Interjúk

Decadence Interjú

Október 6-án a Rocktogonban fellépő Decadence-t sikerült elcsípnem egy röpke beszélgetésre. Olvashattok az új lemezről, tervekről, zenekari sztorikról meg mindenféle haburckodásról.

No szervusztok!:) Meséljetek arról először is, hogy mit vártatok ettől a bulitól és mi lett belőle!

Ráci: Azé’ minden szót nem írsz be?:) Ez egy teljesen poén buli volt, de a célnak megfelelő. Ugyebár Budapesten illetve Nyugat-Magyarországon minket nem annyira ismernek a magyar underground feelingje miatt, bár volt már egy pécsi koncertünk, ahonnan nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, meg aztán voltunk háromszor-négyszer Pesten, kisebb nagyobb sikerekkel. Ez a buli eredetileg Tiszafüredre volt tervezve a Blame:Artlessness zenekar szervezésében, ami hely hiányában nem jött össze, így aztán úgy gondolták, hogy inkább itt pótoljuk ezt be. Így utólag visszanézve maximálisan jól sikerült, bár kicsit ódzkodtunk ettől az elővételi jegyes dologtól, de végül is minden kárpótolt bennünket. Azt azért tudni kell, hogy főként az új lemez dalait játszottuk ma este, de azért voltak régi dalok is és egy feldolgozás nóta is felcsendült és szerintem kellően jól sikerült ahhoz képest, hogy először jártunk itt a Rocktogonban.

Hát én nagyon jót buliztam…:) Akkor beszéljünk kicsit az új lemezről. Meg vagytok vele elégedve 100%-osan, illetve milyen távlati céljaitok vannak a Bitter Rain-nel?

Joco: Hát először is mindenképp szeretnénk, minél több kiadóhoz eljuttatni az anyagot, hogy valaki kiadja a lemezt és megjelenhessen egy normális promócióval. Mindenképp szeretnénk év elején egy több állomásos turnét csinálni hasonló stílusú zenekarokkal. Természetesen szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a zenénket, ami szerintem akár metalos, akár rockosabb beállítottságú közönség előtt is megállja a helyét.

A dalokról Huri mesélt nekünk:

Na erről írjál számot-, ahogy Imi mondaná… Hát elsősorban próbáltunk inkább hangulatokat lefesteni, mindenféle témában: szakítás, háború stb. Pl. a Believe In Me egy drogosról szól, aki az életét és a párját próbálja visszaszerezni. A szövegeket én írom, úgyhogy az én felelősségem minden elkövetett hülyeség…

Ráci: Talán a Believe In Me a legrégebben íródott dal. Már ott van a tarsolyban másfél-két éve. Talán ez egy kicsit érződik is rajta, de semmivel nem mondanám gyengébbnek, mint a pörgősebb, kicsit zúzósabb stílusú dalainkat. Tőlünk azért megszokott, hogy általában ketté lehet osztani a lemezt, nem azért, mert kétféle közönséget szeretnénk megcélozni, hanem egyszerűen ez jön belőlünk. Mindegyik dalnak meg van a varázsa függetlenül attól, hogy slágeres-e avagy sem. A lemezzel kapcsolatban annyit, hogy kaptunk egy maximálisan jó ajánlatot, így aztán szerencsére nem az eredeti terv szerint haladtunk, ami az otthoni felvételeket jelentette volna. Így aztán sikerült kihozni belőle a maximumot. Ez hallható is szerintem a lemezen, de mindenki hallgassa meg és döntse el maga. Igaz a szinti koncerten kicsit más, de azért megpróbáljuk minél hitelesebb előadni a dalokat.

Úgy hallottam, hogy klipet is terveztek majd valamelyik dalhoz. Meg van már, hogy konkrétan melyik dal lesz, vagy még fontolgatjátok?

Imi: A Bitter Rain című dal lenne a klipes nóta, de főleg pénz-kérdés, hogy mi lesz belőle. Ha lesz akkor arra lesz.

Joco: Azt terveztük, hogy felvesszük, ahogy a Krisztián dobol és végig csak a lábát vesszük a klipben.:)

Extra durva sztori?

Krisztián: Azzal kezdődött, hogy belépett Ráci…

Huri: Hát egyszer nagyon régen történt egy ilyen Jászboldogházán. A mostani tagok közül csak ketten voltunk Krisszel a zenekarban és egy ilyen motoros klubban játszottunk, valami nagyon tré és ótvar pincehelységben. Az Imi előtti basszerosunk még nem is volt velünk, csak eljött velünk bulizni. Leesett a vonatról és elveszett. Mi sem voltunk józanok. Aztán éjjel ott találtuk meg a vasúton üveg Jäger lopás után, egy kuka mellett kuporgott, aztán megkérdezte a padon fekvő csövest, hogy azt a doboz sört kéri-e még a pad végén. Ja meg leszaggattuk a tehetségkutatón a Kis Gabinak a gatyáját a p*csába… ’94-es Tisza-tói tehetségkutatón, majd énekeltünk Flipper Öcsivel, mert ő is ott volt. 3-ak lettünk és nyertünk hat darab? Miska? kancsót, amit elvittek Karcagról azért, hogy mi visszavigyük. Ez nem kismiska-kancsó volt. Ebből adódik a zenekar ereje. Րk az ezer világ őrei, azóta ott állnak a szekrény tetején…

Ez a bizonyítéka az ortodox döt-tröss metalnak. Kicsit elkalandoztunk egy pár percre még iszogattunk aztán visszatértünk a lemezhez.
Van kapcsolat a dalok közt? Volt valami koncepció, ami alapján írtátok a számokat?

Imi: Igazából nem.

Huri: Az elhagyatottság, szomorúság érzet azért végig kíséri a lemezt. A számokban is fellelhető szinte egytől egyig és a borító is próbálja azért ezt tükrözni. De azért egy-két helyen felvillan valami pozitívum is.

Mi az amit el szeretnétek még érni?

Ráci: Hát egy sört még. Mert kifogytam. Egyébként mindig csak annyi, hogy minél jobb bulikat nyomni. Nem akarunk világmegváltó dolgokat elérni vagy bármi ilyesmit. Mi így együtt nagyon jól érezzük magunkat, sőt talán most a legstabilabb a felállás. Szóval a bulikon van a hangsúly, minél több embernek, minél jobban eljuttatni a muzsikánkat. Kiadókkal is már felvettük a kapcsolatot, de egyenlőre erről nem szeretnék többet beszélni, mert még lóg a levegőben. Meg ugye a klip, amiről már volt szó. Amit nagyon szeretnénk, hogy Nyugat-Magyarországon is legalább ilyen hangulatú bulikat tudjunk csinálni, mint ez a mai, de azzal sajnos szembesülnünk kell, hogy nincs túl jó helyzetben ez az underground környezet, de ezzel a többi zenekarral együtt küzdenünk kell. Azért örülnénk ha visszalendülne ez a dolog arra az oldalra, hogy nem csak üzemanyagért járunk zenélni, vagy még azért sem. De azért a pozitív visszajelzések kárpótolnak bennünket. Új dolgokban most nem gondolkozunk még, mert ami most van, az ott van a palettán.

Huri: Esetleg kisebb külföldi kiadókhoz elküldjük, érdekes lenne, ha bejönne ott valakinek, de ha bejön, akkor kimegyünk kerozinpénzért valami fesztiválra.

Ráci: Hadd, mondjak köszönetet még az albumon vendégeskedő zenészeknek és mindenkinek, akik kivették a részüket a lemez készítésében. Köszönjük a Denevér Stúdiónak is és minden zenekarnak, akik segítették a Decadence-t. Ja meg köszönjük Pamutjózsinak az interjút is.

Köszi srácok:)
Üzenet a rajongóknak:

“Ha nem kezdjük el, szar se lesz belőle!”
Lemezbemutató koncert: November 15. Karcag, Replika előtt.

WEB: http://www.decadence.hu/

Kapcsolódó cikkek

Hot News – Decadence: A New Year Has Come

KMZ

DECADENCE – Chargepoint

A honlap alapértelmezése

DECADENCE – Bitter Rain

Hoze

Decadence Interjú

Menegroth

DECADENCE – The 3rd Stage Of Decay (Re-release)

Menegroth

Decadence, Vale of Tears, Stardrive – Koncertbeszámoló

Forest

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek