Dead To This World Interjú

(scroll down for English Version)

Az Immortal 2002-es (ideiglenes) feloszlása után Iscariah úgy döntött, hogy gitárt ragad a kezébe, és megvalósítja saját zenei elképzeléseit, amelyhez egy bandát alapított, amely a Dead To This World névre hallgat. Itt nem kisebb név segíti ki őt a doboknál, mint Kvitrafn, aki a Gorgoroth csapatát erősítette egykoron. A csapat túl van már egy demón és egy, az Audiopainnel közös spliten, debütálólemezük, a “First Strike For Spiritual Renewance” pedig 2007 végén jelent meg. Ennek kapcsán kérdeztem a csapat agyát, Iscariaht, aki beszélt az Immortalos múltról, és az irányról, amelyet követni kívánnak.

Köszöntelek titeket a Kronos Mortusnál! Először is, szeretnék gratulálni a debütalbumotokhoz, igazán ütősre sikeredett! Kérlek, mesélj arról, hogy mikor és miért alapítottad ezt a bandát.

Köszönöm! Miután kiváltam az Immortalból, még az évben, 2002-ben megalapítottam ezt az együttest. Úgy éreztem, hogy ha jó zenét akarok hallani még az életem során, akkor azt magamnak kell megalkotnom. Elegem lett az akkori “színtérből”, úgy éreztem, hogy nagyon erősen romlik az egész. Ezen kívül 3 évnyi szereplés után egy olyan együttesben, ahol a többiek szabták a feltételeket, úgy éreztem, hogy a kreativitásomnak teret kell engednem. A Dead To This World egy elég természetes és szükséges megvalósulása volt az igényeimnek, és a mai napig az is maradt. Úgy érzem, hogy a dolgok még csak most kezdődtek el, és még rengeteg mindent meg kell hódítanunk! Még semmit sem láttatok!

Annak ellenére, hogy a csapat még újoncnak számít, már jó néhány ismert zenésszel dolgoztál együtt. Stabil ez a felállás? Hogy találtál rá Kvitrafnra?

Úgy érzem, hogy ez a felállás olyan stabil, amilyen stabil csak lehet jelenleg. Véleményem szerint van egyfajta kötelék a tagok között, beleértve azokat is, akikkel csak a koncerteken játszunk együtt. Jelenleg a csapat csupán két állandó tagból áll, de ez szerintem könnyen megváltozhat, és létrejöhet egy teljes felállás session zenészekkel is. Elkötelezettséget és természetes odaadást mutatnak a banda iránt, szóval majd meglátjuk. Nem szeretnék semmilyen elhamarkodott döntést hozni. Ráadásul a jelenleg a csapat minden része tökéletesen működik. Kvitrafnot már évek óta ismerem, így természetes volt, hogy őt kértem meg, hogy csatlakozzon a bandához. Azt hiszem, nagyon jól megérti, hogy mi az, amit véghez akarok vinni, így nem kell mindent elmagyarázni neki. Nagyon jól tudunk együtt dolgozni, és rendkívül professzionálisan áll hozzá mindenhez, amit csinál.

Mi a véleményed az Immortal újjáalakulásáról? Hogy emlékszel vissza arra az időszakra? Megvan még a jó kapcsolatod a volt zenésztársakkal?

Néhány évvel ezelőtt elköltöztem Bergenből, így értelemszerűen nem járok el velük sehova úgy mint régen, de amikor valami ritka alkalom folytán ellátogatok a falubeli kocsmákba, olyankor összetalálkozunk. Amikor találkozunk, akkor el is megyünk együtt valahova. Az Immortalos korszakomra úgy tekintek vissza, mint valami nagyon nagyszerű dologra, valamire, amire büszke lehetek, hogy a részese lehettem. Sokat tanultam belőle, hogy milyen az, amikor az ember egy nagy együttesben játszik, ahol csupa különböző nézőpont összetalálkozik, ugyanakkor mindenki élvezte azt a lelkesedést, ami az Immortalt övezte. Kivételes zenészek, és a további munkáikhoz is nagyon sok sikert kívánok! Mindig is tudtam, hogy az Immortal egyszer vissza fog térni. Csupán fel kellett tölteniük az elemeket.

Mondjunk néhány szót az albumról! Milyenek a reakciók?

Azt mondanám, hogy egész jók, de mégis néhányan panaszkodtak arra, hogy ez az album nem tart lépést a korral, és több melódiának, váltásnak, stb-nek kellene lennie rajta. Úgy tűnik számomra, hogy ezek az újságírók tévedésben élnek, de ez természetes, ha a zenére egy nagy egészként tekintenek! Mindenesetre visszautasítom az összes olyan szar bandával való összehasonlítást, mint a Lamb of God, az amerikai thrash metal klónok új hullámjának bandái, az At The Gates-kópia bandák, stb. Az én világomban, ők csak szarok a cipőm talpán. Ez az album az underground igazi elitjének készült, és úgy érzem, hogy ők megkedvelték az albumot annyira, amennyire vártam.

Annak ellenére, hogy a csapat stílusa eléggé különbözik az Immortalétól, mégis megkerülhetetlen, hogy az emberek ezt az albumot az Immortal munkáihoz hasonlítsák. Vagy nem így van?

Igen, ebben teljesen igazad van. Azt hiszem, legtöbbjük az Immortallal való hasonlóságokat keresi. Szerintem, ha nem lett volna meg ez a múltbéli kapocs, akkor elég nehéz dolguk lenne ilyen dolgokat kihallaniuk. Nekem az az érzésem, hogy ez az anyag sokkal inkább kapcsolható a 80-as évek speed/black/thrash színteréhez vagy a 80-as évek végi/90-es évek eleji death/black metal szcénához.

Ti két stílusnak, a blacknek és a thrashnek remek egyvelegét játsszátok. Mit gondolsz a jelenlegi black/thrash színtérről?

Úgy gondolom, van néhány jó banda, akik ebben a stílusban mozognak, mint például az Aura Noir, OLD, Audiopain, Atomizer, Gospel of the Horns, Vomitor, Abigail, Nunslaughter, stb. Ezen kívül szeretnék rámutatni arra, hogy – szerintem – az underground újra felemelkedőben van, és sokkal magasabb színvonalú most a színtér, mint mondjuk 7-8 évvel ezelőtt. Büszkén kijelenthetem, hogy több minőségi banda mozog az underground-vonalon mint a populárisabb színtereken. Mindennap megismerek valami új, nagyszerű bandát! Éljen az ősi érzés!

Eddig nem sok alkalommal láthattunk gitározni, de ez az album bizonyítja, hogy nagyon jól tudsz játszani! Miért nem mutattad be eddig ezt az oldalad?

Nem is tudom. Azt hiszem, hogy a különböző helyzetekben, amikbe kerültem, nem adatott meg a lehetőség, mivel mindenhol basszusgitáros-hiány volt. Én mindig úgy éreztem, hogy jobban tudok gitározni, mint basszusgitározni, úgyhogy nagyon jó érzés, hogy végre kifejezhetem magam így is. Természetesen a többi projectemben ugyanúgy basszusgitározni fogok továbbra is, de jelenleg a Dead To This World az első számú együttes nálam.

Az album második felén több potenciális kedvencet is találtam. Például az “Unholy Inquisition” fogós és remekül eltalált riffjei, vagy az epikus “Hammer of the Gods” atmoszférája azonnal megragadtak a fejemben. Mi a véleményed, neked van kedvenc dalod?

Ez minden hallgatónál más és más szerintem, de én úgy érzem, hogy a “Night of the Necromancer” az, ami nagyon jóra sikeredett. Már kíváncsian várom az új anyag felvételeit, mert úgy érzem, hogy igazi ősi érzés fogja áthatni az egészet, még jobban, mint ezt a debütáló albumot. Mindazonáltal egy debütáló albumhoz képest szerintem ez sem rossz. Elégedett vagyok vele.

A promóciós lapon a kiadó megemlítette, hogy Stud Bronson (a The Batallionból) vendégénekesként szerepel az albumon, de erről sehol nem találtam semmilyen információt. Mesélnél nekünk róla és a szerepléséről egy kicsit?

Vele évek óta barátságban vagyunk, ezen kívül ő az ősi underground színtérről jött, Bergenből, ahol az Old Funeralban játszott. Ր is benne van abban a Motörhead tribute bandában, amiben Abbath az Immortalból. Ha erről a fajta zenéről van szó, akkor rengeteg a közös hatásunk, így természetesnek éreztem, hogy megkérem arra, hogy szerepeljen az albumon. Ezen kívül Jason Healey az Atomizerből is hozzájárult dalszövegekkel a lemez elkészültéhez.

Lesz lemezbemutató turné? Ha igen, akkor mentek külföldre?

Ja, szeretnénk turnézni, és jelenleg épp tervezünk is valamit, de még korai lenne erről bármi konkrétumot mondani. A nekünk megfelelő bandákkal fogunk turnézni. Nem szeretnénk csak azért néhány hülye együttessel koncertezni, hogy minél több ember eljöjjön a koncertekre. Ez egyáltalán nem célunk! Ha elmegyünk, akkor legyen értelme is annak! Nagyszerű lenne elmenni és játszani a magyarországi underground keménymagjának! Vannak ott barátaim és családtagjaim, úgyhogy nagyszerű lenne!

Nagyon szépen köszönöm az interjút, és sok sikert ehhez az ígéretes projekthez!

Én köszönöm!

—————————–

ENGLISH VERSION:

Welcome to Kronos Mortus! First of all, I want to congratulate to your debut album, it really kicks ass! Please, tell me about when and why was this band created.

Iscariah: Thank you! I first started this band back in 2002 after having left Immortal the same year. I felt that in order to put some good music into my life, I had to make it myself. I was tired of the “scene” and felt that it was deteriorating a lot. After 3 years in a band were others had made the terms, I also felt that I needed an outlet for my creativity. Dead to this World was a very natural and necessary solution for my needs and still is to this day. I feel that it has just begun & there is so much to conquer. You have seen nothing yet..

Despite that the band is a newcomer, you”ve worked with many renowned musicians. Is this line-up stable? How did Kvitrafn come into view?

Iscariah: I feel that this line-up is as stable as it could be at this point. I feel there is a bond between the members including the ones we use for our live shows. Right now the band only consist of 2 permanent members, but I feel that this could easily change into a full line-up with the session members soon. They show dedication and a very genuine feeling to the band, so we shall see. I don”t want to make any hasty decisions. The unit works perfectly well as it stand now also. I have known Kvitrafn for many years now, so it was natural for me to ask him to join the band. I feel that he holds a very good understanding for what I am trying to put across, so I don”t need to explain everything to him. We work very well together and he is very professional towards everything he does.

What is your opinion of the Immortal reunion? How do you remember to that period? Do you still have the good relationship with your ex-groupmates?

Iscariah: I moved out of Bergen some years ago, so obviously I don”t hang out with them the way I used to do, but whenever I hit the pubs on a rare occasion in town I bump into them. If we meet we hang out. I look back on the Immortal period as something great which I feel privileged to be a part of. It taught me a lot about many different aspects of being in a big band, and also the enthusiasm towards Immortal was great for everyone involved. They are exceptional musicians and I wish them the best of luck with further work. I always knew Immortal would be back. They just had to charge some batteries.

Let”s talk about this album! What are the responses?

Iscariah: It has been quite good I”d say, but however some complain about it not being centred towards new times and that there should be more melodies, changes etc. I feel that these journalists have misunderstood, but of course if they see music as one whole entity… However I refuse to be associated with all the crap bands out there like Lamb of god, new wave of american thrash metal clones, at the gates rip-off bands etc….in my world they are just shit under my boots. This album was for the genuine elite of the underground and I feel that they have embraced this album as I expected.

Despite that this band”s style is rather different than Immortal”s it”s obvious that people compare this album to Immortal”s work, don”t they?

Iscariah: Yes, you a totally right about this. I think that most of them try to look for similarities to Immortal. I think that if there was no connection in my past, then they would have a hard time to hear that. Personally I feel it is more linked up to 80s speed/black/thrash scene and late 80s/early 90s death/black metal scene.

You play a masterful mixture of two great genres, black and thrash. What do you think about nowadays” black/thrash scene?

Iscariah: I think there are some good bands out there for sure like Aura Noir, OLD, Audiopain, Atomizer, Gospel of the Horns, Vomitor, Abigail, Nunslaugher etc. Also I would like to point out that I think the underground is on a new rise again with much higher quality than say 7-8 years ago. I am proud to say that there are more quality bands now in the underground than in any commercial scene. Everyday I hear new great bands! Hail the ancient feeling!

It”s a gold opportunity to see you playing guitar and this album showcases that you”re really good at it! Why didn”t you show this side of you yet?

Iscariah: I don”t know actually. I think the different situations I was in did not allow the opportunity since there was bass-requirements instead maybe. I have always felt I was better on guitar than bass, so it feels great to finally be able to express myself this way. Having said that, I will still continue to play bass in the other projects I am in, but I consider Dead to this World to be my number 1 priority now.

On the second half of the album I found more potentional favourite songs. For example, the catchy and brilliant riffs of “Unholy Inquisition” and the atmosphere of the epic “Hammer of the Gods” ripped my head off instantly. What do you think about this? Do you have any favourites?

Iscariah: This differs a lot for each listen I think, but right now I feel that “Night of the Necromancer” came out very good. I am very curious to start recording the new material as I think it consist of a really ancient feeling even more than on this debut album. However, for being a debut album I think it is not too bad. I am pleased with it.

On the promotional paper the label mentioned that Stud Bronson (from The Batallion) is the special guest as a singer but I didn”t find any information about this elsewhere. Could you tell me something more about this?

Iscariah: He has been a friend of mine for many years now and he comes from the ancient underground scene in Bergen when he played in Old Funeral. He also does his Motorhead cover-band with Abbath of Immortal. We have a lot of the same influences when it comes to this kind of music, so I felt it was natural to have him appear as guest on this album. Also, there are lyrical contributions from Jason Healey from the mighty Atomizer.

Would you go on tour with this album? If so, would you go abroad?

Iscariah: Yeah, we would tour with this and in fact we are planning something now although it is too early to confirm anything just yet. We will tour with the correct bands for us. We don”t want to tour with some stupid band just to reach as many people as possible. That is not our goal at all. If we do it, it must make total sense to us. It would be great to go and play to the diehard underground of Hungary. I have friends and family down there so it would be great.

Many thanks for the interview and good luck for this promising project!

Iscariah: Thank you.

Web: www.myspace.com/deadtothisworld

Kapcsolódó cikkek

DEAD TO THIS WORLD – Sacrifice MCD

Morhguel

DEAD TO THIS WORLD – First Strike For Spiritual Renewance

Morhguel

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár