Degial Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre H.Death válaszolt.

Üdvözlet Magyarországról! Kétség sem férhet hozzá, hogy már első nagy lemezetek egy kíméletlen pofáncsapás, amely nem elég, hogy rendesen odazúz a metal zenei életnek, de az underground színtérben is mély nyomott hagy.  Letaglózóan energikus, de még sem mondanám frissnek, mert inkább ódon, koszos, dohos és karcos. Mérföldekre áll mindentől, ami trendi. Honnan merítettek ihletet?  Mert a dalok alapján azt hinné az ember, hogy közelről ismeritek a poklot…

Sok mindenből nyerünk ihletet, a zenékből, amit hallgatunk, szeretünk és abból, amiben hiszünk. Ahogyan élünk. A fő inspiráció persze, a Death, Degial. Ők segítettek abban, hogy egyre mélyebben merüljünk a sötétségben. Erőt merítünk az idősebb istenekből.

Aki több évtizede rajongója az extrém metal zenének, abban akaratlanul is felmerül, hogy utoljára a nyolcvanas években hallhatott ilyen sallangoktól mentes, apokaliptikus fémzenét. Akkoriban tizenévesen adta magát a dolog, de mostanság, a megannyi stílus és az erőltetett kísérletezés korában (bár egyre többen próbálnak visszatérni a gyökerekhez), hogy tudja egy 2005-ben alakult zenekar ennyire autentikusan felidézni a múltat?

Mikor elkezdtük a bandát, nem terveztük az old-school hangzást. Egyszerűen úgy akartunk szólni, mint azok, akiket szeretünk. Olyan bandák, mint a Slayer, Metallica, Morbid Angel, Possessed… Mindig azt éreztem a digitálisan felvett bandáknál, hogy unalmasak, sosem olyan súlyos, mint a Destruction vagy a Mercyful Fate például. Mindannyian a régi metált szeretjük. Úgyhogy nem túl fura, hogy ilyen a hangzás.

Igaz, hogy egy demo és egy EP már világot látott, mégis mi az oka, hogy közel hét évnek kellett eltelni, hogy megjelenjen a debüt album? 

Azt akartuk, tökéletes legyen. Sosem adunk ki semmit, amíg nem vagyunk vele teljesen elégedettek. Már rég volt, mire kijött az előző albumunk, de mindig arra törekedtünk, hogy a zenénk megérintse saját lelkünket, mielőtt ezt teszi másokéval. Ez pedig nem egy verseny, mint ahogy azt a többi banda gondolja. Akkor adunk ki albumot, amikor úgy érezzük, hogy eljött az idő.

A Sepulchral Voice Records az Invidious projektednek is a kiadója. Ennek apropóján került náluk gondozásba a Death’s Striking Wings?

Nem igazán, mivel az Invidious még nem adott ki ott semmit. Mindig sejtettem, hogy a többi kiadványuk miatt a Sepulchral Voice tökéletes kiadó számunkra. Mikor pedig felvettük a kapcsolatot velük, már biztosra tudtam. Értik, miről szól a Death/Black Metal. A valódi Sötétség és Death energiáját. Úgyhogy örülünk, hogy a Degial és az Invidious is náluk van.

A zenekar nevével kapcsolatosan adnál némi felvilágosítást? És ha már belefolytam az etimológiába, akkor a nevedben a „Hampe” honnan eredeztethető? 

A Degial az Al-Dajjal másfajta írásmódja. A sötét próféta. Ez hozza el az Armageddont.

A zenétekben is tetten érhető nem kevés black metal-os kifejezésmód, de a corpse paint is tovább erősíti a nem egyértelműen klasszikus death horda „designt”. Fontosnak érzitek, hogy a zenétek pusztító, halálos dózisa mellett a külsőséggel tegyétek fel az „i”-re a pontot? 

Számunkra ez fontos. Csak magunk miatt használjuk élőben a „corpse paintet”. Ugyanolyan ez, mint a ruhákkal. Felöltözöl, hogy valamilyen hangulatba kerülj, hogy úgy érezd, valami fontos fog történni. Erőt ad, olyan kaotikus érzés, mely a buli közben tör ki. A rituálé egy része.

Hogy látod, a svéd zenei színtér napjainkban mennyire életképes, tud-e még meglepetést okozni? Mely zenekarokkal koncerteztek szívesen? Kik a legfőbb ivócimborák? 

Olyan svéd bandákkal turnéznánk szívesen, mint az In Solitude, Watain és Reveal. Szerintem ők most a legérdekesebb és legjobb bandák Svédországban. Legközelebbi és legjobb barátaink. Hívhatjuk ivócimboráknak is. Számunkra persze többet jelentenek ennél. És az Invidious is. Nem könnyű, mivel osztozunk a tagokon.

Mi a véleményed a Morbid Angel Illud Divinum Insanus lemezéről?

Nem az én ízlésem, de a Morbid Angel nagyon fontos banda számunkra. Imádom a régebbi albumok hangulatát. És persze az egész Death Metal színtér számára sokat jelent. Ők is mindig azt csinálták, amit akartak. Úgyhogy most sem ítélkezem.

2012 mit tartogat még számotokra? Vagy helyesebben: mit tartogattok a rajongók számára az év hátralévő részében?

Még két koncert van hátra idén, a finn Åland és Vorum bandákkal. Az egyik december 8-án Koppenhágában és a december 22-én Helsinkiben.

Annak van esélye, hogy egyszer Magyarország felé veszitek az irányt?

Mindenképp, bár még nincs leszervezve koncert, de tuti megyünk.

Köszönöm, hogy időt szántál olvasóinkra, kiéhezve várjuk a következő Degial féle Armageddont! 

—————————————–

ENGLISH VERSION:

Answered by “H.Death” (Vocals / Guitar). 

Welcome from Hungary! No doubt, your first full length is a real face grind which slams right into the metal life and also leaves its marks in the underground. Astonishingly energetic, however I wouldn’t say it’s fresh but ancient, dirty and musty. It’s miles away from everything that is trendy. Where do you draw inspiration from? After listening to the songs it feels like you know hell like no one else…

We have a lot of inspirations, all from music that we like, to and our beliefs. How we live our lives. But the main inspiration is Death. Degial is and have always been our tool to go further into the darkness, to search and to educate us. To get the powers from the older gods.

Those who have been extreme metal fan for more than a decade could agree that we could hear such trend-free and apocalyptic metal only back in the ‘80s. Back when I was 10 it was awesome, but in the era of endless genres and forced experimentations (though more and more bands try to reach back to the roots)how can a band that formed in 2005 recall the past in such an authentic way?

When we started the band we never decided that we should have a “old school” sound. We just wanted to sound like the bands that we liked. Bands like Slayer,Metallica,Morbid Angel, Possessed… I have always felt that the bands with this digital production always  sounded so boring, is was never as heavy as Destruction or Mercyful fate for example. We are all fans of old metal. So it’s not so weird that we have that sound.

The demo and EP are already out but why did you wait almost 7 years to release the debut album?

We wanted it to be perfect. We never release anything if we don’t feel total satisfaction of it. We could have released an album for a long time ago, but we always have this feeling that our creations must touch our souls before it can touch others. And for us is not a competition, like many other bands seems to think. We release our albums when the time feels right for us.

Sepulchral Voice Records is almost the label of your Invidious project. Did this cause to release Death’s Striking Wings at them?

Not really, since Invidious hasn’t released anything there yet. I have always felt that Sepulchral voice would be a perfect label for us to release our album, because of their other releases. Then when I came in contact with them, I felt directly that it was the perfect label for us. They truly understand how Death/Black Metal should sound and be. The energy of total Darkness and Death. So I am very pleased that both Degial and Invidious is working with them.

Could you enlighten us regarding the name of the band? And while we are at the etymology, where does “Hampe” come from in your name?

Degial is a different spelling of Al-Dajjal. The black prophet. That will be bring the armageddon.

A lot of expressions in your music come from black metal, and even corpse paint make the classic death horde “design” unclear. Do you think it’s important to make the last touch on the band with such appearance beyond the devastating and deadly music?

For us it’s important. The reason why we use “corpse paint” live is just for ourself.  It’s the same with our clothes. When you put it on before the show you get in a mode, you get the feeling that something important is about to happen. It gives you power, the chaotic  feeling that will be released during the show.  It’s a part of the ritual.

Do you think Sweden scene is a viable one? Can it make any suprises? With who would you like to play live with? Who are you major drinking buddies?

Swedish bands that I really like to go in tour with is In Solitude, Watain and Reveal. I think there are the most interesting and best bands from Sweden right now. And they are some of my closest friends and brothers. So maybe you could call them my “drinking buddies”. But for me they are much more than that.  Of course Invidious as well. But it can be hard because we share some members.

What’s your opinion about Morbid Angel’s IlludDivinum?

It’s not my taste of music. But Morbid Angel is a really important band for me. I love all of their older albums. And they have been a very important band for the whole Death Metal scene. And have always done what felt right for them self. So I don’t blame them.

What will 2012 bring you? Or, to correct myself: what surprises do you have for the fans for the rest of the year?

We just have two more gigs left for the year, We will do two shows with the Finnish/Åland band Vorum.  One in Denmark(Copenhagen) 8/12. And one in Finland (Helsinki) 22/12.

Any chance on coming to Hungary?

Absolutely, we don’t have anything booked there yet, but it will for sure come.

Thanks for your time and we’re starved for the next Degial Armageddon! 

WEB: @ Facebook

Kapcsolódó cikkek

DEGIAL – Death’s Striking Wings

Azagtoth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár