Interjúk

Depresszió Interjú

Üdvözöllek a Kronos Mortuson! Titeket már nem kell bemutatni a nagyközönségnek, hiszen elég rövid idő alatt lettetek közismertek Magyarországon, úgyhogy szerintem vágjunk is a közepébe!

2006-ban jelent meg az „Ébredés Útján” című lemezetek. Milyen volt a fogadtatása?

Feri: Maximálisan jó. Abból is látszik, hogy ez a lemezünk fogyott el eddig a legjobban és sokan elismerték azokat a pozitív fejlődéseket, akár szakmailag akár a rajongók oldaláról, amik a zenekarnál bekövetkeztek és ezáltal maximálisan jó fogadtatása volt a lemeznek.

A szülinapi DVD és az azt kísérő Live anyaggal egy korszakot zártatok le vagy csak szerettétek volna meglepni a rajongókat?

Zoli: A szülinapi? Ez az 5 éves…arra gondolsz.. Amit mondtál az úgy van. Lezártunk egy korszakot és ajándék a rajongóknak.

Elég sokat koncerteztek. A mostani turné utolsó állomása a békéscsabai. Mit fogtok csinálni, ha véget ér a turné?

Zoli: Hazamegyünk.

És utána?

Zoli: Alszunk.

Pihentek vagy van kilátásban újabb turné vagy a nyári fesztiválok?

Feri: Igazából jövőhéttől indulnak a fesztivál fellépések. Ugyebár tavasszal már eléggé hosszú lesz ez a fesztivál szezon, úgyhogy jövőhéttől már lényegében indulnak. Lesz kb. 2 próbánk, hogy módosítsuk egy kicsit a programot és elkezdjük játszani a nyári programot.

Milyen fesztiválokon lesztek láthatóak?

Feri: Figyelj, igazából azt lehet mondani hogy az összes kis és nagy fesztiválon ott leszünk, egyet kivéve, de azt inkább hagyjuk is.

Hogyan élitek meg a sikereket?

Zoli: A sikereket? Jól. Mire gondolsz? Igazából ezek a dolgok nem olyan szintűek, mint a tévében, úgyhogy nem kell arról beszélni, hogy üldöznek az utcán vagy ilyesmi. Bármikor kimehetünk nyugodtan inni akármit a büfébe, nem tépik a hajunkat, úgyhogy nagyon jól, köszönjük szépen.

Hogyan megy nálatok a zeneszerzés? Ki a szövegíró?

Feri: Én.

Zoli: Köszönjük kérdésed. XD

Ezek szerint te vagy a fő ember minden téren?

Feri: Nem! Itt egy zenekarról beszélünk. Nyilván eddig azt nyilatkoztuk, hogy én vagyok a zenekar motorja, de azt gondolom, hogy most már mind a négyen kivettük a részünket a munkából, sőt, most már a dalszerzések is a most következő albumra, ami majd decemberben jelenik meg, már lényegében mind a négyen szereztük a dalokat, nem az van hogy én megcsinálom valaminek a változatát és majd együtt kidolgozzuk, hanem most már mindenki hoz dalötleteket. Ezáltal annyi dalunk összegyűlt, hogy most egy dupla lemez lesz, melynek az első fele decemberben jelenik meg és jövő szeptemberben a második.

Mit csináltok amikor nem a depresszióval foglalkoztok?

Feri: Igazából minden időnket ez tölti ki, de nyilván mindenkinek megvan a kis magánélete és a párkapcsolata amit ápolgat, amellett meg a szokványos dolgokat, tehát senkinek nincsen semmi extra hobbija, mindenki normális hétköznapi életet él.

Munkahelyre gondolom már nincs szükségetek, igaz?

Feri: Nincs, de mondjuk a többiek tanítanak mellette, de ennyi.

A koncerteteken elég sok a 18 éven aluli. Mondhatni „tini” zenekar vagytok. Ez milyen érzés?

Feri: Nyilván ők vannak túlsúlyba és ez nem is baj, azt gondolom, mert mindig egy olyan lelkes utánpótlás érkezik, ami tényleg megőrül a koncerteken és biztosítja azt, mert nyilván az ember mondjuk huszonvalahány évesen már nem fog az első sorban visítva őrjöngeni, pedig ez a zene mindenképpen igényli azt, hogy ez a korosztály is legyen, azok mellett meg nyilván a fiatalok vannak, azt lehet mondani, hogy 14-től 20 éves korig vannak leginkább túlsúlyban, ez a legnagyobb mag, de azt gondolom, hogy erre a zenekarra most már sokan járnak idősebbek is, sőt. Nem teljesen igaz amit az előbb mondtam, mert mondjuk a tegnapi szegedi bulin is elől állt egy negyven éves csóka bőrkabátban, és végig üvöltötte az összes szöveget. Azt lehet mondani, hogy minden korosztályból járnak Depresszió koncertre, de tény, hogy leginkább a fiatalabb réteg jár, de ez nem jelenti azt, hogy ne szólna bárkihez a zenénk aki megérti.

Most a Salvusszal és az Armadával turnéztatok. Hogy éreztétek magatokat a társaságukban?

Feri: Tök aranyosak, jól játszottak is, meg az Armadát már régebb óta ismerjük, mivel a gitáros Gyuri a roadunk is volt, dolgozott is nálunk, úgyhogy tegnap is egy kellemes berúgás volt.

Melyik koncert tetszett a legjobban a turné során?

Feri: Igazából nem tudok kiemelni egy-egy koncertet, így magára az egész turnéra tudjuk azt mondani, hogy ez most egy jobban sikerült turné volt a zenekarnak vagy egy nem jobban sikerült. Azt gondolom, hogy ez egy kifejezetten nagyon jó hangulatú turné volt, a bulik is nagyon jól sikerültek, szinte gikszer mentesek voltak a bulik és tényleg sikeres is volt a turné abszolút.

Nem gondolkoztatok azon, hogy kiadjatok egy angol nyelvű albumot?

Feri: Van ilyen gondolkodás, de igazából az nagyon nagy lépés lenne a zenekar életébe és azzal nagyon sokat kéne foglalkozni, meg az egy 2 éves rákészülés lenne, mire egyáltalán elindulnánk külföldre. Igazából nem biztos, hogy egyáltalán valaha lesz ilyen a Depresszió életében, de ha lesz, akkor mindenképpen nagyon komolyan fogjuk csinálni.

Hogy álltok a jelenlegi kiadóval? Van valamilyen beleszólásuk a dolgokba?

Feri: Nem. A kiadóval olyan szinten vagyunk, hogy művészileg abszolút azt csináljuk meg, amit mi szeretnénk, amit mi gondolunk és igazából minden téren az történik és hála Istennek, hogy egy olyan kiadónk van, ami minden lépésünket, ameddig a takarója ér, támogatja.

Láttam ezt a szülinapi DVD-t és kicsit fura volt az a szitu, legalábbis nekem, amikor Szekeres Andris ment fel a színpadra, mert én még anno a Junkies turnén ismerkedtem meg a Depresszió nevével. Milyen érzés visszaemlékezni arra a korszakra?

Feri: Igazából jó bulik voltak. Végül is bulizás szempontjából volt jó turné, olyan nagy előrelépést nekünk igazából nem jelentett, de nagyon jó hangulatú turné volt. Mára már a Depresszió elég szépen kinőtte magát, az utóbbi években meg aztán különösen, úgyhogy nagyon sok zenekarral van lehetőségünk tényleg nagyon jó hangulatú koncerteket adni és ennek is örülök, hogy szinte majdhogynem minden kedvenc zenekarunkkal tudtunk már játszani, akivel játszani lehetett, mint pl. a Korn, Soulfly, Fear Factory, mit tudom én, rengeteg ilyen .. Marilyn Mansonos buli is volt, jó hogy ilyen előadókkal is tudunk játszani.

Feltűnt, hogy a diszkográfiában nem tüntettétek fel a demó felvételeket, mint pl. a Messiás-t sem. Azért, mert az akkori gitáros cserével letudtatok egy korszakot vagy más az oka?

Feri: Nem. Igazság szerint ez egy olyan kiadvány volt, ami még nem is volt hivatalos Depresszió kiadvány, bár már szerepelt rajta a zenekar neve, de ezek csak a mi korai próbálkozásaink voltak. Lényegében ez a 2000-es hivatalos megalakulás előtt született, ami az addig próbálkozásunk, amikor próbáltunk zeneileg fejlődni, azokat rögzítettük, de tényleg csak a magunk számára és akkor azt gondoltuk, hogy ha már ilyen érdekességképpen jelent meg, akkor itt van azoknak akik szeretnék ezeket a dalokat meghallgatni. Akkor is csak pár százas példányban jelent meg és csak kazettán, tehát nem egy hivatalos Depresszió kiadvány és emiatt nincs is feltüntetve.

Ha összeolvassuk az eddigi albumaitok címeit, egy értelmes mondat jön ki. Ez tudatos vagy véletlen?

Feri: Igen ebben van némi tudatosság, de külön nagy mögöttes értelmet nem kell keresni, csak így jól hangzanak egymás mellett és össze lehet olvasni és ennyi a lényeg.

És mi lesz a mondat vége?

Feri: Azt még mi se tudjuk.. ha-ha Ez még a jövő.

Azért nem semmi ennyi koncertet végignyomni. Legközelebb ősszel turnéztok?

Feri: Nem. Mi most a nyári koncertekre fogunk nagyon rákoncentrálni, ősszel is csak ilyen fesztivál fellépéseink lesznek, egy ilyen 4-5 darab. Mindenképpen egy kis pihenős szakasz a számunkra és a rajongóink számára. Most a lemezre koncentrálunk, de jövő tavasszal csinálunk egy nagyon nagy turnét.

A mostani Live DVD-n miért nincsenek interjúk és home videók? Csak mert többen is mondták, hogy hiányolják ezeket a dolgokat.

Feri: Igazából azért nem lettek rajta extrák, mert nem szerettünk volna egy ugyan olyan jellegű kiadványt készíteni és a költségvetést próbáltuk úgy beosztani, hogy a hasznosabb dolgok kerüljenek rá, tehát a zenekar az a zenekarról szól. Már megmutattuk azt, hogy hogy bulizik a Depresszió, lehet hogy lesz is majd még ilyen kiadványunk. Igazából a fő ok az az volt, hogy akkora kiterjesztésű és olyan minőségű maga a koncertfelvétel, a kép és a hang kiterjesztése, hogy a 1,5 órás koncertfelvétel és a 4 videoklip, az majdhogynem teljesen megtölti a dupla rétegű lemezt, na már most ennél tovább nem tudtunk volna menni, csak azt tudtuk volna csinálni, hogy lerontjuk a DVD minőségét és ugye extra lemezként most azt gondoltuk, hogy inkább nem extra lemezt adunk ki ami csak valami turné jelenet vagy valami, hanem egy másik komplett debreceni koncertet kapnak érte az emberek, ugyan olyan jó minőségben, effektíven megpróbáltuk itt a zenei oldala meg a koncert oldala, hogy ez egy hivatalos Live kiadvány, mert az előző az egy jubileumi kiadvány volt, ahol elmondtuk a zenekar történetét, volt az 5 éves koncert is, összefoglaltuk azokat a dalokat, amik fontosabbak voltak talán az addigi 5 évben, most egy ilyen más jellegű kiadványt készítettünk, de azt gondolom, hogy az emberek csak azzal vesztettek, hogy most nem volt ilyen érdekesség mellette, azzal nyertek is, mert egy olyan minőségű kiadványt kaptak

Mit üzensz a rajongóknak?

Feri: A zenekarnak sok-sok üzenete van, ez mind benne van a dalokban, de igazából szerintem mindenki csinálja azt amihez kedve van aztán boldoguljon úgy ahogy tud.

Köszönöm az interjút és további sok sikert kívánok.

Feri: Köszönjük.

Készítette: Twiggy
Web: http://www.depressziomusic.hu/

Kapcsolódó cikkek

Depresszió – megjelent a Nehéz szó, a zenekar 9. nagylemeze

KMZ

Depresszió – előrendelhető a Nehéz szó, a zenekar 9. nagylemeze; új dal és videoklip: Embernek maradni

KMZ

Különleges kiadvánnyal jelentkezik a Depresszió zenekar

KMZ

Együtt zúz az Alvin és a Depresszió pénteken a Barba Negrában

KMZ

Depresszió és Moby Dick az idei Fonogram jelöletek között

KMZ

3. Metal Karácsony – Koncertbeszámoló

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek