Interjúk

Damnation interjú

Damnation240217

2021-ben a bemutatkozó „Majesty in Degradation” EP már megmutatta a zenekar erejét és elképzelését, hogy mi is az a Death Metal magyar módra! Azóta mi történt a zenekarral, mert ugye elég nagy volt a csend! Mennyire volt biztató az EP fogadtatása?

Nehéz objektíven hallgatni a saját irományokat, mai füllel annyira nem nagy pukkanás az EP, de összességében tetszett az embereknek, én momentán nem hallottam azóta, hogy megjelent. 🙂

Ha valaki nem ismeri név alapján a zenekart, de megnézi a tagok neveit valószínű sokan felkapják a fejüket. Szerinted ez véletlen műve, hogy ilyen zenésztársak jöttek össze, vagy volt bennetek egyfajta „Death Metal Supergroups” kialakításának az elképzelése? Mennyivel egyszerűbb így az alkotás, vagy esetleg nehézkesebb?

Teljesen a véletlen műve, Ádám a hirdetésünkre jelentkezett, és ő hozta Bárány Tomit. Árpi meg Péter gyerekkori barátaim, így kerültünk egy csapatba, de semmi direktség nem volt. Sőt amikor jelentkezett Ádám, akkor utánanéztem a Needlessnek, azt hittem hogy kiröhög minket, hogy mi ez a bénaság. 🙂 Nagyon profi zenészek.

Az ami nehéz, hogy mindenkinek van más aktív zenei és egyéb élete, így az idő sajnos véges amit a Damnationre tudunk szánni.

Bárány Tamás kicsit később érkezett a csapathoz. Az új dalok írásánál ennek milyen jelei mutatkoznak? Mennyivel volt most másabb a dalírási folyamat, mint 2020-21-ben?

Igazából kb. ugyanaz lett a koncepció, mire az EP kijött akkor már az album számainak az alapjai  99% ban megvoltak részemről, így ismét a szólókat hozta, de azokat zseniális formában. Minden tiszteletem az övé, rohadt jó gitáros.

A „Fátum” album február 18-án jelenik meg a Pest Records kiadónál. 10 tételt tartalmaz és a megismert old school stílusú Death Metal-t kapjuk tőletek sötét formában. Többféle hatás is beugrik, mind a más zenekaraitokból, mind a feltehetően régi nagy kedvencektől. A félreértés végett azt is leírnám, hogy nem másolásról van szó! Milyen lett a 10 dal szerintetek? Hogyan foglalnád össze a dalok megszületését, stúdiómunkálatait és a kiadással kapcsolatos dolgokat?

Részemről a dalok születése abból ered, hogy volt egy nagyobb kihagyásom zeneileg, évekig nem is gitároztam, amikor viszont újra beindult a daráló, akkor kijött az előtte való időszak minden feszültsége, párhuzamosan rögzítettem több dolgot. A Damnation elkészült, de van dallamos Katatoniás zenétől a black metalig több rögzített projectem amiket be kéne fejezni, vagy épp újravenni de az rengeteg idő, így apránként halad.

Damnation Cover240217

Mivel több zenekarban is részt vesztek és amúgy is minden ember más, ezért feltételezem, hogy nagyon sok ötlethalmaz adódik össze viszonylag rövid idő alatt nálatok. Hány dal született? Mennyit szelektáltatok ki? Szerinted felhasználjátok még ezeket valamikor?

Nehéz kérdés, mire elküldtem a számokat a többieknek addigra megszűrtem őket többszörösen, meg mint említettem több projecten dolgoztam párhuzamosan, így nem mind ment a D.be De lett amit kidobtam, mert sehová se illet vagy mert sz*r volt.

Én azt mondom jobb lett az album, mint elődje a hangzás és a dalok szerkezete terén. Változatosabb lett és úgy sikerült ezt elérni, hogy nem modern cuccokkal pótoltátok ki a részeket. Teljes mértékben megállja a helyét külföldi mércével is. Mennyire akartok nemzetközi szinten belevágni a Damnation hírnév növelésébe?

Szerintem is jobban szól, a lemezen már egy 7húros LTD baritonon játszok, aminek teljesen más a hangzása, más riffeket is írtam vele mivel egész más a dinamikája, más szól rajta jól.

Nem veszem véresen komolyan a zenélést, kellemes időtöltés meg energialeadás, de nem különösebben mozgat, hogy külföldi mércével mit mutat, nyilván a pozitív kritika nagyon jól esik, de a többi nem fontos (nekem legalábbis), nem tudatosan építem a dolgaim, és nem is akarom. A spontaneitás a lényeg, ha már valamit  “kell” csinálnom akkor nem megy.

Egyből adódik a kérdés, hogy élőben mikor ismerhetjük meg a dalokat? Mennyi koncert elképzelhető a közeljövőben? Mennyire vagytok korlátozottak az egyéb zenekari teendők ellátása miatt?

 A távolság túl nagy, így nincsenek próbák sem, ez studio zenekar. Egy koncertnyi számot össze próbálni nekem nagy macera, így jelenleg nem látok sok esélyt rá, hogy lesz koncert.

Mi a Damnation zenekar hosszú távú elképzelése? Mi lenne jó, ha megvalósulna? Mi segítené a zenekar előrelépését?

Itt is spontaneitás uralkodik, nincsenek nagyívű elképzeléseink. Örömzenélünk. 

A végeredményre ki mit mondott zenekaron belül? Milyen a zenekari hangulat jelenleg, így megjelenés előtt?

Úgy gondolom hogy tetszik mindenkinek, én büszke vagyok rá.

Mit mondasz, mikor hallgassunk Damnation zenét? Te mint Death Metal „orvos”, mit írnál a receptre 🙂 ?

Mivel elég komorra sikeredett így bármilyen negatív hangulat hullámhoz megfelel hogy tovább fokozza az érzékeket. Vagy esetleg pszichiátrián kisegítő kezelésként . 🙂

Köszönöm a válaszokat, csak így tovább, jók vagytok!

Mi is köszönjük a lehetőséget!


Facebook: https://www.facebook.com/damnationhun

Kapcsolódó cikkek

Damnation – Belső Kapuk a Világűrbe (Dalpremier)

KMZ

Damnation – ‘The Colossal Dread’ dalpremier

KMZ

Damnation – ‘Ziggurat Of The Necrocommand’ dalmegjelnés

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek