Dead Shape Figure Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Juhani Flinck (gitár) és Galzi (vokál) válaszolt. 

Üdvözlünk titeket a Kronos Mortusnál! Annak ellenére, hogy a csapatotok 2003 óta zenél aktívan, nem hiszem, hogy a magyar metalosok nagy részének ismerős lenne a nevetek. Kérlek, meséljetek valamit a bandátokról! Ki vagy mi késztetett titeket arra, hogy ilyen zenét játsszatok? 

J: A Dead Shape Figure már körülbelül 8 éve aktív. Helsinkiből jöttünk, Finnországból. Több, mint  20 országban léptünk fel, ezen belül is több, mint 200 koncerten vagyunk túl, és két albumot készítettünk eddig. Habár Magyarországon még nem jártunk… A következő hónapban kiadunk egy MCD-t, úgyhogy kövessetek nyomon minket továbbra is!

Dalszerzőként a főbb inspirációim a Bay Area thrash szcénából kerülnek ki, ami végtelen gitárriff-forrás. Ha a kedvenc gitárosomat kellene megemlítenem, James Hetfieldet mondanám! Nagyszerű ritmusgitáros, remek frontember és kiváló dalszerző.

G: Ez a csapat mindig is különböző zenei ízlésű srácokból állt, és ezt sosem rejtették véka alá. Ez a legfontosabb dolog: amikor összegyűlünk a próbahelyünkre, akkor ezt Dead Shape Figure-ként tesszük, így a „szabadidőnkben” mindenki figyel arra, hogy mit akarnak a többiek, és úgy is cselekszik! Emiatt tudunk frissek maradni, és előrelépni.
Arra, hogy én egy keményebb bandában szerepeljek, még iskolásként, hetedikes koromban szereztem az inspirációt: ekkoriban láttam az első, akkor ismeretlen metal bandákat Helsinki környékén játszani.  Istenként tiszteltem őket, és akkor még nem is hallottam a Sepulturáról vagy az Anthraxról!

A második albumotok, a ‘The Disease Of St. Vitus’ tavaly jelent meg, és ezzel az anyaggal megmutattátok, hogyan is kell játszani a gyors, intenzív és néha melodikus modern thrash metalt. Nekem nagyon tetszik az album, de hogyan reagált rá a média és a rajongótáborotok? Hogy érzitek, erősebb lett ez a lemez, mint a debütáló korongotok? 

J: Az albumnak nagyszerű a fogadtatása! Úgy gondolom, hogy a ‘The Disease Of St. Vitus’-on sokkal dinamikusabbak és okosabban strukturáltak a dalok, mint az első albumunkon, a ‘The Grand Karoshi’-n. Amikor az első albumhoz írtuk a dalokat, az egész úgy zajlott, hogy riffet riff után tettünk anélkül, hogy jobban átgondoltuk volna. Mindegy, csak gyors és kemény legyen! Az első album kiadása után részt vettünk néhány komolyabb turnén, nagyszerű bandákkal koncerteztük szarrá magunkat, és tudtunk közben beszélgetni néhány remek dalszerzővel, aminek hatására néhány dolog más megvilágítás alá került a dalszerzési folyamatnál.  Röviden elmondva a ‘The Disease Of St. Vitus’ maga a Dead Shape Figure, csak jobb dalokkal!

G: A ‘The Disease of St. Vitus’-ban több dallamos, fogós téma van, mint a ‘The Grand Karoshi’-ban volt. Nagyon szerettem a ‘The Grand Karoshi’-t is, mert bármikor meghallgatom, mindig úgy érzem, hogy „a fenébe is, ez egy kibaszottul kemény album, és én a részese lehetek!”. De a két album közötti fejlődést szeretem a legjobban. Szeretném azt hinni, hogy a ‘The Disease of St. Vitus’ egy küszöb számunkra, amin átlépve valami új vár minket. Az eddigi kritikák nagyon jól értekeztek a lemezről, a rajongóktól pedig még pozitívabb visszajelzéseket kaptunk, úgy néz ki, hogy ők sem néznek rosszallóan, ha megengedjük magunknak, hogy némi melodikusabb részeket is belecsempésszünk a zenébe, és ne csak a thrash-es témákat meg hasonlóakat játsszunk. Ez az igazi tisztelet! Persze, ha lehetne, én még ennél is továbbmennék!

Milyen dolgok vannak hatással a dalszövegeitekre? Hogyan írjátok a dalokat a csapatban? 

G: A Dead Shape Figure szövegeit nagyon, de nagyon komolyan veszem. Ezalatt azt értem, hogy valami olyat szeretnék megalkotni, ami elgondolkodtatja azokat, akik elolvassák, és utánajárnak a dalszövegeknek. Emellett ráadásul nem baszhatom el szar szövegekkel azt a sok munkát, amit Juhani és a srácok belefektetnek a zenébe. A szövegeimre leggyakrabban a klasszikus irodalom, a költészet, a filozófia és a popkultúra van hatással. De az újságokat sem tudom figyelmen kívül hagyni, amikor dalszöveget írok. Van egy belső késztetésem, hogy olykor-olykor a dalszövegeim színvonalát ellenőrizzem, olyan híres dalszövegírók munkáihoz viszonyítva, mint Nick Cave, Patti Smith, Mikael Stanne, Leonard Cohen vagy éppen Vorph a Samaelből. Csak hogy néhányat említsek. A ‘The Disease Of St. Vitus’ dalszövegei egy finn verseskötetből lettek lefordítva. Szerettem volna egy hivatásos íróval dolgozni, és megfigyelni, hogy a munkához való hozzáállásunk mennyiben különbözik. A fordítást magával a költővel, Panu Tuomival készítettem, a folyamat pedig több volt, mint érdekes. Megtanított arra, hogy egy mondatnak hány meg hány értelmet lehet adni, és arra is, hogy milyen könnyű átesni a ló túloldalára, azaz írni a sorokat anélkül, hogy mondanánk is velük valamit.
A dalszerzés a csapatban egyszerűen és hatékonyan működik: Juhani megírja a zenét, a többi srác átvesz belőle annyit, amennyit szeretne, én pedig megírom a dalszövegeket. Unalmasnak hangzik, de számunkra ez kibaszottul jól működik.

A felállásotokban sok változás történt az alapítás óta. Mi ennek az oka? Kijelenthetjük, hogy ez a mostani felállás stabil?

J: Igen, valóban volt egy-két tagcsere, de a csapat magja mindig ugyanaz maradt. A változtatások gyakran szükségesek, ha azt akarod, hogy élvezd a csapatban való játékot.. Voltak motivációs problémák, és olyan helyzetek is, amikor nem tudtunk újabb dalokat írni az aktuális felállással. A mostani felállás a legerősebb, ami valaha volt, és nagyon élvezzük azt az atmoszférát, ami körüllengi a próbákat! A legújabb tagunk, Silver (gitáros) máris hozott néhány remek riffet magával, és nagyon izgatott, hogy a DSF-ben játszhat.

G: Látod, mi az a fajta csapat vagyunk, akinek az a célja, hogy minden új tagot egy év alatt kifárasszon! Mindig mennek a fogadások arra, hogy ki lesz a következő, hah!

Voltatok már ezzel az albummal turnézni? Ha igen, milyen volt? 

J: Csináltunk egy európai turnét a Kataklysmmal májusban, és elég jól sikerült (kivéve az ételmérgezést, amit elkaptam ezalatt…), most pedig egy új turnén fogunk részt venni egy-két héten belül, ahol a Samael a Keep Of Kalessin és a Melechesh is játszik. Ez remek lesz, a Samaellel 2007 óta barátok vagyunk, azóta várunk arra, hogy turnézhassunk velük, és végre eljött ez az idő! Alig várjuk már!

G: Hoppá, én nem tudtam, hogy azt a két hétig tartó féktelen ivászatot „ételmérgezésnek” is lehet hívni… hah! Igen, valóban az általunk egyik legjobban várt turné előtt állunk a Samaellel és társaival. De hogy rövid legyek, azt aztért elmondanám, hogy eddig minden turné nagyszerű volt! Tudod, az emberek teszik ilyenné, a tömeg, a szervezők, a csapatok…

Hol szerettek a legjobban játszani? Vannak kedvenc helyeitek, vagy olyan hely, ahol még nem játszottatok, de szeretnétek? 

J: Úgy gondolom, Románia igazán remek hely volt számunkra! Igazából szerintem fogunk is egy kis turnét csinálni Romániában a közeljövőben… ez nagyszerű lenne! A kedvenc helyem a Z7 a svájci Prattelnben. Nagy színpad, kiváló hangzás, remek kiszolgáló személyzet és egy mosógép a backstage-ben, mi más kellhet még? A jövőben valamikor szeretnék Ausztráliában is játszani!

G: Az én kedvencem egész Kelet-Európa, talán azért, mert ott léptünk fel a leggyakrabban. A kedvenc helyeim Bosznia-Hercegovina és Bukarest, ugyancsak az emberek miatt. Ha választanom kell egy új helyet, én is Ausztráliát választanám!

Mi a legkedvesebb emléketek a turnékról? 

J: Azt hiszem, az én kedvenc emlékem az a turné, amin a Cradle Of Filth-szel, a Moonspellel és a Turisas-szal játszottunk. Az egész turné igencsak pozitív tapasztalat volt az egész csapat számára, a Turisas-szal közös buszban voltunk, és nagyon jól szórakoztunk azokkal a srácokkal! Minden fellépéskor remek tömeg fogadott minket, és néhány igazán kiváló koncertet adtunk.

Voltatok már Magyarországon? Van arra esély, hogy idejöjjetek és megmutassátok nekünk, milyen is az igazi kemény thrash metal?

J: Nem, sajnos még nem játszottunk ott… remélhetőleg a jövőben erre is sor kerül! Hasonló nyelvet beszélünk, úgyhogy remek lenne összehasonlítani a nyelvünket egy-két korsó sör elfogyasztása mellett…

G: Érthetetlen, de az eddigi turnék mindegyike elkerülte Magyarországot! Már most teszünk egy ígéretet, hogy nem fogunk leállni a turnézással, amíg Magyarországon nem léptünk fel! De lehet, hogy addigra már soul zenét fogunk játszani, de remélem, ez nem baj! 

Az országotok az egyike a legnagyobb „metal országoknak”. Melyik finn csapat a legjobb szerintetek? Melyik a legtehetségesebb banda manapság az országotokban?

J: Számomra a legjobb finn banda a STONE a 80-as évekből… Ez egy thrash metal formáció egy igen sajátos hangzásvilággal. A dalszövegek elég viccesek és beleszarósak, de a zene tömény zsenialitás! Amikor az ember olyan bandákat hallgat, mint például a Children Of Bodom, könnyedén észrevehető, hogy rengeteg hatás érte őket a Stone-tól! Hozzáteszem, a COB másodgitárosa, Roope Latvala a Stone gitárosa is volt!
Legnagyobb tehetség manapság… talán az Insert Remedy-t említhetném. Helsinkiből származnak, és egy albumuk jelent meg eddig, ami kibaszottul jól sikerült! 

G: A kedvenc finn bandáim a 70-es években alkottak. Nem igazán a kemény vonalhoz tartoztak, inkább kibaszottul progresszívek voltak akkoriban: Wigwam, Tasavallan Presidentti és a Piirpauke. De olyan énekeseket is meg kell említenem, mint Juica Leskinen, Mikko Alatalo és Vesa-Matti Loiri! Ezek nélkül a zenészek nélkül a szcénánk jóval kevésbé lenne érdekes.
A legnagyobb tehetség manapság a rap-mozgalomból kerül ki. Száz meg száz metalcsapat jön fel és tűnik el, én pedig nem tudom megkülönböztetni őket egymástól, már bocsánat. De figyeljetek az Insert Remedy-re: akármi is a következő lépésük, az biztos, hogy nagyot fog szólni! 

A magánéletetekben mivel foglalkoztok?

J: Mindannyiunknak normális munkája van. Én és Silver (gitáros) egy raktárban dolgozunk, Mohkis (dobos) szakács, Neissu (basszusgitáros) biztonsági rendszerek telepítéséért felel, Galzi pedig ügynökösködik. Elég szar, hogy 8-10 órát is el kell dobnod az életedből valami olyanért, amit nem is élvezel. Ugyanakkor kell a pénz a rezsire és a gitárhúrokra.  

Köszönöm a válaszaitokat, a magyar testvéreitek minden jót kívánnak! Van valami üzenetetek a magyar rajongók számára? 

J: Vásároljatok továbbra is koncertjegyeket, CD-ket, bakeliteket, hogy a mozgalom életben maradjon! Reméljük, minél előbb találkozunk Magyarországon!

G: Mindig legyetek nyitottak az újra, és sose felejtsétek el támogatni a turnékat! Azokat sem ingyen szervezték! „Jo ejszakat” és „jol erzi magat”!

———————————-

ENGLISH VERSION:

Hello there! This is Juhani Flinck (Guitarist) and Galzi (Vocalist)  answering the questions… 

Welcome to Kronos Mortus! Despite that you are active since 2003, I don’t think that your name is familiar to most of the Hungarian metalheads. Please, tell me more about your band! Who gave you inspiration to play this kind of music? 

J: Dead Shape Figure has been active for about 8 years now. We are from Helsinki, Finland. We’ve played over 200 shows in over 20 countries  and  recorded two albums. Never been to Hungary though… We are releasing a MCD next month so stay tuned!

As a song writer, mainly my inspiration comes from the Bay Area Thrash Scene, which is an endless riff-resource! Thinking about a favourite guitar player, i would say James Hetfield! Great rhythm guitar player, great frontman and a great song writer.

G: This band has always consisted of dudes with quite different musical influences comparing to each other. That’s the most important thing: when we gather around at our rehearsal place, it’s Dead Shape Figure and on our “spare time” everybody listens and does what ever the hell everybody wants! That’s how it stays fresh and moves forward.

My inspiration of being a part of heavy band comes from the very 7th grade in school: that’s when I started to see the first no-name metal bands playing around Helsinki. They were like gods to me and I haven’t even heard Sepultura or Anthrax yet!

Your second full-length ‘The Disease Of St. Vitus’ came out last year and with this, you showed us how to play a fast, intense yet sometimes melodic modern thrash metal. I really like it but how did the media and the fans respond it? How do you feel, is it better then your debut? 

J: The album has been getting great reviews! I think the songs in ‘The Disease Of St. Vitus’ are more dynamic and structure-wise more solid comparing it to the first album ‘The Grand Karoshi’. When we wrote songs for the first album, it was just all about putting riff after riff without thinking it too much.

As long as it was heavy and fast! After the release of the first album we did some serious touring and played shitloads of shows with great bands and had some really great conversations with great song writers on the road and i think that gave us some new views for the song writing process. So to make it short The Disease Of St. Vitus is Dead Shape Figure with better songs!

G:  The Disease of St. Vitus really has more melodic catches in it than The Grand Karoshi. I really loved The Grand Karoshi as well, ´cause as I listen to it now, it feels like “damn, this is a very fucking heavy album and I’m a part of it”!. But it’s the progress between those two albums I like the best.

I want to believe that The Disease of St. Vitus works as a doorway to something new for us.

The reviews for the album has been great and the response from the fans has been even better, it seems that they really are allowing themselves to have something more melodic for us as well and not only the thrash type of stuff. That’s a big respect! Still would want it to sell more, though!

What kind of things have an influence on your lyrics? How does the songwriting process look like in your band? 

G: I take Dead Shape Figure lyrics very, very seriously. Meaning that I really want to deliver something to think about to those who have the interest to check out the lyrics. Besides, the effort Juhani and the guys see for the music cannot be fucked because of the crappy lyrics. Most of my influences on lyrics comes from the classic literature, poetry, philosophy and popular culture. I can’t avoid newspapers either when writing lyrics. There’s a certain need for me to do the standard-check every once in a while compering my stuff to the greatest lyricists such as Nick Cave, Patti Smith, Mikael Stanne, Leonard Cohen and Vorph from Samael. Just to mention the few.

The lyrics on The Disease of St. Vitus are being translated from a finnish poet book.

I wanted to work with the professional writer and to see how much our work ethics differ.

I did the translation with the poet Panu Tuomi himself and the process was more than interesting. It really taught me how many meanings there can be in a one sentence and also how easily you can fall by writing lines and really saying nothing at all.

Songwriting is simple and effective in our band: Juhani makes the music, the other guys adapt it as much as they feel and I deliver the lyrics. It sounds boring but it works for us like a mothafucka.

Your line-up went through a lot of changes since the beginning. Why is that? Can we say that the current line-up is stable?

J: Yeah, we have had some line-up changes for sure but the main group has always been the same.

The changes are sometimes necessary if you want to keep the band as a fun thing to do.. There has been motivation problems and situations that we just couldn’t write new music with the existing line- up. The current line-up is the strongest we have ever had and we are really enjoying the atmosphere in the rehearsal room! The newest guy Silver (guitarist) has brought some great riffs already and he is really excited to be a part of DSF.

G: You see, we’re kind of band aims to exhaust every new member within a year! We’re always betting who’s going next, hah!

Were you on tour with this album? If so, how was it?

J: We did  European tour with Kataklysm on May and it went really great (except for the food-poisoning that i had…) and we are starting a tour with Samael, Keep Of Kalessin and Melechesh in few weeks. It’s gonna be great, we have been good friends with Samael since 2007 and ever since  we have waited to get a tour with those guys and now it’s happening finally. Can’t wait!

G: Gee, I didn’t know that two-week drinking-binge can be described as food-poisoning…hah! Yes, we’re really heading the most anticipated tour for us ever just now with Samael and co. But to be short, every tour this far has been just great. It’s the people that does it, the crowd, the staff, the bands you know?

Where do you like to play the most? Do you have favourite places or places you’ve never played but you wanted to? 

J: I think Romania has been really great for us! Actually i think we are having a small tour in Romania in the near future… that would be sweet! My favorite venue is Z7 located in Pratteln Switzerland. Big stage, great stage sound, great catering and a laundry machine backstage, what else do you need? In the future, i would love to play in Australia some day!

G: My favourite is the whole Eastern-Europe, maybe because that’s where we’ve been doing the most shows. The favourite place for me is Bosnia-Herzegovina and Bucharest, again, because of the people. Australia would be my choice of playing as well!

What is your favourite memory from touring?

J: I think my favorite memory is the tour we did with Cradle Of Filth, Moonspell and Turisas. The whole tour was really positive experience for the whole band, and we shared the bus with Turisas and we had some great time with those guys! In every venue the crowd attendance was really good and we played some really great shows.

Have you ever been to Hungary? Is it possible that you’ll come here to hit us with a heavy thrash attack?

J: No we have not played there yet… hopefully in the future! We share the same kind of language so it would be great to compare our languages together while having a pint or two…

G: It’s crazy, the tours we’ve been on has avoided Hungary every time! We can make a promise right now that we won’t stop touring until we hit Hungary! But our stuff might be freakin’ soul music before we get there, hope that’s ok! 

Your country is one of the biggest metal countries. Which Finnish band do you think is the best? Who has the biggest potential nowadays in your country?

J:For me the best finnish band is something called STONE from the 80’s… A thrash metal act that really had a unique sound! The lyrics were really funny and shitty but the music was purely genius! When you listen a band like Children Of Bodom, you can really tell that they have taken a lot of influences from Stone! Actually COBs second guitar player Roope Latvala was the guitar player for Stone!

Biggest potential nowadays… i would say Insert Remedy. They are from Helsinki and they have released one album which was really fucking sweet! 

G: The best finnish bands for me are the bands from the 70`s. Not really a heavy stuff but a very fucking progressive at the time: Wigwam, Tasavallan Presidentti and Piirpauke. Also the singers like Juica Leskinen, Mikko Alatalo and Vesa-Matti Loiri needs to be mentioned! Without those acts our music scene would be something much less interesting.

The biggest potential comes from rap-scene nowadays, there are hundreds and hundreds of metal bands coming and going and I can’t tell them from each other anymore, sorry! But check out Insert Remedy: whenever they make their next move, it’ll be huge! 

What do you do in your civilian life?

J: We all have pretty normal jobs. Me and Silver(guitarist) are warehouse workers, Mohkis(drummer) is a chef, Neissu(bassist) is installing security systems and Galzi is a salesrep. It sucks that you have to give 8h-10h away from your life every day to something that you don’t like, But hey you need money to pay the rent and buy those guitar strings. 

Many thanks for your answers, the Hungarian brothers wish you the best! Do you have something to say to the Hungarian fans?

J: Keep buying those Concert Tickets, CD’s, Vinyls and Shirts to keep the scene alive! We will hopefully see you soon Hungary!

G: Always remember to keep your minds open and remember to support the tours. They don’t happen for free! Jo ejszakat and jol erzi magat, allright?

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Dead Shape Figure ‘Opus Victoria’ in stores 26th of April

KMZ

Hot News: Dead Shape Figure new music and European tour with Iced Earth and Evergrey

KMZ

Hot News: Dead Shape Figure to tour in China

KMZ

DEAD SHAPE FIGURE – The Disease Of St. Vitus

Morhguel

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár