Interjúk

Edguy Interjú

Edguy2014a1111111Hello Jens! Üdvözöllek a Kronos Mortus olvasói nevében. Először is engedd meg, hogy gratuláljak az új lemez eladási eredményeihez, második helyet értétek el a német listákon, de máshol is jól szerepeltek. Nyilván nagyon jó érzés de a sok letöltés miatt felvetődik a kérdés, hogy számítanak-e manapság ezek az eredmények. Mit gondolsz?

Én is üdvözlöm az olvasókat. Mindenképpen nagyon jó érzés, hogy emberek megveszik a lemezeinket, akár digitális, akár fizikai formában. De ennél fontosabb, hogy akik meghallgatják az új lemezt, azok eljöjjenek a koncertjeinkre, ami mindenképpen sokkal jobb lesz nekik, hiszen láthatnak öt jóképű srácot a színpadon (nevet)! Komolyra fordítva a szót nyilván ez egy létező probléma, de nem csak minket érint, vagy mondhatnám úgy is, hogy szerencsére minket nem érint annyira, hiszen jó eladási eredményeket produkálunk, de egy fiatal csapatot ez a jelenség visszafoghat.

Ha már szóbahoztad a koncerteket, néztem a honlapotokat, de még csak egy rövid, alig egy hónapos Európa-turné dátumai vannak fenn a három nyári fesztivál mellett. Ez lesz az elmúlt 15 év legrövidebb Edguy lemezbemutató turnéja?

Szerencsére nem, egyelőre csak a turné egy része van lekötve, de gőzerővel folynak a színfalak mögött az egyeztetések. Ha minden igaz, akkor eljutunk Észak-Amerikába, Ázsiába, Kelet-Európába és szerveződik egy önálló brit turné is. A fesztiválfellépések számát nem fogjuk bővíteni, szeptemberben kezdődik a turné, nem akarjuk, hogy kielégüljön az emberek Edguy éhsége, inkább jöjjenek el és nézzenek meg minket egy normális hosszúságú koncerten, saját technikával és díszletekkel.

Terveztek-e esetleg egy újabb élőlemezt vagy DVD-t felvenni a turnén?

Hát, beszéltünk már róla, de még semmi nincs konkretizálva. De ugye a modern technikának köszönhetően már pofonegyszerű jó minőségben felvenni egy koncertet. A DVD-hez azonban ennél több kellene, rengeteg tervezéssel jár és sok technikai feltételnek meg kell felelni, hogy a végén egy olyan anyagot lehessen kiadni, amire büszke az ember és méltó a zenekarhoz is.

Térjünk vissza az új albumhoz, honnan jött a címváltoztatás ötlete? Eredetileg ugye csak Defenders Of The Crown-nak hívtátok volna.

Valóban így volt, aztán ahogy sorra készültek el a dalok úgy éreztük, hogy nem találó cím az album egészére nézve. Egy ideig gondolkodtunk a Space Police-ban is. Amikor kialakult a végső dallista, akkor ugye egymás után került ez a két dal, és egyik nap, amikor a lemez címén ötleteztünk, jött Sascha (Paeth- producer) és mondta, hogy olvassuk csak egymás mögé a két dalcímet, vagyis Space Police Defenders Of The Crown. Először mindenki csak csodálkozva olvasta, aztán ezt gyorsan megismételtük, de már fülig érő szájjal. Szóval így kapta a nevét az album. (Nevet) Persze ez jól ki is hangsúlyozza a zenekar kettősségét. Space Police, mint egy jókedvű, állandóan mókázó társaság, akik mindenben meglátják a viccet és talán nem is kell őket mindig komolyan venni, a Defenders Of The Crown viszont a zenei gyökereinkre és a zenénkre utal, azzal nem viccelünk, igyekszünk mindig a lehető legmagasabb színvonalú dalokat összehozni, legyen az akár olyan hard rockosabb dolog, mint a Love Tyger vagy a címadó első fele vagy olyan, 80-as évekbeli hatásainkban gyökerező szigorú metal dalok, mint a Realms Of Baba Yaga vagy a Defenders of The Crown. Természetesen vannak lírai dalaink is, meg egy csomó más, de a lényeg a magas minőség, ebből nem engedünk akkor sem, ha éppen fülig érő szájjal nyomulunk a színpadon vagy a stúdióban.

Ha már szóba hoztad Sascha Paeth-et, ő ugye a Hellfire Club óta a produceretek és az Avantasia projectben is abszolút főszerepet kap, mint gitáros és producer. Ennyire elégedettek vagytok vele, most már mindden Edguy album az ő keze nyomát fogja viselni?

Sascha egy kiváló producer, az egyik legjobb a metal világában, legalábbis szerintem, de a vicc az, hogy igazából sosem döntjük el jó előre, hogy a következő lemez producere ki lesz, ezt a döntést minden album felvétele előtt meghozzuk. Lehet már a következő is mással fog készülni, de a produceri munka egy bizalmi kapcsolat. Már kiismertük egymást, tiszteljük a másikat, de fontos, hogy ugyanakkor előbbre is tudjunk lépni és legyen még mondanivalónk a másik számára, ne dolgozzunk vele csak megszokásból.

Edguy2014b

Az Avantasiaról amúgy mi a véleményed? A kezdetekben még te is gitároztál és szólóztál benne, de már egy jó ideje nem.

Valóban ott voltam a kezdeteknél, Tobinak (Tobias Sammet- Edguy énekes) kellett egy kis segítség én pedig szívesen segítettem neki. Szerintem egy kiváló projekt, ami szintén hasonló fejlődésen ment keresztül, mint az Edguy, de végig megtartotta az értékeit. A szereplők névsora pedig magáért beszél!

Nem félsz, hogy amikor az Avantasia körül nagy a felhajtás az az Edguy rovására is mehet?

Nem igazán. És ha így is lenne, akkor se mondanám neki soha, hogy ne csinálja, mert látom, hogy fontos neki és másfajta kreatív energiáit is kiélheti ott. Ő se tiltaná meg nekem a projectezést, ha egyszer olyanom lenne. Ezen felül, ha ő és Felix (Bohnke -Edguy dobos) éppen turnén vannak az Avantasiával vagy arra készülnek, attól még mi a többiekkel ugyanúgy összejárunk próbálni, intézzük az Edguy ügyeit, a háttérmunkát, dalokon ötletezünk vagy egyszerűen élvezzük, hogy van egy kis magánéletünk. Azért az még egy rock zenésznek is fontos! (nevet)

Edguy - Space Police - Defenders Of The CrownHa már szóbakerült a dalírás, az Edguy dalok túlnyomó többségét Tobi írja, rajta kívül csak te tűnsz fel szerzőként itt-ott. Mitől van ez? Ekkora zsarnok lenne? (nevet)

Nem, szó sincs róla! Még csak nem is egomániából van ez. (nevet) Rendszeresen mutatunk neki dalokat, dalrészleteket, ötleteket, amivel aztán ő vagy tud kezdeni valamit vagy nem. Nagyon fontos, különösen számára, hogy rá tudjon hangolódni a dalokra, megtalálja a kapcsolatot vele. Nyilván ez sokkal könnyebb egy olyan szerzeménynél, amit ő írt. Hiába játszik a banda nagyon jól a színpadon, az énekes az, aki a velük szemben álló tömeggel kommunikál, aki átadja az üzenetet, ő a banda szócsöve. Fontos, hogy ezt az üzenetátadást hitelesen tudja csinálni. Szóval ezért van az, hogy több a Tobi által írt dal, egyszerűen könnyebben tud azokkal azonosulni a színpadon.

Akkor mi a helyzet a Rock Me Amadeus-szal? (nevet)

Na, az egy teljesen más tészta! (nevet) Kerestünk egy olyan dalt, aminek a feldolgozásán még tőlünk is meghökkennének az emberek. Német nyelvterületen ez egy őrületesen nagy sláger volt, és azt hiszem a világ többi részén is, de legalább Európában, sokan ismerik. De nem csak a poénfaktor miatt csináltuk meg, hanem azért is mert kihívás volt: Tobi például hetekig gyakorolta az osztrák akcentust, amivel anno Falco felvette a dalt. A verzékben elsősorban ez a rappes dolog megy, a refrénekben pedig az ének, ráadásul nyelvváltás is van, elég őrült dolog, hogy feldolgozzuk. Szerintem nagyon jól sikerült, a sok munka ellenére mi jól éreztük magunkat a felvétele közben, remélem az embereknek is tetszik majd!

Van még két bónusz nóta a lemezen, az egyik könnyen érthető, az England, a másik az Aychen in Hysteria egy kicsit furcsább. Elmondanád mi áll a történet hátterében?

Az England valóban egy tisztelgés Anglia, az Iron Maiden és különösen Steve Harris előtt, a másik pedig (nevet) szóval az a hangmérnökünkről szól, aki élőben keveri a koncertjeinket. Kitaláltunk vele egy hülye sztorit, ami aztán egyre tovább fajult, majd végül Tobi írt egy dalt belőle. Megmutattuk neki és szerencsére értette a viccet, már nevetni is tud rajta. (nevet) Zeneileg pedig ez is egy tisztelgés a Def Leppard előtt.

Mit gondolsz, mit tartogat még számotokra a jövő? 15 évesen alapítottál egy zenekart, ami még mindig megy, most adta ki a 10. lemezét, bejártátok a világot, a legnagyobb fesztiválokon léptetek fel főbandaként, mi jöhet még?

Hát igen, nem gondoltam volna ezt 21 évvel ezelőtt. Mindegy is, hogy mit hoz a jövő, azért persze remélem, hogy még népszerűbbek leszünk. Még nem vagyok 40 éves se, rengeteg ambíció van még bennem, nem vagyok még elégedett azzal, amit elértem. Nagyon fontos, hogy ez a fajta éhség megmaradjon, mert különben az ember csak megszokásból csinálja a dolgait, ahhoz pedig még mindannyian nagyon fiatalok vagyunk. Említhetem azt is, hogy már nagyon sok olyan bandával játszhattunk együtt, nyithattunk nekik önálló koncerteken vagy turnékon, amikre gyerekkorunkban felnéztünk. Iron Maiden, Scorpions, Aerosmith, Alice Cooper és még sorolhatnám. Nekem például az első lemezem a Scorpions World Wide Live-ja volt. Addig hallgattam, amíg már totál recsegett az egész! (nevet) Hatalmas élmény volt ezekkel az emberekkel beszélni, együtt zenélni, mindegyik zenekartól, legendától tanulhattunk valami újat, akár a dalszerzésben, vagy különböző technikai kérdésekben. Ez azt is mutatja, hogy még nagyon messze az út vége: Nézd meg a Scorpions tagjait, 40 éve aktívak és még mindig egyre jobbak próbáltak lenni, hiába volt búcsúturnéjuk, ki akarták szolgálni maximálisan a közönséget. Nekünk is ezt a mentalitást kell továbbvinnünk, hiszen eddig is ez volt jellemző ránk.

Személyesen van olyan, amit a zenei életben még nem értél el, de nagyon szeretnél? Mit szolnál egy signature gitárhoz?

Ezen még nem is gondolkodtam, eszembe se jutott. Meg aztán mi újat tudnék csinálni egy Les Paullal? Az úgy tökéletes, ahogy van. Persze ha nagyon akarná a Gibson, biztosan elő tudnék állni valamivel! (nevet) van még elég sok tervem, hiszen fiatal vagyok, nem mind a zenéhez kapcsolódik, de nem is szabad, hogy az ember ennyire egyoldalú legyen. De már így is nagyon szerencsés vagyok, hiszen abból élek, amit imádok csinálni, ez azért jó lenne, ha így maradna.

Edguy2014d

Elég sokszor jártatok már Magyarországon, van-e valami különösen kellemes emléked? Már olyan, amit meg is oszthatsz velünk!

A Sziget fesztivál nagyon állat volt, talán az egyik legjobb koncertünk volt az nálatok. Budapest nagyon szép, voltunk még pár másik helyen is, de azok nyilván nem egy olyan gyönyörű világvárosok voltak, mint a fővárosotok. Volt egy klubavató bulink is pár éve (2007-ben a rövid életű Avalon klub nyitó bulija), az is nagyon frankó volt, de úgy általában elmondhatom, hogy nálatok mindig jól éreztük magunkat, a közönség is mindig nagyon jó volt, elég aktív. Nem olyan, mint sok más helyen, hogy csak állnak és néha tapsolnak.

Végezetül, üzensz valamit a magyar rajongóknak?

Igen, szeressétek továbbra is az Edguy-t, ha jól emlékszem, akkor szervezés alatt is van egy magyarországi koncert, visszatérünk hozzátok, ha már az előző turnéból kimaradtatok!

WEBhttp://www.edguy.net/

Kapcsolódó cikkek

EDGUY – Space Police – Defenders of the Crown

Menegroth

Hot News: Edguy – TV performance at boxing match, Live on German National TV

KMZ

Hot News: Edguy – Watch the brand new video ‘Love Tyger’

KMZ

Hot News: Edguy – first single »Love Tiger« available now!

KMZ

Hot News: Edguy – Announce »Space Police World Tour« and get in the ring!

KMZ

Hot News: Edguy – „Sabre & Torch” Lyric-Video online!

KMZ

Hot News: Edguy – »Space Police – Defenders Of The Crown« – more details revealed!

KMZ

Hot News: Edguy – tracklist of upcoming new album »Space Police – Defenders Of The Crown« revealed!

KMZ

Hot News: Edguy – release cover artwork, announce European tour

KMZ

Hot News: Edguy – new album “Space Police” will be released April 18th

KMZ

Hot News: Edguy – New album almost completed

KMZ

Hot News – Edguy: Special Guest Of Deep Purple!

KMZ

Hot News – Edguy: Video Clip Of „Robin Hood“ Released!

KMZ

Hot News – Edguy vs. Robin Hood!

KMZ

EDGUY – Fucking With F*** – Live

Darkjedi

EDGUY – Tinnitus Sanctus

Menegroth

Edguy, Keepers Of Jericho – Koncertbeszámoló

xfixbitchx

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek