Interjúk

Decadence Interjú

Talán egy új sikeres bandát ismerhettek meg az interjúban. Nem rég MHH mellékletként is megjelent újra a “When Angels Fall” lemezük, ami nagyon ígéretes dalokat tartalmaz.

1999-ben még Afterlife néven alakultatok és azóta rengetek minden történt veletek, hogyan is jutottatok el idáig? Össze tudnád foglalni és bemutatnád a mostani zenekart?

A Decadence zenekar 1999 – ben alakult, Karcagon! Kezdetben feldolgozásokat (Sepultura, Sentenced, Metallica stb) játszott, igazi gimnáziumi zenekar volt. Stílusilag nehezen behatárolható, talán ekkor még Doom Metal állt igazán közel, hörgős énekkel. Jelenlegi fölállásban már csak két tag, Harsányi Gábor (gitár) és Kocsis Krisztián (Dob) az alapító. Րk voltak, akik többet láttak ebben a zenében annál, hogy a “Garázs-Metal” fílingen megmaradjon. Azért ez nem volt egyszerű, környékbeli koncertek és saját nóták írása következett, ám ez már több időt energiát igényelt, /volt aki föladta/ s nem tudta olyan intenzitással tolni a Metalt! 2004 – ben rögzítettük az első demonkat” Somewhwere In The Night” címmel, három dalt tartalmazott, próba termi körülmények között, sok pozitív kritika született, ám ez az anyag még teljesen más volt. Mindenki egyetértett abban, hogy dallamosabbá kell tenni a zenénket ez egy szintetizátor, illetve a dallamos refrénekkel próbáltuk elérni. 2005 – ben rögzítettük a “When angels Fall” című Ep-t Mulicz Zoli(VOT) és Töfi segítségével.
2006 Márciusában jelent meg, ezt a lemezt már sokkal több helyen tudtuk bemutatni, mint az előző anyagot, több viszzajelzést és pozitív – építő kritikát kaptunk! Még ez évben forgattuk az első klipet a lemezen szereplő “Dream Again” nótára. Majd egy újabb tag csere, bass poszton /emberevő zenekar/, így alakult ki a jelenlegi fölállás:
Harsányi Gábor – szóló gitár
Kocsis Krisztián – dob
Vasas Edit – szintetizátor
Gál Gábriel – ritmus gitár
Császár Imre – bass
Ráczkevi Imre – ének
Talán mondhatom, hogy eddigi legbiztosabb tagság.
Remek együtt dolgozni olyan emberekkel, akik zeneileg emberileg hasonlóak – hasonlóan gondolkodnak, így talán a zenénk is még kiforrottabb még “profibb”-á válhat!

A 2004-es “Somewhere in the night” demótok is már egy erősebb (átlagon felüli) teljesítménynek nevezhető szerintem. Mennyi munka előzte meg? Mennyi idő alatt állt össze ez a 3 szám? Akkor még mennyivel volt másabb a “Decadence” zenekar szemléletmódja?

Örülök, hogy tetszett! A demó igazi “szárny próbálgatás volt” furcsa volt vissza hallani magunkat, ez volt az első felvételünk. Nagyon sokat tanultunk belőle, ott még másabb zenét játszottunk, az akkori ritmus és bass gitáros is hozta magával a saját fílinget. Ekkor már több saját nóta készen volt, ezekből válogattunk melyik legyen a demón. A felvételekben Horváth Mihály Mike(VOT) segített, a próba termi “stúdiónkban”. Sok helyre elküldtük az anyagot, kritikusok – koncert szervezőkhöz!

Tavaly megjelent a “When Angels Fall” és a márciusi MHH mellékleteként újra könnyedén beszerezhető. Mit tudtok elmondani erről az új anyagról? Miben különbözik elődjétől?

Az Ep. 2006 márciusában jelent meg, ezen az anyagon már az említett/ szinti – ének/ változások, illetve az új ritmus gitárosnak köszönhetően sokkal kivehetőbb, konkrétabb riffek hallhatók. Dallamos – Dark – Doom – Metal (thrash)- es elemekkel, így jellemezte egyszer valaki. Ezzel az anyaggal sokkal több helyen fölfigyeltek ránk, így több koncert lehetőséget is kaptunk. Az anyagi helyzetünkhöz mérten (nem fő állásban csináljuk) egészen jó minőségű igényes Ep.- t tudtunk összehozni. Persze ez köszönhető Mulicz Zoli és Töfi munkájának is! Stílusilag is másabb az előző anyagtól, szerintem sokkal könnyebben fogadható megfogó refrénekkel! Talán szélesebb zenei érdekeltséget megérint! Tudatosabban írt nóták, egyértelműbb dal szerkezetek!

Kicsit szebb külseje és designosabb megjelenése lett a lemeznek. Az MHH mellékletként miért is jelent meg újra? Úgy gondoltátok, hogy többet érdemel a lemez, minthogy szépen elvesszen és nem túl sok rajongóhoz jusson el, amikor is 2006-ban megjelent?

Nos, mi tényleg úgy gondoltuk, hogy ebben a lemezben több van, de az előbb említetteket kivéve más megkeresés nem történt felénk. Elkezdtük az új nótákon dolgozni, s “gyűjteni”, ugyanis szerettünk volna 2007- ben egy komplett lemez anyagot rögzíteni, grafikussal igényes borítót terveztetni stb. /még jobb “tökéletesebb” anyaggal előrukkolni/ Ám 2006 decemberében kaptunk egy ajánlatot a Hammer World magazintól, hogy a márciusi CD melléklethez csatolnák a mi lemezünket. S ekkor döntöttünk úgy, hogy belevágunk, s inkább megpróbáljuk az Ep.-t így promotálni mint az új anyagot fölvenni. A design váltás muszáj volt, mivel az általunk készített borító gyengébb minőségű volt, így szükségessé vált, szerintem előnyére. Remélhetőleg sok helyen elnyeri tetszését, s így talán több helyre eljutunk koncertezni is!

A zenétek talán egy kicsit a Dying Wish stílusához áll közel, ha jól érzem. Mit emelnél ki a zenétekben és mi minden jóval jellemeznéd a dalaitokat? Mivel is tudnátok felkelteni egy metál rajongó figyelmét?

A Dying Wish zenekarral nagyon jó a kapcsolatunk, sokat koncertezünk együtt s amiben tudunk segítjük egymást! Mi is szeretjük a zenéjüket s nagy tisztelőjük vagyunk! Van hasonlóság! Mind két zenekar Metalt játszik! A dalainkat mindenképp a a megfogó dallamokra alapoznám, szerintem aki szereti a dallamos Metalt, annak érdekes lehet!

Már egész sok koncertetek volt, mennyire szerették meg a rajongók a Decadence zenéjét? Mi tudsz elmondani az eddigi sikereitekről?

Koncertekről, az utóbbi másfél évben sokat koncerteztünk, /bár a Dunán még nem keltünk át/ az a tapasztalatom, hogy sok minden függ a szervezésen, a hangosításon, de szinte minden helyről pozitív élményekkel térünk haza! Mindenhol sikerül megmozgatni az arra érdeklődőket! Természetesen Karcagon még inkább várják a koncertjeinket, itt már sok sok ember ismeri a zenénket. Szép számmal fogynak a Cd-k illetve a Pólók is! Örülünk, hogy tetszik amit csinálunk! Ez a cél!!!

Hogyan is tovább? Mik lesznek a következő lépései a bandának?

Következő lépésként belekezdünk a promotálásba, szeretnénk minél több helyen koncertezni, interjú stb, ezt az évet ennek áldozni! Emellett viszont az új dalok írása folyamatban van, koncerteken egy kettőt azért már játszunk! 2007 – ben pedig fölvenni a lemezt, és egy még konkrétabb anyaggal jelentkezni!

Én úgy érzem, hogy sikeres csapat lesztek és nem is olyan messze álltok ettől. Milyenek az eddigi visszajelzések? Külföldön próbálkoztatok már, hiszen a dalok szövege angol és talán ez is sokat segíthet a népszerűsítésben?

Köszönjük! Külföldön még nem próbálkoztunk, bár a dalok szövege angol, azért mi először a hazai ismeretségben bízunk. Nyílván amennyiben itthon jobban tudunk érvényesülni, majd biztosan megpróbáljuk. Azért még van mit fejlődnünk, egyenlőre szeretnénk itthon megfelelni, s minél több “DECA”-zót szerezni!!!

Elmesélnétek, hogy mennyi munka van egy-egy dalban? Mennyi idő és energia fekszik a munkátokban?

Maga a nóták egy – két próba alatt körvonalazódnak, hetekig játszuk őket, s van amikor az egészet átalakítjuk. A zenekar tagjai széles zenei érdeklődésűek, így mindenki “agyal” ,hogy mitől lenne egy nóta MÉG jobb! Energia?, a hét végi próbák és hétköznap, az egyéni gyakorlások kb, ennyi idő jut mindenkinek munka mellett!

A lehető legjobbakat kívánom a Decadence zenekarnak és remélem még nagyon sokat hallunk felőletek.

Köszönet mindenkinek aki eddig segítette a zenekart!
Találkozunk a koncerteken!!!!

Köszönjük a lehetőséget! További jó munkát és sok sikert kívánok!

Ráci

Készítette: NorthWar

Web: http://www.decadence.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek