Interjúk

Dispassion Interjú

A kérdésekre Gulyás László (ének, gitár) válaszolt!

Hail. Az ÉTER fesztiválon láttalak benneteket, és nagyon tetszett, amit produkáltatok. Olvastam, hogy nem régen alakultatok, de számomra úgy tűnt, mint ha már évek óta együtt játszanátok. Bemutatnád a zenekart és beszélnél arról, hogy hogyan is sikerült ilyen gyorsan ezt a bandát összehozni?

Sziasztok! Igen, nemrégiben alakultunk, pontosabban 2008. májusában kezdtünk el próbálni Mosonyi Zoltánnal (dob) és Gulyás Lászlóval (ének, gitár). Úgy gondoltuk ezzel a zenekarral megpróbáljuk kicsit komolyabban venni a zenélést, ennek érdekében egy jobb énekesre volt szükségünk. Feladtunk egy hirdetést, amire rögtön jelentkezett Hegedűs Dániel, akinek tetszett az elgondolás így most már csak egy basszusgitárosra volt szükségünk, akit Urszin László személyében találtunk meg. A fesztiválra pedig egy régi ismerősünket hívtuk el a jobb hangzás érdekében. Lerch Péter elvállalta hogy kisegít minket gitáros poszton. A próbák alatt megtetszett neki a zenénk és beszállt ő is a zenekarba. Tehát július közepére összeállt a brigád.

Játszottatok már más zenekarban? Mi volt a célotok megalakuláskor, mik voltak azok a szempontok, amik számotokra fontosak, hogy benne legyenek a zenétekben? Gondolok itt a stílusokra és brutalitásra.

A zenekar gyors összeállását elősegítette az is hogy mindenkinek volt zenei múltja, próbálkoztunk különböző zenekarokban mindannyian. Célunk az, hogy egy brutális zúzásokkal tarkított, headbangelős zenét hozzunk létre, amit ha meghall a közönség, ne bírja ki mozgás nélkül. Ehhez próbáljuk megteremteni a hangulatot a színpadról is. Fontos szempont nálunk hogy a zenénk ne legyen egyhangú, ezért próbáljuk variálni a tempót és az énekhangokat is.

A Mypsace oldalon el lehet érni azt a négy számot, amit free promoként is osztogattatok. Szerintem ez egy nagyon jó ötlet, mert sokan megismerhetik a zenéteket. Idővel szeretnétek lemezszerződéshez jutni, vagy mi is a célotok?

A demót megtudjátok hallgatni és le is tudjátok tölteni myspace oldalunkról: myspace.com/dispassionmetal. Június vége felé vettük fel és jó ötletnek tartottuk, hogy feltöltsük erre az oldalra hiszen manapság ez a legegyszerűbb mód arra hogy egy zenekar bemutatkozzon és mivel mindenkinek nem adhatunk cd-t innen is meghallgatható. Mivel még elég friss ez demó ezért még a lemez nem fogalmazódott meg, de mindenféleképpen majd idővel, ha a visszajelzések is jók próbálkozunk majd. A célunk ezzel természetesen, mint mindenkinek hogy minél több koncertet adhassunk, mert felemelő érzés előadni a saját szerzeményeket főleg az, ha látjuk, hogy ez tetszik másoknak is.

Milyen zenék voltak rátok hatással? Az tény, hogy brutális, amit nyomtok, de azért nem színtiszta death metalról van szó. Mit tudsz elmondani a zenétekről, hogyan jellemeznéd?

Irányadóbb a mi zenénkben a deathmetál, szeretjük az aprítós hörgős részeket de mi ebbe szeretnénk belevinni egy kis változatosságot. Hardcore alapok is hatással vannak ránk, arra lehet jókat bólogatni. Próbáljuk ezt a két stílust kevergetni és valami újszerűt létrehozni. Sok újat már a zenében nem lehet mutatni de azért igyekszünk. Persze elég sok stílus észrevehető a számaink hallgatása közben, mert mindenki sokfajta zenét is hallgat, de leginkább a death, thrash és hardcore érződik.

Szerinted milyen téren kéne még fejlődnötök, milyen hibákat láttok a rögzített demón utólag, vagy jelenleg elégedettek vagytok vele?

A hibákat nem szeretném felszínre hozni, mert bízunk benne, hogy alig hallhatóak. Utólag mindenki okosabb már, de azért nagy bakikat nem vétettünk meglátásunk szerint, bár ezt majd a visszajelzések alapján lehet majd a legjobban leszűrni. Talán több időt fordíthattunk volna a felvételekre hogy még a kis hibákat is kiküszöböljük. Fejlődni még mindenkinek kell ez biztos. Igyekszünk sokat gyakorolni és újabbnál-újabb riffeken törni az agyunkat.

Idén láthatunk még élőben valahol, vagy egyelőre vártok a pozitív visszajelzésekre?

Nem csak a pozitívakra várunk, mert ha olyan kritikát kapunk, amiből tanulhatunk azt is várjuk. Még előttünk áll egy tehetségkutató, amire reméljük bejutunk majd. Ősztől próbálunk majd szervezkedni addig is javítgatjuk az ötleteinket és igyekszünk jobbnál-jobb számokat csinálni. Ezúton is várjuk a felkéréseket, ha esetleg valakinek bejön a zenénk. A visszajelzések nagyon fontosak lesznek a jövőre nézve, de annyit megígérhetek, hogy igen nagy energiával fogunk belevágni.

Sikeres volt számotokra az ÉTER? Milyen reményekkel vágtatok neki a tehetségkutatónak?

Ez a fesztivál tökéletes bemutatkozást biztosított a zenekarnak. Az ÉTER-nek köszönhető az is hogy most itt szerepelhetünk és még rengeteg más fórumon is kaptunk pár sort ami alapján talán felkeltjük az emberek érdeklődését. Reményeink elég földhöz ragadtak voltak, de úgyse lehet nekiindulni egy kihívásnak, hogy nem fog sikerülni. Reméltük hogy ezzel a stílussal és kiállással majd felkeltjük a figyelmet a zenekarra, ami véleményünk szerint felülmúlta a várakozásainkat.

Mennyire tudtok próbálni, mennyi időtök jut zenélésre? Hogyan is készítetek el egy dalt? Mennyi idő alatt vettétek fel a demót?

Általában hetente kétszer próbálunk de igyekszünk minél több időt a teremben tölteni. Emellett otthon is rengeteget gyakorlunk. A számokat az otthoni gyakorlások szülik, amik próbán érnek számokká és öltjük végleges formába közösen. A demót, ha összeadjuk az órákat körülbelül 7-8 órára jön ki, természetesen ebbe nincsen benne az utómunka, de nem egyszerre vettük fel hanem külön napon mindent, hogy tényleg csak egy dologra kelljen koncentrálni.

Eddigi legnagyobb élményetek a zenekarral? Gondolom, még nem túl sokan hallották a zenéteket, de azért voltak már visszajelzések?

Legnagyobb élményünk az volt amikor meghallottuk hogy különdíjként játszhatunk a Watch My Dying zenekar előtt, akik, szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy erőteljesen kedvencek közé tartoznak. Ez egy igen nagy dobást adott a zenekaron belül. Minden nap egyre többen hallgatják a zenénket amit a Myspace oldalunk számlálójából látunk. Visszajelzések érkeztek és eddig minden pozitív volt, bár még a kritikusoknak nem küldtük, de a közönségnek eddig tetszik és reméljük ez így is fog maradni.

Mondjatok olyat, ami még számotokra fontos lehet, és szeretnétek elmondani!

Fontos hogy a korunk miatt ne a Tokio Hotelhez hasonlítsák a zenénket:D. Ilyen fiatalon is lehet deathmetált játszani, de ezt mindenki maga döntse el, hogy tetszik-e vagy sem. Lényeg hogy mi élvezzük amit csinálunk ez látható a színpadon is, és még reméljük hogy sok ideig csinálhatjuk, mert talán ez a legfontosabb. Várjuk észrevételeiteket továbbra is. Ha van kérdésetek azt a dispassion@freemail.hu címen feltehetitek.

Köszönöm az intejút.

Mi is köszönjük sziasztok.

WEB: http://www.myspace.com/dispassionmetal

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek