Interjúk

Dalriada Interjú

A kérdésekre Ficzek András válaszolt

Kijött az új korong. Milyen tekintetben értékelhető vízválasztónak illetve más mint elődje?

A Szelek album is, mint bármelyik korábbi anyagunk, különbözik az elődjétől, hiszen nem célunk, hogy évről évre ugyanazt a lemezt adjuk ki más címen.
Természetesen nem kell itt nagy megfejtésekre gondolni, a jól ismert Dalriada-stílusjegyek azért megmaradtak, csak itt-ott új vér került a rendszerbe. Tudatosabbak most a tempó, és ritmus választások, erősek, karakteresek az énekdallamok, hangsúlyos dinamikai váltások is szerepet kapnak, és a Kikelet albumra jellemző borultságot most egy kicsit derűsebb hangulatokkal is próbáltuk oldani. Higgadtabb, letisztultabb, talán némileg érettebb, és derűsebb a Szelek, mint az elődei, szerintem egyébként áttekinthetőbb is, úgy hangzás, mint nóták szempontjából.
Vízválasztó maximum annyiban lehet, hogy gyakorlatilag ez az első anyagunk, amit az előző lemezével megegyező felállás készített el, és ez nyilván hallatszik is az anyagon.

Ezúttal még mélyebbre merültetek a magyar folklór világában. Mesélnél egy kicsit az eddig számba vett mesékről, regékről, történetekről, mondákról, legendákról? Ez a kezdeményezés tovább folytatódik a leendő albumon/albumokon?

Azt gondolom, az lenne a legszerencsésebb, hogy akit komolyabban, mélyebben érdekel a dalainkban megfogalmazott mondák, regék anyaga, az maga néz utána a háttérnek, valójában ez is lett volna a célunk ezekkel a szövegekkel/témákkal. Teljesen nyilvánvaló, hogy egy öt perces dalban nem lehet minden apró részletre kitérni, nem lehet úgy elmesélni egy történetet, hogy a cselekmény szempontjából annyira nem lényeges, de mondjuk motívumszinten meg fontos elemek ne maradjanak ki. Az ideális állapot az lenne, hogy a hallgató például a mi verziónkban megismeri mondjuk a Csodaszarvas- mondakör egy elemét, és utána hozzáolvassa mindazt, amit erről a témakörről tudni lehet, majd megint meghallgatja a dalt:).
Ami a kérdésed második felét illeti, igen, azt gondolom, hogy a kezdetek kezdetétől követett koncepciónktól- a magyar kultúra, népzene, népdalkincs, mesék, mondák, regék feldolgozása, bemutatása- a későbbi lemezeken sem fogunk eltávolodni, sőt, valószínűleg egy-egy témakörbe mégjobban beleássuk majd magunkat. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

A szimbolikus fogalmazás mindig is jellemző volt rátok. Van-e meghatározott történelmi korszak, ameddig elmentek? Úgy értem, kerültök-e egy adott témát, eseményt?

Engem speciel minden érdekel, ami népünk történelmével, múltjával, szerepével kapcsolatos, így azt gondolom, hogy tabuk sincsenek ebből a szempontból, viszont mondjuk a kiegyezés korától napjainkig mostanában biztos nem lesz feldolgozás, mert ezek a dolgok egyrészt még túl frissek, másrészt viszont nagyon vitatottak is, meg amúgy annyira nem is foglalkoztatnak, mint mondjuk a középkor dolgai.
Elmondhatjuk, hogy a dalainkban tulajdonképp az őstörténettől az Árpád-házig tartó időszak kerül nagyrészt feldolgozásra, viszont az előző albumunkon, a Kikeleten pont volt néhány huszadik századhoz köthető téma, tehát ez sem sérthetetlen szabály azért.

Fellépésetek intenzitása miatt jogosnak érzem a kérdést, hogy terveztek-e élő anyaggal előrukkolni?

Élő anyag kiadását belátható időn belül nem tervezzük, esetleg a későbbiekben bukkanhat fel itt-ott egy-egy dal élő verziója. Egy DVD kiadásához nagyon sok dolognak kéne együttesen stimmelni, helyszín, hangzás, közönség, látvány, fények, stb, ez egy olyan mérvű szervezőmunkát igényelne, hogy azzal az erővel már egy új lemezt is készíthetnénk akár. A távolabbi jövőben nyilván lesz azért élő anyagunk, de amint mondtam, nem mostanában.

Volt-e rögzített hangfelvételetek a A wales-i bárdok demó előtt? Van-e igény, esély arra, hogy azt vagy esetleg felveszitek újra a Fergeteget?

Igen, volt, több is. A zenekar egyik első demójáról származik például a Vérző ima című, elsőlemezes dalunk, amelyet mindmáig játszunk a koncerteken, és amely egyébként 10 éve, 1998-ban íródott! Korai demókat újrafelvenni, kiadni nem szándékozunk, a jobb dalokat, témákat már úgyis kiszedegettük, és beépítettük ide-oda, mind a négy albumunkon találni belőlük. Az egészen korai demóanyagok pedig stílusilag sem passzolnának, az még ilyen ikergitáros, riffelős heavy metal volt, egészen kevés népzenés hatással, női ének és szinti nélkül, és másabb jellegű szövegekkel, ezekkel a dalokkal nem nagyon lenne értelme foglalkoznunk.
A Fergeteg újrajátszását sokan javasolták már nekünk, de nekem az a véleményem, hogy azzal a penetráns hangzással együtt is pontosan megfelelt a maga idején annak a célnak, amire egyébként szántuk: az első Dalriada lemeznek. Egy lenyomata, kordokumentuma, hogy a zenekar hol állt akkoriban nótaírásilag, stúdiótapasztalatban, hangszerkezelésben, stb. Nem lenne jó megbolygatni. A lemez a mai napig kedvelt a közönség részéről, koncerteken veszik, a honlapunkon, és a csomagküldő katalógusokból rendelik, megállja a helyét tehát ma is valamilyen szinten. Gondolj bele: 5 éve jelent meg, és mind a mai napig fogyogat belőle! Nem sok zenekar mondhatja ezt el magáról! Ha újrajátszanánk, az olyan lenne, mintha szégyellnénk, erről pedig szó sincs, ugyanolyan gyemekünk a Fergeteg is, mint az összes többi lemezünk. Szerintem egyébként pont azért tudott kedvelt kiadvány maradni, mert egy nagyon őszinte megnyilvánulása volt egy nagyon fiatal, nagyon lelkes, és nagyon őszinte társaságnak:).

Második CD-n játszik együtt ez a felállás. Biztosnak érzed a többiek elkötelezettségét? Tartjátok a kapcsolatot a volt zenésztársakkal? (Fispán Marcell, Nagy Gergely)

Barátok vannak ebben a zenekarban, akik ismerik a másik hibáit, erényeit, de ugyanakkor kritikusak is akár a másikkal szemben, ha arra van szükség. Épp ebből a barátságból kifolyólag nem foglalkozunk azzal, hogy kinek milyen az elkötelezettsége, ez egy baráti társaság, amelyet a zene tart össze, ha ezt valaki magánjellegű, vagy egyéb okok miatt nem tudja vállalni, akkor fájó szívvel akár, de megválunk tőle. Senkit sem lehet arra kényszeríteni, hogy az életének egy jelentős részét áldozza fel a csapat miatt, főleg, hogy abszolút nem is jelent megélhetési forrást. A jelenlegi felállás egyébként rendkívül masszív, messze a legjobb társaság mind mentálisan, mind zeneileg az eddigiek közül.
A régi tagságból Marcival néha összefutunk itt-ott, de amúgy nem nagyon keressük egymást, mondjuk harag sincs köztünk, Gergőről pedig egyáltalán semmit sem tudunk, éli a saját életét, mi pedig a miénket. Ez úgy szokott kinézni, hogy ha valaki kilép a csapatból, azzal óhatatlanul elvész a közös kapocs, a cél, ami addig közösen munkált benne, és bennünk is, ez ahhoz vezet, hogy egy idő után csak egy arc lesz a sok közül, akivel néha az ember, ha találkozik, megiszik mondjuk egy sört, de semmi több. A magam részéről én egyébként az ilyen “szakításokat” mindig fájdalmasan élem meg, de hát ilyen az élet:)

Az elmúlt két anyagon Laura éneke több teret kapott mint a tiéd. Ez minek a következménye? Jobban oda kell figyelned a gitártémákra?

Ez nem szándékosan alakult így, inkább egy természetes fejlődési folyamat eredménye. Persze az is benne van, hogy a gitárra is oda kell figyelni, illetve a dalokat elő is kell tudni adni koncerten, de az meg méginkább, hogy Laura mind kiállásban, mind hangban megerősödött, rutinosabb, profibb lett az elmúlt években, és vannak olyan dolgok, amelyekben egyszerűen Ր a jobb, mint énekes, akkor meg miért kéne magamat erőszakkal előtérbe tolnom?!
Az egyébként a koncepció, hogy az általános dolgokról szóló dalokat alapból Laura tolja, Ő hozza tehát a fő énekeket, én pedig a vokálokat, kórusokat, illetve ahol az adott rész, dal, vagy épp a szöveg megkívánja, magam is szólóéneket nyomok, és szerintem ez így nagyon jól tud működni.

Közvetlen kapcsolatot tartotok a rajongótáborral. Véleményed szerint ha nem lenne meg ez, hasonló fogadtatásra lelne a zenétek? Mennyire sarokkő a zenehallgatókkal való érintkezés a Dalriada életében?

Nézd, nem hiszem, hogy nekünk el kellene valamiért szállnunk magunktól, mi egy vagyunk a rockerarcok közül, akik egyébként zenélnek is. Ennek a csapatnak nincsenek sztárallűrjei, és ez a későbbiekben is így fog maradni, ezt garantálhatom:) Nem tudom amúgy, hogy ez mennyiben befolyásolja a zenekar fogadtatását, de szerintem az a normális, hogyha az ember nem játssza meg magát, na meg aztán legyünk őszinték, elég vicces is lenne Magyarországon egy metalcsapatnak nagyarcúskodni a közönségével.:) Én magam – de a Többiek is ugyanígy- egyébként szeretek a közönségünkkel eldumálni egy-egy új albumról, dalról, mert így közvetlen, azonnali visszajelzéseket kapok, ami nagyon hasznos tud lenni, hiszen nem magunknak készítjük a lemezeinket, hanem embereknek szánjuk, nyilván.

Évente napvilágra kerül egy kiadvány tőletek. Mind a régi magyar hónapok neveit használjátok címként. Tizenkettőnél megálltok?:-)

Elég jól megvan a koncepció a fejemben, de ha nem haragszol, kicsit korai lenne még a tizenkettedik lemezünkről nyilatkoznom:)! Nem tudom amúgy, mi lesz akkor, majd ha odaérünk, kitaláljuk. Ez az évenkénti lemezkiadás sem egy szabály nálunk, amit említesz, ezt inkább a véletlen hozta így, volt annyi erős dal, téma, ötlet, hogy abból minden évre jutott egy új lemezre való, de ez nem feltétlenül lesz mindig így. Ez most nem azt jelenti persze, hogy a következő lemezt nem 2009-ben hozzuk ki, de ez is előfordulhat. A lényeg, hogy a lemezre kerülő új dalok szövegileg, zeneileg, koncepciót tekintve is erősek, átgondoltak, kiérleltek legyenek, illetve az is fontos, hogy az előző anyagokhoz képest lépjünk valamiben előre is, hiszen nem szeretnénk évről évre ugyanazt a lemezt kiadni más címmel, és ezzel önnmagunk paródiájává válni. Szeretnénk mindig újabb, friss dolgokat kínálni a Hallgatóságnak, picit meglepetést okozni, de persze a jól ismert eszközök, stílusjegyek felhasználásával. Ez az új Szelek album is más lett, mint az eddigiek, sőt, én még azt is el tudom képzelni, hogy aki ezzel az albumunkkal ismeri meg a zenekart, az nem nagyon tudja majd mondjuk a Kikelet anyagunkat hova tenni, de ez nem is baj:)

Üzenet valakinek?

Legyetek jók és igazak!

Készítette: Forest
Web: http://www.dalriada.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek