Interjúk

Deadlock Interjú

(scroll down for English Version)

Szia! Örülök, hogy lehetőségem van az interjúra. A metal színtér kiemelkedő bandájának tartom a csapatot, hazánkban azonban még elég kevesen ismernek. Néhány mondatban össze tudnád foglalni a fontos tudnivalókat?

John: A Deadlock 1997-ben alakult Death Metal bandaként. Az alapító tagok Tobias [dobok], Sebastian [gitár] és Joe [ének] voltak. A fő cél az volt, hogy zenéléssel és zenehallgatással töltsük el az időt. Miután kiadtuk az első saját 7″-t és MCD-t 2001-ben, a felállás kiegészült Tommal [basszus] és Gert-tel [gitár]. Onnantól kezdve teljes hatékonysággal tudtunk dolgozni. Egy kisebb német kiadó kiadott egy split MCD-t a Six Reasons to Kill-es barátainkkal és megjelent az első teljes albumunk is, a “The Arrival”, ahol már használtunk egy kis szintit és női vokált is. A jó sajtókritikák voltak a felelősek az egyéves szerződésünkért a Lifeforce Records-nál, amelyet 2004-ben írtunk alá. Miután kijött az “Earth.Revolt” Sabine teljes jogú tagként csatlakozott a csapathoz. Sokat turnéztunk és sok európai fesztiválon is játszottunk. Sabine nagyszerű hangjával és a folyamatos hangszeres fejlődésünkkel még jobb reakciókat kaptunk a rajongók és a sajtó berkein belül is – így a második Lifeforce album, a “Wolves” egy újabb előrelépés volt a bandának. Sok hétvégi show-n, egy nagy európai turnén a Naerea-val és számos fesztiválon is promotáltuk. Csupán 1 év elteltével, 2008 végén jelent meg a mostani “Manifesto” albumunk. Az eddigi sajtó és rajongói kritikák már most nagyszerűek és nagyon várjuk, hogy mi lesz még…

A szövegek helyenként foglalkoznak az állatvédelemmel és a vegetarizmussal. Magánéletben hogyan viszonyultok ehhez a témához?

Gert: Úgy gondolom, ezek a témák nagyon fontosak az életünkben, máskülönben nem használnánk azokat a dalszövegeinkben.
Olyan sok állatbántalmazás történik manapság és az emberek egy percre sem gondolnak bele, mikor megeszik a jó kis steak-jüket vagy csirkéjüket. Nem én akarok lenni az az ember, aki megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy változtassanak az életformájukon, de biztos vagyok benne, hogy sok ember másképp fog majd gondolkozni, ha megtudja, hogy a hús, tej vagy tojás hogyan kerül az asztalra.

Elítéled azon black zenekarokat, akik kellékként használnak fel halott állatokat? Te magad hallgatsz black metalt?

Gert: Egyáltalán nem hallgatok black metal-t, egyszerűen nem az én műfajom. Az gondolom egyszerűen nevetséges halott állatokat használni színpadi show elemként, hogy még látványosabb legyen. Számomra ez nem teszi jobbá a zenét. A halott állatok már nem sokkolnak, egyszerűen csak undorító. Ennyit akartam erről elmondani.

A lemez megjelenése előtt volt egy bizonyos Deadlock TV ami igencsak megmosolyogtató lett. 🙂 Jó ötlet volt, más, mint a néha uncsi stúdió riportok. Kinek az elképzelése volt?

John: Azt hiszem Basti és Tobi ötlete volt ez a fajta tv-s show és elmondták nekünk. A koncepciót az egész banda készítette. Mindig próbálunk az ilyen projecteken együtt dolgozni. Ha tetszik, hát a mi munkánk volt, haha. Majd meglátjuk, mit tudunk összehozni a következő albumra, talán megkérjük Basti-t, hogy csinálja meg teljesen pucéran.

A Dying Breed-ben vendégszerepel Christian Alvestam. Vele hogyan kerültetek kapcsolatba? Tetszik neki a zenétek?

John: Talán tudod, hogy Christian a Scar Symmetry énekese is, csak úgy, mint a Misreation-é, akik épp most adtak ki egy albumot a Lifeforce Records-nál. Stefan a kiadónk feje továbbította hozzánk a kapcsolatot, mi pedig megkértük őt rá. Ez a legegyszerűbb út. Christiannak tetszett az ötlet, és nagyon jó munkát végzett. Muszáj azonnal meghallgatnotok a Miseration cuccot 🙂

A lemez már egy jó ideje megjelent, így gyanítom sok kritikát és egyéb visszajelzést kaptatok. A honlapotokon található néhány írás alapján mások szerint is erős anyag lett, általánosságba véve is ennyire pozitívan fogadták az emberek a cuccot?

John: Nagyon elégedettek vagyunk a sajtó és különösen a rajongói visszajelzésekkel. Sok pozitív kritikát, interjú felkérést és rajongói levelet kaptunk, melyek büszkeséggel töltenek el. És természetesen a fellépések utáni visszajelzések sem lehetnének jobbak.

Amerikával mi a helyzet? A myspace-t olvasgatva szép számmal gyűlnek ott is a rajongók…

John: Néhány éve már tervbe van véve a tengerentúli fellépés és kaptunk is néhány nagyszerű ajánlatot 2010-re. Reméljük lesz rá lehetőségünk. Német bandaként sok “belső” információt hallasz és azt is megtudod, hogy hogyan bánnak ott a külföldi bandákkal. De rengeteg visszajelzést kapunk amerikai magazinoktól és rajongóktól egyaránt, így azt hiszem ideje elmenni arra a földrészre.

Helyenként felbukkan a zenétekben egy-egy komoly disco téma. Honnan az ötlet, hogy ilyen stílusidegen dolgokat beépítsetek a zenétekbe? Gondolj bele, ha valaki a kocsiban ordíttatja pl. az End Begins kiállását aztán belecsaptok az aprításba… 🙂

John: Ez a Basti, a producerünk és Tobi, a dobosunk hangulatától függ. Nem akarjuk a bandát hülye klisék közé szorítani és rájuk erőltetni a saját akaratunkat. Én is szeretek néha elektronikus cuccokat hallgatni, csak úgy, mint a többi banda tag – Majd meglátjuk, hogyan tudjuk meglepni a rajongókat a következő Deadlock albumokon.

Idén történt nálatok egy változás basszus poszton. Mi volt ennek az oka?

John: Nos mivel én új vagyok, nem sokat tudok erről mondani. A srácok és a már sok éve ott játszó basszeros, Tom úgy látták, hogy a Deadlock zenei fejlődése, Tom véleménye szerint, nem a legjobb úton halad. Ő sokkal inkább akart brutális metált nyomni, így mindkét fél megegyezett, hogy elválnak útjaik. De semmi rosszindulat nincs a srácok közt – most is jó kapcsolatban vannak.

Alakulásotok óta már több mint 10 év telt el. Tervezitek a jövőben valamilyen válogatás album, esetleg DVD elkészítését?

John: Jelenleg nem – kérlek majd 5 év múlva kérdezd meg újra 🙂

Nemrégiben fejeződött be közös turnétok az All That Remains-el. Hogy sikerült ez a körút, jól éreztétek magatokat?

Gert: Az All That Remains-el nagyszerű volt a turné és sok tapasztalatot szereztünk. Ez volt az első ilyen hosszúságú turnénk és sok olyan város volt, ahol akkor játszottunk először. Rengeteget buliztunk az All That Remains-es és a Haunted-es srácokkal és rengeteg új arccal találkoztunk. Majdnem minden koncert teltházas volt, a turné fénypontjai a göteborgi és helsinki bulik voltak, mert több mint 800 ember előtt játszottunk mindkét show-n. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk és sok új rajongóra tettünk szert – szóval ha minden turné ilyen lenne, akkor minden nap mehetnénk játszani haha.

A koncertek setlistjeivel mennyire nyúltok bele régebbi dalokba? Mik az állandó, elengedhetetlen Deadlock himnuszok egy-egy fellépés alkalmával?

John: Próbálunk a koncert során minden albumról játszani számot – sajnos gyakran nincs elég idő minden számra, amit eljátszanánk. Természetesen a legtöbbet a “Wolves”-ról és a legújabb albumról a “Manifesto”-tól játszuk. A fellépés alatt gyakran kiabálják be a rajongók a saját kedvenc számukat, amit utána el is játszunk. De ez időről-időre változik – úgyhogy több fellépésre is kell jönnöd, ha hallani akarod az összes kedvenc Deadlock-notád 🙂

Nagy örömömre nyáron felléptek Magyarországon, az Azfeszten. Tudsz valamit kis országunkról vagy ismersz esetleg valamilyen magyar bandát?

John: Jelenleg semmi részleteset, de remélhetőleg ez változik az ottlétünk során. Azt is remélem, hogy egynél többször is lesz alkalmunk ott játszani.

Gondolom otthon rengeteg környékbeli csapatot ismertek személyesen. Milyen kapcsolatban vagytok velük?

John: Ez így igaz – évek óta sok bandával tartjuk a kapcsolatot – és természetesen sok bandában találunk barátokat is. Egyrészről, azokból a bandákból, akikkel együtt turnézunk, másrészről azokból, akik a közelünkben vannak. Együtt lógunk, járunk focimeccsekre és a zeneipari kérdéseken felül, mindenféle más dologról is beszélgetünk. Nem akarok neveket említeni, úgyis magára ismer az, akire vonatkozik.

Nézőként melyik volt életed legemlékezetesebb bulija? Gyakran jársz koncertekre?

John: Amilyen gyakran csak lehet. Majdnem minden szabad hétvégén járunk koncertre, van hogy hét közben is. A legjobb… nos, talán az első Slayer koncertem volt a legjobb, 12 éves voltam és a bácsikám “kényszerített”, hogy menjek vele. Tetszett, amit láttam, a többi történelem, azóta hallgatok metált! Kösz, Peter! 🙂

Hiszel valamilyen természeti erőben, sorsban, istenben vagy bármi felsőbbrendű dologban?

Gert: Ez egy bonyolult kérdés. A hit, azt hiszem, jó dolog. Sok embernek segít élete során. Bár én, sok emberrel ellentétben, nem egy bizonyos értelemben vett Istenben hiszek. Úgy hiszem, vannak természeti hatalmak, de igazából csak akkor fogom elhinni, ha a saját szememmel látom.

Nagyon köszönöm a válaszokat, remélem újabb 10 évet megél majd a csapat. Kívánok sok sikert és az előzőekhez hasonló remek lemezeket a továbbiakban, nyáron találkozunk!

————————-

ENGLISH VERSION:

Hi. I’m glad to have an interview with you. In my opinion, Deadlock is one of the greatest bands in metal, however, in Hungary you’re not so famous as in other parts of the world. Can you summarize the most important things in connection with the band, that the audience should know about you?

John: Deadlock started back in 1997 as Death Metal Act. The Founding members were Tobias [drums], Sebastian [guitar] and Joe [vocals]. The main aim was to spend time while playing music of the style we liked and listened to. After releasing the first selftitled 7″ and a first MCD in 2001 the line up was completed by Tom [bass] and Gert [guitar]. From that time we were able to work with full effect. A smaller label from Germany released another split MCD with our friends from Six Reasons To Kill and our first full length album “The Arrival” where we also started to use some keyboards and female vocal parts. The high-rated press reactions were responsible for our long-year contract with Lifeforce Records which was signed in 2004. After releasing “Earth.Revolt” Sabine joined the band as full-time member. We toured a lot and played many festivalshows across Europe. With Sabines great voice and our general development on our instruments we were able to reach even better reactions within fans and press worldwide – so also the second album on Lifeforce “Wolves” was another step forward for the band. We promoted it during many single weekend gigs, a large European tour with our friends from Neaera and several festivals. Only 1 year later at the end of 2008 we released the
actual album “Manifesto”. The press reactions and the feedback from our fans so far have been overwhelming and we’re looking forward for the things to come…

Some parts of the lyrics deal with protecting animals and vegetarianism. In personal life, what do you think about these topics?

Gert: I think these topics are really important for us in real life, otherwise we wouldnt use them in our lyrics. There is so much animal abusing nowadays and people just dont stop for a second and think about it when they eat their nice steak or chicken. I dont want to be a person that tries to convince people to change their lives but i am sure that a lot of people will think different when they know the truth how their meat, milk or eggs come on the table.

What do you think about those black metal bands who apply bodies of dead animals as means of style? Anyway, do you often listen to black metal?

Gert: I absolutely never listen to black metal because its just not my type of music. i personally think that its rediculous to use dead animals on stage to make the show look more interesting. For me it doesnt make the music any better. Dead animals dont shock me anymore, its just disgusting. Thats all i want to say about that.

Previously, you came up with Deadlock TV, that was very funny. It was a good idea, better than making a boring studio movie such as other bands do. Whose idea was it?

John: I guess Basti and Tobi had the idea of doing this kind of television show and told it to the rest. The “content concept” was done by the whole band. We always try to work on such projects together…If you liked the idea we did our job haha. We”ll see what we can arrange for the next album….maybe we get Basti to do it completely naked.

In ‘Dying Breed’ you cooperate with Christian Alvestam. How did you get in connection with him? Does he like your music as well?

John: As you may know Christian is also the vocalist of Scar Symmetry as well as Miseration who just released an album on Lifeforce Records. Stefan our label boss forwarded the contact to us and we just asked him. Quite the shortest way. Christian was foned of this idea and did a real good job. You should check the Miseration stuff immediately 🙂

The album came up lately, and I’m sure, that you’ve already been given many feedbacks. According to some articles on your website, other artists also think that this is a great album. How did the audience reacted to the new songs?

John: We are pretty satisfied with the results from the press and especially from the fans. We got many positive reviews, interview requests and fan mails which made us very proud. And also the reactions during the live shows could not be better.

What about America? As I visited your myspace profile, I realised that there are many fans of yours there too.

John: We focused since some years to play oversea and at the moment we have some nice offers for 2010. We hope that there will be a chance for us. As a german band you hear a lot from the “business” and how foreign bands were treated there. But we have a huge response from fans and magazines in the USA, so I think it”s time to take this continent over.

Sometimes in your music disco themes occur. What was the origin of this idea, why did you apply such style-alien elements?

John: Just depended on the mood of our producer Basti and our drummer Tobi. We just don”t want to limit the band on stupid cliches and do what we like…I also like to listen to some electronic stuff from time to time like other bandmates too – Let”s see how we can suprise the fans on the upcoming Deadlock-albums.

This year you’ve a new bassist. What was the reason for it?

John: We”ll because I”m the new one I can”t tell much about it. The guys and the long-year bass player Tom figured out that the musical development of Deadlock was not the the right way in Toms opinion. He was more into the brutal metal stuff and so both parties deceided to go different ways. But there is absolutely no bad blood between the guys – they are still in good contact.

The band formed 10 years ago; are you planning giving out a jubilee album or DVD?

John: Not at the moment – please ask this question in 5 years again 🙂

Your tour with All That Remains ended lately. Did you have a good time? What was the audience like?

Gert: Our tour with All that remains was really great and a new experience for us. It was the first tour that was so long,and we had a lot of cities where we played for the first time. We had loads of fun with the guys from All that remains and the Haunted and we met a lot of new people. Almost every show was sold out and especially the shows in Gothenburg and in Helsinki were the highlights of the tour cause there were more than 800 people on each of the two shows. We got a lot of positive feedback and we gained a lot of fans so if all tours would be like this one than i could go on tour every day haha.

Do you often play older songs of yours on concerts? Which are the Deadlock-anthems that you always play?

John: We try to play songs from all albums throughout a live set – unfortunately often there is not enough time for all the songs we like. Of course the main part is from the “Wolves” and the latest record “Manifesto”. Often some fans scream their favorite song titles during the show and so we play them afterwards. But it changes from time to time – so you have to visit more than just one show to hear all your favorite Deadlock-songs 🙂

I’m very happy to you having a gig in Hungary on Azfeszt Festival. What are the things that you know about Hungary? Do you know any Hungarian bands?

John: At the moment not in detail but hopefully this will change during our visit in Hungary. I also hope that there is a chance to play more than one time there…

I’m sure that in your country you keep in touch with a lot of bands. What is this relationship like among the bands?

John: You”re right – we keep in touch with many bands for some years now – and of course some of the other band”s members turn out to real friends. On the one hand bands we toured with and on the other hand bands from our near area – We hang around, go to football games and talk about stuff even beyond the scene or the business stuff. I don’t want to tell names now because it might look like namedropping – the persons I wrote about know how they are.

As a music fan, do you often go to concerts? What was the best concert you’ve visited?

John: As often as possible. Nearly all free weekends we spend on concerts and even during the week. The best one…well…maybe my first Slayer concert was the best because I was a kid of 12 years and my uncle “forced” me to come with him. I liked what I saw…the rest is history…since that day I listen to metal! Thanx Peter! 🙂

Do you believe in any natural power, fate, god, higher entity or transcendency?

Gert: Thats a difficult question. Believing is something good i think. It helps a lot of people in their lives. Although i dont believe in a God like most people do. I think that there might be some natural powers but i really believe it if i can see it with my own eyes.

Thank you for the interview, and I wish the band 10 more years, many success and such great albums. See you in summer.

WEB: http://www.xdeadlockx.com/

Kapcsolódó cikkek

Deadlock – Awakened By Sirens 2014 (official video)

KMZ

Deadlock – Renegade (official video)

KMZ

Deadlock – An Ocean’s Monument (lyric video)

KMZ

Hot News: Deadlock reveal cover artwork and tracklist for “The Re-Arrival”/ album teaser online

KMZ

Hot News: Deadlock finish works on “The Re-Arrival”!

KMZ

Hot News: Deadlock return to Lifeforce Records for special release!

KMZ

Deadlock, The Sleeper, Without Words – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News: Deadlock – On Tour

KMZ

Hot News: Deadlock – The Great Pretender – Video

KMZ

DEADLOCK – The Arsonist

Jillian

Hot News: Deadlock – Guitar Tutorial – Inside “The Arsonist”

KMZ

Hot News: Deadlock – “The Arsonist” – Teaser/Releaseshow

KMZ

Hot News: Deadlock – New Lyric Video For “Dead City Sleepers” And New Guitar Player

KMZ

Hot News: Deadlock – “The Arsonist”

KMZ

Hot News: Deadlock signs with Napalm Records

KMZ

Elmarad a Deadlock pénteki koncertje

KMZ

Deadlock koncert a Crazy Mamában

KMZ

Hot News: Deadlock to tour with The Unguided

KMZ

Hot News: Deadlock and Nightrage to support Demon Hunter on European dates

KMZ

Hot News – Deadlock announce new line-up!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z