Interjúk

Destruction Interjú

A kérdésekre  Schmier válaszolt.

Helló Schmier! Üdv a Kronos Mortus magazinnál! Jó hallani mindig felőletek. Gyakorlatilag idősebb a zenekar ahány éves vagyok:) Igazi veteránok vagytok. Hogy sikerül kitartani ennyi ideig?

Azt hiszem, az a legfontosabb, hogy nagyon szeretjük, amit csinálunk. Szeretjük a zenét, meg ezt az egészet úgy, ahogy van. Nagyon sok örömet jelent számunkra ez a műfaj és azt hiszem, itt is érvényes, mint általában az életben, hogy ha élvezed, amit csinálsz, akkor jobban is fogod csinálni. Igazából ez a titkunk. Voltunk már, mint mindenki más is, nagyon fent és nagyon lent, nagyon zűrös helyzetekben is. De fel kell állnod, tovább kell menned és élvezettel folytatni tovább, amit csinálsz. Mi mindig így tettünk és úgy érzem, ennyi év tapasztalattal a hátam mögött, hogy most még jobban élvezzük ezt az egészet, mint ezelőtt bármikor.

Két új zenészt vettetek be a bandába, így újra négytagú lett a banda. Mi a véleményed róluk? Adtak neked friss lendületet, ötleteket?

Két új srác jött most hozzánk, de már ismertük őket régebb óta. Randy Black, aki korábban a Primal Fear-ben játszott, és már elég régóta kult dobosnak számít. Illetve a másik új srác, Damir, ő a gitárosunk. Annyira nem volt ismert zenész eddig, de már gyerekkorától teljesen hozzá van nőve a hangszer és már tényleg nagyon sok tapasztalattal rendelkezik. Eleve olyan srácokat akartunk választani, akik 100%-ban tudnak a Destruction-re és a zenére fókuszálni. Hivatásszerűen műveljük a zenélést és ilyenkor nem mindig könnyű, tudod, megtalálni az egyensúlyt a magánélet és a szakma között. Minden évben rengeteg koncertet adunk, egyfolytában távol vagyunk és ennek az asszony és a gyerekek nem biztos, hogy örülnek. És így kerestünk ugye két olyan tagot, akik mindezt vállalnák velünk, ráadásul még profi zenészek is. Randy Black és Damir is évek óta jó barátaink, ez azért szintén fontos dolog volt. Tudjuk, mire számíthatunk tőlük.

Hogyan láttatok neki most az új album felvételeinek, hiszen a 2 új srác miatt gondolom máshogy alakult minden!

A ritmusgitárosunkkal, Mike-kal közösen írjuk a dalokat, de a két új tagunknak is lehetőséget adtunk, hogy hozzájáruljanak az ötleteikkel az új korong születéséhez. Randy Black a dobos ötleteivel állt elő, jelentősen hozzájárult az egész beat szekcióhoz. A gitárosunk, Damir vette gondjaiba a szólógitár-részeket, illetve nagyon sok apró ötlete volt, amik az albumot igazán különlegessé teszik. Énekesként persze én is figyeltem a hörgős és dallamos részeknél, hogy tényleg benne legyen minden.

Amikor végeztetek mit éreztél, mennyire sikerült jól?

Minden album olyan, mint amikor megszületik egy gyereked, tudod. Nagyon várod, hogy készen legyen, hogy meglásd, de nem tudod, végül milyen is lesz pontosan! Alkotsz valamit, de a pontos végeredménnyel nem lehetsz tisztában. Ez alkalommal mondjuk nagyon elégedett vagyok azzal, amit csináltunk. A dalírási szakasz abszolút simán ment, nagyon jó volt az összhang a bandatagok között és minden új ötletünk szuperül megállta a helyét. Na jó, néhány kisebb nézeteltérés azért akadt közben, de a végén mindig mindent sikerült nagyon szépen elsimítani. Szóval nagyon örülünk az új tagoknak, ezt ők is érzik. Nagyon jó dolgokat tettek hozzá az új albumhoz, így hatalmas boldogság volt számomra első alkalommal meghallgatni a lemezünket és még mindig az! Tudod, ennek az albumnak a felvételét még márciusban, hat hónapja kezdtük. Még mindig nagyon büszke vagyok arra, amit csináltunk, még mindig öröm számomra hallgatni ezt a lemezt. Szeretem ezeket a dalokat. Néhányat közülük játszani is fogunk majd a fesztiválokon, ami már előre nagyon jó érzéssel tölt el engem.

Ez tök jó! Hol készültek a felvételek?

Svájcban voltunk, egy kis völgy mélyén. Németországban élünk, de a svájci határ közelében, csak egy óra tőlünk autóval Svájc. A koncertek között tudtunk átugrani, így részletekben vettük fel az albumot. Illetve volt egy két hónapos szünetünk decemberben és januárban, amikor csak ezzel foglalkoztunk. A stúdió- és hangmérnöki munka rengeteg tudást és tapasztalatot igényel, de azzal a csapattal, akikkel eddig is dolgoztunk, ezen a téren is új szintre fejlődött a kapcsolatunk.

Azóta már megjelent az új album „Born To Perish” címmel. Nagyon jó hallgatni, remek szólók, lendületes dalok és a dob is nagyon tetszetős. Te is így látod? Milyen is ez a sokadik (17-dik) album?

Egyrészt azt gondolom, ez az album nagyon gyors, így tipikus példája az ’in your face’ zenéknek. Másrészt, zeneileg ez egy sötét, ugyanakkor fogós, dallamos anyag. Néhány hallgatás után máris a fejedben ragad. A dalszövegek szintén az album fontos részét képezik, mivel a szövegeink az élet és a halál témájával foglalkoznak, miközben a rendszert és a társadalmat is kritizáljuk. Thrash bandaként, ez is a zenénk fontos része.

A borítót pedig a jól ismert Havancsák Gyula tervezte. Ez a kétfejű keselyű rögtön elnyerte a tetszésedet? Gondolom a régi ismeretség miatt is gyorsan megértettétek egymást?

Gyula fantasztikus művész, már sok-sok éve együtt dolgozunk. 2006-ban készített nekünk először illusztrációkat. Igen, már 13 éve dolgozunk vele együtt és nemcsak, hogy fantasztikus művész, de zenész is egyben! Zenész és festő. Először elküldtük neki a szöveget és a zenét, így egy képet kaphatott arról, mit is csináltunk. Aztán előállt a tervével és már a vázlat nagyon tetszett nekünk, így szerettük volna ezt a rajzot viszontlátni az album borítójaként. Ez a borító kicsit sötétebb, mint az eddigiek, kicsit címerpajzs-szerűbb. Olyan, mint valami embléma. A rajongóktól egyébként nagyon jó visszhangot kapott ez a grafika, egyből megszerették, szóval jó ötletnek bizonyult ezt a kétfejű keselyűs design-t rátenni az albumborítónkra. Számomra a kétfejű keselyű az emberiség kapzsiságára utal, egyébként. De ha megnézed ezeket a szimbólumokat, ott van még egy csecsemő is, mint a születés szimbóluma és koponyák, meg fegyverek, a halál szimbólumaiként. Láthatsz még vallási és egyéb magasztos szimbólumokat is. Nagyon sok részletet elhelyeztünk a rajzon, így azt tudom mondani, hogy az albumborítónk elég erősre sikeredett! Ha jobban megnézed, ezek a részletek mind a dalok szövegeire utalnak, egyébként.

Az „Inspired by Death” videoklip egy igazi klasszikus thrash metal klip. Ki készítette? Mit mondanál róla?

Akkor írtam ezt a dalt, amikor meghalt az egyik jó barátom. Nagyon mélyen voltam akkor, ez még a múlt év végén történt. Ebben a zaklatott lelkiállapotban kezdtem írni a dalszöveget, ami a barátom halála felett érzett gyászomról szól, illetve arról a szomorúságról, amit akkor érzel, ha a szeretteid közül meghal valaki. Beleírtam a tehetetlenség érzését is, illetve azt, hogy még csak el sem köszönhettem tőle. Szóval ez a dal alapvetően egy, a barátomtól való búcsúzás. De ez a dal azért is nagyon fontos, mert ugyanakkor az életöröm is megjelenik benne. Egyrészt a halállal foglalkozik, másrészt azzal, hogy az életet élvezni kell, ezt akartuk kifejezni a videóban is. A halál felett érzett szomorúság mellett az életöröm is megjelenik benne. Azt hiszem, ez egy nagyon sötét videó lett, rengeteg, gyorsan változó képpel, amik egyébként nagyon tetszenek nekem. Számomra ez a klip egyben tisztelgés is azok előtt, akik meghaltak, ők a videó végén meg is vannak nevezve.

Ez a 30-40 év nagy idő. Hogyan látod a mai metál életet? Jelenleg a thrash csapatoknak mennyivel másabb mint a ’80-as ’90-es években?

A zenében mindig vannak hullámhegyek és -völgyek, tudod. Én ott voltam, amikor a heavy metal született, a 80-as évek elején. Azok között az arcok között voltam, akik feltalálták a thrash metált, és bizony nagyon különleges élmény volt ennek az időszaknak a részese lenni. De ott voltam akkor is, amikor mindez összeomlott a 90-es években, amikor a techno, meg ezek a zenék bejöttek és a metál, mint olyan, haldokolni kezdett. Rengeteg együttes feloszlott akkor és a thrash metal is nagyon nehéz helyzetben volt. A Destruction is széthullott, nélkülem folytatták néhány évig. A többi együttes helyzete sem volt egyszerűbb. Éppen ezért nagyon örülök, hogy a műfaj az elmúlt 20 évben ismét életre kelt! Mi teremtettük meg a thrash, és persze a heavy metal fénykorát. Nagyon boldog vagyok, amikor azt látom, hogy fiatalok is eljönnek a koncertjeinkre. Együttesek egész új generációja úgy dönt, hogy thrash metált fognak játszani! A thrash metal pedig ugye elég messze esik a mainstream vonaltól… Éppen ezért nem is túl egyszerű továbbadni a műfaj szeretetét generációról generációra, de nagyon fantasztikus látnom, ahogy ez mégis megvalósul. Én tulajdonképpen a thrash keresztapja vagyok. Nem tudhatjuk, a műfaj meddig marad még életben, de én bizakodó vagyok, mert látom, hogy van kiknek tovább adni a fáklyát. És ezt olyan jó látni, tudod. Persze a régebbi bandák is nagyon jó albumokkal állnak elő, ez is nagyon fontos, de a különböző generációjú együttesek keveredése a műfaj színterén, na ez az igazán szép.

Az eddig megjelent lemezek közül melyik a 3 legkeresettebb album?

A leghíresebb album természetesen a kezdeti időszakunkból van, az első, vagy inkább a második album, mivel az első igazából egy kislemez volt. Igen, az Infernal Overkill az egyik leghíresebb Destruction korong, gyakorlatilag a thrash metal kezdetét jelenti. Erős anyag született akkor, aminek számos dalát még ma is játsszuk koncerteken, azóta ezek a dalok már a thrash metal himnuszai lettek. Azt hiszem, a második legfontosabb albumunk a The Antichrist, a visszatérésünk után. 1999-ben adtuk ki, miután visszatértem a Destruction-be. Az All Hell Breaks Loose-t is fontos albumnak nevezhetjük, de az igazi visszatérő lemezünk a The Antichrist volt. Nagyon erős felvételek, rengeteg jó nóta van rajta. A thrash metal ikonjai közé igazán a The Antichrist lemezzel tértünk vissza. Pedig abban az időben adtuk ki, amikor a thrash metal nem volt valami népszerű. Szóval azt gondolom, ez a második legfontosabb album a karrierünkben. És most azt kell, hogy mondjam, a Born to Perish szintén nagyon fontos a számunkra, mert a két új bandataggal új áramlatok jöttek az együttesbe, ami reméljük, még a következő 10-15 évben sodorni fog minket. Ezért a Born to Perish-t is a legfontosabb albumaink közé sorolnám, ez már a jövőről, a továbbhaladásról szól. Mert nem is olyan egyszerű fenntartani egy karriert, tudod. Azt gondolom, a Born to Perish egy jókor született, jó album. Az új felállással nagyon erős lett a lemez és van egy olyan érzésem, hogy a Born to Perish valamikor a jövőben még klasszikus albumnak fog számítani.

Te is egyetértesz ezzel, hogy azok sikerültek a legjobban vagy te egy másik hármat neveznél meg?

Az Infernal Overkill a személyes kedvenceim közé tartozik. A Live without Sense-t is nagyon szeretem, ez a másik kedvencem. Ez egy élő album 1989-ből, a 80-as évekbeli fénykorában mutatja be a bandát. Egyébként nagyon jó korképet ad a 80-as évekről, így tökéletes választás azoknak, akik vissza akarnak menni az időben és meg akarják hallgatni, hogy is szólt a Destruction a 80-as években. Az új generációs lemezeink közül a Thrash Anthems albumokat szeretem a legjobban, ezek a best of albumaink. Régi dalokat vettünk fel újra, mindet egy kis csavarral, természetesen. Persze a felvétel minősége és a hangzás is nagyon sokat fejlődött az évek során. De minden lemezünk olyan, mintha a gyermekeim lennének, és ha megkérdezel egy tízgyerekes anyát, hogy melyiket szereti a legjobban, úgyis azt mondja majd, hogy „Ó, hát mindegyiket!” Így van ez a zenével is. Valamennyi zenémet nagyon szeretem. Nem lett minden album egyforma jó, de mindegyik szívvel-lélekkel, szenvedéllyel készült. Számunkra mindegyik album különleges valamiért. Úgy értem, a sok év alatt számos lemezt csináltunk, de még mindig tud adni valamit mindegyik. Mert a zene emlékeket, érzéseket jelent.

Szerinted a mostani mennyire lesz kedvelt? Abban biztos vagyok, hogy az új korszakból az egyik legjobb albumotok született!

A fogadtatás igazán kiváló volt! Úgy értem, tudtuk, hogy ez egy jó album és jó visszajelzéseket fogunk rá kapni a sajtótól is. De a rajongók neten látott reakciója a megjelenés szombatján, hát az valami elképesztő volt! Ez volt az eddigi legjobb album-fogadtatás, amiben az elmúlt 20 évben részünk volt! Az emberek nagyon izgatottak voltak, mindenki az új albummal készült képeit posztolta, egymásnak áradoztak az új lemezről a kommentekben. Azt is láttam, hogy a megjelenést követő pénteken a német Top 100 listán a 12. helyen végeztünk. Az első 20-ban benne lenni a német slágerlistákon azt jelenti, hogy a heavy metal nagyjai között tartanak számon. Szóval fantasztikus volt a fogadtatás. Az eddigi legjobb az együttes történetében. Ez persze ugyanakkor nehéz is, mert ha valamit régóta csinálsz, nem könnyű a rajongók figyelmét és szeretetét fenntartani, mert az emberek megszokják az együttest. Épp ezért nagyon nagy megtiszteltetés ezt az intenzív reakciót látni az új lemezünkre. Mert ahogy mondtam, ez az album nagyon fontos nekünk. A két új taggal ez egyfajta launcher album volt számunkra, ami az együttes jövőjét alapjaiban fogja meghatározni. Ezért nagyon örülök neki, hogy ilyen nagyszerű reakciót kaptunk a lemezünkre.

Nemrég játszottatok a Party.San Open Air fesztiválon! Milyen volt?

Nagyon élveztük! Különösen a Brutal Assault Fesztiválos fellépésünket, ami előtte, pénteken volt! Szombaton pedig a Party San Fesztiválon játszottunk. Mindkét show őrült jól sikerült, hatalmas közönség előtt játszhattunk! Azért is volt jó ez a két koncert az együttes számára, mert rengeteg embert érhettünk így el az új dalokkal. Mindkét helyen remekül éreztük magunkat. A Party San is nagyszerű fesztivál volt, de azt hiszem, Csehországban a Brutal Assault jobban tetszett, mert ott nem adódott semmilyen technikai problémánk. A Party San-on néhány mikrofon és gitár erősítő tönkrement, sajnos. Szóval volt némi technikai nehézségünk azon a show-n, de mindkét koncertünkön fantasztikus volt a közönség reakciója.

A következő évekre mik a tervek? Lesz sok koncert?

Remélem, addig csinálhatjuk majd ezt, ameddig csak lehetséges. Elég durva időket élünk a zeneiparban, ez egy elég új szakasz most. Mindenki próbál a felszínen maradni, miközben a lemezeladások meredeken zuhannak. Szóval, csak remélni tudom, hogy a zenei színtér túl fogja élni. A Destruction-nek is meg kellene úszni a következő 10-15 évet. Tényleg nagyon szeretem ezt csinálni, a turnéink is mindig nagyszerűek, szóval remélem, még a lehető legtovább csinálhatjuk ezt!

Kicsit beszélnél magadról, hogy milyen ember vagy :)? Mivel foglalkozol zenélésen kívül? Hogyan képzeljük el a napi beosztásodat, hétvégéidet?

Nos, ha zenész vagy, ez bizony egy teljes munkaidős foglalkozás. Nem csinálok semmi mást a zenélésen kívül. 24 órában együtt dolgozunk, élünk, lélegzünk a bandával, tudod. Ha sikeres akarsz lenni ebben a szakmában, 100%-osan kell csinálnod, különben csak egy hobbizenész szintjén maradsz. Szóval mi mindannyian 100%-ban elkötelezettek vagyunk az együttes felé. Amikor nem a Destruction-ben zenélek, akkor is promózok az együttesnek, interjúkat adok vagy a közösségi médiát tolom. Emellett az együttes menedzselésével is foglalkozom, együttműködve a koncertszervezővel, hogy minden show rendben megvalósulhasson. Szóval ez tényleg egy 24 órás munka. De természetesen, ha mégis marad egy kis szabadidőm, szeretek sportolni, gyúrni, biciklizni, imádom a focit… Gyerekként sokat fociztam és a futball még mindig nagyon fontos számomra, ez az, ami kicsit el tud vonni a zenei élet őrületétől. De rengeteg turnénk és koncertünk van és emellett olyan, hogy hobbi, nekem nem nagyon fér bele. Ha zenészként állandóan úton vagy, nagyon sok egyéb dologból vissza kell venned.

Oké, köszi. Remek volt beszélni veled! Minden jót kívánok nektek a következő évekre is!

Nagyon köszönöm, öröm volt részemről is! Melyik országból is származol?

Magyarországról, tudod, ahonnan Havancsák Gyula is származik!

Mindenképpen fogunk nemsokára Magyarországon játszani! A Rockmaraton Fesztiválon biztosan ott leszünk!

Ezt nagyon jó hallani!

Már nagyon várjuk, hogy visszatérjünk Magyarországra!

Várunk titeket! Köszönöm az interjút! Szia!

Szép hetet neked! Szia, Zsuzsanna!

WEB:  https://www.destruction.de/ 

Közreműködött: Muszka Zsuzsanna
Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2019/09/29/destruction-interview

Készült: 2019. augusztus 12.

Kapcsolódó cikkek

Az Overkill, a Destruction és a Flotsam and Jetsam is játszik a 2019-es Killfesten

KMZ

Destruction koncert a Dürer Kertben

KMZ

KME videók: Equilibrium, Destruction, Crystal Ball, True Widow, Pain, Winterstorm, Sabaton, The Agonist

KMZ

DESTRUCTION – Under Attack

Azagtoth

KME videók: Overtures, Death Angel, Omnikage, Hortus Animae, Universal Mind Project, Kamelot, Destruction, Soilid, Savage, Enthrallment

KMZ

KME videók: InnerWish, PsychoganG, Slayer, Dimlight, Mother Feather, Metal Church, Destruction, Morte Incandescente, Jaded Heart, Mystic Prophecy

KMZ

Destruction – „Best of 30 years” európai headline turné bejelentése!

KMZ

Hot News: Destruction – announce special “Best Of 30 years” headline show!

KMZ

Hot News: Destruction – reminisce Rock In Rio

KMZ

Hot News: Destruction – “Carnivore” Video Clip Online!

KMZ

Hot News: Destruction – Teaser For „Carnivore” Video Clip Online!

KMZ

Hot News: Destruction – Announce „Cyanide“ Lyric Video!

KMZ

Hot News: Destruction – Release Brand New Song!

KMZ

Hot News: Destruction – Second Studio Trailer Online!

KMZ

Hot News: Destruction – Reveal „Spiritual Genocide“ Tracklist!

KMZ

Hot News: Destruction – „Spiritual Genocide“ Cover Trailer Online!

KMZ

Hot News: Destruction – 1st Studio Trailer Online

KMZ

Hot News: Destruction – Recording New Album!

KMZ

Sepultura, Exodus, Destruction, Heathen, Mortal Sin – Koncertbeszmoló

Darkjedi

OverKill, Destruction, Heathen, After All – Koncertbeszámoló

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek