Interjúk

Diaftora interjú

Manapság rengeteg zenekar születik, viszont a magyar bandák megalakulása kicsit más kategória. A Diaftora 2020-ban összeállt és elhatározta, hogy zenélni és alkotni fog. Milyen hozzáállást vártok el egymástól, mit beszéltetek meg? Mi volt a közös bennetek?

Tibi: Alapvetően nem voltak nagy megbeszélések, tervezgetések.
Megkönnyítette a dolgokat, hogy ismerjük egymást pár éve, szóval elég jól tudunk együtt dolgozni. Az album felvételénél is bíztunk annyira egymásban, hogy elfogadjuk a másik véleményét, javaslatait. A közös cél egy olyan album volt, amire mindhárman büszkék lehetünk. Ez nem működött volna, ha valaki hozzáállása nem megfelelő.

Hárman vagytok és szeretitek a minőségi metált. Kérlek néhány szóban beszélj a Diaftora legénységéről!

T: Attilával gyerekkori barátok vagyunk. Énekelt pár külföldi zenekarban, ahol leginkább Slipknot, Korn feldolgozásokat játszottak. Brutális hangja van. Nagyon tehetséges és úgy érzem a következő Diaftora albumon még inkább meg fogja ezt mutatni.
Zolit egy pár éve ismertem meg, amikor jelentkeztem nála gitároktatásra. Hármunk közül egyedül ő képzett zenész. Jelenleg a Szekció nevű zenekarban is gitározik. Nála zajlottak a felvételek és tagok híján felajánlotta, hogy a basszust megoldja ő.
Nagyon sokat segített és dolgozott az albumon.

Attila: Sokszor beszéltük Tibivel, hogy egyszer összehozhatnánk egy bandát. Már akkor is téma volt ez mikor még gitárja sem volt. Másfelé sodort minket az élet, de most úgy éreztük, itt az idő. Minden adott volt, hogy bele kezdjünk ebbe a kalandba.
Zoli segítsége, mentalitása és végtelen türelme nélkül nagyon nehéz lett volna.
Hatalmas részt vállalt az album elkészítésében. Örök hálánk érte!

Azt hiszem az elmúlt évtized legnehezebb időszakában született meg a zenekar, a ti esetetekben a covid-19 erőt adhatott ahhoz, hogy felemelkedjetek. Mennyire van ennek köze hozzá? Szerinted a dalok alkotására volt hatással?

T: Talán Diaftora sem lenne, ha nincs ez az egész. A dalok nagy része a járvány megjelenésével egy időben született. A covid és a korlátozások miatt kezdtem el otthon írni és felvenni a témákat, amit előtte soha nem tettem. Számomra ez egy új és pozitív tapasztalat volt. Az alkotási folyamatra negatív hatással, olyan tekintetben lehetett, hogy a személyes találkozás időnként nem volt lehetséges.
Ez miatt elég sok időt vesztettünk. Mindezek mellett szerintem jól jöttünk ki a dologból és nagyon élveztük a közös munkát.

A: Rohadt egy időszak volt. Arra viszont alkalmas, hogy kicsit elmerüljek a gondolataimban, emlékeimben. Ez sokat segített a dalszövegek megírásában. Könnyebben bele éltem magam a zenébe, ami fontos volt, hogy ráérezzek milyen irányba haladjak, mi legyen a fő témája az adott dalnak. Nem születtek vidám nóták, de nem is élünk szép világban.

A zenétek stílusa egyfajta modern / thrash / groove. Mit fűznél ehhez? Mit kapunk tőletek? Ki közeledjen felétek? 🙂

T: Nem próbáltunk egy adott stílusban gondolkodni. Ha valamiről azt gondoltuk, hogy ez tetszik, megtartottuk. Mindenképpen pörgős, lendületes zenét szerettünk volna játszani. Azoknak ajánlanám a Hangok-at, akik szeretik az agresszív, riffekkel teli muzsikákat.

A: Az olyan zenekarok, mint a Machine Head, Killswitch, Slipknot, Soulfly, Lamb of God, vagy magyar bandák közül a Replika, Ektomorf, Tankcsapda mai napig meghatározóak számomra. A Diaftorában írt dalszövegeimre, énekstílusomra egyértelműen hatással vannak.

Augusztus 10-én jelent meg a bemutatkozó albumotok „Hangok” címmel, amin közel egy évet dolgoztatok és kilenc dalt tartalmaz. Hol vettétek fel és mennyire volt nehéz megvalósítani ahhoz képest, mint ahogy elképzeltétek?

T: Zolinál történtek a hangszeres felvételek, az éneket viszont Attila a saját kis motyóján rögzítette, ezeket a sávokat küldte át. A keverést, a mastert szintén Zoli készítette, de ezekről ő többet tudna mesélni.
A felvételek viszonylag zökkenőmentesen zajlottak, mivel sokat már nem kellett variálni a témákat. Inkább a szabadidő volt probléma és a távolság. Zoli Békéscsabán él, én pedig Mezőhegyesen. Ezek mellett még ott volt a járvány, ami szintén nehézséget okozott a már említett okok miatt.

A dalok szövegei magyar nyelvűek. Szerintem ez teljesen rendjén van. Ne ragaszkodjunk mindenféleképpen az idegen nyelvhez. Mindenképpen fontos volt számotokra a saját nyelv használata? Szerinted mennyivel lenne másabb pl. angol nyelven ugyanezt énekelni?

A: Számomra az érzelmek, amik felépítik a dalszövegeket csak az anyanyelvemen születhetnek és teljesedhetnek ki igazán. Azon viszont gondolkodom, hogy angolul is feléneklem az albumot, de az alap koncepció maradni fog a következő albumnál is.
Lényegesen egyszerűbb lenne angolul dallamokat generálni, de elsődlegesen azokhoz szeretnék szólni, akik valóban meg is értik a szövegeimet.

A “Vér és kárhozat” c. dalban vendéggitárosként Kovács Dani (The Void/Retröxx) szerepel, a dobot pedig Nyári Zoli valósította meg. Mit kell erről tudnunk? Mit vártál el tőlük és mit kaptál? 🙂

T: Dani ezer éve haverom, nem mellesleg nála kezdtem el gitározni tanulni.
Mikor oda jutottunk, hogy szólókat kellene belepakolni a dalokba, akkor számomra nem volt kérdés, hogy ebbe a track-be Dani lenne a megfelelő ember.
Hála az égnek elvállalta és rövid időn belül küldte is a szólót. Ő egy igazán tehetséges gitáros és megtisztelő számunkra, hogy részt vállalt ebben.
A dobokat minden nótában Zoli valósította meg. Ez mellett basszusozott és az Összetörve c. dalban még szólózott is egyet. Alapból ő gitárosnak vallja magát, de szerintem elboldogul minden hangszeren.

Elég sok helyen dicsérő szavakat kaptatok az album kapcsán. Mennyire lepett meg ez titeket? Mennyire segít számotokra a folytatásban?

T: Titokban bíztunk benne, hogy pozitív kritikák fognak érkezni, de a visszajelzések túlszárnyalták elvárásainkat. Igen, mondhatjuk, hogy meglepett minket.
Lelkesek vagyunk, úgyhogy igyekszünk minél előbb előrukkolni valamivel.
Szeretnénk fejlődni és meghálálni a belénk vetett bizalmat.

A: Már az első kiadott, Új világ c. dal után érkeztek nagyon pozitív visszajelzések.
Nem beszélhetünk ízig-vérig Diaftora fanokról, egy kialakult rajongói táborról, de sokkal többen voltak kíváncsiak az albumra, mint számítottunk. Hálásak vagyunk és nagyon köszönjük!
Alig várom, hogy felénekelhessem a következő album anyagát.

Szerinted mi kellene ahhoz manapság, hogy kitűnjetek a hatalmas zenekari dömpingből? Mi lenne jó számotokra? Kérlek írd le nyugodtan akár kérés formájában is!

T: Egy jó dobos nem ártana, úgyhogy szívesen várjuk a jelentkezőket! Ez lenne most talán a legfontosabb. Ez mellett kiadói vagy szponzori segítség is jól jönne, ez nem kérdés. A mai világban egy zenekarnak sem egyszerű és mi még nagyon az út elején járunk.

A: Dobos, egyetértek Tibivel! Nem is az, hogy kitűnni akarunk, hanem csak tolni, amit szeretünk. Nehezen találunk csapattagot és ez miatt is várat magára az élő fellépés.
Pedig nagyon szeretnénk, elhiheted. Reméljük annak is eljön az ideje.

Teljesen az év elején vagyunk ezért kíváncsi lennék, hogy mi minden férhet bele. Mit terveztek, mennyire várható élő fellépés?

T: Mivel Attila jelenleg is külföldön él, egyelőre nem tudunk élő fellépéseket vállalni.
Nagyon szeretnénk, mert úgy érezzük volna rá igény. Talán a nyárra megpróbálunk pár bulit összehozni. Addig az a terv, hogy új dalokkal álljunk elő. Ezen dolgozunk jelenleg is.

A: Már említettem, alig várom, hogy felüvöltsem a következő album anyagát.
Év eleje, de már 9 dalszöveg alapja megvan. Valóban külföldön élek, de a hangomat itt is tudom képezni és, ha úgy alakul számomra nem jelent akadályt hazautazni és megcsinálni pár bulit.

Azt hiszem sokat fogok még olvasni rólatok, mert jó úton vagytok a célok felé! Sok sikert és szerencsét kívánok!

T: Legyen így! Köszönjük szépen!


https://www.facebook.com/diaftorametal

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek