Interjúk

Dark Tranquillity Interjú

(scroll down for English Version)

A zenekar egyik gitáros arcával, Niklas Sundin bácsival sikerült egy beszélgetést folytatnom, ha nem is olyan sok idő alatt, de a fontosabb dolgokat érintőlegesen átbeszéltük.

Hello Niklas! Köszi a lehetőséget, hogy rabolhatok tőled egy kis időt az inti kedvéért. Nem is fogom húzni annyira, megígérem. Hogy érzitek magatokat az Eastpak Antidote tour-on, milyenek voltak az eddigi koncertek?

Remekül érezzük magunkat, nem lehet panasz a szervezésre, nagyon jól lezajlottak a koncertek, minden egyéb technikai probléma nélkül. Volt eddig egy jó pár buli, jó volt, s mind remek koncertek voltak. A bandák is nagyon jó arcok, jól kijövünk velük, nem beszélve arról, hogy a szintén svéd Sonic Syndicate-es tagokkal osztjuk meg a turnébuszt.

Ez a turné 4 olyan bandát számlál, akik a metal / hardcore-nak a különböző álfajait, ágait képviselik…

Háát igen, olyan bandák lépnek fel ezen a turnén, akik a saját útjukat igyekeznek járni illetve stílusilag egy saját hangzásvilágot produkálnak.

A jelenlegi mesterművetek a “Fiction”, amely ebben az évben jött ki. Milyen kritikákat, visszajelzéseket hallottatok róla a hallgatók, illetve a média részéről?

Mind a sajtó, média, mind a közönség részéről jó reakciókat hallottunk a lemezre. Sokat dolgoztunk vele, megpróbáltunk újabb elemeket belevinni a zenénkbe és ez szerintünk tetszik az embereknek, aminek nagyon örülünk.

Nekem úgy tűnik, még több billentyűstéma szerepel a lemezen…

Igen, többet foglalkoztunk a billentyűs részekkel, még effekt szinten is.

Sok mai bandát inspirál a zenétek, csak ők még hozzáteszik a saját elemüket a muzsikájukhoz. Például: A Caliban, akik szintén részt vesznek ezen a túrán meg sok hardcore / metal banda, akik keverik, mixelik ezt a göteborgi style-t különböző érzésekkel. Hallgatod ezeket a bandákat illetve szereted ezt színteret?

Igen, tény, hogy sok banda játszik ebben a stílusban, sokan merítkeznek a régebbi zenékből. Ezek közül vannak jó illetve kevésbé jó bandák, a hallgató rengeteg zenekarról kap információkat, sok új zene megy az ember fejébe. Egy idő után kiderül, ki bírja majd tovább, tehát kinek komolyabbak a szándékai zenekar terén.

…és szerinted részei vagytok ennek a színtérnek?

Ez a színtér fogalom is érdekes, mivel rengeteg a zenekar. Sokan vannak nagyobb szponzorokkal, támogatókkal, holott még elvileg az útjuk elején vannak, de már ott vannak a legnagyobb bulikon. Eléggé kommersz lett a színtér, ezért nem gondolom, hogy részei lennénk, bár ez is relatív. Úgy gondolom a zenénkkel kilógunk az átlag divathullámból.

Az albumaitok különbözőek, de mégis azt tudom mondani, hogy ezek mind a ti stílusjegyeitek közé tartozik, azért, mert a jellegzetes riffek, dallamok, atmoszféra mindig felüti a fejét. Mindegyik új kiadványotokkal valami újat tudtok nyújtani a hangzásban, stílusban, számokban. Hogyan írjátok a számaitokat? Egyedül valaki vagy együtt ültök neki?

A bandából mindenki ki veszi a részét a dalok összerakásában. Van úgy, hogy egy-két ember írja össze a dalokat, de a végén egybe rakjuk össze, de minden eshetőség előfordul a bandán belül.

A Haven albumotok óta szerintem egyre gyorsabbak vagytok lemezről-lemezre. Ez egy koncepció ?

Tény és való, hogy másabbak a korábbi lemezek, s a Damage done, Character, Fiction hármasnak van egy összekötője, de nem terveztünk semmilyen zenei koncepciót gyorsaság téren. Egyszerűen ilyen lett a végeredmény, ez jött belőlünk.

Mellesleg az utóbbi 3 lemezetek az újat is beleértve tartalmaz egy irányvonalat, ezt az intenzív, színes, effektekkel kísért göteborgi metalcore-t felejthetetlen dalokkal. Szerintetek tudtok majd egy újabb színtre lépni?

Jó kérdés. Az biztos, hogy még nem tudjuk, milyen lesz a következő lemez. Megpróbálunk természetesen jobbat nyújtani, mint eddig hangzás, zene részéről is. Mindenesetre meglátjuk.

A “Fiction” borítója eléggé egyszerűnek tűnik. Nem mutatja a magában rejlő tartalmat és eltér az eddigi lemezek borítóihoz képest is…

Rengeteg nagyon rossz lemeznek van nagyon tetszetős borítója, most azt akartuk ezzel megmutatni, hogy a zene a lényeg, de igen, a korábbi borítókkal ellentétben más jelentéssel bír a mostani, ám a bookletben minden benne, ami kell.

Mikor nem foglalkoztok éppen a DT-vel, ki mivel tölti a szabadidejét? Meg tudtok élni a zenélésből avagy melózni is kell valamilyen szinten?

A billentyűs srácnak van egy stúdiója, a basszeros srác séfként dolgozik én meg rajzolni szeretek.

Miről szólnak szövegek? Az életről illetve a belsőről, világról?

Így van, bár Mikael sok szimbólumot rak bele a szövegekbe és elég absztrakt módon közelíti meg őket. Az elme különböző részeiről is szólnak szövegek.

Szerintetek ti beletartoztok azon zenekarok közé, akik ezt a dallamos, de egyben kemény göteborgi metalt elkezdték nyomni?

Háát annak idején elkezdtük ezt a zenét nyomni olyan bandákkal, mint pl: az At the gates, mi is saját úton akartunk járni, bár mindenképp azt lehet mondani, hogy igen, mi is beletartozunk ebbe a vonalba.

Jelenleg milyen zenéket hallgatsz?

Amikor turnén vagyunk, akkor nem tudunk annyira külön zenét hallgatni, illetve tudnánk, de konrétan én nem szoktam. Otthon viszont a heavy metaltól kezdve a klasszikus zenékig mindent meghallgatok.

Alig várom a bulitokat. Köszi szépen, hogy szántál rám egy kis időt. Legjobbakat.

Web: http://www.darktranquillity.com/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek