Dalriada Interjú

(scroll down for English Version)

Ficzek András zenekarvezető énekes-gitáros Rockmaraton alatt válaszolt kérdéseimre.

Üdvözlet! Úgy tudom, a nyári fellépések között folyamatosan stúdiózik a zenekar. Hogy haladnak a munkálatok?

Haladunk, haladunk, néhány aprócska simítás van csak hátra a felvételek szempontjából. A lemez keverése persze még egy hosszadalmasabb feladat lesz, az a jövő héten indul, és elszórakozgatunk vele még vagy 3-4 hétig.

Mikorra válik kézzelfoghatóvá munkátok újabb gyümölcse? Az Ígérethez hasonlóan ismét lesz külön hazai és külföldi terjesztés is?

Szeptember legvégén lesz a lemezmegjelenés, az előző anyaghoz hasonlóan hazai, és nemzetközi megjelenéssel.

A zenekar sosem szűkítette le forrásait egy témára vagy történelmi korszakra. Mit szabad tudni a Napisten Haváról? Milyen új dalok születtek, milyen témákat dolgoztatok fel most?

10 dal kerül fel a lemezre, a témák között nagy a szórás, van itt somogyi rege/monda, moldvai rémtörténet, dal a tatárjárásról, a nándorfehérvári diadalról, népmese a világ keletkezéséről, és akad néhány saját kútfőből származó téma, és szöveg is, semmi különös, csak a szokásos zavaros és őrült dolgaim, ha-ha-ha. 🙂

Hogy zajlott a dalírás és a zeneszerzés? Hogy álltak össze a zenei és a témabeli ötletek?

Érdekes módon most először jóval több zenei alapötlet, dalkezdemény volt, mint amennyi végül lemezre került, valójában egész hamar össze tudnánk hegeszteni még egy új lemezt, de egy felet biztosan. 🙂 A dalszerzés a szokásos módon zajlott, otthon összeszereltem a kósza ötleteimből egy vázlatos cuccot, és ha mindenkinek tetszett, akkor élesben is összepróbáltuk a zenekarral. A lemez gerincét adó 5-6 dal már nagyon korán, 2011 végén megvolt demó formában, a gondot igazából a komplettírozás, tehát a további 4-5 dal kiválasztása, és koncepcióba illesztése jelentette, de szép lassan összeállt azért a lemez.

Már januárban játszottatok egy új dalt a Folk-Rock-Maratonon („Hírhozó” munkacímmel), azóta pedig egy másikat is bemutattatok („Dudás” munkacímmel). A nyári fesztiválokon újabb dalo(ko)n át is belepillanthatunk a készülő korongba?

Most úgy állunk, hogy tele a fejünk az új cuccokkal, és legszívesebben csak új dalt játszanánk, meg mellé mondjuk 1-2 régebbit, de a közönség valószínűleg meg is lincselne minket. 🙂 A Rockmaratonos bulin, ha voltál, azét észrevehetted, hogy a kb. másfél órás fesztiválprogramba így is három új dalt zsúfoltunk bele, ami azért elég kockázatos lépés volt.
Az a vicces, hogy a Hírhozó nem is az a kimondott koncertdal, valójában szinte bármelyik új téma jobban húzna koncerten, csak ez a dal volt olyan készültségi szinten, hogy mindenkinek kézben volt. Ez amúgy is komoly problémát jelent nálunk: összeegyeztetni egy próbát, és összerakni egy új dalt, vagy épp egy régebbit berakni a koncertprogramba, hiszen gondolj bele: tízen vagyunk egy nagyobb bulin a színpadon. Tadeusz és Barna Pestről, Matyi Győrből és néha Kecskemétről, Ádám Pécsről érkezik, a Fajkusz Bandának meg kismillió elfoglaltsága van ugye a soproni táncegyüttessel, meg a saját dolgaikkal, egy-egy próbát összeegyeztetni közel megoldhatatlan feladat, de nem adom fel a próbálkozást! 🙂

Év elején egy új tag csatlakozott a zenekarhoz, akinek fontos szerepe van az egyik élőben már játszott dalban. Kérlek, mutasd be őt! Mit lehet róla tudni?

Az új tagunk – egyelőre közös megegyezéssel vendégzenész státuszban – Csete Ádám, aki lemezen, és élőben különböző furulyákon, dudán, és akusztikus gitáron játszik. Életkorát, zenei stílusát tekintve abszolút közénk illik, csak amint említettem, a távolság problémás egy picit, lévén, hogy Ádám pécsi illetőségű. Ádám egyébként Pécs környékén nyelvtanár, ezen kívül gitároktató is, meg kórusokban énekel, és amikor ráér, akkor láncingeket, és korhű középkori öltözeteket készít, nem unatkozik tehát. 🙂

Ha jól tudom, a „Dudás” számra klip is készül(t). Milyen típusú klipről van szó és mikor lesz látható?

Igazi botrányos, eszelős bunkóság lesz, egyfajta őrült horror-paródia. A forgatás bizonyos szakaszában a zenekarnak csak annyi dolga volt, hogy be kellett rúgni, és zabálni, meg vedelni. 🙂 Ez elég jól ment, azt hiszem. A klip történetéről, a forgatásról, majd hamarosan jelenik meg egy kis összefoglaló, maga az anyag pedig szeptember elejétől lesz nyilvános.

A nagylemez előtt adtok ki ízelítőként dalt vagy csak a klip fog ellátni ilyen funkciót?

A klipdal lesz az elsődleges megfejtés a promóciós körökre, de elképzelhető, hogy még egy új dalt is bevetünk, ez nyilván a kiadó terveitől is függ.

A legutóbbi lemezen sokak meglepetésére Jonne Järvelä, a Korpiklaani frontembere vendégeskedett. A Napisten Haván lesz vendégzenész?

Ádámon kívül nem lesz vendégünk, a Fajkusz Banda, és a Dalriada lesz hallható a lemezen.

Elég sok koncertetek van mostanság. A nyár további részében, a Rockmaratont követően hol találkozhat veletek a nagyérdemű?

Leszünk a Hegyalján, a Campuson, a Fezenen, illetve megyünk egy nagyszabású német fesztiválra is a nyár végén, az aktuális dátumokkal kapcsolatban a honlapon, vagy a Facebookon érdemes tájékozódni.

Szeptember végén nagyszabású lemezbemutató bulit csaptok, melyen az eddigi lemezbemutatóktól eltérően rokon stílusú zenekarok lépnek fel idén. Honnan jött az ötlet? Erre a bulira készültök valami meglepetéssel?

Ez a buli, amint azóta már nyilvánosságra is került, az őszi Arkona-Dalriada turné magyar állomása lesz, ahova jó ötletnek tűnt összerántani a színteret, szinte az összes folkos magyar csapat ott lesz, mi pedig egy Napistenes programmal készülünk majd, és addigra igyekszünk a régi dalok közül is beválogatni egy-két ritkán vagy sosem játszott tételt. Ott lehet majd először kapni a lemezt, lesz dedikálás is, nagy buli lesz.

Ősszel lesz egy turnétok a Rockmaratonon is fellépő orosz kedvenceimmel, az Arkonával. Ez a lehetőség hogy adódott? Milyen állomásai lesznek a turnénak?

Jött egy felkérés, és mivel a kondíciók kedvezőnek tűntek, elvállaltuk a kanyart, mégpedig nagy örömmel. Az állomások jelenleg is alakulófélben vannak, amit biztosan tudunk, az cseh, lengyel, francia fesztivál, de szó van német, spanyol, stb. dátumról is, nagyon komoly történet lesz, az már látszik. Bármi konkrétumot tudunk meg ezzel kapcsolatban, azonnal közzétesszük.

Mik a Dalriada őszi tervei e bulikat követően?

Az Európa-turné után egy magyar kanyar várható, a Bloody Roots, a Moby Dick, és a Pokolgép, valamint néhány további zenekar társaságában, nagyobb helyeken, ilyen utazó fesztivál jelleggel, ez szépen lefoglalja majd az ősz-telünket. Ezen a turnén egyébként egy egészen speciális, csak ezeken a koncerteken látható Dalriada-felállás játszik majd, de ennek részleteiről majd később… 🙂

Az Ígéret külföldön a német AFM Records gondozásában jelent meg. Milyen hatása volt ennek a szerződésnek a zenekar életére? Folytatódik együttműködés?

Alapszinten világszerte megismerték a nevünket a folkos metalzenék iránt érdeklődő arcok, nyomtunk néhány egészen fantasztikus bulit a németeknél, osztrákoknál, az európai kontinens gyakorlatilag összes metal szaklapjában szerepeltünk, a Facebook-oldalunk jelöléseinek most már több mint harmada külföldi, stb. Amiben muszáj lenne előrelépnünk: koncertfronton nem sikerült jelentősen elrugaszkodnunk, de ezen az állapoton az Arkona-turné majd lendít egy picit, azt hiszem. 🙂 Az az alapvetés jelenleg, hogy semmire sem jutsz, ha nem koncertezel, a lemezeladás ideje lejárt.

Szó volt arról is, hogy készültök akusztikus produkciókkal. Ezzel a projekttel mi a helyzet?

Igyekszünk, igyekszünk, de egy sima Dalriada-próbát is kőkemény egyeztetésekkel lehet csak megszervezni, így idő, energia sem nagyon marad az egyéb projektekre. Ettől függetlenül bízom benne, hogy az ősszel végre előre tudunk lépni ezzel a formációval is.

Pár éve még azt olvastam egy interjúban, hogy a zenélés mellett „polgári” munkátok is van. Még ma is dolgoztok a zenekar mellett vagy meg tudtok élni a muzsikálásból?

Mindannyian dolgozunk, rendes polgári állással rendelkezünk, pont ezért is nagyon nehéz összeegyeztetni a koncertezést, zenekari teendőket a mindennapi civil élettel.

A hazai folk(os) metal színtér fejlődését a januári Folk-Rock-Maraton sikere is bizonyítja. Te nyomon követed a feltörekvő csapatokat? Mi a véleményed róluk?

Szépen fejlődik a színtér, tele vagyunk fiatal, ígéretes csapatokkal, és ez nagyon örömteli jelenség.

Köszönöm az interjút! Hozzátennél bármi egyebet?

Én is köszönöm az interjút, Neked pedig személyesen is köszönöm a zenekar nevében a támogatást, és a tevékenységet, amit a Folk Metal Hungary FB-csoporttal végzel!

————————————————

ENGLISH VERSION:

András Ficzek band-leader, vocalist-guitarist answered my questions during Rockmaraton festival.

Greetings! If I know well, you’re constantly in studio between the summer gigs. How are the studio-works going?

Well, well, on the side of the recordings there is only some final touching. The mixing and mastering will be a longer process of course, it’ll be started next week and we’ll be pottering about it around 3-4 weeks.

When will your new material be released? Is it going to have both Hungarian and foreign release like Ígéret had?

The album will be out at the very end of September with both Hungarian and foreign release as last time.

The band has never limited its sources to one topic or historical era. What should we know about Napisten Hava [“Sungod’s Month”]? What kind of new songs were born, what themes did you cover now?

The CD contains 10 tracks with a big thematic diversity; there is a myth/legend from Somogy county, a Moldavian horror story, songs about the Tatar invasion and the victory at Nándorfehérvár/Belgrade, a folk tale about the creation of the world and also some own topics and lyrics, nothing special, just my average crazy and insane ideas, ha-ha-ha. 🙂

How did the song-writing and composing go? How did the musical and thematic ideas come together?

It was interesting, because for the first time in our history there were far more basic musical ideas than we could take to the album, so we surely can create another one or rather a half new album very soon. 🙂 The composing went on the traditional way: at home I made some sketches from my erratic ideas and if everyone liked it, we rehearsed it with the band. The 5-6 backbone songs were ready very early, in late 2011 as demos, the more complicated part was to make the album complete, so choosing the other 4-5 songs and making them fit the conception, but the material became evolved slowly.

You played a new song in January at Folk-Rock-Maraton (with the work-title “Hírhozó” [“Messenger”]), later you introduced another one (with the work-title “Dudás” / [“Bagpiper”]), too. At the summer festivals, will we have the possibility to check out other new songs from the next album?

Now our heads are full of the new stuff and most we’d rather play only new songs with just 1-2 older ones, but maybe the audience would lynch us. 🙂 If you were on our gig at Rockmaraton, you’d realize that we played three new songs during the show of one and a half hour, which was a risky thing enough.
It’s funny, that Hírhozó isn’t a real concert-song, almost every other new theme would be stronger on concerts, but only this track was ready for all of us to play live. By the way this is a serious problem with us: to organize a rehearsal or build up a new song, or take an older one into the setlist. Just think about: we’re a band of ten on stage at a bigger show. Tadeusz and Barna come from Budapest, Matyi from Győr or sometimes from Kecskemét, Ádám from Pécs, Fajkusz Banda has dozens of busyness with the folk dance ensemble of Sopron and with their own things, it’s nearly impossible to organize a rehearsal, but I won’t give up trying! 🙂

At the beginning of this year, a new member joined the band, who plays an important role in one of the new songs you’ve already played live. Please introduce him! What should we know about him?

Our new member – yet as session/guest member with a common agreement – is Ádám Csete, who plays different flutes, bagpipe and acoustic guitar on the album and on gigs. He absolutely fits us, if we see his age and musical direction, the only problem is the distance yet, because as I mentioned, he’s from Pécs. By the way Ádám is a language teacher around Pécs and also a guitar tutor, he sings in choirs, too and when he has spare-time, he makes chain mails and authentic medieval clothes, so he never gets bored. 🙂

If I know well, you shot a music video for this new song, “Dudás”. What kind of clip is it and when will you publish it?

It’s going to be a true shocking, outrageous insanity, a kind of crazy horror-parody. In some parts of the shooting the only thing the band had to do was drinking ourselves drunk and munching away and drinking more. 🙂 I think we were quite good at it. We’ll release a little teaser about the story of the clip and the shooting soon and the music video will be published in early September.

Will you publish another sample song before the release of the LP or only the music video will play such a role?

The first solution for promotion is the clip-song, but it’s not impossible that we’ll publish another new song, too; of course it also depends on the plans of the label.

On your latest album, Korpiklaani’s frontman, Jonne Järvelä was a guest-musician. Is there any guest on Napisten Hava?

We have no guests along with Ádám, only Fajkusz Banda and Dalriada is playing on the album.

You have many gigs recently. In the summer, after Rockmaraton where can we see you?

We’ll play at Hegyalja, Campus, Fezen and we’re going to play at a bigger German festival at the end of summer. You should check out our website or Facebook profile for actual dates.

At the end of September, you’re going to have a big release party, where similar styled bands will support you, differently from your earlier release shows. Where did this idea come from? Will you have some surprises on this gig?

This gig, as it was published recently, the Hungarian stop of the Arkona-Dalriada tour in the autumn, and it seemed to be a good idea to collect the scene there, so almost all of the Hungarian folkish bands will play there. And Dalriada’s preparing with the songs from Napisten Hava and we’re also trying to play a couple of older, rarely or never played tracks. You can buy our album first there and there’ll be also dedication, it’ll be a big party.

This autumn, you’ll tour with my Russian favourites, Arkona (who played at Rockmaraton, too). How did this opportunity come? Where will be shows?

We got a looking-up and since the conditions seem to be good, we accepted the turn happily. The stops are under organization yet, but we already know Czech, Polish, French stops/festivals, but German, Spanish and other dates are also on the horizon, surely it’ll be a very serious story. As soon as we get any exact info, we’ll publish them.

What are Dalriada’s plans for the autumn after these shows?

After the European tour there’ll be a Hungarian turn with Bloody Roots, Moby Dick and Pokolgép and some other bands in bigger places as a kind of travelling festival, this will take our autumn and winter. By the way on these gigs a special Dalriada line-up will play which you can see only there, but we’ll inform the fans about the details later… 🙂

Ígéret was released via the German AFM Records abroad. How did this contract take effect on the life of the band? Will you continue the cooperation?

Basically our name became well-known worldwide among the metalheads who are interested in folkish metal music; we played some very fantastic shows in Germany and Austria; we appeared in almost all of the European metal zines; now more than the third of the likes of our Facebook profile is from abroad and so on. In which we have to advance: we couldn’t really jump a bigger in the front of concerts, but I think Arkona tour will help this situation. 🙂 Now you can’t move forward without live shows; the time of selling CDs is over.

There was some news about planned acoustic performances. What’s the situation of this project?

We’re after it, but it’s very hard organizing a simple Dalriada rehearsal, nor time neither energy are left for other projects. Despite of this, I hope that in the autumn we can do something with this project, too.

A couple of years ago I read in an interview, that you’ve had civil jobs besides the band. Do you still work besides it or can you live by the music?

All of us work, we have civil jobs, and this is what makes playing concerts and other band duties more difficult to balance with our everyday life.

Folk-Rock-Maraton in January is one of the proofs of the growing of Hungarian folk(ish) metal scene. Do you follow the new bands? What’s your opinion about them?

The scene is growing well, we have many young, promising bands and it’s a very glad situation.

Thank you for the interview! Would you like to add something else?

I also thank you for the interview and in the name of the band I thank you the support and activity which you make with Folk Metal Hungary FB community!

WEBhttp://www.dalriada.hu/

Kapcsolódó cikkek

Dalriada 15, Nevergreen 25 – közös születésnap ünnepléssel zárja az évet októberben a folk, illetve a doom/gothic metal hazai meghatározó zenekara

NorthWar

Dalriada – júniusban a Powerwolf előtt a Barba Negra Track-ben!

NorthWar

TYR – európai turné és budapesti buli áprilisban a HEIDEVOLK és a DALRIADA társaságában

NorthWar

Dalriada – Fellépnek a Wacken Open Air fesztiválon!

NorthWar

Dalriada – Megjelent a Nyárutó, ma este turnéindító koncert a Barba Negrában!

NorthWar

Dalriada klippremier, mától előrendelhető a “Nyárutó”

NorthWar

Dalriada – januárban érkezik a “Nyárutó”, a zenekar friss nagylemeze!

NorthWar

Dalriada a 70000 tons of Metal-on, a világ legnagyobb metal hajóján!

NorthWar

Ingyenes és különleges Dalriada, Vágtázó Csodaszarvas koncert

NorthWar

Dalriada: Forrás – megjelent az akusztikus album, letöltő link

NorthWar

Bukott diák: Zámbó Jimmy feldolgozás is hallható a Dalriada új akusztikus lemezén, meghallgatható a Téli ének akusztikus verziója

NorthWar

Dalriada: Forrás – május 13-án érkezik az akusztikus album

NorthWar

Dalriada: Áldás – új klip, májusban nagykoncert és akusztikus album

NorthWar

DALRIADA – Áldás

ST. Toma

Dalriada – Áldás album és őszi-téli Európa turné

NorthWar

Dalriada „Áldás” lemezbemutató koncert – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Dalriada 10. éves Születésnapi Nagykoncert – Koncertbeszámoló

Lothwen

10 éves a Dalriada

NorthWar

Sons Of Sopron a Dalriada és a Bloody Roots főszereplésével!

NorthWar

DALRIADA – Napisten Hava

ST. Toma

SamhainFest Hungary 2012 – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Dalriada – A Dudás videoklip

NorthWar

Dalriada hétvége, Tatabánya, Szombathely

NorthWar

Folk-Rock-Maraton 2012 – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Paddy and the Rats, Dalriada, Lochnesz, Niburta – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Dalriada nyárindító nagykoncert – Koncertbeszámoló

ST. Toma

DALRIADA – Ígéret

Menegroth

DALRIADA – Aranyalbum

Black_wizard

Dalriada, Tűzmadár, Nightquest – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Dalriada Interjú

Forest

DALRIADA – Szelek

Forest

Paganfest – Koncertbeszámoló

Menegroth

Sear Bliss, Dalriada, Age Of Agony, Teurgia – Koncertbeszámoló

Menegroth

Black Out, Wisdom, Demonlord, Dalriada, Insane, Subscribe, Moon of Soul – Koncertbeszámoló

MelancholyR

DALRIADA – Kikelet

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár