Interjúk

Deadscape interjú

A kérdésekre Mirela Kaneva válaszolt.

Hi Mirela. Bizonyára ünnepi hangulatban vagy? Milyen számodra az idei karácsony?

Túl sok a kaja, túl kevés az alvás, de ezen kívül rendbe vagyok.

Eddig én sem ismertem a Deadscape zenéjét, viszont meghallgatás után felkeltette az érdeklődésemet, ezért is kértelek fel interjúra. Szóval változtassunk rajta, ismerjék meg minél többen a Deadscape zenéjét! Kérlek mutasd be a zenekart és a zenétek stílusát!

Mi egy 5 tagú banda vagyunk Bulgárián belül Szófiából. Én vagyok az énekes, Mirela, Alex a basszerosunk és tiszta énekeket is nyom, Ani a másik lány a bandában és ő a ritmus gitárosunk. Végül 2 srác akiknek ugyanaz a nevük. Mind a ketten Ivánok. Az egyikőjük a szólógitárosunk, aki megalapította a bandát, a másik pedig a dobosunk. Eredetileg egy szólóprojekt indult ez a banda a gitáros Ivan által 2015-ben, legalábbis én így tudom. Aztán találkozott Alex-el és úgy gondolták, hogy jó lenne bandává alakítani, mert mind a ketten szerették a melodic death metált. Már akkoriban írtak számokat. Egy kicsivel később, talán 2017 vagy 2018-ban csatlakozott hozzájuk a második Ivan dobolni, és nem sokkal később jött egy ritmusgitáros is, de 2019-ben végül Ani töltötte be ezt a posztot. Ez neki az első bandája, és az a vicces, hogy mi ismertük már egymást régebbről. Ezzel a csapattal nagyon könnyű együtt dolgozni, és remélem, hogy az emberek hallani fogják amikor kijön majd az album következő hónapban.

Hallok a zenében emlékezetes dallamos death metal hatásokat: In Flames, korai Dark Tranquillity, viszont van itt más is bőven. Nagyon érdekesek a dalok. Kicsit misztikus, nem feltétlen a pörgés a lényeg és a figyelmet nagyon leköti. Beszélnél erről, hogy hogyan gondoljátok, milyen a Deadscape zenéje?

Nos én vagyok az a személy, akinek a legkevesebb köze van a zenéhez. Mármint ami a bandáét illeti, mert általában Alex és Ivan írják a számokat. Egyikőjük elkezd egy ötletet, aztán a másik odamegy hozzá, hogy ez szar, és hogy ki kell dolgozni. Ahogy telik az idő egyre jobb ötleteink születnek a számainkról, és talán 1 vagy 2 kivételen kívül minden szöveget Alex írja. Szóval igazán csak próbán találkozunk, ahol megkapjuk a hírt, hogy új számunk van, és megkapjuk a tabokat és megtanuljuk. Általában Ivan írja a dobokat. Minden az ő felelőssége ilyen téren. Ő tudja, hogy mit és mikor kell játszani. A ,,The Artist” számunkhoz, mivel több ritmusgitárosunk volt, ezért több szólója is van, mert mindenkitől azt akartunk, hogy írja meg a saját szólóját. Egyet-egyet szólózik mind a két gitárosunk, és ezért kellett ennyit változtatni. Néha Ani hoz pár ötletet, de legfőképp Alex és Ivan írja a dalokat. Amit a folyamatukról tudok, hogy nagyon sokféle zene inspirálja őket. Alex-et inkább a híresebb melodic death metal bandák, például az Insomnium vagy a Tranquility. Ivan-t inkább a mostani melodic death mozgalom indítja meg, de nagyon sok klasszikust is hallgat. Sokféle zenét szeret, és sok őrült zenét is amiket csak ő ismer.

2020 nyarán egy négy számos demótok már jelent meg. Ahová eljutott a híretek, mit mondtak róla? Hogyan fogadták az emberek? Mit váltott ki belőletek?

Hogy őszinte legyek, nagyon izgatottak voltunk, mert még kiadás előtt volt pár koncertünk itt Szófiában és pár más városban is. Ahhoz képest, hogy nem ismertek minket előtte az emberek jó visszajelzéseket kaptunk, és ezt jó kimondani. Azok az emberek akik a koncertjeinkre jöttek élvezték amit játszottunk, és ezért is izgatottak voltunk, hogy kiadjuk a demót. Van még két másik fő indoka annak, hogy kiadtuk a demót. Az első, hogy tudjuk mit akarunk majd a stúdióban is elérni meg ilyesmi… Még mielőtt az albumot elkezdtük volna felvenni. A második indok pedig az, hogy azoknak akiknek felkeltettük az érdeklődésüket a koncerteken tudjanak hova menni. Mert ha a mai világban nem tudod valahogy online is fenntartani az emberek figyelmét akkor el fogsz veszni. A demóra is jó visszajelzések érkeztek, szóval nem csak élőben szeretik az emberek amit csinálunk. És mivel az első 4 szám ami a Deadscape-nek íródott a demón van, a legérdekesebb dolgokat az albumra tartogatjuk. De hogy a kérdésedet is megválaszoljam, hogy mit reagáltunk a fanok reakciójára, el se tudtuk hinni. Mert megírni számokat és kitenni őket egy dolog, de az meg egy teljesen másik dolog, hogy ha az embereknek tetszik is. Ha elmentik és újra és újra lejátsszák és még be is számolnak róla, hogy a te számaiddal szeretnek munkába menni. Szóval nagyon szerettük a procedúrát, és már 2 számot ki is adtunk az albumról single-ként az elmúlt 2 hónapban. Az ezekre kapott értékelések hiper izgatottá tettek minket és már nem is tudok várni, hogy meghallják az emberek amivel készültünk nekik.

Kis idő elteltével a teljes album felvétele következett, ami tartalmazza a demó 4 dalát. Megemlíteném még, hogy számomra is nagy kedvenc Dan Swanö hangmérnök urat kértétek fel az anyag megvalósítására. Dan milyen ötletekkel bombázott? Mi minden mondanál a dalok készítéséről?

Amikor elkezdtük a demó felvételeket, még nem voltunk kész az összes számmal, mint ahogy az első 4 számmal. Az az igazság, hogy amikor felvettük a demót az utolsó 2 szám nem volt kész, de azok úgy is csak az albumra kerülnek majd ki. Azokat kellett utoljára befejeznünk, és mire felvettük a demót még mindig nem voltak készen. Amikor az albumot vettük fel ott már minden kész volt. Csak kis változtatásokat kellett csinálnunk amíg a stúdióba voltunk, mert a demónknak az volt a fő célja, hogy lemodellezzük az album hangzását. És még a demó elkészülte előtt érdeklődőket kerestünk, hogy hol vegyük fel, és ők voltak az elsők akik válaszoltak, szóval velük csináltuk meg. Persze nagyon izgalmas volt, hogy ők is részt vettek a folyamatban, mert nagy inspirációnk nekünk is, szóval ez elég hamar eldőlt, hogy vele fogunk dolgozni. Amikor először beszéltünk vele azt mondta, hogy nem fogja kijavítani a banda hibáit. Ő maximálisan csak a mix és master részére szeretne fókuszálni, és nem fog ötleteket hozni amit egy „valós” producer tenne. Szóval rajtunk állt minden a felvételeknél, hogy megmutassuk, hogy mi mire gondoltunk. Még beszél is Ivan-nal a gitárosunkkal, hogy milyen hangzást akarunk. 2021 januárjában elkezdtük a dob felvételeket Simeon Panov-al, aki Bulgáriában a saját stúdióban dolgozik. És a dobosunk dolgozott már vele, szóval ismeri a munkáját. És őszintén, csak az elektromos gitárokat és a basszusgitárt vettük fel mi. Minden akusztikus hangszert, akusztikus gitárt, zongorát, dobot és persze éneket a Simeon-nál vettük fel. Max 2-en 3-an voltunk jelen egy felvételnél, ezért nem tudok sok mindent elárulni a munkafolyamatról, de a vokáloknál Simeon Panov volt az akinek nagyon jó ötletei voltak. Pár ötlete már az albumon is van. Szép folyamat volt. Egyrészt a számaink már készek voltak, másrészt még a felvételnél be tudtuk tenni azokat a hirtelen jött ötleteket, amiket jobbnak láttunk. És csak akkor hallottunk mindent egybe, amikor Dan átküldte a kész változatokat, és mindannyian nagyon meg voltunk lepődve.

Január 14-én jelenik meg az album. Hol lehet elérni és milyen formátumokban? Mit gondoltok milyen figyelmet fog kapni a kiadványotok? Miben bíztok?

Nos igen, az album január 14-én fog megjelenni, talán minden közösségi médiás platformon. Beleértve a Spoify-t; Apple music-ot; iTunes-t; Deezer-t és még sok mást… Még SoundCloud és Bandcamp-re és ki fogjuk tenni. Majd természetesen elérhető lesz fizikai formában is. Pár napja küldtem el a nyomdának a végleges képeket és fájlokat a CD-khez, szóval most az is folyik. A stúdiómon keresztül is ki fogjuk adni, mert van egy stúdióm ami hirdetésekkel, nyomtatással és dizájnnal foglalkozik és mindennel ami a zenéhez kapcsolódik. Ez afféle kis kiadó. Eredetileg nem vagyunk senkivel sem leszerződve és mindent magunk csinálunk. A koncerteket amiket adunk jól fogadják az emberek, de hogy egy egész albumot megcsináltunk az teljesen mást jelent számomra. Nem csak a zenénket kell kiraknunk, hanem a lelkünket is. Azzal, hogy megírtuk, felvettük, kiadtuk és most promózzuk. Az az igazság, hogy nagyon tisztában vagyunk azzal, hogy egy PR-os vagy egy menedzsment cég nélkül nagyon nehéz manapság ismeretségre szert tenni. Keményen dolgozunk, és várunk valami olyan lehetőségre, ami sok-sok emberhez el tud minket juttatni. Szóval van bennem most félelem és izgatottság, de nagyon reménykedem, hogy az emberekhez eljut majd a zenénk, és hogy tetszeni fog nekik.

Bulgáriában mennyire lehet a metál zenével érvényesülni? Kik azok aki segítettek és szívesen megemlítenéd a nevüket?

Nem szeretek a dolgok negatív oldalán állni, de mivel ez már nem az első bandám, van egy kis tapasztalatom a bulgáriai metál underground terén. Hogyha nem valami cover banda vagy, vagy nem valami metalcore banda, ami egy nagy bandához hasonlít, akkor nincs esélyed. Mármint nekünk is vannak nagyobb bandáink, de eléggé megragadtak az underground szférában. És ez részben azért van, mert senki nem akar kitörni, hogy sok követője legyen és hogy sok helyen lépjen fel. Megelégszenek azzal, hogy évi párszor játszanak élőben. Van pár ember, aki nem ilyen, és szeretné, ha ezek a dolgok elkezdenének épülni, de kb. 10-15-en lehetnek. Talán az első banda ami az eszembe jut az az Odd Crew. Aláírtak egy szerződést valami német kiadóval nem rég, ők mondjuk elég nagy névnek számítanak. Beszéltünk is velük, ami fáradalmasan hosszú órákat eredményezett. És ahogy már mondtam, mi mindent magunk csinálunk, mert előállítani egy albumot nem olcsó. Ha elég pénzed van a felvételre, nem marad a promócióra. Megpróbáljuk a legtöbbet kihozni magunkból, és a lehető legtöbb emberrel összebarátkozni. Ha már máshogy nem, legalább szóbeszéddel terjedjünk el. És együtt dolgozunk egy marketing menedzserrel, aki segít a posztjainkban, hogy mikor posztoljunk és hova. Ennek ellenére, még mindig mi döntjük el, hogy mit, és mi csináljuk a saját képeinket. Úgy is grafikus dizájner vagyok, szóval ezt megoldom, és a banda vizuáljáért is én felelek. Be kell szervezni néhány profit, de amit tudunk megcsinálunk mi.

Gondolom 2022 a Deadscape számára eddigi legjobb év lehet. Hogyan képzelitek el? Mi az ami valószínűleg összejön és mi az amiről egyelőre inkább csak álmodoztok?

Szerintem egy olyan dolog, amit meg szeretnénk tenni, de még nem igazán lehetséges, hogy nagyobb melodic death metál bandákkal lépjünk fel együtt. Talán az Insomnium-mal vagy a Dark Tranqulity-vel. A mi megtiszteltetésünk lenne, ha velük játszhatnánk egy színpadon. Még szerveztünk is egy koncertet az Aetherian nevű görög bandával, csak sajnos az előző év áprilisára, és tudjuk mi történt májusban, szóval ez azóta várat magára, mert ők igazán lenyűgözőek, és egy az inspirációink közül. Amit kitűztünk célnak 2022-re, az mindenképpen legalább 1 turné. A legalább 1-et Bulgáriára értem, és ha lesz lehetőségünk még, akkor Görögországba, Szerbiába és Romániába is tervezünk ellátogatni. Azért oda, mert sokkal egyszerűbb pénz és utazás terén is. Már küldtünk pár email-t ottani helyeknek és promótereknek, és várjuk, hogy válaszoljanak. Reméljük lesz belőle valami, és nyáron akár már nagyobb koncerteket is adhatunk. Mostanra még az a terv, hogy adjuk ki az albumot, ami január 14-én fog megtörténni, és utána 29-étől már el is kezdünk turnézni. Az első 3 dátum már fix, most várunk a többire, hogy azok is fixálódjanak.

Mikor szeretted meg a metál zenét? Mennyire vagy nyitott a különböző műfajok befogadására?

Nos, én mindig is sokféle zenét szerettem. Ezen a nyáron felfedeztem a dán techno varázsát. Még nagyon szeretem a skandináviai pop-ot is, és az egyik piszkos élvezetem a Taylor Swift. És nagyon sokféle zene inspirál is. Például a színpadi jelenlétemhez azokból az énekesekből szedtem össze, akik valamilyen módon megindítottak, mint például: úh, ez egész jól nézne ki ezzel a köpennyel. Ami a vokálokat illeti inkább azok inspirálnak jobban, amiket akkor hallgattam amikor kicsi voltam. Olyan 10-11 éves. Olyan bandákat hallgattam, mint például a Zonaria nevű svéd banda, vagy az Invader lengyel banda, és talán egy kis Amon Amarth. Fiatalabb éveimben nem igazán szerettem a melodikus death metált, inkább csak a death metált, tehát olyasmiken nőttem fel, mint például a: Grave, Bloodbath, Unleashed, és ezek is a két legfőbb inspirációim vokál téren mind a mai napig. Próbálgatok sok mindent hallgatni és beleszőni a stílusomba, nekem ez tetszik.

Lehet még szerinted újat alkotni a mai világban?

Nos igen. Szerintem mindenki képes arra, hogy újat tegyen le az asztalra, Nem csak a zenéről beszélve, hanem átfogóan a művészetekről. Remélem, hogy nem hangzok cinikusnak, de szerintem az egész 2020 a karanténnal és a járvánnyal időt adott az embereknek, hogy pihenhessenek egy kicsit. Mert manapság már annyira gyorsan történik minden, és a közösségi médiákat is csak úgy görgetjük, hogy minden napunk ugyan az és nem állhatunk meg egy pillanatra se. Ez megöl minket. Szerintem inspirálta az embereket ez a leállás, és újra megindultak a fejeikben a kerekek, és 2021-re egész sok jó zene és film jött ki. Reményekkel tele állok a világ felé, hogy mindenki tud valami újat beletenni a művészetbe.

Zárásként néhány dolgot mondanál magatokról, hogy milyen társnak ismerted meg a többieket?

Nem hiszem, hogy annyira hasonlítanánk. Úgy értem, hogy persze a zene iránti szeretetünk összetart minket, de őszintén, mind az 5-en más zenéket szeretünk. Ahogy mondtam, a gitárosunk azokat a bandákat szereti, amiket más nem ismer és a klasszikusokat, a másik gitáros, Ani, ő szereti a banános furcsaságokat. Ez csak egy videó, amin egy banánról van egy kép és alatta chilles zene megy. A dobosunk az őrült black metált szereti és mellette a semennyire sem metálhoz köthető dolgokat is. Én a skandináv népzenét és a pop-ot szeretem. Alex-nak van a legtöbb metál tudása, szereti a thrash metált, a nu metált, a melodikus death metált, a sima death metált és persze a klasszikus metál számokat is. Szerintem az egyetlen ami zeneileg összetart minket, az Micheal King, mert általában mindig az én házamban verődünk össze, hogy eszegessünk és sörözgessünk, hogy felzárkózzunk egymáshoz és ötleteket cserélgessünk. Talán ezt leszámítva nincs is olyan sok közös bennünk. Mindannyiunknak más állása van, más érdeklődései, más baráti köre, de még így is ott tudunk lenni egymásnak. Őszintén, az előző bandáimba eddig mindig úgy kerültem bele, hogy a barátaimmal alapítottuk őket, de ebben az esetben már egy létező projectbe csatlakoztam be. A bandán keresztül lettünk barátok, és előtte nem ismertük egymást. Szóval van ennek egy varázsa. 5 teljesen más ember összeállt azért, hogy a zenén keresztül adják le a kreatív energiáikat és fejezzék ki magukat. Ez egész szép.

Nagyon remélem, hogy sokan felfigyelnek a zenétekre és sokáig lesztek jelen a zenei életben! Sok sikert kívánok!

Köszönöm!

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/?p=60208

Készült: 2021. december 26.

Kapcsolódó cikkek

Interjúajánló: Deadscape

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek