Interjúk

Cruachan Interjú

(scroll down for English Version)

Ma egyre ismertebb és kedveltebb a Folk Metal, ami sok új, feltörekvő banda megjelenését hozza magával. Ezzel szemben ti elég régóta ebben a stílusban alkottok. Mondanátok pár szót a zenekarról, azok számára, akik esetleg még nem ismerik a Cruachant?

1992-ben kezdtünk először működni, ekkoriban mi voltunk az egyetlen zenekar, amelyik az igazi népzenét ötvözte extrém metallal. Előttünk ott volt a Skyclad, de ők nem azon a szinten, mint mi. A Nazguls Eyre Productions kiadóval kötöttünk szerződést és 1995-ben megjelentettük Tuatha Na Gael című debütáló albumunkat. Azóta sok zenei változáson, kiadóváltáson és csúcson-mélyponton mentünk keresztül, és most, 2011-ben visszatértünk gyökereinkhez egy erős új kiadvánnyal, amellyel visszaszerezzük trónunkat, mit a Folk Metal királyai.

Tavaly kiadót váltottatok, ennek mi az oka? Pontosan hogyan történt a dolog?

Sok változáson mentünk keresztül, és tudtuk, milyen potenciálja van az új anyagunknak, így hát olyan kiadót akartunk, ami 100%-osan tud támogatni minket. Az AFM egy nagyszerű kiadó, de úgy éreztük, hogy nem tudják, hogyan támogassanak vagy promotáljanak minket, ők inkább a tisztább metalra fókuszálnak. 2010 elején csináltunk egy demót és volt két kiadó a fejünkben, kizárólag nekik küldtük el a demót. A Candlelight mutatott érdeklődést és merszet a kockázathoz, így velük egyeztünk meg.

Karen Gilligan 2010 elején lépett ki a zenekarból, bár az új albumon is feltűnik. Mi volt az oka a kilépésének? Miért nem vesztek be helyette új vokalistát?

Elfáradt a sok vacakolástól, ami a bandatagsággal járt és le akart telepedni, hogy normális családi életet élhessen. Mikor kilépett, eldöntöttük, hogy egy extrémebb éllel megyünk tovább, amit már egy ideje akartunk. Karen kilépése megadta ezt a lehetőséget, emiatt nem pótoltuk és én lettem a vezető vokalista, csakúgy, mint 1992-ben.

Az áprilisban megjelenő új albummal visszatértetek az „extrém folk metalos gyökereitekhez”. Ez pontosan mit jelent? Miben más az új album, mint a korábbiak?

Miután a Tuatha Na Gael megjelent, a zenekar pár változáson és csalódáson ment át és egy évre fel is oszlott 1997 és 1998 között. Amikor újra összejöttünk, idősebbek voltunk és másfajta ötleteink voltak, tehát kijött a The Middle Kingdom és ez drasztikusan eltért a Tuatha-tól. Ahogy az évek teltek, lassan keményebbek lettünk, és mikor Karen kilépett, elhatároztuk, hogy visszatérünk gyökereinkhez és csinálunk egy megközelítőleg Tuatha Na Gael második részt. Az új album a zenekar újjászületését hívatott bemutatni és egy kvázi fegyverbehívás, hogy helyreállítsuk címünket, nem csak, mint a Folk Metal megteremtői, de mint a műfaj Királyai is. Ma a Folk Metal kezd állottá és mulatozóssá válni, túl sok zenekar énekel az ivásról és a boldogságról. Ha ők Írországból jönnének és nem csak a népzenét, de a népmeséket és a népi kultúrát is megértenék, észrevennék, hogy nagyon sok sötétség van a népzenében, emellett nagyon nagy atmoszféra és ez az, amit mi be akarunk mutatni az új Cruachan anyaggal.

Nyugat-európai bandáktól nem megszokottan, már igen korán több turnén vettetek részt Oroszországban és most márciusban egy ukrán miniturnét adtok. Van valami különlegesebb kapcsolatotok Kelet-Európával?

Úgy gondolom, van, akárcsak Latin-Amerikával. Úgy gondolom, a Folk Metal igazán kedvelt ezekben a régiókban, ami megmagyarázza, miért vagyunk ennyire népszerűek. Oroszország maga sokban közös Írországgal, tehát talán sokban tudnak azonosulni a Cruachannal. Gyakran megemlítem a színpadon, mikor Oroszországban turnézunk, hogy mindkét államnak megvan a maga véres szombatja a múltban.

Magyarországon jártatok már? Mikor jöttök legközelebb? Mi a véleményetek az országról és a magyar rajongókról?

Soha nem jártunk még Magyarországon, de remélhetőleg új kiadónk támogatásával ez változni fog. Hallottuk turnézóktól, hogy nemcsak játszani nagyszerű ott, de gyönyörű ország is, ahol jó eltölteni egy kis időt, felfedezni az országot és pihenni. Ha nem is jutok el oda a zenekarral, úgy gondolom, talán valamikor nyaralok majd ott.

Az ukrán turnén kívül hol láthatunk titeket legközelebb? Esetleg nagyobb nyári fesztivál meghívásaitok vannak már?

Ebben a pillanatban még minden a tervezőasztalon van, de reméljük, hogy pár nagyobb fesztiválra eljutunk idén. Már megvannak egy olaszországi turné időpontjai és egy dél-amerikai turné is tervezés alatt áll. Arra számítok, hogy mikor az album kijön, sok ajánlatot kapunk fellépésekre, tehát abban a helyzetben leszünk, hogy válogassunk és kiválasszuk a legjobbakat. Nem tudunk hónapokon keresztül turnézni, mert mindegyikünknek megvan a maga rendes napi munkája Írországban.

Mik a jövőbeli terveitek? Klip forgatása, nagyobb turné az új lemezzel esetleg?

Fő prioritásunk a turnézás és az új anyagon való dolgozás. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy újabb nagyobb szünetet tartsunk a korongok között, egy albumot ki kell hoznunk szűk két éven belül, vagy hamarabb, majd meglátjuk.

Végezetül mit üzentek az olvasóknak és a magyar rajongóknak?

Köszönjük az éveken át tartó támogatást, mindig sok támogatást kaptunk Magyarországról és nagyon elszomorító, hogy soha nem turnéztunk még ott, de ezen szeretnénk változtatni! Maradjatok Pogányok és Igazak!

Köszönöm az interjút, sok sikert a továbbiakban!

—————————-

ENGLISH VERSION:

Nowadays Folk Metal is ever more well-known and more beloved which causes the appearance of many new, amateur bands. In contrast with this, you’re in this genre for a long time. Please introduce the band in some words for people who don’t know the band yet!

We first started out in 1992, at that time we were the only band around mixing real folk music with extreme metal. We had Skyclad before us but they were not at the level we were at. We signed with Nazguls Eyre Productions and released our debut in 1995 called Tuatha Na Gael. We’ve since had musical changes, records label changes and lots of ups and downs and here we are today in 2011 returning to our roots with a strong new release ready to reclaim our throne as kings of Folk Metal.

You’ve changed label last year. Why? Exactly what happened?

We were going through a lot of changes and knew the potential that our new material had so we wanted a label that would support us with this 100%. AFM are a great label but we felt that they did not know how to support or promote us, they are very focused on straight metal. We made a demo in early 2010 and had 2 labels in mind so only sent the demo to those 2 labels. Candlelight showed the foresight and balls to take a risk with us so we signed with them.

Early 2010, Karen Gilligan left the band, albeit she appears on the new album, too. What was the cause of leaving? Why don’t you take in a new vocalist?

She grew tired with the crap that goes with being in a band and wanted to settle down with a normal family life. We decided when she left to go forward with a more extreme edge, something we have wanted to do for a while. Karen’s leaving gave us this opportunity so that is why she was not replaced; I became lead vocalist just like in 1992.

You return to the „extreme folk metal roots” with the new album, upcoming in April. What does it mean exactly? What will be different on the new album to the earlier ones?

When Tuatha Na Gael was released the band went through a few changes and let downs and broke up for 1 year between 1997 and 1998. When we got back together we were older and had different ideas so The Middle Kingdom came out and was drastically different to Tuatha. As the years went on we slowly became a little harder, then when Karen left we decided to go right back to our roots and almost do a Tuatha Na Gael part 2, although not quite. The new album represents a rebirth of the band, a call to arms almost to reclaim our title as not only the creators of Folk Metal but also the Kings of the genre. Today Folk Metal is becoming stagnant and funny – there are too many bands singing about drinking and being happy. If they came from Ireland and actually understood not only Folk Music but Folk tales and culture they would realise there is a lot of darkness in folk music, a lot of atmosphere as well and that is what we want to explore with the new Cruachan material.

Differently from most Western European bands, you’ve had tours in Russia early and you’ll have a Ukrainian minitour in March. Do you have a special connection with Eastern Europe?

I think we do, as well as Latin America. I think folk metal is really big in these regions which explains why we are so popular. Russia itself has a lot in common with Ireland so maybe they associate a lot with Cruachan. I often mention this on stage when we tour Russian, both countries have a Blood Sunday in their past.

Have you been to Hungary yet? When will you come (next)? What is your opinion about the country and the Hungarian fans?

We have never been to Hungary but hopefully with the support of our new label this will change. We have heard from tours that it is not only a great place to play live but also a beautiful country to take some time out and explore and relax. If I don’t get there with the band I think maybe I will vacation there someday.

Where can we see you next besides the Ukrainian tour? Do you have bigger international festival invitations yet?

At the moment everything is the planning stages but we hope to get to some bigger festivals this year. We have confirmed dates in Italy and are in the planning stages of a South American tour. I reckon when the album comes out there will be a lot of offers to play live so we will be in a position to pick and choose the best. We can’t do months of touring because we all have regular day jobs in Ireland.

What are your future plans? Shooting a clip or a bigger tour with the new album?

Our main priority is touring and working on new material. We cannot let ourselves have another huge gap between albums, we need to realistically have 1 out at the very most 2 years at a time … or sooner, we will see.

At last, what do you message to the readers and the Hungarian fans?

Thank you all for your support over the years, we have always had a lot of support from Hungary and it is disappointing that we have never toured there but we want this to change! Stay Pagan and stay True!

Thank you for the interview and good luck!

WEB: http://www.cruachanireland.com/

Kapcsolódó cikkek

CRUACHAN – Blood For The Blood God

ST. Toma

Hot News – Irish Folk metal band Cruachan Announce the following tour dates including South America

KMZ

CRUACHAN – Blood on the Black Robe

ST. Toma

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z