Interjúk

Eclipse of the Sun Interjú

Srácok, a zenekar története 2008-ig nyúlik vissza, amikor Duath néven death metal bandaként jöttetek létre, hogyan alakult meg a csapat? Milyen zenei tapasztalatokkal rendelkeztetek?

Kantár György: A zenekar csupán baráti szórakozásként indult. Egy ismerősöm révén találkoztam Sövény Gergővel (ex-gitáros), aki már régebb óta zenélt ilyen-olyan formációkban. A dobos Bagi László barátommal pedig egy egyetemen tanultunk, csoporttársam volt. Laci a megalakuláskor az Alcohol nevű formációban játszott, akik punk-rockos témákat játszottak, leginkább a Tankcsapdához hasonlítottak. Énekes akkor még nem volt, jó pár srác megfordult nálunk (sőt egy hölgy is :)) énekesi poszton, persze akkor még csak az első szárnypróbálgatások mentek. Konkrét zenei irányvonal még nem alakult ki, de voltak elképzeléseink. Jómagam akkor még csak két éve tanultam basszusgitáron játszani, úgyhogy gyakorlatilag nem rendelkeztem semmilyen zenekari és egyéb hangszeres tapasztalattal. Egy idő után Káposztás Péter (Kápi) töltötte be nálunk a hörgő énekes posztot, a fentebb említett hölggyel egyetemben. Ők is kezdőnek számítottak a témában. Úgy képzeltük, hogy lesz egy hörgés és egy tiszta női vokál. Később a hölgy vokalista távozott, mi pedig a death metal vonal felé tolódtunk el. Igazából akkor sem tudtam volna skatulyába tenni a zenekart, de leginkább ehhez a műfajhoz állt közel. A zenekar a Duath név választása mellett döntött, mely az egyiptomi mitológiából meríti témáit (a duath is innen származik) mind zeneileg, mind pedig szövegkörnyezet szempontjából.

2009-ben rögzítettek egy demót, erről a felvételről mit kell tudni?

Kantár György: A 2009-es demó megszületése a kezdeti szárnypróbálgatásaink eredménye. A demó Bodajkon került rögzítésre Mohai Győző (jazz dobos) stúdiójában. A keverés is itt készült. Nekem ez volt életem első stúdiós élménye és sokat tanultam belőle. A felvételeket tizenkét óra alatt rögzítettük, és egy nap volt kb. a keverés… Az eredmény meghallgatható a www.myspace.com/duathband oldalon. Összehasonlításként is érdekes lehet az új formációval, hangzással stb…

Széles körben terjesztettétek a demót vagy csak szűk baráti körben propagáltátok?

Kantár György: Propagálás leginkább csak baráti körben történt. Úgy érezzük, hogy az új anyaggal (Eclipse of the sun) jött el az az időszak, mikor megérett a zenekar stílusa, tapasztalata arra, hogy megpróbálkozzon bekerülni a magyar underground köztudatba, amennyire a lehetőségek engedik.

A demón szereplő Káposztás Péter énekest 2009 őszén Szöllősi Dániel váltotta, mi volt Péter távozásának az oka?

Kantár György: Kápitól azért búcsúztunk el, mert úgy éreztük, hogy más irányvonal felé szeretnénk eltolni a zenekart, más arculattal szeretnénk fölruházni azt. Ennek okán döntöttünk úgy, hogy új énekest keresünk, Kápinak pedig megköszöntük addigi fáradozásait és munkáját.

Dani hogyan került képbe, hogy esett rá a választásotok? Mely formációkban játszott korábban?

Kantár György: Feladtunk egy hirdetést különböző zenei fórumokon, melyben énekest kerestünk. Volt egy-két jelentkező és színre lépett Dani. A hangjáról egyből érezhető volt, hogy van tehetsége hozzá, képzett mind zeneileg, mind pedig hangorgánum szempontjából, és nem utolsó sorban tud gitározni, amit persze mindig szerényen letagad. 🙂
Szöllősi Dániel: Nekem 2009. nyarán állt végleg földbe az akkori zenekarom, a Charmadynia, ahol is az azóta a Keeper of Dreams legénységébe került Szabó Danival igyekeztük a magunk sajátos power-thrash muzsikájával meghódítani a világot, de sajnos az állandó tagcserék és problémák miatt ez végül véget ért. Ekkor, mint egy igazi szerelmi szakítás után, még pár hónapig fájlaltam a sebeim, de végül rávettem magam, hogy új zenekart keressek. Meg is kerestem néhányat, és két komolyabb tárgyalás is kezdetét vette, s végül a Duath-ban kötöttem ki. Bár az első demójuk hangzása nem tetszett, a feeling, az erő, ami a dalokból áradt, nagyon megfogott, és gondoltam, hogy ide illene az én power-doom hangom. Hál’ Istennek ők is így gondolták. 🙂

Belépésével nemcsak a zenei irány módosult, de nevet is változtattatok, mit jelent, mire utal az Eclipse Of The Sun név?

Kantár György: A kifejezés napfogyatkozást jelent. Az ókori Egyiptomban, valamint az egyiptomi mitológiában is – és ez valószínűleg minden ismert mitológiára igaz – fontos szerepet tulajdonítottak a Napnak, mint isten, szimbólum, valamint az egyéb égitesteknek is – és természetesen a fogyatkozásoknak is. Innen jött az ötlet, mivel a témákkal, a szimfonikus betétekkel, egy-egy tradicionális hangszer felvillantásával és nem utolsó sorban a szövegek témáival mind az ókori Egyiptomhoz kapcsolódó mitológiai vonatkozásokat próbáltuk kifejezni.

2010-ben vált teljessé a tagság Fekete Zoltán gitáros érkezésével, őt hogyan találtátok meg?

Szöllősi Dániel: Zolit én magam kerestem meg, régi cimborám volt, még az egyetemről ismertem. A veszprémi Immensum zenekar gitárosa volt, oda is én ajánlottam be anno őt, amikor én magam kiszálltam a zenekarból a Charmadynia miatt. Természetesen egyből igent mondott a dologra, ami nekünk rendkívül jól jött már akkor is, mert neki volt egyedül hét húros gitárja, legalábbis a mi ismeretségi körünkből. És mivel nem sokkal később Sövény Gergő kilépett, így nem is kellett hét húrról hatra váltanunk kényszerből…

Mikor kezdtétek el írni a demo nótáit? Hogyan zajlott a dalszerzés? Mennyi időbe telt a szerzemények megírása?

Kantár György: A demó nótái Dani belépésével együtt kezdtek formálódni. Az alapok már megvoltak a Duathból, és egyéb ötlet halom is volt, plusz Dani nagyon sokat hozzátett a dolgokhoz. Szerkezetileg gyakorlatilag szétszedtük a korábbi Ehnaton és Nektár szerzeményeket, újraépítettük őket, rengetek kiegészítéssel, színesítéssel, valamint magyarról angolra váltottunk a szövegekben. Kb. fél év volt, mire megálmodtuk és begyakoroltuk a számokat, utána jöhetett a stúdiózás rész.

Mit kell tudnunk a stúdiózásról?

Kantár György: A stúdiózás otthoni körülmények között zajlott. Otthon sikerült „kiépítenem” egy kis házi stúdiót, mely teljesen alkalmas gitárok és vokál rögzítésére. A gitárok, a szimfonikusok, a tradicionális hangszerek mind nálam készültek. Az éneket Dani alkotta szintén otthon, a dob pedig megint csak az én cuccaim segítségével került rögzítésre, valamint egy kölcsönkapott Roland elektromos dobszerkóval. A keverést és masterelést pedig Dani készítette.

A demóra kizárólag új dalokat tettetek fel vagy szerepelnek rajta esetleg átdolgozott Duath nóták is?

Kantár György: Igen fentebb említettem. Az Ehnaton és a Nectar is átdolgozott nóta.
Szöllősi Dániel: Bizonyos szempontból mind feldolgozás, mert már amikor én megérkeztem, nyolcvan százalékban kész voltak a dalok, csak még a Duath stílusában, hangszerelésében. Talán egyedül a Talisman tekinthető új dalnak, de még az is jócskán tele van a Geri témáival, csak a dalszerkezet leginkább az, ami az én ízlésemet tükrözi.

Arra kérnélek benneteket, hogy saját szavaitokkal mutassátok be a felvételt!

Szöllősi Dániel: A demó négy dalt és egy intrót tartalmaz. Az első valódi dal az Ehnaton címet viseli. Maga a szám egy igazi power-doom riffel nyit, ami magát a refrént is alkotja. Nem túl bonyolult, mégis sokrétű a dal: gitárkiállás, kórusbetét, szintidallamok tarkítják a súlyos dalt. A koncerteken jó nyitásnak bizonyul mindig, mert kellően be tud robbanni, és van egy olyan lüktetése, amitől mozgásba indul az ember feje és nyaka. Ehnaton volt az a fáraó az ókorban, aki az egyik legnagyobb reformot igyekezett végre hajtani: monoteista rendet akart. A szöveg azt a jelenetet igyekszik elmesélni, amikor is a fáraó meghal, és az általa megtagadott istenek előtt számot kell adnia tetteiről. Ezt a dalt követi az abszolút slágernótánk, a Nectar, mely már az intrójában is Egyiptomot idézi. Sokan ezt a számot szeretik a legjobban, mert ebben vannak a legfogósabb dallamok, mind a gitártémákat, mind az éneket, mind a szintit tekintve. Sekhmetről szól a szöveg, aki nektárt csepegtet, amivel elbódítja az emberek elméjét, és így lesznek azok a rabjai. Ennek az első két dalnak a szövegét egyébként még Sövény Gergő írta. A harmadik tétel szavai már Fekete Zoltán kezét dicsérik. A Masquerade arról szól, hogy az emberek rádöbbennek arra, hogy az óegyiptomi istenek pusztán csak álarcok, szimbólumok mögé bújt senkik, s fel lehet ellenük lázadni. Jómagam talán ennek a dalnak a hangszerelésébe nyúltam bele amúgy leginkább, elég csak annyit mondani erről, hogy eredetileg egyetlen gitárra íródott az egész, ehhez képest egyesek szerint egy komplett komolyzenei darab született végül belőle – számomra ezért is ez a dal egy igazi büszkeség, ez áll hozzám minden szempontból a legközelebb. Igazi szimfonikus doom himnusz. És akkor végül pár szó a záró tételről: a Talisman tapasztalataink szerint azoknak a kedvence mind lemezen, mind a CD-n, akik a keményebb vonalat szeretik, képviselik. Ez nem is csoda, mert ez egy elég komplex, néhol már death metalba hajló mű, egy rendkívül monumentális refrénnel megáldva. A koncerteken is jó záró dal ez, mert jól bele tudjuk vele vésni magunkat az emberek dobhártyájába és agyába. 🙂 Nincs menekvés…

Zeneileg szerintetek milyen/melyik „skatulyába” illeszthető a demo? Milyen kritikákat kaptatok eddig az anyagra?

Kantár György: Szerintem nem tudjuk beskatulyázni. Mindannyiunkat rengeteg zenei irányzat és hatás ért, ami ilyen-olyan szinten érzékelhető is a dalokban. A Nile-on keresztül a Septic Flesh-en át egészen a Nevergreenig, Solitude Aeturnusig minden megtalálható benne. Szerintem elég színes ahhoz, hogy mindenki találjon benne olyat, ami valami miatt megfogja, vagy egyedinek érzi.
Szöllősi Dániel: Amúgy az eddig megjelent kritikákban is mondtak már ránk elég sok mindent: oriental, power, doom, death és progresszív metal. Na persze valahol mind igaz is egy kicsit, de aminek leginkább örülünk, hogy azt még sehol sem kaptuk meg, hogy ezek ne alkotnának valami egészet, tehát még keresnénk az utunk. Azt ugyan nem mondom, hogy kész, révbe értünk, mert ilyen eleve sosem jön el remélhetőleg egyrészt. Másrészt az első CD zenei alapjainak kb. hetven százalékát Geri hozta egykor, a most készülő dalok viszont már három másik ember valódi, együttes alkotói munkáját fogják tükrözni. Reméljük, hogy ez is ugyanannyira fog tetszeni mindenkinek, mint az első anyag.

Ti magatok elégedettek vagytok a felvétellel?

Kantár György: Első anyagnak nem rossz. Persze tisztában vagyunk a házi stúdiónk adta lehetőségekkel, de úgy érezzük, hogy a lehetőségekhez és tudásunkhoz mérten – már ami a stúdiózást illeti – egyelőre kihoztuk magunkból a maximumot. Jelenlegi anyagi lehetőségeink nem adottak komolyabb stúdióanyag megalkotásához.
Szöllősi Dániel: Amúgy folyamatosan dolgozunk azon is, hogy a házi felvételek elkészítése minél profibb eszközökkel legyen megoldható. Szerencsére erre elég sokat tudtunk már költeni eddig is. Arról amúgy, hogy mennyit tudtunk ebből kihozni: az elmúlt években, a rock zenében eltöltött tapasztalataim alapján, kövezzenek meg ezért sokan, de én azon a véleményen vagyok, hogy többet ér egy hittel, lélekkel, szívvel elkészített otthoni felvétel, főleg a demók illetve EP-k terén, mint az, hogy ha elvisszük a zenénket egy olyan stúdióba, ahol vagy senki nem ért a metal zenéhez, vagy senkit nem érdekel ez a zenei világ. Akik megjártak már néhány stúdiót ebből a szcénából, azt hiszem egyet is értenek amúgy velem, hogy Magyarországon ma nem kell hozzá két kéz, hogy valaki össze tudja számolni, hány darab metalban kompetens stúdió működik. Persze ettől függetlenül az első albumunkat már mi is az előbb „említett” stúdiók egyikében szeretnénk létrehozni.

Sövény Gergő már nem tagja a zenekarnak, miért lépett ki? Tervezitek-e, hogy egy új tagot vesztek be helyette?

Kantár György: Gergő régebb óta zenélt ebben a műfajban és úgy érezte, váltania kell más irányba, valamint egyéb elfoglaltságai nem engedték számára, hogy komolyan folytassa velünk a munkát a jövőben. Ezért született részéről ez a döntés. Elképzelhető, hogy keresünk a közeljövőben egy új másodgitárost, akinek a szerepét egyelőre Dani tölti be. A sors továbbá úgy hozta, hogy Laci barátunktól dobos poszton is el kell köszönnünk, mivel külföldre távozik huzamosabb időre. Utódját egyelőre még keressük.
Szöllősi Dániel: Ez akkor már egyúttal lehet is egy felhívás, persze. Szóval kedves olvasók, ha bárkinek bejön a zenénk, és tud dobolni és/vagy gitározni, emellett rendelkezik koncertfelszereléssel – gitár esetében hét húrral is –, az nyugodtan keressen meg minket emailben vagy FB-n, vagy bárhol, ahol ránk lel. 🙂

Eddig hány koncert áll mögöttetek? Milyen gyakran léptek/tudtok fellépni élőben? Veszik a lapot a rajongók a koncertek alkalmával?

Kantár György: Eddig négy koncertet adtunk, keressük a lehetőségeket, hogy Magyarországon más városokban is fel tudjunk lépni, ne adj’ Isten külföldön. Minden felkérésnek örülünk és várjuk azokat minden klubtól, más zenekaroktól. Legközelebbi koncertünk egy akusztikus koncert lesz amúgy feldolgozásokkal Székesfehérváron a Pucok klubban március 16-án. Kapunk visszajelzéseket rajongóktól, nagyrészt pozitív kritikákat, reméljük, mindenkinek tudunk adni valami újat a zenénkkel.
Szöllősi Dániel: Az akusztikus koncertről még amúgy annyit, hogy egy elég rendhagyó koncert lesz részünkről, mert dobost nem viszünk, de legalább a Gyuri előreláthatólag zongorázni is fog. A repertoár leginkább feldolgozásokból áll majd, de persze egy új saját dal is elhangzik, Roads címmel, melyet a szemfülesebbek már meg is hallgathattak a honlapunkon.

Ha jól tudom, már javában írjátok bemutatkozó anyagotokat, teljesen készen álltok a lemezzel? A demóhoz képest hogyan jellemeznétek a korongot?

Szöllősi Dániel: Jelenleg egy új 3-4 számos EP-n dolgozunk, melyen már olyan dal is szerepelni fog, amit amúgy az első nagylemezünkre szeretnénk majd feltenni. Azon kívül lesz majd egy líraibb mű is, aminek egy alternatív verziója már fent is van a honlapunkon, erről már az előbb meséltem. És még egy keményebb dal is lesz, mely csak erre az anyagra készült el, Collide címmel. Hogy mennyiben lesz ez az EP más? Hangszerelésileg nem sokat változtattunk, egy kicsivel talán a metalos részek gitárközpontúbbak lettek. Aki hallotta az előző anyagot, annak elég csak annyit mondanom, hogy leginkább a Talisman vonalát követik az új számok. Én amúgy azt szoktam mondani, ha valaki a stílusunk kérdezi, hogy power-doom, s a mostani dalok esetében talán annyit fűznék még hozzá, hogy inkább power, mint doom.

Szerzői kiadásban jelenik/jelenne meg vagy kerestek kiadót?

Kantár György: Egyelőre szerzői kiadásban jelenik meg. Természetesen keresünk kiadót, illetve ebben a témakörben még tapogatózunk, sajnos, mint mindenhez, ehhez is pénz kell…

Mik a jövőbeni terveitek?

Kantár György: Jövőbeni tervek: minél több koncert, új számok készítése, ismertté akarjuk tenni magunkat itthon és külföldön egyaránt.
Szöllősi Dániel: Nem mondanám, hogy hatalmas világmegváltó terveink vannak. Nem kergetünk álomképeket, tisztában vagyunk azzal, hogy mit lehet ma ezzel a zenével elérni. Ahogy a Gyuri mondta, nyomjuk a koncerteket, aktívan írjuk a dalokat, mert az jó… és talán egyszer csak arra ébredünk, hogy már nem mi fizetjük az útiköltséget akkor, ha játszani hívnak valahova. Sőt, már ennek az interjúnak is nagyon örülünk, reméljük, hogy sok embernek ad majd néhány kellemes percet, s még többen kíváncsiak lesznek ránk emiatt is.

Srácok, köszönöm szépen az interjút!

WEB: http://www.eclipseofthesun.fw.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek