Echoes Of Eternity Interjú

(scroll down for English Version)

Üdv Magyarországról! Hazánk számára még meglehetősen ismeretlenül cseng a csapat neve, ám itt az alkalom, hogy változtassunk ezen. Kezdetként, hogyan jellemeznéd az Echoes Of Eternity-t?

A banda célja a súlyos, progresszív zene dallamos női énekkel való vegyítése volt. Nagyon sok “rock” hangzású zenekar van női frontemberrel. Mi mindig is meg akartuk tartani a metál vonalat, még ha ez a nagyközönségnek nem is tetszik. Persze, a legjobb mód, hogy rájöjj, tetszik-e vagy sem, hogy meghallgatod.

Azt hiszem, veletek kapcsolatban bátran használhatom a progresszív kifejezést, lévén temérdek stílus keveredik a zenétekben. Te magad kiket tartasz-e műfaj nagyjainak, illetve elsősorban kik voltak rátok hatással?

Nehéz megmondani, ki a legjobb és legnagyobb azok közt a zenei alfajok közt, akik hatással voltak ránk. Brandon és Kirk együtt nőttek fel, az akkori hatások a Morbid Angel, Death, Suffocation, Malovelent Creation és a korai 90-es évek death metál szcénái voltak. Idővel aztán, a hatások kiterjedtek olyan black metál bandákra, mint a Dissection és a Dimmu és progresszív bandákra, mint a Symphony X, Dream Theater, Malmsteen és így tovább. Úgyhogy elkezdtünk csak úgy játszani, és minden összeállt.

Európaiakként sokszor felmerül bennünk a gyanú, miszerint nálatok, könnyebb helyzetben vannak az újonc együttesek, mint a mi kontinensünkön. Mi erről a véleményed? Eddigi pályafutásotok során, számotokra mi jelentette a legnagyobb akadályt?

Nehéz az új bandáknak befutni a metállal, mindegy honnan jönnek. Րszintén szólva, azt hittük Európában egyszerűbb dolgunk lenne. A metál rajongók különlegesek, és időbe telik, hogy megszokják a zenédet, kiváltképp, ha valami egyedit csinálsz.

Mielőtt szót ejtenénk az új korongról, pár mondat erejéig térjünk ki a tavalyi tagcserére. Kellemetlen, mégis elkerülhetetlen a kérdés: mi volt a váltás oka?

Amikor elkezdtük az “As Shadow Burn”-t írni, rájöttünk, hogy Sam és a többiek zeneileg más hullámhosszon vannak. Békében váltunk szét. Sam még mindig a banda barátja és nagyszerű időket éltünk át az első lemezzel való koncertezéseken.

A zenekarra egyébként jellemző a családias, baráti hangulat vagy csak afféle munkakapcsolat van közöttetek?

A srácok már legalább 15 éve ismerik egymást én pedig 7 éve ismerem őket. Mi egy család vagyunk, de mint minden családban, mi is néha egymás idegeire megyünk.
De igen, mindig közeli barátunk leszünk.

Az As Shadows Burn a mai metal túltermelés ellenére, véleményem szerint magasan kiugró, változatos anyag lett, csak gratulálni tudok hozzá. Mit gondolsz, mik azok a tényezők, amelyekben sikerült a tömeg fölé emelkedni?

Köszönjük, olyan zenét írunk, ami tetszik nekünk, nem azért, hogy a tömegnek tetsszen. Akkoriban a banda átment néhány nehézségen és szerintem ezek az érzelmek árkerültek az albumra is. A “Decent of a Blackened Soul” egy kiváló példa erre.

Mennyi ideig és hogyan írtátok a dalokat, mielőtt stúdióba vonultatok? Van bevált munkamódszeretek vagy váratlanul, ösztönösen jönnek az ötletek?

Írtunk néhány helyen és a 2009-es év alatt készült el. Általában Brandon hozza a robbanékony riffjeit. Ր és Kirk elkezdik játszani és felvenni a riffeket. Aztán azokat ideadják nekem és a Pro tools-ban rájátszok, kitalálok valami énektémát és egy dalszerkezetet. Összerakok egy demo-t, amit megmutatok a bandának és együtt finomítunk, változtatgatunk rajta, hogy a dal teljes erejében tudjon megszólalni.

A borító rendkívül mutatós lett. Mit szerettetek volna kifejezni ezzel, illetve mire utal maga az albumcím?

Az album alapjául szolgáló téma az emberben rejlő sötét oldal és annak felismerése, hibáink elismerése és az érzelmek irányítása.

A lemez hallgatása közben volt olyan érzésem, hogy szándékosan próbáljátok levetkőzni az énekkel együtt járó hatásokat. Zavar titeket, ha a közvélemény gothic bandaként tekint rátok?

Ha valaki meghallgatja az “As Shadows Burn”-t és szerinte gothic metál, akkor szerintem nem igazán ismeri a zenét, amit szeret. Az emberek ösztönösen besorolják a zenét, és már hozzászoktunk, hogy az emberek mennyire nem tudják, hogy kell ezt megtenni. Nekünk teljesen mindegy, hogy minek tartanak minket az emberek, hívhatnak country bandának is. Nem számít. Mindenkinek megvan a saját véleménye, a zene viszont magáért beszél.

Több zenésztől is kérdeztem már, de a te véleményedre is kíváncsi vagyok. Szerinted a közvélemény előnyben részesíti, vagy legalábbis másképp kezeli a női énekes csapatokat? Tapasztaltál már ehhez hasonlót?

Igen, az emberek különféleképp bánnak velünk. Szerintem a metálközösség, valamilyen szinten, még nem igazán fogadta el a női metál zenészeket. Néhány ember nem olyan nyitott, hogy a saját kedvencein kívül mást is meghallgasson. Lassan, egyre több metálos válik nyitottabbá és keres a megszokottól eltérő dolgokat a metálban. Ez még nem történt meg teljesen.

Az említett album névadója félig-meddig franciául íródott. Miért döntöttetek így? A jövőben is számíthatunk esetleg idegen nyelven írott dalokra?

Francia kanadai vagyok és úgy gondoltuk, miért ne? Talán a jövőben írunk egy számot franciául, de jelenleg nem tervezzük.

Fantázián alapuló szövegeiteknek mik a fő forrásai? Csupán saját gondolatok alapján születnek, vagy hobbijaitokkal (olvasás, filmezés) is összefügg valamelyest a tartalom?

Brandon nagyon szereti a történelmet és a történelmi helyeket, én általában az érzelmeimet írom le, vagy azokat a dolgokat, amiken keresztül megyek.

Korábban forgattatok már egy klipet a 2007-es Voices In A Dream c. számra. Előreláthatólag készül majd videó az idei lemezhez is? Szeretsz ilyesmivel foglalkozni?

Igen, a kaliforniai Joshua Tree Park-ban filmeztünk. Mivel a Post Productionnél dolgozok, én vágtam az anyagot, mivel ez az első szerkesztésem, nem tökéletes, van pár dolog, amin változtatnék, de kifutottam az időből! A “Ten of Swords” számhoz készült.

A koncertekkel kapcsolatban, az Államokban gondolom hamarosan turnézni kezdtek, de mi a helyzet a többi földrésszel?

Szeretnénk mindenhol turnézni, ez csak pénz kérdése. Nagyon drága turnézni.

Mik a kedvenc koncert nótáitok, amik szinte kirobbanthatatlanok a setlistből?

Még nem vittük koncertre az új dalokat, de a “Tower of Silence” az egyik kedvencem.

Végezetül, kevésbé komolyra fordítva a szót, van valamilyen humoros sztorid a zenekarral (vagy akár a magánéleteddel) kapcsolatban, amit szívesen megosztanál az olvasóinkkal?

Amikor Montreal-ban megálltunk tankolni, véletlenül a hangmérnökünket otthagytuk. Mivel a legtöbbünk aludt, két órába telt, mire valaki észrevette, hogy eltűnt. Szegény fickó tárca nélkül, mobil nélkül ott maradt, a kúton pedig alig beszéltek angolul!

Köszi a válaszokat, remélem lesz alkalmunk élőben is találkozni. 🙂 További sok sikert!

Én is köszönöm!

Francine Boucher

—————————–

ENGLISH VERSION:

Greetings from Hungary! To our country, you are rather unknown but here”s to possibility to change this situation. Why don”t you start by describing Echoes Of Eternity?

Our intention when forming the band was to combine heavy, progressive music with melodic female vocals. There are a lot of popular female fronted band out there with more of a “rock” instrumental sound. We always wanted to keep the music metal, even though it may not appeal to the masses. Of course the best way to find out is to listen to it and find out for yourself.

I think I can easily use the term progressive for your music being a mixture of several genres. To you, personally, who are the biggest of the genre, and who are your influences?

It’s hard to say who is the biggest in and best in each subgenre of music that influences us. Brandon and Kirk grew up playing together, and their influences at the time were bands like Morbid Angel, Death, Suffocation, Malovelent Creation and the whole early ’90’s death metal scene. Over time, the influences spread out including Black Metal bands like Dissection and Dimmu, and progressive bands like Symphony X, Dream Theater, Malmsteen and so on. So we just started playing what we liked and it all just came together.

As Europeans, we tend to think that in your continent newcomers band are in a better situation. What”s your opinion about this? In your career, what did mean the most difficult obstacle so far?

I think it’s difficult for any new comer band in metal no matter where you live. Honestly though, we always thought it would be easier for us if we were in Europe. But the bottom line is, metal fans are particular, and it takes time for them to get used to your music, especially if you’re doing something unique and different.

Before speaking about the new album, let”s get back to last year”s member change a bit. An unpleasant yet unavoidable question: what was the reason for that?

When we started writing As Shadows Burn, we just realized that Sam and the rest of the band was on a different wavelength musically. It was an amicable split on both sides. Sam is a friend of the band, and we had a great time touring with him on our first record.

Anyway, is a family-like, friendly atmosphere characteristic of the band, or are you only in working relationship?

The guys have known each other for at least 15 years or so and I have known them for about 7 years. We are a family, but as all family’s do, we get on each others nerves from time to time. But yes, we will always be close friends.

Despite the Metal mass production these days, in my opinion As Shadows Burn is a highly standout, varied material so congratulations. In your opinion, what are the factors that lead to rise above the masses?

Thank you, we just wrote music that we liked, we didn’t write with the intention of pleasing the masses. At the time, members of the band were going through some hardships, and I think the emotion came out on the record. “Decent of a Blackened Soul” is a great example of that.

How much time did it take, and how were the tracks composed? Do you have an own, already tested method for that, or do the songs come instinctively?

It was written here and there during the course of 2009. Brandon usually comes up with an explosion of riffs. He and Kirk jam out to it and record the riffs. They give me the riffs and I play with them in Pro tools, come up with vocal melodies and song structure. I’ll piece together a scratch demo and present it to the band and together we smooth out the transitions and change certain parts to give the song its full potential.

The cover is quite spectacular. What did you intend to represent with it, and what does the title refer to?

The underlying theme of the album is about dealing with your darker side of yourself and coming to terms with it, accepting your flaws and controlling your emotions.

Listening to the record, I have a feeling that you”re intentionally trying to get rid of the influences connected to the vocals. Does it disturb you if the public considers you as a gothic band?

If someone listens to As Shadows Burn, and considers that to be gothic, I don’t think they know their metal very well. People instinctively need to classify music, and we’ve gotten used to people not knowing how to classify our music. To us, it doesn’t matter what the public considers us to be, they can call us a country band if they want to. It doesn’t matter. Everyone has there own opinion and it’s really the music that speaks for itself.

I’ve asked this of several musicians but I”d also like to know your opinion. Do you think that people prefer, or at least treat differently, bands with female vocalists? Have you ever experienced something like that?

Yes people do treat us differently. To some degree I think the metal community has not fully accepted female metal musicians. Some people just don’t have an open mind to listen to something different than their existing metal catalogue. Slowly, more and more metal heads are becoming open minded and are seeking something different rather than “been there done that already generic metal”. It’s still an up hill battle.

If you have to criticize your own release, what would you say where should you progress to?

At this point I don’t know how the next album will come out, when we write it’s kind of like being a vessel for the music it just flows through.

The title track of the mentioned album is partly written in French. Why? Can we expect similar song sin the future?

I am French Canadian and we thought why not. If a future song calls for french lyrics perhaps but right now we’re not planning on it.

What is the basis for your lyrics based on imagination? Are they born of your own thoughts, or are the contents in relation with your hobbies (reading, movies) to some extent?

Brandon is very inspired by history and places, I usually write what I’m feeling or situations I’m going through.

You have made a video for 2007″s Voices In A Dream. Are you planning to make a video for the new album too? Do you like dealing with things like that?

Yes, we filmed it ourselves out in Joshua Tree Park in California. Because I work in Post Production I edited it myself, it’s my first time editing so it’s not perfect and there are a few things I would change but I ran out of time! It’s for the song “Ten Of Swords” .

Regarding gigs, I guess you”re soon starting touring in the US but what about other parts of the world?

We’d love to tour everywhere, it’s just a question of money. Its very expensive to tour.

What are your fave live songs that are always part of the setlist?

We haven’t taken the new songs on the road yet but “Towers of Silence” was a favorite of mine.

In the end, do you have any humorous or funny story either concerning the band or your private life that you”d like to share with us?

Well accidently left our sound man in a little town near Montreal when we stopped for gas. It was 2 hours before anyone realized he was gone because most of us were sleeping. Poor guy was stranded with no wallet, no cell phone and the gas station people barely spoke english!

Thanks for the answers, hope to see you live too. 🙂 Good luck!

Thank you as well!

-Francine

WEB: http://www.myspace.com/echoesofeternity

Kapcsolódó cikkek

Echoes Of Eternity -Ten Of Swords Videoclip

NorthWar

ECHOES OF ETERNITY – As Shadows Burn

Jillian

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár