Interjúk

Die Apokalyptischen Reiter interjú

A kérdésekre Volk-Man válaszolt.

Hi Volk-Man! Jó napod volt ma, sok kérdésre kellett már válaszolnod? 🙂 Felkészültél, kezdhetjük?

Igen. Igazából ma ez az első interjúm, de már a végén járunk a promóciós köröknek. Az utóbbi napokban nagyon sok interjút adtam, de minden rendben!

A debütáló lemezetek megjelenése, már réges-rég volt, 1997-ben. Azóta mindig izgalmas dalokat zúdítasz ránk. Mennyire tette érdekessé az életed a zenéléssel kapcsolatos történések?

Nos, mindenképpen megváltozott valamilyen szinten. Mármint régen még mindenkihez izgatottan futottunk és mondtuk el neki, hogy van egy bandánk és hogy nézzék meg, de az évek alatt ez átalakult. Az elején még csak egy hobbi volt egy egész munkaidős állás mellett, aztán szerződtünk a Nuclear Blast-tal 2002-ben az „All You Need Is Love” után és onnantól rengeteg felkérést kaptunk turnékra. Ekkor realizáltuk, hogy nem tudjuk ezt tovább munka mellett folytatni. Nem kérhetünk folyamatosan hetekre szóló szabadnapokat a főnökeinktől. Ezért leültünk megbeszélni a dolgot. Jó az, ha van bandád, de egy stabil bevételi forrás nélkül minden megváltozik, de úgy döntöttünk, hogy belevágunk. Ha nem jön be max visszamegyünk a szar munkánkhoz. Ez volt a legnagyobb fordulópont a karrierünkben. Azóta ebbe vagyunk, persze megvoltak a jó és rossz pillanataink, volt pár tagcsere, de viszonylag eredeti még a felállásunk. Őrületes, hogy azokkal vagyok még mindig egy bandában akikkel együtt jártam óvodába is. Elég vicces.

Milyen egy zenész gondolkodása? Mennyivel tervezi máshogyan az életét egy átlagemberhez képest?

Zenélés mellett is sok teendő van, például a papírmunka. Mindenki mást csinál a bandán belül, mert nincs menedzsmentünk. Mindent magunk csinálunk. Én például a szociális csatornákkal foglalkozok, a promócióval, a gitárosunk felelős a számlákért és adókért, ami elég fájdalmas, mert nagyon sok van belőlük. A dobosunk rendezi a koncerteket, a legénységet, az énekesünk pedig maga az előadással meg a tracklist-tel foglalkozik… Tehát nagyon sok munka van így is, ezért nagyon örülünk neki amikor nem kell ezekkel foglalkoznunk és csak zenélhetünk. Legalább nem kell reggel 6-kor felkelnünk. Ez egy nagy előny ahhoz képest amikor még nem ezt csináltuk.

A zenétek azért is izgalmas, mert nagyon sokrétű és gyakorlatilag kiszámíthatatlan elemeket kapunk kiváló dallamokkal. Szerinted egy zenésznek a dalok írásában szerepet játszik, hogy mennyire változatos életet él és hogy mennyire egyedi személyiség?

Nos, nem igazán vannak nagy városok körülöttünk. Egy kis városba vagy faluban nőttünk fel mind. Gyönyörű vidéken élünk ahol az erdőkben és a természetben bolyonghatunk, és nagyon mások lennénk, ha nagy városban nevelkedtünk volna. Szerintem a természet nagyon fontos nekünk és sokat inspirálódunk belőle. Hogyha követed a banda fejlődését, akkor találhatsz népzenés elemeket a dallamvezetésekben, amik mélyen a hagyatékunkból gyökereznek és a természetből. És persze még sokat is utazunk. Mindig keresünk valami távoli csendes helyet. Ha huzamosabb ideig nagy városba megyünk akkor nagyon stresszesek leszünk. Ez a banda inkább egy ilyen heavy metálos emberekből összeverbuvált falunak érződik.

Volk-Man, térjünk a lényegre. Elkészült az új album a „Wilde Kinder”. A dalok egyszerre súlyosak és dallamosak, könnyen énekelhető és erő áramlik belőlük. Szóval nagyon változatos és minőségi! Te mit tennél hozzá a gondolataimhoz?

Szerintem tök jól összefoglalja azokat a dolgokat amiket a banda jól csinál, mint amiket te is mondtál. Az egyik oldalon mindig energikusak vagyunk heavy hangzással és heves gitár riffelésekkel és dobolásokkal. A másik oldalon pedig könnyen megjegyezhető remek dallamokat lehet találni. Vagy a gitár vagy az ének hozza ezeket általában. Mindig azt akarjuk elérni, hogy igazi számokat írjunk. Ez alatt azt értem, hogy legyen valami erős pont amihez kötni tudod a dolgokat a fejedben. Ha van egy nagyon erős dallam ami megmarad, akkor is hallgatod a számot amikor igazából nem. És próbáljuk az albumainkat is úgy összetenni, mintha egy élő koncert lenne. Ez azt jelenti, hogy meg kell találnunk a helyes egyensúlyt a számok között. Az elején agresszív és erőteljes számok kellenek, aztán a közepén kicsit relaxálunk, majd befejezzük valami epikus dologgal. Mindig fájdalmas megbeszélni koncert előtt a számok sorrendjét, de most szerintem egész jól eltaláltuk, mert tök jól halad az árral mindegyik szám. Ezért szerintem ez a legjobb album amit ilyen helyzetben csinálni tudtunk.

A tavalyi évben kiszállt a billentyűsötök, de a felvételekben még részt vett, ha jól tudom. Végleg lezárta ezt korszakot magában és másra összpontosít? Hogyan módosult most a felállásotok?

Nem igazán lépett ki a bandából. Csak azt mondta a legutóbbi albumunk után, a „Der rote Reiter” után, hogy kicsit elfáradt, és nem akar többet próbára menni és számokat írni. Inkább amolyan session zenészként akarna működni velünk tovább a koncertekre. Aztán megbeszéltük vele, hogy ez nekünk nem jó megoldás, mert nagyon furcsa érzés nekünk. Mivel nincs menedzsmentünk, ezért ugye mindent mi csinálunk, és az ő részét egymás között kellene elosztanunk. Nem csak a zenéről van itt szó. És az is furcsa, hogy nem akar együtt lenni velünk a napi életünkben és működésünkben, de koncertezni meg szeretne. Azt mondtuk neki, hogy vagy marad a bandában, vagy pihen egyet és meglátjuk. Jelenleg most négyen vagyunk, de már volt pár ötlete az albumhoz, amiért fel is tüntettük őt, de nem vagyok biztos benne, hogy turnéra jönni szeretne. 1 éve apuka lett, és nagyon megváltozott az élete, amit megértek. Nekem is voltak ilyen érzéseim 6-7 éve, hogy lehet kiégtem, és akárhogy is 30 éve csinálom ezt. Még nem biztos a szituáció, de még nem lépett ki a bandából, de egyszerre mégsem tag. Valahol a kettő között lebeg.

Az album címe azért is érdekes, mert van abban valami, hogy néha vadabbnak kell lenni és ki kell törni a korlátokat, különben meghülyül az ember… Kérdés, hogy mi lehet a felső korlát, aminek az átlépésével átesünk a ló túloldalára? Mennyire szabad vadnak lenni szerinted?

Szerintem a rendőrség mondja meg, hogy mi az ami már túl vad. Jó magyarázatot adtál, hogy ki kell törni a korlátokat, mert van egy olyan érzésem, hogy sok ember nem csinálja ezt. Egy szabályokkal teli és félelemmel teli életet élnek ugyan olyan napi rutinnal. Elfelejtették, hogy mindenkiben van egy vad gyerek. Mert amikor még kicsi vagy, akkor szabályoktól mentesen tudsz élni, de aztán ahogy óvodába és iskolába kerülsz ezt kinevelik belőled és csak azokat hallod, hogy mit nem szabad. Napról napra egyre szűkebb keretek között élhetsz. Hogyha meg tudod találni magadban ezt a belső gyermeket, akár 40, 50 vagy 60 éves korban is, nagyon sokat tud segíteni a magabiztosságodon. Jobban fogod magad érezni, mert minden nap csinálsz valamit ahelyett, hogy otthon ültél volna a TV előtt, elizoláltad volna magad és frusztrálódtál volna. Szerintem ez az alap szorongás mindenkibe benne van a társadalmunkban. És a „Wilde Kinder” pont erről szól, hogy mi bandaként ezt gondoljuk. Megpróbáljuk megtartani azt a hangulatot a bandán belül mint amikor megalapult. Ezért kaotikus és gondolkodás nélkül csapunk bele néha dolgokba, de direkt nem akarunk tökéletesek lenni. Megmaradt az a régi lázadó szellem ami idáig is elvezetett minket.

A „Der Rote Reiter” című album nagyon sikeres volt, a német slágerlistán a 10. helyéig kúszott. Megelégszel ezzel a sikerrel a mostani albumnál is, vagy ettől többet akarsz?

Nem tudom. Biztosan változott valamit az elmúlt 5 évben a biznisz. Sokan nem vesznek már fizikálisan semmit, például bakelitet vagy CD-t, hanem csak megnyitják a telefonjukon a Spotify-t, az Apple Music-ot vagy a Deezer-t… Már nem számít szerintem, hogy egy ilyen listán milyen magasra kerül fel a neved, mert régen ez még azt jelentette, hogy a bandád nagyon nagy. Manapság ezek csak azt mutatják, hogy ki mennyi mindent adott el, ami még mindig nem rossz, mert legalább eladsz valamit, de szerintem ez nem annyira nagy szám. Mindezek mellett szerintem ami a legjobban számít, hogy hányan mennek el a koncertedre. Szerintem ez mutatja meg a legjobban, hogy mekkora a zenekarod. Nem hiszek már egy ilyen listának. Sokkal több befolyásoló tényező van még ezen kívül. Persze jó lenne magas helyen végezni mint az előző album. Majd meglátjuk. Szerintem lehet kicsit magasabban vagy alacsonyabban leszünk, de a legjobb 10-be jó lenne bekerülni.

Az együttes már nagyon régóta a Nuclear Blast kiadónál van. Gondolom elégedettek vagytok és sikeres az együttműködés? Meg tudnál említeni 1-2 fontosabb tényezőt ami miatt nektek ők a legjobbak?

Ezen el kell gondolkozzak egy kicsit. Mivel egy underground kiadóval kezdtük és onnan mentünk egy kicsit komolyabbhoz, de még az sem volt annyira komoly, majd egyszer csak Nuclear Blast jött és szerződni akart velünk. Mindannyian nagyon meglepődtünk, hogy most komolyan velünk akarnak szerződni?! Mert akkoriban még elég kis banda voltunk, de ők már akkor is hatalmasak voltak. Nagyon örülök annak, hogy bizalmat fektettek a bandánkba, és hogy a mai napig hisznek bennünk. Bizonyára nagyon megkönnyítették nekünk a pályafutásunkat. Rengeteg lehetőséget adtak nekünk, hogy nagyobb stúdiókba mehessünk amiket mindig ők fizettek. Egy rossz szavam nem lehet rájuk, mert minden fizetést és jogdíjat profin csinálnak. Hallottam más bandáktól más kiadókról rossz történeteket, de a Nuclear Blast-ra nem lehet semmi rosszat mondani. Miattuk valósulhatott meg az, hogy mi a zenéből élhessünk. Ez fantasztikus! Mondjuk dramatikusan megváltozott az elmúlt pár évben, mert a főnök Mark eladta az egyik nagyobb részét a franciai Beleive in Music-nak, és sok alkalmazottat kirúgtak emiatt. Olyanokat is, akiket húszon éve ismerünk és dolgoztunk velük. A „Wilde Kinder” albumunk előtt eléggé el kellett gondolkoznunk, hogy maradjunk-e, de aztán megbeszéltük és meggyőztek minket arról, hogy továbbra is támogatni szeretnék a bandánkat. Voltak kételyeink, de végül bejött amit mondtak. Ennek az albumnak is remek promóciót csináltak. Rengeteg interjút adtam, szóval ez be is bizonyítja az előbbieket. Észrevettem, hogy a fiatalabb alkalmazottaik nagyon jó online marketingesek. Ahelyett, hogy magazinokban gondolkodtunk volna, megoldottuk Facebook-on, Instagram-on és Twitter-en. Már 40-45 éves kor körül járunk, a Nuclear Blast-osok pedig 20-25 évesek, ezért néha furcsa ilyesféle tevékenységekről beszélni velük, de mivel az egész ipar erre mozdult el, nekünk is ezt kell követnünk. Hogyha el akarod érni az embereket, akkor a készülékeiken kell megtenned, mert az mindig a kezük ügyében van. Kihívás volt számunkra is, de szerintem jól döntöttünk.

Május elsején egy élő online show-t lehet megnézni tőletek streamként. Miért lehet ez érdekes sok ember számára?

Ezt is már rég-rég óta beszéljük, hogy nem egy rendes koncertet kellene szerveznünk, mert a pandémia lehetetlenné tette, hogy tervezzünk. Kiszámíthatatlan körülmények vannak és minden előkészület veszteségbe mehet. Ez alatt minden technikát, technikust és magát az előadást is értem. Nem lehetséges munkarendeket írni és komolyan tervezni, mert 3 héttel ezelőtt Németországban még minden zárva volt. Januárban mondtuk azt, hogy rendben, akkor nem rendes koncerttel fogunk próbálkozni, hanem inkább egy világszintű online koncerttel, és erre legalább tudunk annyi időt szánni amennyit kell, hogy a lehető legjobb legyen. Ezen kívül sok embernek lehetőséget ad, aki nem Németországban lakik, hogy megnézhesse. Nem számít hol élsz. Nagy kihívás volt, de sokat tanultunk belőle, mert általában amikor lenyomsz egy show-t, akkor annak vége van. Elmész a backstage-be, bontasz egy sört és annyi volt, de itt amikor vége, akkor kezdődik a munka igazán. Ki kell választani melyik kamera váltson, hogy ez egy teljesen más munka stílus. Boldogsággal tölt el, hogy hamarosan megtekinthető lesz. Ez egy újabb fejezet a banda életében. Beszéltem már arról, hogy tartalom gyártósabbá alakulunk át, és ez egy kicsit furcsa érzés, de kívülről már így kell bemutatni egy bandát. Hogy legyen anyag amit meg tudnak nyitni a telefonjaikon és újra meg újra lejátszani. Biztos, hogy minden banda a jövőben így fogja csinálni. Sok szabadságot és kreativitást ad, hogy kipróbálhatsz új dolgokat. Mármint annak a rajongónak, aki egy TV vagy csak simán egy nagy képernyő előtt ül, annak olyan, mintha mi ott játszanánk előtte. Manapság olyan jó már a technika, hogy minden arcmozdulatot kristály tisztán rögzítik. 10 kamerával vettük fel, és minden érzelem látszik a felvételen. Vicces volt megcsinálni és nagyon boldog vagyok, hogy ez a kép fog kikerülni rólunk.

Az albummal egyidejűleg egy filmetek is megjelent, amely az igazi szabadság bemutatásáról szól. Mi az érdekessége és fontos mondanivalója?

Annak a lehetőségeit is kibeszéltük, hogy mi lenne, ha egy filmet forgatnánk abból, ahogy felvesszük a számokat a stúdióban. Aztán rájöttünk arra, hogy minden banda ezzel próbálkozik. Megmutatják hogy veszik fel az egyes hangszereket és ennyi. Mi többet akartunk elmondani. Ezért nekünk a pandémia lett egy kicsit a narrátorunk, mert amikor még a dobokat vettük fel, akkor minden úgy tűnt, hogy rendben lesz, de aztán Németországban nagyon gyorsan elkezdett rosszra fordulni minden. Annyira, hogy már 1 stúdióba sem mehettünk közösen. Ezért mindenki Európa valamelyik részén ment el stúdióba, például az énekesünk Franciaországba ment pár hónapra. Úgy éreztük, hogy levideózzuk azt épp ahogy akkor vagyunk. Emellett még megkértünk pár embert, aki már ebben a „Wilde Kinder” életérzésben él. Akik nem 8 óráznak, hanem más megítélésük van a világról. Szóval találkoztunk ezekkel az emberekkel, hogy elmondják nekünk és a közönségünknek a történetüket. Szerintünk egész jól illik az egész album filozófiájához. Ez adhat valamit a nézőnek, mert amikor majd ezt nézi, fel fognak merülni benne azok a kérdések, hogy: milyen helyzetben vagyok most épp? Boldog vagyok-e jelenleg? Örülök-e a munkámnak? Van-e bennem valami amit meg akarok változtatni? Szerintem ez nem csak egy klasszikus film egy bandáról, ez inkább egy társ, ami veled van, de nem ad válaszokat. Nagyon sok kérdés marad fent a végén.

Az elmúlt időszakban minden nagyobb fesztiválon ott voltatok. Energikus élő show-t nyomtok és rengeteg ember rajong értetek. Miben látod a zenekarod erősségét?

Talán sportoltunk egy kicsit gyerekként és még mindig jó formában vagyunk. Nem tudom. Az átalakulásról szól. Alapjáraton egy félénk ember vagyok. Nem vagyok igazán kifejező, de amint átcseréljük a mindennapi ruhánkat a fellépő ruháinkra, egyből megváltozik a személyiségem. A legizgalmasabb dolog az életemben, amikor érzem az energiákat a színpadon, ahogy oda-vissza vándorol a tagok és a közönség között. Azt veszem észre, hogy minél intenzívebben játszok, annál intenzívebben érzem az embereket, mert hogyha folyamatosan headbang-elünk, ugrálunk és futkározunk, akkor hátha ez a nézőt is erre készteti. Ezzel ellentétben, ha csak a hangszereinket néznénk és nem mozognánk semennyire, akkor nem történne semmilyen párbeszéd, és unalmas lenne. Nem tudom elképzelni máshogy, mert számomra nagyon fontos eufotikus állapotba kerülnöm, különben nem lenne ugyan az. Lehet ezért ilyen őrültek és kaotikusak a koncertjeink, de ez az egyik kulcsa annak, hogy megértse valaki a bandánkat és a sikerét is.

Szerinted mennyi rajongótok maradt a régi korszakból, amikor még jóval másabb zenét játszottatok és mennyivel lettek többen az új rajongók?

Ez érdekes, mert amikkor még nagyon a kezdeteknél jártunk is volt pár rajongónk. Vannak olyan rajongóink, akik az első demónk óta velünk vannak, de a fordulópontot a „Have a Nice Trip” és a „Samurai” jelentette, mert azoknál az albumoknál változtattuk meg az agresszív metál hangzást egy kicsit nyitottabb dallamos hangzássá, és a vokálok változtak a legtöbbet természetesen. Szerintem ott keletkezett egy választódás a fanok között. Voltak akik a régebbi albumokat szerették jobban, és voltak akik az újabbak felé húztak, de szerintem az újabb fanokból van több. Csak úgy tudom ezt megítélni, hogy amikor játszunk egy régi klasszikust, akkor látom a reakciókat a közönségem. Talán az egy harmaduk megmozdul, de még az sem annyira energikus, amennyire gondolnád, hogyha mosh pit-ekben meg circle pit-ekben nézzük, de a legutóbbi albumunkról a „Der rote Reiter”-ről a címadó számunkra mindenki megőrül. Azt a számot mindenki ismeri. Azt mondanám, hogy olyan 20 % körül vannak a régebbi fanok akik még mindig velünk vannak, nem tudom hány százalék van akik azt mondják, hogy értékelik amit csinálunk, de nekik a régi számok tetszettek, és utána van a többség, akik inkább az újabb albumokat szeretik. Nagyon különböző rajongói táborunk van, de ez akkor is kiderül, ha csak egy koncerten végig nézed kinek milyen pólója van. Mindig azt mondtam, hogy ilyen átfedő banda vagyunk, amit a kiadónk nem igazán szeret, mert lehet nem világos, hogy mit akarunk vele mondani, de bizonyára ahhoz kell egy bizonyos befogadó készség, hogy valaki a teljes diszkográfiánkat végighallgassa.

Az album kapcsán várható nagyobb turné? Mit szabad erről tudni?

Igen! Épp most állítottuk össze az első turnénkat 2019 óta. Most ősszel tervezünk menni októbertől novemberig. Az a célunk, hogy a nagyobb piacokra Németországban és Svájcban betörjünk, és 2023-ra folytathassuk nemzetközi koncertekkel. Majd meglátjuk. Talán tudunk rövidebb turnékat szervezni más országokban, de most még túl furcsa a szituáció, mert ez a karantén amitől senki nem tudott játszani teljesen megváltoztatta az ipart. Amik voltak klubok azok bezártak, voltak akik otthagyták a munkahelyüket, és az olyan normális emberek, mint te meg én ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy otthon ülünk és Netflixezünk. Remélem majd ez megváltozik az emberek fejeiben. Most már újra biztonságos kimenni, jól érezni magad, el tudsz menni bulizni és tervezhetsz 2-3 hónappal előre. Nem csak egy jegy lesz a hűtődön amit folyamatosan cancel-elnek. Kell egy kis normális élet ahhoz, hogy az emberek visszaszokhassanak. Szerintem ezért az októberi turné jó ötlet. Meg kell várnunk ameddig minden utóhatása lecsengett a pandémiának.

Harmincadik év megünneplésén már gondolkodtatok?

Még korai erről beszélgetni, de 2025-ben lehet valami. Gondolkodtunk, hogy valami nagyot kellene dobnunk, de még nem vagyok meggyőzve arról, hogy ebben a pillanatban még lehet biztonságosan előre tervezni. Először szeretném hogy jó szabadtéri koncertek legyenek és fesztiválok. Aztán a következő évben majd meglátjuk mi fog a következő pár évben történni, de most túl keveset tudok mondani egy albumfelvételből kifele jövet.

Köszönöm a beszélgetést és szívesen fogadunk Budapesten, hogy megmutassátok a „Wilde Kinder” dalait élőben!

Oh igen! Ez remek, holnap kerül kiadásra az első számunk a „March for Freedom” nevű stream esemény során, szóval mindenki láthat minket majd, hogy hogyan játszunk élőbe, hogy mozgunk és hogy hangzunk. Sokat dolgoztunk ezért. Reménykedem a legjobban, hogy az embereknek tetszeni fog, és azt is remélem, hogy jó nyarunk lesz rengeteg jó zenével, jó időjárással és jó vibrációkkal. Szerintem most mindenkinek kelleni fog egy kis jó érzés, mindazok miatt amik ezen a bolygón történtek. Tudom, hogy mi csak egy banda vagyunk, de remélem sikerül egy kis pozitivitást csempésznünk az emberek mindennapjaiba. Ha már csak egy ember is mondja majd azt a „Wilde Kinder” meghallgatása után, hogy jobban érzi magát, akkor már megérte az összes befektetett energia. Köszönjük mi is az időtöket és ezt az interjút. Jó látni, hogy vannak még zeneszerető emberek, újságírók, akik életben tartják a reményt. Higgyetek a zenében!


Website: https://reitermania.de/

Facebook: https://www.facebook.com/Reitermania

Instagram: https://www.instagram.com/reitermania

Twitter: https://twitter.com/reitermania

Spotify: https://open.spotify.com/artist/04L8hbMJRQ5vFnLeDgA8xn

YouTube: https://www.youtube.com/user/reitermania

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/?p=66628

Készült: 2022. április 28.

Kapcsolódó cikkek

Die Apokalyptischen Reiter – „1000 Days” hetedik része megjelent!

KMZ

Hot News: Die Apokalyptischen Reiter – hit the Charts

KMZ

Hot News: Die Apokalyptischen Reiter – „Tief.Tiefer.“ out now!

KMZ

Hot News: Die Apokalyptischen Reiter – release acoustic song „Die Zeit“

KMZ

Hot News: Die Apokalyptischen Reiter – new lyric video released

KMZ

Hot News: Die Apokalyptischen Reiter – auctioning band Backdrop for a good cause

KMZ

Hot News: Die Apokalyptischen Reiter – “Tief.Tiefer.” album trailer / special release show

KMZ

Hot News: Die Apokalyptischen Reiter – uncensored video of ‘Freiheit Gleichheit Brüderlichkeit‘ now available!

KMZ

Hot News: Die Apokalyptischen Reiter – video premiere of ‘Freiheit Gleichheit Brüderlichkeit‘ on Metal Hammer.de & tourdates announced!

KMZ

Hot News: Die Apokalyptischen Reiter – teaser for „Freiheit Gleichheit Brüderlichkeit” video clip online

KMZ

Hot News: Die Apokalyptischen Reiter – video shooting for „Freiheit Gleichheit Brüderlichkeit”

KMZ

Hot News: Die Apokalyptischen Reiter – album artwork & part 6 of YouTube series ‘1000 Tage‘ published!

KMZ

Hot News: Die Apokalyptischen Reiter – start Cover-Puzzle & announce Russia tour

KMZ

Hot News: Die Apokalyptischen Reiter – release album title and post new episode of their YouTube series „1000 Tage“

KMZ

Hot News: Die Apokalyptischen Reiter – publish part 4 of their YouTube series ‘1000 Tage‘!

KMZ

Hot News: Die Apokalyptischen Reiter – third part of their YouTube series ‘1000 Days‘ released

KMZ

Hot News: Die Apokalyptischen Reiter – second part of their YouTube series ‘1000 Days‘ released

KMZ

Hot News: Die Apokalyptischen Reiter – start their own YouTube-series ‘1000 Tage‘

KMZ

Hot News: Die Apokalyptischen Reiter – New Double Album 2014!

KMZ

Hot News: Die Apokalyptischen Reiter – Release New Videoclip „Wir Reiten”

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek