Diabulus In Musica Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Zuberoa Aznárez válaszolt.

A Gothic Metal stílusban sok csapat tevékenykedik és ebből a bolyból szeretnélek titeket kiemelni az olvasóknak, mert a megfelelő színvonalat abszolút teljesítitek a zenétekkel. 2014 az eddigi legjobb évnek ígérkezik?

Köszönjük! Természetesen nagyon örülünk az albumnak és a legjobb formánkat hoztuk, így ennél nem is lehetne jobb. Az eddigi visszajelzések nagyon jók és rengeteg interjút is kapunk, így nagyon elégedettek vagyunk az „Argia” fogadtatásával! De ami ez után jön, azt soha nem tudhatod, rengeteg olyan tényező van, ami sajnos nem rajtunk múlik…

Spanyol csapat vagytok és 2006 környékén formálódtatok. Kérlek, folytasd, mit mondanál még magatokról!

Az életrajzunkkal kapcsolatban igen, Gorkával 2006-ban alapítottuk a Diabulus in Musica-t. Miután megnyertünk pár versenyt, úgy határoztunk, hogy felvesszük az első albumunkat, a „Secrets”-t, amit a Metal Blade Records adott ki 2010-ben. Rengeteg jó visszajelzést kapott és megadta nekünk a lehetőséget, hogy nagyobb fesztiválokon játszhassunk. Ez után új szerződést írtunk alá a Napalm Records-al, hogy 2012-ben megjelenhessen a második albumunk a „The Wanderer”, valamint szintén e kiadó által a harmadik próbálkozásunk, az „Argia”, idén április 14-én. Zenei szempontból én azt mondanám, hogy egy „sokrétű” szimfonikus banda vagyunk, mivel nem csak a metál és klasszikus zenére fókuszálunk, hiába az a két fő összetevő.

Áprilisban fog megjelenni a harmadik lemezetek és én úgy érzem ez lesz a legjobb, hangzás és témák terén is. Mit kell tudnunk az „Argia” című új műről?

Köszönjük! Szerintem is, eddig ez a kedvencem! Úgy vélem ez az eddigi „legőszintébb”, legérettebb és legszemélyesebb albumunk. Közvetlen azokból a személyes tapasztalatokból táplálkozott, amit Gorka és én átéltünk az elmúlt két évben. Szerintem a Diabulus in Musica valódi szelleme az eddigiekhez képest ebben van a leginkább jelen, és azok a változatos elemek és kontrasztok, amik meghatározzák a zenénket, sokkal szembetűnőbbek. Keményen dolgoztunk az összeállításon, új hangszereket raktunk bele mint a hárfa, hagyományos régi hangszerek, a zenekar természetes fafúvós részei, különféle ütősök, a kórus növelése…

A dalszövegekkel kapcsolatban, az „Argia” a helyi, Basque-i nyelvjárásban fényt vagy tisztát jelent. A cím valamilyen szinten tükrözi, hogy hogy érzünk most. Gorkával a semmiből kellett újracsinálni mindent, mikor a többi bandatag kilépett. Az elején rettentő nehéz volt, de mindkettőnknek sikerült egyedül megírni a dalokat, új tagokat találni és élő koncerteket adni csupán egy év leforgása alatt. Újra megláttuk a fényt az utunk végén és tisztán látszott, hogy folytatnunk kell a zenélést, csak mert annyira szeretjük és nem tudunk nélküle élni. Viszont ez és egyéb helyzetek miatt én is kísérleteztem ekkortájt, ez elgondolkodtatott néhány emberi viselkedésről és megpróbálta jobban megértetni velem saját magamat és másokat. A szövegek nagy része ehhez kapcsolódik.

Gondolom az előző albumhoz képest jobb hangzást akartatok, mert egy ilyen szimfonikus metalhoz elengedhetetlen a szép „csilingelés”? 🙂

Hehe, végülis nehéz mindig 100%-ban megelégedni az általános hangzással. Mindig van valami, amin érzed, hogy lehetne javítani, az viszont igaz, hogy ezt a stílus különösképpen nehéz mixelni, lévén annyiféle összetevő, hangszer és énekhang van. Te zenészként azt akarod, hogy minden tisztán hangozzon, viszont ez nem mindig összehangolható a durva metálos hangzással, így mixelésnél fel kell áldoznod bizonyos elemeket. Az én esetemben, mint énekes, jobb szeretem ha a hangokat kevésbé sűrítik össze, mert így sokkal természetesebbnek hangzik, és a példának okáért a magas hangok is jobban kijönnek, viszont ha a bandának erőteljes metál hangzást szeretnél, akkor sokat kell majd sűrítened… és ez csak egy példa. De mindegy is, szerintem Jacob Hansen kiváló munkát végzett az „Argia”-val!!

Az elmúlt évben több tagcsere is történt. Mennyire volt ez hatással az új lemezre? Kiket tisztelhetünk a személyükben?

Mind helyi zenészek akiket már korábbról ismertünk a metál színtérből. David Carrica a dobos és ütőhangszeres, valamint a spanyol Tierra Santa nevezetű bandának is dobosa. Alexey Kolygin a gitárosunk, neki is megvan a saját bandája (Allowance) ahol pár gyilkos halálordítást csinál, és Odei Ochoa a basszusgitárosunk, ő az egyetlen, akit nem ismertünk előtte, Alexey volt, aki beajánlotta. Szeretünk olyanokkal dolgozni akiket már ismerünk, így a bandában már az elejétől fogva nagyobb az összhang. Azt pedig már mondanom sem kell, hogy mind remek zenészek!

A fő hatás az, hogy az új dalokhoz az inspiráció az alábbi tényezőből jött. Az írási folyamat közepén voltunk, amikor az új tagok csatlakoztak, így jobb szerettük volna ha inkább néhány régebbi dalt gyakorolnak az élő koncertekre amik akkortájt vártak ránk, ezért nem vettek részt az írási folyamatban néhány riff struktúrát leszámítva. Az „Argia”-nak én voltam a fő szerzője, utána Gorka.

Mivel a zenekar nagy része lecserélődött érdekelne mennyire dúsult fel az ötletek száma? 🙂 Milyen hatással van a zenekarra Odei, David és Alexey?

Mint már fentebb említettem, akkor csak arra volt lehetőségük hogy írjanak néhány szerkezetet két dalnak, viszont remélem, hogy a továbbiakban együtt tudunk dolgozni. Biztos vagyok benne, hogy remek ötletekkel tudnak majd előrukkolni!

A zenétekkel én úgy gondolom, nagyobb ismeretséget érdemelnétek. Mennyire vagytok nagyravágyók? 

Kösz! Kerülöm az álmodozást, jobb szeretek realista lenni. A zeneiparnak nem a legjobb pillanatait éljük, az pedig csak ábránd, hogy a bandából megéljek. Világ életemben csak annyim volt, hogy megéljek, így minden amit elértem szinte egy ajándék volt számomra. Az az álmom, hogy tudom folytatni a zenélést és hogy a zenénk megérinti valakinek a szívét. Minden további egy hatalmas ajándék lenne. Ezek ellenére be kell vallanom, hogy néha frusztráló tud lenni, hisz az iparban annyiféle szennyet kell kezelni. Zenészek vagyunk és imádjuk amit csinálunk! Nem várjuk azt, hogy híresek leszünk és gazdagok! Csupán annyit szeretnénk, hogy a zenénk eljusson mindenhova és a lehető legtöbbet játszhassuk pénzveszteség nélkül. Ez nehéz, mivel mindig van egy nagyobb banda, aki magára vonja az összes figyelmet, meg nem is mindenkit érdekel újabb bandák felfedezése… Néha úgy érzed hogy annyi érdek húzódik a háttérben és annyi versengés van a bandák között, hogy egyszerűen fölösleges harcolni az egész ellen. Nem értem hogy ennek miért így kellene lennie! Sajnos pénz nélkül semmik nem vagyunk, pedig a zenének nem a pénzről kellene szólnia. Elszomorító…

Mennyivel szeretnétek megnövelni a koncertek számát és mivel szeretnétek gazdagítani a színpadi megjelenést?

A célunk jelenleg az lenne, hogy megszervezzünk egy-két turnét és bemutassuk az új albumunkat, de sajnos nincs meg az anyagi támogatás hogy ezt kivitelezhessük, így jelenleg a fesztiválokra erősítünk rá, és a tőlünk telhető legtöbb időpontot megszerezzük. A gazdagítással kapcsolatban, a legjobb módja hogy a lehető legtöbb élő koncertet adj, turné folyamán pedig biztosított, hogy formában vagy, bár fárasztó is lehet! Na de jelen pillanatban a közelgő svájci Masters of Symphonic Metal koncertre próbálunk, ahol majd játszani fogjuk az új dalainkat. Már nagyon várjuk, lévén ez lesz az első koncertünk a felvételek és az Argia megjelenése óta. Jó idő eltelt a legutolsó játékunk óta, így már tűkön ülünk. Utána változtatni fogunk a setlistán, több új dal lesz benne, és frissíteni fogjuk az előadásunkat is. Az októberben esedékes MFVF fellépésünkre is készülni fogunk lassan, egy nagyon különleges műsort próbálunk majd előadni a kórussal.

Mit érdemes tudni rólad, milyen ember is vagy a való világban?

Ez tán valótlan??? ; D Nagyon egyszerű, keményen dolgozó emberek akik szeretik a mindennapok apró örömeit. Elkötelezett zenész és tanár vagyok, visszahúzódó és őszinte ember, nagy természetimádó és egy kicsit zakkant! ; )

Miért akartál zenész lenni annak idején?

Ez nem olyasmi amit magadnak választasz, legalábbis az én esetemben nem. Már gyerekkorom óta mindig benne voltam a zenében, egyszerűen a részemmé vált, olyasmi, ami nélkül nem tudok élni.

Köszönöm a válaszokat és várunk Magyarországon nagy szeretettel!

Nagyon köszönjük!! Lehetőségünk nyílt kicsit szétnézni Budapesten amikor a Metalfesten voltunk pár évvel ezelőtt, és ÖRÜLNÉNK ha visszatérhetnénk!! Gyönyörű volt! Nagyon reméljük hogy újra mehetünk! : )

————————————–

ENGLISH VERSION:

Answered by Zuberoa Aznárez.

There are numerous bands hustling in Gothic Metal style, and from them it is you who I would like to highlight, for you absolutely hit the standard with your music. Is 2014 looking to be the best year so far?

Thank you! Of course we are very happy with the new album and we have done our best, so on this point it cannot be better. The reviews we have received so far are really good and we are also receiving many interviews, so we are very happy with the reception “Argia” is getting! But about the rest you never know, as there are many factors that unfortunately don’t depend on us…

You are a Spanish band and were formed back in 2006. Please extend on this, what is it that you’d tell about yourselves?

Regarding our biography, yes, Gorka and I founded Diabulus in Musica back in 2006. After wining some contests we decided to record our first album, Secrets, which was released by Metal Blade Records in 2010. It received many great reviews and we had the chance to play in big fests. Afterwards we signed a new deal with Napalm records to release our 2nd album “The Wanderer” in 2012 and our 3rd effort “Argia” will be released by the same label on April the 14th.  Musically wise we are an, I would say, “eclectic”, symphonic metal band, as we are not focusing in only in metal and classical music, even if those are the two main elements.

Your latest album will be released in April, and I feel that it will be the best both in sound and in themes. What should we know about “Argia”?

Thanks! I think so, it is my favourite so far! I think this album is our most “honest”, mature and personal one. It directly comes from personal experiences Gorka and me lived these two last years. I think the real essence of Diabulus in Musica is now more present than ever and the eclectic elements and contrasts that define our music are even more evident now. We worked very hard on the arrangements, we included new instruments as the harp, traditional old instruments, natural woodwind section of the orchestra, different percussions., we increased the choir…

Regarding the lyric content, “Argia” means “Light” or “clear” in our regional language, Basque. This title somehow reflects how we feel now. Gorka and me had to start from scratch when        the other band-members left. It was very hard at the beginning, but we both alone managed to write new songs, find new band-members and play some live shows in only one year. We saw the light in our path again and we had a clear view that we had to continue making music, just because we love it so much that we cannot live without it. On the other hand, this situation and others, I’ve also experimented at the same time, made me wonder about some human behaviours and made me try to understand others and myself better. Most of the lyrics are related with all this.

I guess you wanted better sound compared to your previous album since the “tingling” sound is essential for symphonic metals like this. : )

Hehe, well it’s difficult to always be 100% happy with the general sound. There are always things you feel could be improved, but it is true that this style is specially difficult to mix as there are plenty of elements, instruments and voices. You as musician want that everything sounds clear, but sometimes that’s not compatible with a harsh metal sound and you need to sacrifice some elements when mixing. In my case as a singer I prefer less compression in the voice because it sounds more natural and high notes are more present for example, but if you want a powerful metal sound for the band you need to compress a lot… that’s only an example. Anyway, I think Jacob Hansen did a great work with “Argia”!!

There were lineup changes in the past few years. Did this have any effect on the new album? Who are they?

They all are local musicians we knew before from the metal scene. David Carrica is the drummer and percussionist, he also plays drums in the Spanish band Tierra Santa. Alexey Kolygin is the guitar player and he also has his own band (Allowance) where he also makes some killer death grunts and Odei Ochoa is the bass player, he was the only one we didn’t know before, it was Alexey who proposed him to join. We prefer to work with people we already know so that the chemistry in the band is very good since the beginning. And no need to say that they are awesome musicians too!

Well the main affect is that all the inspiration for the new songs came from this fact. We were in the middle of the writing process when the new guys joined us, so we preferred them to focus on learning the old songs for some live shows we had at that time, that’s why they didn’t take part on the writing process except for a couple of riff structures. For “Argia” I have been the main composer and then Gorka.

As most of the members were changed, I’m interested how much did this enrich the ideas? : ) How does Odei, David and Alexey influence the band?

As I said above for the moment they have only had the chance to write a couple of structures for two songs, but we hope we can work together from now ahead. I’m sure they can contribute with great ideas!

I feel that with your music, you deserve to be known better. How ambitious are you?

Thanks a lot! I prefer not to dream a lot, but to be realistic. We are not living a good moment in the music industry and I would be a dreamer if I expected to live on the band. I have always lived hand to mouth, so that every achievement has been like a gift for me. My dream is to be able to continue making music and that our music is able to touch some hearts out there. If anything more comes, it would be a fantastic gift. Nevertheless, I have to admit that sometimes it’s a bit frustrating because you have to deal with many ugly things in the business. We are just musicians and we love what we do. We don’t expect to be famous or rich! But only to spread our music everywhere and play as much as possible without losing money. This is difficult as there are always bigger bands that usually get all the attention, also because not everybody cares about discovering new bands… Sometimes you feel that there are so many interests behind and so much competition between bands that it seems useless to try to fight against all this… I cannot understand why it should be this way! Unfortunately without money we are nothing and music should not be all about money, it is a real shame…

How many concerts would you like and how would you beef up the stage performance?

Our aim would be to organize a tour or two to present our new album, but unfortunately we don’t have the economic support to do so, so we will focus on festivals for the moment and try to search for the more dates we can. As for beefing up, the best way is playing live a lot as you can imagine, with a tour you are for sure more than in shape, but it can be exhausting too! Anyway, now we are focused on the rehearsals for our upcoming show at Masters of Symphonic Metal in Switzerland, where we will play some new songs. We are really looking forward as it will be our first show after the recording process and the release of Argia. It has been a while since we haven’t played so we can’t wait! Afterward, we will change the setlist to include more new songs and update the stage performance. We will also start preparing our performance at MFVF in October, as we will try to do a very special show with our choir.

What should we know about you, what are you like in the real world?

Is this unreal or?? ;D Very simple and hard-working people that like to enjoy small daily things. I’m a passionate musician, a teacher, a shy and honest person, a big Nature lover and a bit freak too 😉

Why did you choose to become a musician?

It is not something you choose, at least not in my case. I have always been involved in music, since I was a child, so it is simply a part of me, something I cannot live without.

Thank you for the answers, and we eagerly await you in Hungary!!

Thanks a lot!! We had the chance to visit a little bit Budapest when we played at Metalfest a couple of years ago and we would LOVE to come back!! It was beautiful! So we really hope we can go again! 🙂

WEBhttp://diabulusinmusica.com/

Kapcsolódó cikkek

Diabulus In Musica – Spoilt Vampire (Official Video)

NorthWar

Hot News: Diabulus In Musica Unveil Video Teaser From The Upcoming Album “Argia”!

NorthWar

Hot News: Diabulus In Musica – New Album “Argia”

NorthWar

Diabulus In Musica – Sceneries of Hope video

NorthWar

Hot News – Diabulus In Musica & Mĺnegarm Signs to Napalm Records

NorthWar

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár