Interjúk

Darkane Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Peter Wildoer válaszolt.

Hell. Sokak örömére megjelent az ötödik nagylemezetek “Demonic Art” címmel. Három év telt el az előző kiadványotok óta. Mennyi időt töltöttetek munkával és mennyit pihentetek?

A felvétel/keverés 5 hónapot vett igénybe, de ezt az időt nem teljesen a munkálatok töltötték ki, mivel nappal mindegyikőnk a rendes hétköznapi munkáját végezte. Ez elég hosszú idő, de általában sokáig el szokott húzódni az, amíg a Darkane a stúdióban tartózkodik, de ne kérdezd meg, hogy miért, ha-ha. Pihenni?!?! Én munkamániás vagyok, és csak nagyon ritkán pihenek, ami nagyon rossz, főleg ha már stresszes állapotban vagyok. Amikor a stúdióban vagyunk, általában annyit dolgozunk, amennyit csak lehetséges, mivel az időnk korlátos a mindennapos munkaidőnk miatt.

Mikor kezdtetek el foglalkozni az új dalok írásával?

Néhány dal nem sokkal a “Layers of lies” után született, de a legtöbb a felvétel megkezdése, azaz 2008. februárja előtti utolsó hat hónapban íródott. Egy kis nyomás és időhiány beindította a dalíró-gépezetet.

Az új album hangzása még jobb lett, mint a korábbi kiadványé. Kinek köszönhető ez?

Örülök, hogy tetszik az eredmény! Nagyjából én kevertem a mostani hangzását/hangzásalapját a CD-nek, Klas pedig némi utókeverést végzett, miután a hangszerek megszólalása, az énekeffektek és hasonlók a végső stádiumba kerültek. Eredetileg úgy lett volna, hogy Klas és én együtt keverjük az egész anyagot, de túl sok munkája volt, így a legtöbb részt magam csináltam. Örülök az eredménynek, de mivel én mégcsak afféle “kezdő” vagyok a keverésben, mindig lehetne jobb is.

Ezen az albumon már az új énekesetekkel, Jens Bromannal dolgoztatok. Szerintem nagyon jól illik a zenétekhez, és megfelelően teljesít az albumon. Hogyan is kerültetek vele kapcsolatba? Mennyi idő volt, amíg megszokta a Darkane légkört?

Ismertük Jenst már hosszú ideje. Régóta barátok vagyunk, és ő énekel Klas másik bandájában, a The Defaced-ben is. Amikor Andreas elment, mi rögtön Jensre gondoltunk. Úgy gondolom, hogy az ő énekstílusa remekül illik a Darkane-hez, és egy kicsit agresszívabb hangja van Andreasénál, amit én szeretek. Úgy gondolom, ő még mindig szokja a Darkane atmoszféráját/stílusát. Eddig még csak 10 koncerten lépett fel a Darkane-nel, de a jövő év (2009) eleji 50 napos amerikai turnén szerintem hozzá fog szokni a hangzásvilágunkhoz ha-ha. Az első feladata a csapatban egy egyórás set megtanulása volt, aminek előadásával debütált a Darkane-ben Dániában, egy koppenhágai koncerten. Ezek után közösen kezdtünk el dolgozni az új albumon, aminek létrejöttéhez már ő is hozzájárult két dal szövegének megírásával.

Nem régen kiadót váltottatok, mert ez a lemez már a Massacre Recordsnál jelent meg. Miért is távoztatok a Nuclear Blast-től?

Ez nem a mi döntésünk volt. Egyik nap kaptam egy telefonhívást a Nuclear Blasttol, ahol elmondták, hogy az új CD-nk licenszét a Massacre-nek adják. Nekönk nem volt beleszólásunk. Egyszerűen még a Nuclear Blast számára túl kicsi zenekar vagyunk, és azt mondták, hogy jobb egy nagy hal egy kis tengerben, mint egy kis hal egy nagy tengerben. Némely szemszögből igazuk is van ebben.

Kicsit beszélnél a borítóról? Szerintem klassz: szép és gonosz is egyben. 🙂

Ezt Fredrik Ödman készítette, akit a “Layers of Lies” borítójának megtervezésére is felkértünk. Szerintem ő egyszerűen zseniális, és van egy egyéni stílusa. Szeretjük ezeket a “realisztikusabb” fotó-szerű dolgokat, ami alatt azt kell érteni, hogy nem festett vagy számítógéppel agyonmanipulált. Az ötlet, hogy az angyalok letört szárnyakkal lógjanak az égből, egy régi képéből származik. Megbeszéltük, hogy mit szeretnénk, és ő megmutatott egy korábbi verziót, és nekünk tetszett. Remekül illik a “Demonic Art” címhez, mintha egy démon felment volna a mennyországba, és egy bizarr installációt készített volna az angyalokból. Nem vagyunk semmilyen formában sem sátánisták, sem black metalosok, de ez az egész nagyon metal, he-he.

Mikor lesz nagyobb európai koncertsorozatotok? Melyik országban vagytok a legnépszerűbbek?

Nehéz megmondani, jelenleg (november 20-án) épp egy repülőgépen tartok Olaszország felé, ahol egy apró miniturnén fogunk részt venni, ahogy ezt megtettük nemrég Svájcban is. Nagyszerű, hogy kipróbálhatjuk az új albumunkat! Nem tudom, hogy mikor lesz egy hivatalos Európa-turné. Január végén az USA-ba megyünk, ahol a Soilworkkel fogunk turnézni két hónapig. Miután visszatérünk onnan, én a Pestilence Európa-turnéján fogok részt venni, és ezután kezdődnek a nyári fesztiválok. Természetesen remélem, hogy sok fesztiválon vehetünk részt majd 2009-ben a Darkane-nel! Úgyhogy nagy valószínűséggel nyár után lesz egy Európa-turné. A legjobb ország, hhmmmm, nehéz megmondani. Olaszországban és Hollandiában általában jó szokott lenni a közönség, de az egyik legjobb visszajelzést éppen a budapesti közönségtől kaptuk, amikor a Death Angellel léptünk fel, az egy pokoli show volt!!! Ha Európát nem nézzük, úgy gondolom, az USA-ban van a legnagyobb piacunk.

Egy kicsit visszatérve a múltra. Milyen volt a negyedik albumotok fogadtatása? Elégedettek vagytok a sikerrel?

A “Layers of Lies”-ra sok jó visszajelzés és pozitív kritika érkezett, különösen az USA-ból. Ez talán azért is lehet, mert egy nagyszerű turnét csaptunk ott a Fear Factoryvel, ami jelentősen megdobta a CD-eladásokat. Örülünk az elismerésnek, de ennek ellenére nem igazán adunk el sok CD-t, és természetesen ezen szeretnénk változtatni.

Idén vagytok 10 évesek. Megünnepeltétek már ennek a napját? Milyen volt annak idején az első lemezszerződéseteket aláírni?

Ja, tíz év, király! Jelenleg nincs semmilyen ünneplés, de a hosszú éve halogatódó DVD-vel szerettük volna ezt az évet megünnepelni, de a Nuclear Blast nem szerette volna, ha a DVD az új CD előtt jelenik meg. Szerintem ez elég fura, de ez a zenepolitika. A DVD-n még Andreas énekel, és egy kissé furcsa lesz, mikor 2009-ben megjelenik, mivel már egy ideje Jens vokalizál. Nagyon király a DVD, rengeteg anyaggal és egy egyórás koncertfelvétellel.
Amikor a WAR Musichoz szerződtünk 1998-ban, varázslatos érzés volt. Végre minden gyakorlásba és kemény munkába fektetett idő megtérült. A debütáló “Rusted Angel” című anyagunk nagyon pozitív visszhangra lelt, és ma az a CD egyféle klasszikusnak számít.

Remélem, hamarosan koncerteztek Magyarországon is, hogy megtudják a rajongók, mennyire erős és brutális a Darkane 2008-ban.

Րszintén remélem, hogy igen! Nagyon jó lenne visszatérni Magyarországra! Úgyhogy reméljük, ez megtörténik 2009-ben! Jobb később, mint soha! 😉

Köszönöm az interjút. Minden jót.

Nagyon köszönjük, és reméljük látunk titeket a turnénkon! Éljen a metal!

————————

ENGLISH VERSION:

Hails! You’ve just released your fifth full-length “Demonic Art” for everyone’s pleasure. It has been three years since your previous release. How much time did the recording process take? Did you have enough time for relaxing?

The recording/mixing process took five months, but we did not work full time since we have normal daytime jobs. It’s along time but it just takes a lot of time when Darkane is in the studio, don’t ask me why, ha ha. Relaxing?!?! I’m a workaholic and hardly ever relax, too bad since you get stressed. When in the studio we normally work as much as possible since we have limited time because of our daytime jobs.

When did you start to write these new songs?

Some songs were written shortly after “Layers of lies” but most of them were written the last six months before the recording started in February 2008. A bit pressure and a time limit get us going with the songwriting.

The sound of the new album is much better then the previous’s. Who is responsible for that?

Glad you like the production! It’s mostly me who mixed the actual sound/production of the CD and Klas did some additional mixing when it came to the final levels of instruments, vocal effects and such. It was meant to be that Klas and I would mix the whole record together but he had too much work to do so I did most of the part myself. I’m happy with the result but since I’m a bit of a “novice” at mixing it get better all the time.

This album features your new vocalist Jens Broman. I think, he did a great job and he fits into your music well. How did you find him? How much time did it take for him to get used to the atmosphere of Darkane?

We knew Jens since a long time. We’re good friends way back and he also sings in Klas’ other band The Defaced. When Andreas left we immediately thought of Jens. I think his vocal style fits Darkane very well and he’s a bit more aggressive sounding than Andreas, which I like. I think he’s still getting used to the Darkane atmosphere/style. Until now he has only done about ten shows with Darkane but after our 50 days US tour early next year (2009) I think he will be used to our sound, ha ha.

You’ve changed your label recently, this effort has been released by Massacre Records. Why did you leave Nuclear Blast?

It was not our choice. I got a phone call one day from Nuclear Blast where they told me that they would license the new CD to Massacre. We had no saying in this. We’re simply too small for Nuclear Blast and they told us it’s better to be a big fish in a small sea than a little fish in a big sea. At some degree they have right about that.

Could you tell me more about the cover? I think it’s really cool: beautiful and evil at the same time.

It’s done by Fredrik Ödman who we also used for the cover artwork on “Layers of lies”. He’s simply brilliant in my opinion and has a style of his own. We like when it’s a bit more photo “realistic” meaning that it’s not painted or too much computer manipulated. The idea with the angels with ripped of wings hanging from the sky came from an old picture he did. We discussed what we wanted and he showed us the earlier version and we liked it. It fits the title “Demonic art” very well, like some demon has gone to heaven and just made a bizarre art installation of angels. We’re not satanic or black metal in any way, but it is very metal for sure, he he.

When will you go on a bigger European tour? Which country has the hugest fan basis of yours?

Hard to say, I’m right now (November 20th) on an airplane to Italy where we will do a small mini-tour and we just did another small tour in Switzerland. It’s great to be able to try the new material. I don’t know when there will be a proper European tour? We will go to USA late January to tour there with Soilwork for two months. When we get back from that tour I will go on a European tour with Pestilence and after that the summer festivals start. Of course we hope to do a lot of festivals with Darkane in 2009. So most likely there will be a European tour after the summer. The best country, hhmmmm, hard to say? Italy, and Holland are normally good but one of the best responses was actually when we played in Budapest with Death Angel, one hell of a show!!! Besides Europe I think USA is our best market.

Returning to your past: what was the response to your fourth album? Are you satisfied with it’s appreciation?

“Layers of lies” got great reviews and response, especially in the USA. This is mainly because we did a great tour there with Fear Factory which really increased the CD sales. We are happy with the appreciation but we don’t sell a lot of CD’s and we would like a change of that of course.

This year is an anniversary of your 10-years-long activity. Have you celebrate it yet? How did it feel to sign the first deals in the old times?

Yeah, ten years, cool! No actual celebration but we were supposed to release our long delayed DVD this year to celebrate, but Nuclear Blast didn’t want to release the DVD before the new CD. I think it’s very strange but that’s music politics. The DVD features Andreas on vocals and it will be a bit strange when it finally gets released in 2009 since we have Jens on vocals now. It’s a very cool DVD with lots of material on it besides the one-hour main concert. When we signed with WAR Music in 1998 it was an amazing feeling. Finally all the hours of practicing and hard work had paid off. Our debut “Rusted angel” got very positive response and today that CD is a bit of a classic.

I hope you get on stage in Hungary soon, you must show us the power and brutality of the 2008’s Darkane! Is that possible?

We honestly do hope so! Would be very nice to go back to Hungary. So let’s hope this will happen in 2009. Better late than never! 😉

Many thanks for the interview. Best wishes!

Thanks a lot and hope to se you on tour. Stay metal!

Peter Wildoer

WEB: http://www.darkane.com/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek