Interjúk

Darktempered Interjú

Üdv a Kronos Mortuson! Először is gratulálok új, MYA című EP-tekhez. Szerintem óriási lépést tettetek meg a …From Hell óta. Te is így gondolod?

Szerintem nem! 🙂 Valamelyest jobbnak gondolom(juk), de ez még nagyon messze van egy olyan anyagtól, ami egy lemezre felkerülhetne. A számok már jobbak és kicsit kiforrottabbak mint a …from Hell anyagon, de az csak egy poén volt, egy fricska a műfajnak, kb. 30 perc alatt íródott az egész lemez.

Eddigi két hangzóanyagotok két teljesen különböző zenekart mutat. Mi az oka a váltásnak?

A legelső felvételt csak unaloműzésként készítettük, aztán jött a koncertek pozitív visszhangja (amit Te is írtál a kritikádban), így kicsit nagyobb lelkesedéssel jártunk le a próbaverembe, és a sok próba jobb számokat eredményezett. Egyébként Robival, a dobossal már sok éve játszunk együtt. Vele már összeszoktunk, és ha van több időnk, elég jó számokat szoktunk kiimprovizálni.

Kétség kívül súlyos, extrém zenét rejt a MYA. Ha muszáj volna, hogyan kategorizálnád?

Szerintem minden szám más stílus, van benne grind, death, pagan, ambient, stb, stb… Azért ilyenek a számok, mert hajlamos vagyok beleunni a dolgokba, és ezért sok – sok zenét hallgatok, így a hatások is sok helyről jönnek, a számok is változatosabbak. Unalmas lenne csak darálni, de a dallamos zene is egyhangú, így ez a 10 perc pont jó, nem sok, de nem is kevés. Ha lesz lemez, az is ilyen módon lesz felépítve, sokstílusúra tervezem.

Kik voltak rátok a legnagyobb hatással? Az EP kritikájában az Anaal Nathrakh-hoz és az Isacaarumhoz hasonlítottalak benneteket. Egyetértesz ezekkel a párhuzamokkal?

Szerintem a zenekarból rajtam kívül max. Dinó ismeri ezeket a bandákat, nem érzem a párhuzamot, én inkább riffekre bontanám a zenénket és úgy tudnám hasonlítgatni, de a témák összerakva egy szerkezetté már nem hasonlítanak semmire, de lehet, hogy igen, csak nekem már nem tűnik fel, mert magukat a riffeket én mindig hasonlítom zenekarokhoz.

Úgy tudom, a szövegeitek meglehetősen ironikusak, nem tipikus death vagy black szövegek. Mesélnél egy kicsit róluk?

A szövegeknek nincs szerepe a zenénkben, nincs mondanivalónk az emberek számára, csak hangulatokat akarunk kifejezni és átélésre kényszeríteni a hallgatókat…. de inkább csak a koncertekre értendők ezek (gitárszinti – füstgép – stroboszkóp – horrorfilm-intrók).

Mi a célotok a hangzóanyaggal? Elküldtétek már kiadókhoz? Mennyiben gondolkodtok esetleg külföldi kiadókban?

Gondolkodtam már kiadón, de nem teszek érte semmit, mert ez a zene még nem méltó arra, hogy ki legyen adva! Majd később…

Ez évben egy ötödik taggal, Petrovics Péterrel egészültetek ki, aki egyebek közt a hang-és fénytechnikáért felelős – “mindenes”, mint honlapotokon írjátok. Tulajdonképpen mi az ő feladata a zenekarban? Jelentős szerepet kap koncertjeiteken a látványelem?

Igen, az előbb említettem volt, hogy sokat adunk arra hogy a hallgatóság különleges hangulatba kerüljön a koncertjeinken, természetesen ez nem mindig sikerül (ha már valaki volt koncertünkön és nem érezte, akkor az pont olyan volt, mikor nem hahaha).

Miskolciak vagytok, és feltűnően sok tehetséges extrém metál együttes származik Miskolcról. Szerinted miért van ez? Miért éppen ez a város termel ki ennyi jó bandát? És általában, hogyan látod a magyar undergroundot?

Én nagyon elégedetlen vagyok a magyarokkal, sok barátom van a magyar zenekarok közt, és szeretem is őket, de sokan csak hobbiból csinálják és munka után mennek próbára, 12 óra homoklapátolás után meg hasonlók, és így nem várhatja el az ember, hogy maximálisat nyújtsanak…ez kicsit dühítő. De hogy miért Miskolc? Szerintem minden városban ugyanannyi van, csak van, akik erősebben nyomulnak és sikerül kitörniük, meg a zenekarok húzzák is egymást előre. Nekünk is van testvérzenekarunk, a Deadnight, és mindig hívjuk egymást mindenhova, így már mindjárt dupla eséllyel indulunk koncertszervezésben.

Terveztek-e a közeljövőben hosszabb hangzóanyagot? Illetve várható-e tőletek további irányváltás, vagy megmaradtok ennél a sajátos extrém metálnál?

Én tervezem az irányváltást. 😀 És igen, bizonyára lesz egy hosszabb anyag is, mindenképp jobb minőségben és pontosabb játékkal…. ahhoz képest, hogy örök maximalista vagyok, mindig csak valami kacatot adok ki a kezemből… néha még magam ellen is lázadok, de idővel csak sikerül egy olyat is készíteni, amire még a szüleim is büszkék lehetnek! Hahaha…
Mindenképp extrém zenével akarjuk folytatni, hangulati blokkokal tagolva, de a teljes koncepció még nincs meg… Most dalírás állapota van.

Sok sikert a továbbiakhoz, köszönöm az interjút!
Köszönjük szépen, és viszont is kívánjuk.

Amit még mindenképp hozzáfűznék: a zenekar igazából úgy tud előre haladni, hogy pozitív visszajelzéseket kap, ez hogy most Neked tetszik és jót írtál ez nagyon felemelő érzés, mert mikor otthon készítettük a demot (teljesen kisszoba felvétel – azért szól úgy ahogy), az elején azért csináltuk szívvel-lélekkel, mert nagyon sok pozitív jelzést kaptunk, ennyi kell minden zenekarnak, hogy biztassák őket, mert csak így mehet egy zenekar. Ha most megint beindul a pozitív áradat, akkor lehet, mi is beindulunk!

Készítette: Davkov
Web: http://www.darktempered.hu/

Kapcsolódó cikkek

Darktempered, Blood of Nessus, Toscrew, Rectal Injection – Koncertbeszámoló

Morhguel

DARKTEMPERED – MYA EP

Davkov

DARKTEMPERED – …From Hell (demo)

Riffa

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek