Interjúk

Denevér interjú

A denevért leginkább éjszaka ismerhetjük meg. A tavalyi évben az egyik a Black Metal irányába vette az irányt és a vámpírok legendájával életre kelt egy kitűnő albumban. Hogyan jött az ötlet? Mikor döntötted el, hogy szükséges lesz ezt megcsinálnod?

Már tizenévesként szerettem nézni a denevéreket, ahogy szálltak a panellakások között, miközben nyitott ablaknál kikönyökölve a 9. emeleten hallgattam a Black Metal klasszikusokat full hangerőn. A denevérek iránti tiszteletem és szeretetem azóta is töretlen.
A Denevér ötlete jött a Vámpír témával együtt, ez a név adta magát. 2020 környékén fogant meg a gondolat, hogy egy egész album szólhatna a Vámpírokról és a Vámpírizmus jegyében.

A névválasztás szerintem nagyon jól sikerült. A szövegek terén igaz sokan foglalkoztak már a vámpírokkal, de azt hiszem ez megunhatatlan. Miért ez a téma áll hozzád legközelebb? Vetődött fel benned más lehetséges irányzat is szövegek terén?

A Vámpír témakör kapcsán nekem hazai Black Metal viszonylatban nézve hiányérzetem volt.
Igaz, sok albummal el vagyok maradva zenehallgatás terén.
Már gyerekkoromban elvarázsoltak az akkoriban csak VHS-en beszerezhető Vámpír filmek. Gyerekként félve néztem, de mégis annyira magával ragadott ez a világ. Azóta könyveket is sikerült beszereznem. Számomra semmi más téma nem jöhetett szóba.

A Denevér egyszemélyes projekt, de 1-2 nevet meg kell említenünk a Vámpírral kapcsolatban. Mi az amit ők hozzáadtak?

A Denevér egyszemélyes projekt egyenlőre. Jelenleg kevesebb időt tudok a zenélésre áldozni, de ez remélhetőleg a későbbiekben módosulni fog. Itthoni körülmények között tudom csak megoldani a zenéléssel kapcsolatos hajlamaimat.
A Denevérrel kapcsolatban meg kell említenem Tátrai Csabát az Aornosból és Vincze Tamást is, mert nélkülük nem lenne olyan a Vámpír lemez, mint amilyen lett. Mind a ketten az értékes idejüket rááldozva segítették az album létrejöttét. Tátrai Csabi a gitárszólókkal még kegyetlenebbé varázsolta a dalok hangulatát. Tamás pedig segített a vokál felvételeknél profi mikrofonjával és szakértelmével, tanácsaival.

Kimondottan albummal akartál kezdeni? Semmilyen demó, vagy kislemez nem merült fel benned korábban? Az összes dal felkerült az albumra, amit eddig elkészítettél?

Nem terveztem kislemezt vagy demót. A dalok írásakor már volt egy jó pár ötletem, amiket nem akartam megbontani. Így kerek egész az album és az összes dal felkerült a lemezre.

A zenére az első hullámos Black Metal stílusa jellemző. Szerencsére remekül szól. Hol vetted fel, mit szabad tudni erről? A dobokról mit mondanál, ami nem élő, de mégsem lóg ki hangzás alapján?

Szerintem a Denevérhez csak és kizárólag az old school illik hangzásban és borító tekintetében egyaránt.
A vokálok kivételével mindent itthon rögzítettem. Az éneket Miskolcon, az Aornos próbatermében vettük fel Tamással. A dobokat szerettem volna minél élethűbbé varázsolni. Sokat kísérleteztem a hangzással, mire megszületett a végleges, számomra leginkább megfelelő sound.

DENEVER_cover230112

A 11 dalból 4 remek hangulatfestő instrumentális is hallható és a többi szám is kellően változatos. Mennyire volt fontos számodra, hogy egy izgalmas vérbeli lemez legyen? Mit jelent számodra a Denevér zenekar? Mennyire érzed magad így többnek?

A 2 dal (Átváltoztatás; Ébredés) és az album egyaránt kívánta az instrumentális tételeket. Igyekeztem változatosra készíteni a Vámpír CD-t. Szerettem volna a legtöbbet kihozni a hangszeres tudásomból, az itthoni felszereléseimből.
A Denevér a Vámpír témakör maximális tiszteletéből és szeretetéből fogant meg. A Denevér engem tükröz: szeretem a denevéreket, a vámpírokat és a Black Metalt! A zenében azt csinálom, ami érdekel, amit szeretek és ha ez másoknak ráadásul tetszik, az egyenesen fasza!

Az album a hazai Metal Ör Die kiadónál jelent meg. Miért ragaszkodtál hozzá a kiadás terén? Milyen formátumban kapható? Szeretnél vinyl megjelenést is a Vámpírnak?

A Metal Ör Die kiadó volt az egyetlen hazai kiadó, aki nem volt őrlángon mikor megkerestem és tudott velem foglalkozni, meghallgatni az album nyers verzióját. Ez úton is köszönet Stauderer Jánosnak, a kiadó vezérének minden támogatásért és Boda „Pester” Péternek a kitűnő borítóért és Denevér logo-ért!
A Denevér – Vámpír album egyelőre CD verzióban érhető el. Szeretném ha készülne belőle Vinyl formátum is.

Manapság egy népszerű YouTube csatorna könnyű és gyors ismeretséget szerez a kiadványnak. Az hiszem a te esetedben is sokat segített a Black Metal Promotion lehetősége. Ilyen visszajelzésekre számítottál, vagy egy kicsit meglepett?

Nagy segítség a Black Metal Promotion csatornája. Nem számítottam ilyen jó visszajelzésekre. Nem csak idehaza, számos más országból is kaptam pozitív visszhangot és megkeresést a Black Metal Promotion jóvoltából, úgyhogy nekik is örök hála és minél több feliratkozót a csatornára!

Szerintem sokan kíváncsiak arra, hogy mit tervezel a jövőben. Mindenki bizakodik, hogy ez nem csak egyszeri alkalom volt, mert sokan szeretnének folytatást. Mennyi kiadvány várható? Mikor esedékes a lehetséges folytatás?

Hogy mennyi kiadvány várható, azt nehéz megmondani, viszont jó hír a bizakodóknak: készül a második Denevér anyag. Jelenleg a szövegek íródnak a dalokhoz. Az idei évben biztosan el fog készülni az új Denevér.

Az Aornos, MabtherA és a Velm zenekarokban is zenélsz. Mondanál ezekről néhány szót? Van amit kihagytam, vagy új projekt esetleg kilátásban?

A MabtherA és a Velm jegelve. Idő hiányában sajnos nem is fér bele nekem más csak a Denevér. Fájó szívvel kellett az Aornost is abbahagynom, már nem tudtam megfelelő mennyiségű időt rászánni a próbákra, a dalok gyakorlására.

Könnyebb vagy nehezebb egy saját projekt működtetése, mint zenekarban játszani? Mi az ami nehezebbé teszi az egyiket és a másikat?

Az én esetemben könnyebb egy saját projekt működtetése, mert a saját elképzeléseim szerint alakíthatom a zenémet, akkor amikor időm engedi. Elengedhetetlen feltétel az ismeretség is, jó hogy ha van kire támaszkodni egyéb zenei megoldások miatt. Manapság már sokan tudnak otthoni körülmények között rögzíteni dalokat, hangokat, majd elküldeni emailben. Ezt így oldjuk meg Csabival is, ha pl.: gyilkos gitárszólókra van szükségem.
Ami hiányzik egyedüli zenélés során az a koncertezés, jó hangulatú próbák remek emberekkel.

Van olyan album amit tavaly sokszor hallgattál?

Van igen, a Denevér – Vámpír!
A viccet félretéve elég kevés időm van a zenehallgatásra, ez alatt úgy értem a minőségi zenehallgatásra, leülök beteszem a CD-t a lejátszóba és kizárok mindent, csak a zene marad és én. Az nekem nem zenehallgatás, hogy a kocsiban vezetés közben…
Ha jól emlékszem az alábbi albumok pörögtek fel a legtöbbször a lejátszóban tavaly: Nattefrost – Blood & Vomit ; Gorgoroth – Destroyer ; Dimmu Borgir – Spiritual Black Dimensions ; Witchcraft – Hegyek felettem

Az idei évben mire vagy kíváncsi leginkább? Van valami, amit már nagyon vársz?

Kíváncsian várom mikor megy le a sör és a benzin ára. Várom még a második Denevér album hátralévő munkálatait: dalszöveg írás, Tátrai Csabi szólói, az új borító stb.

Köszönöm a válaszokat. Mindig figyelni fogom a Denevért!

Köszönöm az interjú lehetőséget. Köszönet mindenkinek, aki támogatja a Denevért és a hazai undergroundot! Hail Kronos Mortus! Jöjjön el a Vámpírok korszaka!!!


@Facebook

Kapcsolódó cikkek

DENEVÉR – Vámpír

Loomin Cage

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek