Interjúk

Dharma Interjú

Üdvözöllek. Kíváncsian vártam az új lemez megjelenését. Hiszen egy ideje jelen vagytok a metal életben és már sikereket is értetek el. Mi zajlott le a Dharma életében az elmúlt két évben?

Az elmúlt 2 év alatt a próbatermi „jammelgetésekből”, egy kiadatlan demo, egy EP és egy nagylemez születtet. Egyre több és sikeres hazai klub koncertünk is van, a mai zenei dömpingben szerintünk ez már szép eredménynek mondható. Ráadásul mindezt külső támogatás nélkül, önerőből sikerült megvalósítani.

2008-ban a 272 Records válogatásalbumán szerepeltetek egy dallal. Hogyan kerültetek velük kapcsolatba? Milyen jelzőkkel illette a kiadó a zenéteket, amitől számára értékesnek, érdekesnek bizonyultatok?

Myspace-en talált ránk a kaliforniai kiadó, először meglepődtünk, hogy biztos valami átverés lesz. Kiindulva az itthoni kritikákból az akcentussal kapcsolatosan, de úgy tűnt egy amerikai fülnek nem olyan bántó a dolog. Egyébként vicces amikor azt hallod egy magyartól, hogy milyen gáz kiejtése van akár egy született angol anyanyelvű énekesnek… Ez természetesen nem ránk vonatkozik, de itthon nagyon keményen megy a savazás ezen a téren. Nekünk már ezért megérte aláírni a szerződést, a kételkedőknek ez egy nagy pofon volt. A kiadónak nagyon tetszett az egyéni hangszerelés és a hangzásunk, a zene atmoszférája. Egyetlen kérésük volt, hogy mindenféleképpen a „Savior” dalunk legyen a lemezen. Mi úgy gondoltuk, hogy a For men vagy az Icon jobb lenne, de végül meggyőztek minket.

Beszéljünk a most megjelent friss kiadványról, a Heavenly Hell című CD-ről. Mi volt a legfontosabb szempont a dalok megírásakor? Mi alapján választottátok ki a Bakery stúdiót az album rögzítésére?

A dalok körülbelül egy év leforgása alatt nyerték el végleges formájukat. Egyszerűen ösztönből írtuk, alakítottuk a témákat, riffeket. Viszont a hangszerelést már tudatosan, végletekig aprólékosan készítettük el Tisztában voltunk vele, hogy a samplerek nagyon sokat adhatnak vagy vehetnek el a mi zenénkből, ha nem megfelelőek az arányok. Így legalább annyi időt szántunk ezekre a témákra, mint a teremben eltöltött játékra. Az Ep-t már a Bakery-ben vettük fel, aminek elégedettek voltunk a hangzásával, így a lemezt is ott rögzítettük. Itthon még mindig náluk van a legütősebb, legkorszerűbb hangzás és a hangszerparkjukat is fejlesztik, ami más stúdióra sajnos nem annyira jellemző.

Mennyire tartod fontosnak az online terjesztést? Milyen külföldi visszajelzéseket kaptatok már az új lemez kapcsán?

Az online terjesztés a zeneipar jövője. A hagyományos eladások folyamatosan esnek vissza, az illegális letöltések miatt. Jóformán már csak a fanatikus rajongók vesznek Cd-t. Ezzel szemben a digitális kiadások jóval olcsóbbak, hisz egy csomó költséggel nem kell számolni. Egyébként a statisztikai adatok is azt mutatják, hogy amíg a CD eladások esnek vissza,
addig a legális letöltések száma évről-évre növekszik.
A myspace-en keresztül folyamatosan érkeznek a bíztató vélemények, megkeresések és ez rengeteg energiát ad a folytatáshoz. A lemez még nagyon friss, negyedévente kapunk majd visszajelzést a kiadótól, természetesen tudjuk, hogy nem ebből leszünk milliomosok.

A stílusotok leginkább a dark metalnak nevezhető, viszont ezen kívül modernebb és súlyosabb dolgokat is felfedezhetünk. Beszélnél a Dharma receptjéről, szövegeiről?

Zeneileg mindenki más-más irányból érkezett, ezért vannak sokszor gondban a kritikusok amikor egy műfajba próbálnak besorolni minket, sokszor mi is elgondolkodunk egy-egy témán, hogy hova is tegyük. Ravi Shankar-tól kezdve a Fields of Nephilim-en keresztül a Pantera-ig, Porcelain and the Tramps-ig mindent hallgatunk, csak hogy pár nevet említsek. Általában egy szál gitáron születnek a dalok, majd a próbák alatt darabokra szedjük és négyen újragyúrjuk az egészet, mindenki hozzáteszi a stílusát. A szövegeink személyes hangvételűek, egyszerű de mégis mély mondanivalóval. Jellemzően a belső frusztrációnkat adjuk ki, pozitívan megoldást keresve és adva ezáltal a hallgatónak. Nagy megfejtések nincsenek nálunk, amit hallasz a zenénkben az zsigerből jön.

Mivel a dalok angolul íródtak, és külföldön is terjesztésre kerül a Heavenly Hell, feltételezem fontos számotokra, hogy odakint is népszerűvé váljatok. Milyen álmaitok vannak a jövőre nézve? Mi számít szerinted Magyarországon abszolút sikernek egy magyar zenekarnak?

Abszolút sikerről itthon csak néhány banda esetében beszélhetünk, és a Dharma teljesen más vonalon mozog, mint ezek a zenekarok. Mi szeretnénk valami egyedi, modern, előre mutató dolgot csinálni, ami nem feltétlenül párosul azonnali átütő sikerrel. Magyarországon amúgy is kicsit másképp működnek a dolgok, de ebbe most ne is menjünk bele. Mindenesetre azért a ténykedésünkre jó páran felkapták a fejüket, és koncertek is vannak bőven, tehát nem panaszkodunk.
A kiadónk által tervben van egy külföldi promóciós anyag megvalósítása. Jelenleg a tesztelési folyamatnál tartunk, ennek az eredményétől függően döntünk majd a továbbiakról. Ha sikeres lesz ez a dolog egy lépéssel biztosan közelebb leszünk a céljainkhoz.

A koncerteken mennyire érezhető a Dharma népszerűsége? Várható egy nagyobb lemezbemutató koncertsorozat?

Vidéken általában jobban sikerülnek a koncertek, persze az emberek ott jobban ki vannak éhezve az élő zenére és jobban meg is becsülik ezt. Természetesen Pesten is voltak már nagyon jó koncertjeink, de itt a koncertdömping miatt más a zene megítélése.
Hamarosan egy tavaszi lemezbemutatóra indulunk a ManGod Inc és Gyöngyvér társaságában is láthattok minket az ország számos pontján. Már nagyon várjuk ezeket a fellépéseket.

Hogyan sikerült a Gothica Farsang fellépésetek? Melyik volt életetek eddigi legjobb koncertje?

A Gothica Farsangot egy nagyon jó kis bulinak könyvelhetjük el, a fogadtatás is pozitív volt. Készült pár videó is amit koncert másnapján vettünk észre, hogy valaki feltolta youtube-ra. Elég nagy megtiszeltetés számunkra, hogy 2 éve a Deathstars-t csak CD-n hallgatuk otthon most pedig egy színpadon játszhattunk velük.
A legjobb koncertünk eddig az Aranylemez-turnés verpeléti fellépés volt, a Junkies után és a Road előtt léptünk fel, így a hangulat már kellően meg volt alapozva. 800 ember volt a teremben és már egy cinütésre ment a pogó… Hihetetlen élmény volt, egyhamar biztos nem felejtjük el amit ott kaptunk a lelkes közönségtől.

Szerintem sokan vevők lehetnek a zenétekre. A következő albumot megpróbáljátok egy külföldi kiadónál megjelentetni?

Jelenleg erre az albumra koncentrálunk, ebből megpróbáljuk kihozni a maximumot, lehet, hogy ezzel kapcsolatosan is lesz még különböző külföldi megjelenés, több kisebb európai kiadó bejelentkezett nálunk, de ez a jövő a zenéje.

Mit ígérsz és mit mondasz a rajongóknak?

Erre Churchill híres mondása jut eszembe: „Nem ígérhetek mást, mint vért és könnyeket” :)) Persze ez ránk nem igaz 🙂 Mindenesetre annyit mondanék, hogy jöjjenek el koncertre, hallgassák a zenénket, és akkor még születhet jó néhány Dharma szerzemény.

WEB:
http://www.dharma.extra.hu/

Kapcsolódó cikkek

Dharma – Elkészült a harmadik klip

KMZ

Új Dharma klip!

KMZ

Dharma Hírek

KMZ

A Dharma dobost keres

KMZ

A Dharma zenekar elkészült új klipjével

KMZ

Új Dharma klip

KMZ

Dharma – Vérfrissítés előtt

KMZ

DHARMA – Heavenly Hell

KMZ

Skyforger, Dharma – Koncertbeszámoló

Vodka

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek