Interjúk

Desultory Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Håkan Morberg válaszolt.

Sziasztok! Üdvözlet Magyarországról! Örülök a csapat visszatérésének. Annak meg még jobban, hogy igazán energikus albumot alkottatok! Sikerült stílusotok velejét megragadni és mai köntösbe öltöztetni, méghozzá úgy, hogy értékei ne sérüljenek! Nem tudom elképzelni, hogy bárhol is rossz kritikát kapott volna a lemez: Mik az eddigi tapasztalataitok?

Nagyon köszönjük! Az album nagyszerű fogadtatásban részesült, pozitív kritikákat kaptunk még a főbb svéd és német magazinoktól is. Nagyon örülünk, mert nem akartunk senkit cserbenhagyni és az elvárások igen magasak voltak.

Mi történt veletek az elmúlt 14 évben? Foglalkoztatok ebben az időszakban zenével?

Igen, mindvégig játszottunk, csak épp más részeit is felfedeztük a hard rock/metálnak. Mindig is hallgattunk extreme metalt, csak nem mindig játszottuk.

Gondolom a Swallow the Snake lemeznek köze volt a leálláshoz, vagy voltak más okok is? Akkoriban elég nagy váltásnak tűnt ez az anyag, az addigiakhoz képest. Milyen folyamatok eredménye volt, hogy ebbe az irányba fordultatok?

A Swallow the snake egy olyas valami, amit mindig is csinálni akartunk. Éreztük belül, hogy talán sok régebbi rajongót cserbenhagyunk vele, de a zenében mindig is a szívünkre hallgattunk és ezúttal másképp akartuk kifejezni magunkat.

Hogyan alakult újjá a csapat? Mi adta az első lökést? Egyértelmű volt, hogy visszanyúltok a múltba vagy ez csak munka közben alakult így? Milyen változások történtek nálatok a legutóbbi lemez óta, leszámítva, hogy a régi logó is visszakerült a borítóra? Miben különbözik egymástól az akkori és a mai Desultory?

2008 elején beszélgettünk egy kicsit a jövőről és elkezdtünk régi dolgokat játszani. Aztán nagyon hamar komollyá vált a dolog és mire észbe kaptunk, már ismét Desultory néven játszottunk. Talán azért sikerült, mert nagyon jó volt megint játszani és úgy szóltunk, ahogy kell. Nem csinálnánk, ha nem lennénk 100%-ig elkötelezettek. A szívünkben ugyanaz a banda vagyunk, csak sokkal tapasztaltabbak és több hatás ér minket.

Legutóbbi Desultory lemez óta alaposan megváltozott a világ. Bár lelkes csapatok továbbra is játsszák a death metalt, ez nem változott, de a netelérések általánossá válásával, nem csak eldugott országok ismeretlen csapatai juthatnak szóhoz, hanem a letöltésekkel maga a zeneipar is alaposan felbolydult. Hogy találjátok meg a helyeteket ebben a megváltozott világban?

Csak a death metal szeretete miatt játszunk, ennyi. Nekünk is fizetni kell a számláinkat, így a bandán kívül van munkánk is. Ezért nem vagyunk kétségbeejtő helyzetben és szerencsére a pozitív oldalát is látjuk a zeneiparnak.

A borító külön dicséretet érdemel, sikerült megragadni a lemez hangulatát, remekül kiegészíti az anyagot. Honnan jött az ötlet? Sokszor elmerengtem az ábrázoláson, nektek mit mond a festmény?

Nekünk is nagyon tetszik. Sok időt vett igénybe. Elküldtük Travisnek a kulcsszavakat és egy kis iránymutatást is nyújtottunk, hogy kb. milyen legyen, de Travis inkább a saját ötletei szerint dolgozott és nekünk ez megfelelt. Szeretnénk, ha tükrözné a dalszöveg mondanivalóját és a zenét.

A dalok a stúdióban születtek, vagy ott már csak a végső simításokat kellett elvégezni? Gyűltek fel itt hasznosított ötletek az elmúlt évtizedből, vagy tiszta fejjel álltatok a dalíráshoz? Milyen volt a hangulat a stúdióban?

A zene fő részét otthon írtuk és a próbateremben eljátszottuk. Folyamatosan dolgozom a számokon, ez egy véget nem érő folyamat, és amikor valami jót találok ki, azt felveszem a telefonra és később kidolgozom. A stúdió nem túl nagy, de nem is túl kicsi és jól működik a felszerelés.

Miről szólnak a dalok? Van esetleg köztük valami vezérfonal? Melyik a személyes kedvenc?

A dalok arról szólnak, ami a fejedben történik. Érzések, a létezés kételyei és gondolatok, a való élet tapasztalatai. Ha választanom kell, akkor az „In a cage” c. számot választanám. Ebben összpontosul a legjobban az album mondanivalója.

Videoklip készül valamelyik dalhoz, vagy ezt nem tartjátok olyan fontosnak? Van ötlet melyik dalhoz szeretnétek és milyen típusú klipet?

Eredetileg gondolkodtunk videóban, de most egy időre félretettük az ötletet, meglátjuk, talán később.

Koncerttervek vannak már? Merrefelé lehet megnézni a csapatot élőben? Ha esetleg ötletek kellenek, Magyarországot ki ne hagyjátok! 🙂

Két fellépésre kaptunk felkérést itt Svédországban, a Gettaway és a Nordfest fesztiválokra. Egy német fesztiválon is már majdnem biztos, hogy fellépünk idén nyáron. Reméljük, néhány magyar is eljön oda 🙂

Hogy látjátok a mostani death metal színtér alakulását? A skandináv death veszített pozíciójából, vagy még fenn tündököl? Vajon vannak még ismeretlen ösvények, vagy azok az utak már más irányzathoz vezetnek?

Mivel a mai death metal színtér nagyon sokrétű, ezért nem látom át az egészet, de úgy látom, hogy a metál színtér tele van bandákkal és csak nagyon kevés egyedi produkció látható, sok banda csak egymást másolja. A zene sokkal technikásabb és nagyon sok jó zenész van, bár gyakran pont a zene esik áldozatul a sok technikázásnak.

A netnek köszönhetően, a világ minden tájáról meg lehet ismerni zenekarokat. Néha nem is gondolná az ember, hogy a világ milyen kis csücskéből akad követőre, vagy egy merész újítóra. Milyen zenéket, csapatokat hallgattok? Vannak példaképeitek, vagy friss felfedezettek?

Nem igazán kutatok az interneten új bandák után, de nyitva tartom a szememet. Szerintem úgy hallgatok zenét, mint sokan mások manapság. Meghallgatom a jó zenét, de annyira nem mélyülök el a bandában. A pozitívuma ennek, hogy sok jó zenét hallhatsz, a negatív oldala viszont, hogy nem ismered meg igazán a bandát. Azért megvannak a kedvenceim, pl. Opeth, Bloodbath, Machine head, Gojira, Tool és a Morbid Angel.

Távolabbi terveitek vannak, vagy még túl korai ilyet kérdezni?

Ahogy mondtam, vannak felkérések és írjuk az új anyagot is a következő albumhoz. Nagyjából ennyi.

Van valami, amiről nem kérdeztem, de el szeretnétek mondani? Üzenet a rajongóknak?

Minden új és régi rajongónak üzenem: ne feledjétek, itt az első két albumunk, az Into Eternity és Bitterness újrakiadása bónusz számokkal! Megtudhatjátok, hogy kezdődött az egész és találhattok benne fotókat a kezdeti időszakból. Az igazi Desultory rajongók pedig megszerezhetik a Counting our scars bakelit változatát is!

Köszönöm a válaszokat, izzó hangulatú koncerteket kívánok!

Mi is nagyon köszönjük, és elnézést a kései válaszokért. További jó munkát!

————————–

ENGLISH VERSION:

Answered by Håkan Morberg.

Hi! Greetings from Hungary! We’re glad to see you return, and even more happy that your new album is really energetic! You’ve managed to grab the essence of your style and dress it in new guise, while keeping its values untouched! I cannot imagine the album getting any bad critics: what’s your experience concerning the reception?

Thanks a lot! The album has recieved great response, the absolut major part of the reviews are very positive, including the major Swedish and German magazines. We are very glad for this of course since we felt we didn’t want to let anybody down with this one and we felt the expectations were high.

What happened to you in the past 14 years? Did you deal with music?

Yes, we have been playing as a band all the time but we’ve discovered different aspects of hard rock/metal. We have always listen to extreme metal but not always practiced it.

I suppose the Swallow the Snake album played a role in the shutdown. Were there other reasons as well? At that time this material seemed to be a great change. What were the processes that turned you in this direction?

I guess Swallow the snake was something we felt we wanted to do at the time. We knew inside that it would probably let many old fans down but we have always followed out hearts when it comes to music and at that point we wanted to try to express our music in a different way.

How did you form again? What gave you the first push? Was it unambiguous that you will use your past, or it only happened this way while working on the new album? What changes took place at you since the last album discounting that the old logo got back on the cover? What are the differences between today’s and the old Desultory?

It was in the beginning of 2008 and we were talking about the future and then started to play some old stuff just for fun. Suddenly it grew into something more serious and we actually started to consider playing as Desultory again. I think it was because it felt really good but most of all we thought it sounded the way it should. But we would never been doing this if we weren’t 100% dedicated and knew for sure that we could deliver with dignity. We are the same band in our heart and soul but now we have more experience and a wider range of influences.

Since the last album the world has changed a lot. Enthusiastic bands still play death metal, this hasn’t changed, but thanks to the easy access of the internet hidden country’s bands can make themselves heard, and as a result of downloads the music industry is turned upside down. How can you find your place in this trapidation?

We do it for the pure fun of playing death metal, that’s all. We all have bills to pay so we do have jobs on the side. That’s why we’re not in a desperate position and can focus on the positive aspects of the music business.

Respect for the cover art, it really catches the mood of the album, it really complements the music. Where did the idea come from? I have plondered a lot on the portrayal, but what does it mean to you?

We also really like the way it turned out. It was a long process that started with us sending a moodboard and some key words over to Travis. We also presented a basic direction for how we wanted the cover to look like but gradually Travis developed some own ideas instead and in the end we are really happy with that. We just want it to reflect the lyrics and the music without having any specific meaning.

Where where the songs born? In the studio, or you only made the finishing touches there? What were the atmosphere, cheer like there?

The main part of the music is written back home and then taken to the rehearsal room to be performed togheter. I constantly work on the songs, it’s a never ending process and when I stumble upon something valuable I record it on the phone and then work on it later. The studio is all it should be, not too big and not too small, and with all the equipment functioning.

What are the songs about? Is there an epitome? Which one is your personal favourite?

All the songs deals with what’s going on inside the head. It is feelings, doubts and thoughts about living and coping with reality which all people have their own experiences from. If I must pick one I think it is ”In a cage”, it pretty much captures the essence of what we wanted to deliver with this album.

Will there be a video clip, or you don’t find it important? Do you have any ideas concerning which song should be given a clip, and what type would it be?

We initially discussed a video but for now we have put those thoughts aside, we will see what happens later on.

Do you have any concert plans? Where can you be seen? If you need any ideas: do not miss Hungary! 🙂

Well we have two festival gigs planned here in Sweden, it is Gettaway and Nordfest. And we also have one major German festival almost confirmed for this summer. I hope you hungarians can meet us there 🙂

How dou you conceive of the reshaping of the death metal scene? Has the Scandinavian death lost its power, or is it still glorious? Are there any unknown pathways, or do they lead to a different musical stream?

I can’t really analyse the whole death metal scene since it’s so versatile today. But I feel that the metal scene is flooding with bands and there are very few unique acts, many bands are just copies of each other. The music has also been much more technically orientated and there are many great musicians out there. However sometimes the song itself suffer from all the technical show off.

Thanks to the internet you can listen to bands from all over the world. Innovators can emerge form even the hidden corners of the earth. What music and bands do you listen to? Do you have ideals or newly detected bands?

First of all I’m not someone who spend a lot of time trawl the internet for new bands but I keep my eyes and ears open if something interesting comes along. I guess I consume music like most others nowadays; listening to many different things without really investing a lot of effort in the band itself. The postitive aspect is that you can discover a lot of new music, the downside is that you don’t get involved in the band. Anyway, I have some all time favourites which I follow and that is Opeth, Bloodbath, Machine head, Gojira, Tool and Morbid angel for example.

Do you have future plans, or is it too early to ask a question like this?

Well we have some shows planned for this year as I mentioned earlier and we are also writing new material for the next album. That’s pretty much it.

Do you have anything else to tell the curious readers? De you have a message to the fans?

For both old and new fans, don’t forget the re-issues of our first two albums, Into eternity and Bitterness with the three demos as bonus tracks. They will also include liner notes with the story how it all began and also exclusive photos from the early years. Also, for the true Desultory fan, there will be a vinyl version of Counting our scars, keep your eyes open for that one!

Thank you for your answers, I wish you pleasant concerts!

Thanks a lot to you too, and sorry for the delay. Keep up the good work!

WEB: http://www.myspace.com/desultoryofficial

Kapcsolódó cikkek

DESULTORY – Counting Our Scars

Saint-Savin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z