Interjúk

Danny Cavanagh Interjú

(scroll down for English Version)

A szegedi Jate Klub január 9-én látta vendégül az Anathema gitárosát, Danny Cavanagh-t, akivel a koncert előtt találkoztunk. Kiderült, hogy régebben neki is raszta haja volt; majd az interjúban beszélt nekünk arról, mit jelent számára a zene, mi történt vele a legutóbbi szegedi fellépés óta, és mi jelenti számára a sikert.

Viszonylag gyakran jársz Magyarországon, mit szeretsz az országban?

Րszintén szólva, volt itt egy lány, aki sokat jelentett számomra. De persze a közönséget is nagyra értékelem.

Miért csak Szegeden és Budapesten adsz koncerteket?

Itt vannak jó kapcsolataink, elintéznek nekünk mindent, mi csak tesszük amit mondanak.

Szereted az itteni közönséget?

Igen, mindig nagy élmény itt játszani.

Milyen fontos dolgok történtek veled azóta?

Hát ez jó kérdés. Az egyik legjobb amit ma kaptam. Ami a zenét illeti, vannak új számaink, és van új menedzserünk is, amerikai. Annyi mindent csináltunk azóta…új producerünk is van, az, aki a Porcupine Tree-vel is dolgozik. Az új lemezünk jól halad, de úgy döntöttünk, hogy befejezzük a felvételeket mielőtt leszerződnénk valahova. Szóval minden rendben. Fejlődtünk, zeneileg is, jöttek új ötletek is, és összeállt az album. Sok változáson ment keresztül, de most már azt hiszem eldöntöttük milyen lesz. Ígéretes.

Mikor fog megjelenni?

Három hónappal a befejezés után, tehát nagyjából nyár vége felé.

Utána kezdődnek a turnék?

Remélhetőleg.

Mondanál valamit a zenéről?

Igen, nagyon intenzív, nagyon érzelmes, nagyon szenvedélyes és felemelő lesz.

A website-on lévő szövegeket olvasva és a zenét hallgatva elgondolkodtam, honnan jön a sok energia, ez az optimizmus?

Hát, ez nem minden számra érvényes, A Natural Disaster számai voltak köztük mások is, de a lényeg az, hogy nem játsszuk meg magunkat. Ami az optimizmust illeti, válaszokat kell találnunk bizonyos kérdésekre.

Szó van az állandó változásról is…

Igen, és ennek nagyon örülök. A zene a belső átváltozást tükrözi, a tudat, a gondolkodás, az érzések átalakulását; tudod sok mindenen keresztül mentem, és ez megváltozatta a személyiségemet. Sokkal boldogabb vagyok mint két éve.

Ennek a változásnak van köze a magánéletedhez?

Hát, ez egy nagy kérdés, de te egy fiatal lány vagy és nem értenéd meg a felét sem ha elmondanám. De tényleg boldogabb vagyok. Alapvetően…2005-ben átmentem egy változáson, ami elég jelentős volt és azóta érzem, hogy valami folyton alakul, de tudom irányítani is, és nem jutok vissza ugyanoda. Most mások a dolgok, de még mindig van mit alakítanom, viszont dolgozom rajta. Olyasmi ez, ami bárkit megváltoztatna. Megváltozott a kapcsolatom a drogokkal és az alkohollal is…ijesztő belegondolni mit művel az ember agyával, és nehéz tőle szabadulni; sok nagyon jó dolog eltűnik az életedből ha nem tudsz leállni. Ez az egyik fő ok amiért megváltoztam, rengeteg dolgot kell csinálnom még, és már nem iszom alkoholt sem. Úgy általában sokkal egészségesebben élek, és normális dolgokat csinálok, moziba járok, meditálok, meg hasonló dolgok…

Lógsz a barátaiddal…

Igen de több időt töltök egyedül; szeretem az embereket, tisztelem őket, de szükségem van rá, hogy egyedül legyek. Gyakran nagyon lefoglalnak a saját gondolataim, rengeteg mély gondolatom van. Könnyen kommunikálok, de legtöbbször mindenki inkább felszínes dolgokról beszél, a legtöbb ember ilyen. Ezzel nincs semmi baj, én tiszteletben tartom ezt, de nem nekem való. Inkább egyedül vagyok amíg nem találok vaklakit, akivel igazán tudok beszélgetni. Legtöbbször lányokkal, mert egyrészt jó rájuk nézni, másrészt sokkal nyitottabbak az új gondolatokra és nyitottabban is kommunikálnak.

Említetted, milyen fontos, hogy válaszokat találjunk. A zenében próbálod ezeket megtalálni? Jól érzem, hogy néha kísérletezgetsz?

Talán a zene nem erről szól, a zene maga a válasz. A zeneszerzés folyamata maga válasz. Ez nem olyan, mint mikor keresel valamit, a zene inkább egy reflexió. Korábban inkább a személyiségemet tükrözte, de most annál sokkal többet. A zene forrása mindeniben megtalálható, ez egy olyan dimenziója mi mindenkiben jelen van. A tudatnak egy nagyon mély dimenziója, mélyebb, mint a személyiség maga. A lényed egy része. És a valódi művészet, a legcsodálatosabb művészet forrása ez. A testeden, a tudatodon, a kezeden keresztül jut a felszínre és a zenében ölt testet. Ennek a helynek nincs neve, tisztán energia és öntudat. Ez maga a lélek, amely mindenkiben benne van. Most, vagy bármikor amikor zenét hallgatsz, akkor megérzed. A zene, ami belőlem jön, megérinti az embereket, és a belőle áradó energia betölti a teret, mint egy parfüm illata. A zenének is lelke van, és ilyenkor megjelenik. Felfedi előtted azt a dimenziót, ahonnan ered, ami benned is megvan, ahogy mindenki másban. Olyan tehát, mint egy tükör. Egy tükör, amely megmutatja a lelkedet és mindazt a tiszta energiát, tudatosságot, szépséget és szeretetet, ami benned rejlik.

Segít megtalálni önmagadat is?

Jól érzem magam, amikor zenélek. Írni valamit nagyon megindító és felemelő, egy igazi életérzés, a tudat, hogy ennek van célja és értelme.

Tehát érzed, hogy ezt át tudod adni a közönségnek.

Igen ebből a szempontból nagyon sikeresnek tartom magam, ée számomra ez a valódi siker. Hogy képes vagyok kapcsolatot teremteni és átadni a gondolataimat. Ez nem arról szól, hogy hány lemezt adsz el, vagy hogy mit gondolnak rólad az emberek, vagy mekkora tömeget tudsz elnyűgözni és bekerülsz-e a televízióba. Ezek talán jó dolgok, talán nem. De az utóbbi időben nekem a siker az, ha ki tudom fejezni a szeretetemet. Talán tévedek, de én így érzem. És más együttesek zenéjét hallgatva is ezt érzem, akik képesek azt a hihetetlenül törékeny, mulandó szépséget megragadni és zenévé alakítani…döbbenetes élmény…szerintem ez a siker.

Szeretsz egyedül játszani?

Igen mert ilyenkor teljesen más dolgokat is csinálhatok, mint a bandával, de mindkettőt egyformán szeretem. Nagyon szerencsés vagyok, hogy ilyen emberekkel dolgozhatok együtt, és azért is mert ők elviselnek engem – az Anathema volt és jelenlegi tagjai, illetve a Leafblade és az Antimatter tagjai is nagyszerű emberek. Mindegyik remek csapat. És nagyon hálás vagyok nekik. De szeretek egyedül csinálni dolgokat, mert ez az önkifejezésnek egy teljesen más módja, amikor van egy gitár meg a hangom és ez minden. Ilyenkor lehetőségem van énekelni is, amire Anathema-ban nem nagyon van alkalmam. Keményen kell dolgoznom, mint mondtam, legalább kétszer olyan keményen, hogy fele olyan jó legyek, mint az Anathema két énekese, Vincent és Lee, de igyekszem. És sok mindenre képes vagyok. Mindig kell valami, amin dolgozom.

Több stílusban is otthon vagy, melyik áll hozzád a legközelebb?

Valójában mind közel áll hozzám. Persze a saját számaimat érzem igazán magaménak, de amikor például Antimatter-t játszom – ahol csak tagja vagyok az együttesnek, de nem írok zenét – szóval amikor velük játszom, akkor nagyon közel áll hozzám az a zene is, és ugyanígy van a Leafblade-del. Egyik banda számára sem írok zenét, de a magaménak érzem, mert részt veszek a zenélés folyamatában. Ilyenkor kitágul a tudatod. Közelebb kerülsz a lényegedhez.

Végül, mik a jövőbeli terveid?

Mint már mondtam, most az új lemez felvételein dolgozunk, és lesznek majd akusztikus felvételek is. Ami a többi projektet illeti, majd meglátjuk. Sok barátom van az Anathema-n kívül is, de most az új album az elsődleges, és mikor majd az készem lesz, akkor tudok foglalkozni mással is. De addig nem, és ez le fogja foglalni a következő pár hónapomat. Alig várom már, hogy egy nap meghallgathassam a lemezt, és érezhessem hogy megcsináltuk, és tökéletesen sikerült, akkor igazán boldog leszek. Akkor majd lenyugodhatok és gondolhatok a többi projektre is.

Tervezitek, hogy itt is adtok majd koncertet?

Majd kiderül, meglátjuk.

Köszönjük.

Én is köszönöm, minden jót!

———————–

ENGLISH VERSION:

In the x the Jate Klub (Szeged) welcomed again Anathema guitarist Danny Cavanagh. We met before the amusing concert, and it turned out that he used to have dreadlocks too, than he talked us about what does music mean to him, what happened him since his last appearance here and what does he consider success.

You come from time to time to Hungary, what do you like about the country?

Well, the honest answer is that there was a girl here that I thought was wonderful. Ok, and of course the public.

Why just Szeged and Budapest?

Basically it’s because we have good connections here and it’s very good, they work things out and we’re just doing what they say.

Do you like the public here?

Yes, of course, it’s always a pleasure.

What significant things happened to you since than?

That’s a good question. One of the best questions I’ve had today. Well, we have new songs – in terms of music – and we also have a manager in place, an American we’ve done so many things…we also have a producer, that of Porcupine Tree. So the record is really coming along, and it’s our decision to finish the recording before we set a contract. So that’s good. We’re growing, musically, and in ideas, we’re putting together the album…It’s been through many changes but I think it’s decided now what it is going to be like. It’s very good.

When will it be out?

Three months after we’ve finished, which is gonna be late summer. It’s gonna be a good one.

And then you start touring?

Hopefully.

Can you tell me something about the music?

Yes, I can…It’s very intense, very emotional, very passionate and uplifting.

I’ve noticed it reading the texts on the website, and I was just amazed by the hope, the energy in the music. Where does it come from?

You cannot say it for every song. You have to remember that those songs were different, but they were not acting, I think nobody would feel like that. What is in it is that you have to find answers.

And that you’re always changing…

Yes, and it’s something I’m very happy about. The music is a reflection of an inner transformation, transformation of awareness, of thinking, feeling, yeah, and you know I’ve gone through a lot of things, and it caused a change in my personality. I’m much happier than two years ago.

The reason for this change has something to do with your private life?

Well. That’s a big question, and you’re a young girl and even if I’ve told you wouldn’t understand half of it. But I’m a lot happier. Basically…I’ve went through a change in 2005, it was a big change then and I know something is in shifting from that point on. But I can balance it, I’ll never be back to then. It’s a bit different now and I still have things to work on but I can work on them. It’s something that obviously changes anybody. It means change in the relationship with drugs, alcohol…I’m not comfortable about that, it’s such a junk to put in the brain, and it is taking over, and many good thing stop if you continue that part. These are the biggest reasons why I’ve changed, now I’m forced to do different things, and I don’t drink alcohol any more. Generally it’s something more healthy, and I do normal things , yeah, I’m going to movies, I’m doing meditation and other things like relaxing…

Hanging out with friends…

Yeah, but I spend a bit more time alone, I like people, I bless them, but I need to spend time alone, very often I’m more involved with my own thoughts, I have a lots of big thoughts. I am a very good communicator, but often the case is that the people…people are talking a bit more like shallow talk, lot of people talk shallow. I’m fine with that, I completely bless that, you know but it’s not me. So I spend a lot of time alone until I find somebody I can really talk to. Often it’s girls because they are beautiful to look at, but they are also more open to ideas, they are more open in communication.

You’ve mentioned the importance of finding answers; do you try to find them through the music? I have the felling that it is a bit experimental to a certain extent.

Maybe music is not trying to find anything; maybe it’s like an end in itself. The process of making the music is an end. It’s not looking for anything, the music is rather a reflection. In the past it was a refection of personality but now it’s gone be deeper than that. Music is actually coming from a place which is within everybody – it’s a dimension. A very deep dimension within your mind, deeper than you. It is within your being. An all true art, beautiful art comes from this place. It comes through your mind, through your body, through your hands and it comes out in a form of music. It comes from this place, a place that doesn’t have a name, it’s pure energy, pure intelligence. It is a soul and everybody has it. And what happens now, and what happens when you’re listening to something is that you can fell it. The music comes from me and goes out to the people and the energy that come from it hangs in the music like perfume. There is spirit in the music and you can hear it. It takes you back from where it comes from, which is inside you too and inside everybody. So it’s like a mirror, really. The music’s like a mirror that reflects the soul and the pure energy, pure awareness, beauty and love.

An it helps finding yourself as well?

I feel good when I do it. When I write something, it’s very moving, I feel very uplifted, and it’s a living, it has purpose, it has meaning.

So you feel like being able to get it through to people.

Yeah, I feel very successful in that respect and that is the only measure of success. How to communicate. It’s not like how many records you sell or what people think of you, how many people you can impress when you get on the television, those things which may be nice, or not. Ultimately to me it’s a translation of love. Maybe that’s an error but for me that’s what it is. An I can hear it in other groups, being able to translate the incredible, fragile, amazing beauty, into a sound and it just takes me…oh my god it’s crazy…and that is success.

Do you like to play alone?

Yeah, I like it because I get to do very different things than with the band, but I like doing both. I1m very fortunate to have such people to collaborate with, I’m lucky that they let me play with them, it’s always amazing – the guys from anathema, ex-people of Anathema. Leafblade and Antimatter. They are very good team, I’m really grateful. But I like doing this alone too, it is a different way of expression when you have a guitar and a voice and that’s all. And it also gives me the opportunity to sing which I do not do in Anathema very often. I have to try, as I’ve said, I have to try twice as hard to be half as good as the two singers of Anathema, Vincent and Lee, but I do try. And I can do certain things. I always have to do something.

You’re involved in may styles, which on is closest to you?

Well, they’re all close to me. Of course maybe my own songs are abit closer than other people’s, but when I play Antimatter music – I am just a member of that band, I don’t write any of their songs – but when I play along with them I feel very close to it. And it’s the same with Leafblade material. I don’t write for that band either but I still feel close to that , because it’s in the process I’m involved in. It’s an expansion. Your mind expands when you’re playing music. You’re getting closer to your essence.

What about your future plans?

As I have mentioned we’re making the record and maybe there will be some acoustic records to begin with. As to the other projects, we’ll see about that. I’ve got many good friends, apart from the other bands to, but now the new album of anathema is prime, and when that record is done I can deal with other things. Obviously not until that, and that’s gonna be the next few months. If I could just listen to it one day and than I know that we did it, and we got it right, pretty much, it’s perfect, it’s really really good and I would be really really happy. Than I can relax about that, calm down and think about playing with others.

Are you planning to come here too then?

We’ll see. We shall see.

Thank you.

Thank you, all the best.

Készítette: Darkfeelings, Theowina

Kapcsolódó cikkek

Danny Cavanagh – Szólókoncert Budapesten és Debrecenben

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek