez nehéz kérdés. Tolkient lehetetlen utánozni, illetve talán folytatni is. Azt az ünnepélyes szomorúságot, amit a könyv elolvasása után érzel, hogy hiányzik minden percben, lehetetlen visszaadni. Ugyanakkor természetesen lesznek még bőven tolkieni történeteket feldolgozó dalaink. A forrás kimeríthetetlen.

“Az út végén (A vándor)” című számról beszélnétek egy kicsit bővebben?

Feca: Először is remélem, hogy tetszik neked is! Nehéz erről beszélni, mert valami hihetetlen érzelmeket kelt bennem minden alkalommal. Azt hiszem, hogy ha meg kell fogalmaznom, hogy mit jelent, akkor egy ünnepélyes, szomorú főhajtás az emberi érzések nagysága előtt. Ugyan ki más lenne képes arra, hogy ilyen mérhetetlen gyászt és fájdalmat, ilyen perzselő és emésztő szerelmet tudjon érezni, mint az ember? A Vándor a végső belenyugvás és egy új kezdet ígéretének kettőse.

Mit üzentek az olvasóknak?

Feca: Fontos, hogy igényesek legyenek saját magukkal szemben, és legyenek nyitottak a világra. A csodák ott vannak körülöttünk, még ha nem is látjuk őket mindig. Készüljetek; mert érkeznek a Cross Borns további albumai! Találkozunk a koncerteken!

Készítette: NorthWar

Web: http://www.crossborns.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek