Interjúk

Dark Funeral interjú

A kérdésekre Heljarmadr válaszolt.

Hello Heljarmadr! A Dark Funeral névre mindenki rögtön rávágja, hogy egy gyűlölettel teli black metal zenekar. Közel 30 éve működik és nem korcsosult el azóta sem. Az alapító tagok közül egyedüliként már csak Lord Ahriman van jelen. Te milyennek ismered őt? Mit mondanál róla, mit jelent neki a Dark Funeral?

Nos Lord Ahriman-t személyesen elég jól ismerem, és ő egy nagyon makacs ember. Szerintem csak ezért tudott kitartani ennyi ideig. Nagyon jó barátok vagyunk. Nem rég át is mentem hozzá. Beszélgettünk a Funeral-ról és végre megkaptam a másolataimat az új lemezről.

2014-ben csatlakoztál mint vokalista. Mekkora kihívás volt számodra amikor beléptél?

Nem igazán mondanám annak, mert már ismertem a számok nagy részét. Szerettem a Dark Funeral-t. Nem tudtam minden szövegüket persze, de megtanultam őket gyakoroltam a számokat, és amint ezek megvoltak egész természetesnek érződött minden.

Megneveznél néhány dolgot ami miatt szeretsz a Dark Funeral vokalistája lenni?

Először is tetszik a zene. Ha nem tetszene nem léptem volna be. És persze szeretek utazni. Remek emberekkel lehet találkozni ezen a világon. Az utazás része meg maga a zene nagyszerűek, de ezek mellett még remek társaság is vagyunk egymásnak bandán belül. Szerintem ez sokat dobott az életemen.

A vallásellenesség egyértelmű nálatok. Szerinted az emberek gondolkodása mennyire változott a vallásról az elmúlt 20 évben negatív vagy pozitív irányban?

Nos, szerintem minden ország elkezdte egyre inkább kinyitni a szemeit. Az internet is valamelyest megölte a vallást, mert az emberek már konkrét tényeket találhatnak dolgokról, és több forrásból tájékozódhatnak, mintha egy kis faluban élnének ahol minden a Biblia és azon kívül mindent elégetnek, mert illegális tanítani vagy részt venni abban az információban. Szóval szerintem esik a vallásos gondolkozók száma, mert már az emberek inkább magukon gondolkodnak, de persze amikor online olvasok kommenteket akkor olyan furcsa embereket látok. Nem is tudom. Talán tévedek. Az is lehet, hogy ugyan az van csak másképp tálalva.

A napokban jelent meg a legújabb hetedik albumotok „We Are the Apocalypse” címmel. Azt kell mondanom, még mindig nagyon jók vagytok. Te mit mondasz? Milyenek vagytok 2022-ben? Milyen változást emelnél ki a zenétekben?

Szerintem ugyan olyan erősek vagyunk, mint valaha, ha még nem erősebbek is a szerzett tapasztalataink által. Nem mondanám, hogy definíció szerint bármin is változtattunk volna, de a Dark Funeral még mindig fejlődik és előre halad és mi ezek vagyunk.

Te sem vagy nagyon régóta tagja a Dark Funeralnak, de van 2 újabb tag tőled basszusgitáros és dobos téren. Gondolom az ő szereplésük is befolyásolta a végeredményt?

Nos, mivel már 7 éve vagyok a bandában, nem mondanám magam frissnek, de persze megértem, hogy mindig én leszek az új gyerek. A basszerosunk és a dobosunk is 3-4 éve van a bandában, szóval ilyen téren ők sem annyira újak. Mármint elég sokat zenéltünk már együtt mint egy banda, mind a próbateremben, mind a koncerteken. Szóval amikor elkezdtünk ezen az albumon dolgozni természetesnek érződött, hogy mindenki behozza a sajátos stílusát. Szerintem jó, hogy beléptek. Nem is feltétlen az album előtt, de még pár évvel megelőzően. És így a szereplésük a lehető legjobb módon befolyásolta a kimenetelt.

Három videóklipetek is jelent meg az albumhoz. Neked melyik tetszik a legjobban? Beszélnél róluk nagy vonalakban?

Nos, egy hétre, vagy egy meghosszabbított hétvégére kimentünk Lengyelországba, és ott forgattunk a Grupa 13-al. Mind a 3 videót pár nap leforgása alatt csináltuk meg. Tehát minden nagyon keményen ki volt tervezve nekünk, ami király volt. Nagyon profi csapat. Beszélgettünk róla, hogy mit akarunk a számokkal kezdeni vizuálisan, és persze mivel mi zenészek vagyunk, ezért ők értettek ehhez a részhez. Ha mi megcsináljuk a zenét akkor ahhoz tudnak remek vizuálokat készíteni. Szerintem remekül sikerültek. Mindegyik tetszik nekem. Szerintem mindegyik a jó értelemben lett különleges, de még is össze vannak kötve egy piros cérnával, ami azt jelzi, hogy ezek összetartoznak. Ugyan arra az albumra.

Számomra egy zenekar értékelésénél mindig sokat dob, ha a kezdeti időkhöz képest túlzottan nem mozdul el a gyökerektől, felismerhető és hű marad a stílusához. Szerinted a régi Dark Funeral rajongók így vélekednek rólatok?

Mármint a fanjaink hogy reagálnak arra, hogy mennyire tértünk el a gyökereinktől? Pont dumáltam egy sráccal előtted arról, hogy a black metál közössége kezd kiöregedni. Semennyire sem fura, ha 60 éves emberek jönnek el a koncertjeidre. Mármint 20 éve ők még csak 40 évesek voltak. Nem furcsa ez önmagában, de különböző szintjei vannak a rajongóknak emiatt. Mert vannak azok a fiatalok akik most kerülnek bele ebbe, de azok is vannak ugye akik már 20-30 éve benne vannak már. És szerintem az idősebb fanok szeretik, ha észreveszik őket, de ugyan akkor szeretik látni a fejlődést is. Mert erről szólt a black metál régen. Ez innovációnak számított, mert akkor ennek még nem volt tradíciója. Néha amikor olvasom a kommenteket és a fiatalok olyanokat írogatnak, hogy elgondolkozok rajta, hogy ők tradicionálisabbak, mint az idősebbek. Nem tudom, hogy ez rossz vagy jó dolog-e, csak ezt figyeltem meg. A fiatalok olyanokat írogatnak, hogy: „régen ez nem így hangzott”, de amikor ez a hangzás létezett amit ő referált, akkor még nem is élt. Nem is tudom. Nehéz téma, mert nincs jó és rossz válasz rá.

Svédországban volt most 2 koncertetek is. Hogyan sikerült? Erre számítottatok?

Nem koncerteztünk még Svédországban. Mármint most szombaton volt egy koncertem a saját bandámmal, a Grá-val. Április 16-án a Darf Funeral-al Stockholmban. Amire te gondolsz az a meet&greet lehetett. Csináltunk egyet Stockholmban és Göteborgban, de azok nem koncertek voltak. Meet&greet találkozók voltak, hogy megünnepeljük az új albumot. Elmentünk különböző városok lemezboltjaiba, rajongókkal találkoztunk és aláírtunk. Ennyi volt.

Elég sok fesztiválon felléptek a nyáron. Mire készüljenek a rajongók ezeken a napokon?

Igen. Végre visszatérünk a koncertezéshez. Már nagyon régóta nem csináltunk semmit és ki vagyunk éhezve, hogy visszatérhessünk. Említettem már az április 16-át, ami egy lemezbemutató koncert lesz Stockholmban és livestreamelve is lesz. Így a világ bármelyik tájáról becsatlakozhatnak az emberek és láthatnak minket. Természetesen nem csak új számokat fogunk játszani, hanem régebbieket is. Minden albumról lesz valami.

Ősszel még turné is várható a lemez kapcsán?

Nos reméljük. Reméljük, hogy hamarosan őrült módján tudunk majd turnézni, de még mindig lehet látni, hogy késleltetésre vagy lemondásra kerülnek a turnék. Amint lehetséges megyünk. Csak ennyit tudok mondani. Amint lehet megyünk.

Szerinted mi kell ahhoz, hogy egy banda jó black metal zenekar lehessen?

Ez egy jó kérdés. Gecire makacsnak kell lenned szerintem, és tudnod kell fejlődni, mert… nem is tudom. Először is kell a változáshoz és a fejlődéshez való készség mind emberként, mind zenészként. És valószínűleg gyakorolnod kell a nyamvadt hangszereden.

Milyen szempontok szerint válogatod meg az embereket? Ki számít neked értékesnek?

Szerintem ez ösztönös legtöbbször. Ha valaki érdekes, azt megérzed. Legalább is velem így van. Amint megnyílik neked valaki megerősödhet benned ez az érzés, hogy ő egy érdekes személyiség, de ha meg nem ez derül ki, akkor max rájössz, hogy tévedtél.

Köszönöm a válaszokat. Ha szeretnél még valamit mondani, csak nyugodtan…

Csak annyit, hogy nagyon boldog vagyok, hogy kijött ez az album, és remélem minél többen kapnak a lehetőségen és megnéznek minket legalább online április 16-án. Király lesz. Örülünk, hogy visszatérhetünk. Most, hogy a pandémiának többé-kevésbé vége van. Köszönjük az időtöket!


Website: https://www.darkfuneral.se
Facebook: https://www.facebook.com/darkfuneral
Instagram: https://www.instagram.com/darkfuneralofficial
YouTube: https://www.youtube.com/darkfuneral

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2022/04/07/dark-funeral-interview/

Készült: 2022. március 24.

Kapcsolódó cikkek

Cannibal Corpse, Dark Funeral, Ingested, Stormruler – Koncertbeszámoló

Herczeg Frigyes

DARK FUNERAL – Where Shadows Forever Reign

Cryonus

Dark Funeral – „Nail Them To The Cross” 7’’ és digitális single februárban

KMZ

Dark Funeral bemutatja új tagjait

KMZ

Dark Funeral – „Nail Them To The Cross” videó

KMZ

Hot News: Dark Funeral – confirm 20 years of Satanic Symphonies special show on May 3rd, 2014 in Stockholm! Reveal special guests!

KMZ

Hot News: Dark Funeral – working on special 20th anniversary show; update from Lord Ahriman!

KMZ

Hot News: Dark Funeral – final set of reissues available now; post entire live show video online!

KMZ

Hot News: Dark Funeral – final set of reissues available for pre-ordering!

KMZ

Hot News: Dark Funeral – first three reissues of classic early albums Out Now!

KMZ

Hot News: Dark Funeral – Reissue first six albums via Century Media Records from September on! Looking for new vocalist!

KMZ

Hot News: Dark Funeral – Play Entire First EP and Album at Graspop Metal Meeting

KMZ

Hot News – Dark Funeral: Announce new vocalist and confirm 70000Tons Of Metal

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek