Interjúk

Elm Street Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Ben Batres válaszolt.

Helló, Ben! Üdvözöllek Magyarországról, a Kronos Mortus olvasói nevében. Először is, had kérjelek meg, világosíts fel, hogy állt össze a kvartett, hogyan ismertétek meg egymást? A Raid zenekarból, miként lett Elm Street? Miért pont ezt a nevet választottátok?

Üdv! Köszönjük a lehetőséget a Kronos Mortusnak, megtiszteltetés, hogy a zenénk Magyarországon is terjed, ahol rengeteg metal arc van!
Az Elm Street 2003-ban alakult, 13-14 éves korunkban és az alapító tagok még mindig a banda tagjai. A heavy metal szeretete vezérelt a banda létrehozásakor, nem a pénzért vagy hírnévért csináltuk, hanem mert szerettünk volna közönség előtt játszani a világ minden táján. Sok nevet elvetettünk, voltunk Metal Warriors, Twisted Metal, aztán a RAID nevet választottuk, amivel 1-2 évig játszottunk az ausztrál metál színtéren.
Miután magabiztosabb és érettebb lett a játékunk és a dalszerzési stílusunk, olyan név után néztünk, ami jobban kifejezi az imidzsünket. Két hétig gondolkoztunk olyan néven, melyet az emberek összekapcsolhatnak a ’80-as évekkel és rögtön az ugrik be neki „Igen ez valami old-school heavy metal lesz!” hehe, úgyhogy az ELM STREET-et választottuk.
Ez egy erős név és egyszerű is, őszintén szólva a Dokken-re sokkal jobban emlékeztet, mint a Freddy Krueger filmekre, hehe. Természetesen szeretjük a filmet is, de a Dokken is ugyanolyan gyilkos a Dream Warriors-szal és az Into the Fire-rel.

A debüt lemezetek utolsó négy dala már szerepelt a Terrors Of Metal EP-n. Az új szerzemények számomra egy csöppet „thrashesebbek”, de még így kiválóan illeszkednek a régi dalok közé. Ezek mikor születtek? Direkt így terveztétek a dalsorrendet?

Valójában sosem gondoltunk rá, hogy az utolsó négy szám rajta volt az EP-n 🙂 A számokat 8 év alatt írtuk együtt és az EP-hez képest történtek változtatások. Szerettük volna a legtöbbet kihozni belőlük, mielőtt felvesszük az albumot.
Az EP-t inkább demonak fogjuk fel, valójában sosem lett kiadva, csak kellett valami, amit odaadhatunk a promotereknek és az ügynököknek, hogy több bulit tudjanak szervezni. A demo fogadtatása nem volt túl jó, tudtuk, hogy még sokévnyi kemény munka áll előttünk, mielőtt kiadhatnánk egy albumot. A számlista, bár senki se kérdezte, abc sorrendben van, direkt, hehe

Ki nálatok a fő dalszerző? A bandán belül bárki hozhat ötletet?

Igen, könnyen haladunk a bandával. Ez inkább egy baráti társaság, akik jól érzik magukat együtt és zenélnek, nem pedig egy olyan banda, akik sikeresek akarnak elérni.
Mivel egyikünknek sincs dalszerzési tapasztalata, egymást segítjük és tanítunk dolgokat a másiknak.
Minden tag adott magából valamit a dalokba, ezért egészen egyediek lettek. Ez határozza meg az Elm Street hangzását.

A Massacre Recordsnál hogy kerültetek képbe? Érzitek már azt a változást, amit egy nagy kiadó tud nyújtani?

A Massacre Records-t a tavalyi év második felében kerestük meg, függetlenül már kiadtuk az albumot 2011 áprilisában, aztán egy ideig voltunk a Stormspell Recordsnál, most pedig világ szinten jelen vagyunk a Massacre-rel, ami nagyszerű!

Azt szeretjük a Massacre kiadóban, hogy a többi nagyhoz hasonlóan, oda tudja eljuttatni a zenédet, ahol közönségre talál.
Hónapokon át szenvedtünk azon, hogy eljuttassuk valahogyan a zenénket Európába és Amerikába, de nem volt semmi kapcsolatunk. Amint leszerződtünk a Massacre-rel és az album kijött rengeteg pozitív kritikát kaptunk Németországból, Ausztriából, Görögországból, Hollandiából, az Államokból, Uruguayból és Magyarországról is!
Szóval ennek nagyon örülünk!

Ausztráliában, napjainkban mennyire pezseg a „metal-élet”? A nyári fesztiválokon sikerült-e népszerűsíteni a zenekarotok hírnevét?

Az ausztrál metál színtér nagyszerű és tele van jó bandákkal, gyilkos bulikkal és olyan emberekkel, akik imádják az élő zenét.
Az egyetlen probléma, hogy nem igazán lehet ledönteni az underground és a mainstream zenét elválasztó akadályt. Ha egy súlyosabb banda bekerül a mainstreambe, azok általában a hardcore vagy metalcore bandák, amiket manapság a srácok imádnak, de szerintem ez a világon mindenhol így van.
Sajnos csak két nagyobb nyári fesztivál van itt Ausztráluában, az egyik a Big Day Out, amely nemzetközi rock bandákat vonultat fel és a Soundwave, amely a metál fesztivál, sok nemzetközi fellépővel és mostanában a mainstream „metal” bandákkal is foglalkozik, ami a hardcore/metalcore bandákat jelenti.

Mely bandákkal ápoltok szoros kapcsolatot? Közös sörözések, bulik?

Nem sok van itt Melbourne-ben, haha! Melbourneben a metál közösségben mindenki ismer mindenkit, olyan mint egy nagy család.
Olyan bandákat mondanék, mint az In Malice’s Wake, Mason, Decimatus, Inebriator, Electrik Dynamite, Demolition, Harlott, Taberah, Black Majesty, Vanishing Point & Anarion.

Nem csak a zenétekkel, de a megjelenésetekkel is a 80-as éveket idézitek meg. Fiatalok vagytok, de mégis hitelesek. Mit jelent számotokra ez a korszak?

Ez a korszak jelent nekünk mindent, imádjuk a ’80-as éveket, a filmeket, a zenéket, a sport hősöket! Az úgynevezett újhullámos bandákkal együtt, mint a Skull Fist, Hibria, Cauldron, Holy Grail & White Wizzard, akik feltámasztják a ’80-as éveket!

Ha éppen nem az Elm Street szekerét toljátok, mivel töltitek hétköznapjaitokat?

Normális munkánk van, haha, nem túl könnyű a heavy metalból, vagy a zenéből megélni. Tényleg éveken át kell dolgoznod és pénzt kell beleölnöd abba, hogy ellátogass olyan országokba, ahol még sosem jártál ahhoz, hogy ne kelljen normális munkát vállalnod.
Talán még most sem fog ez sikerülni, de nem gond, tényleg az igaz heavy metal szeretetéért csináljuk!

Ed Repka rengeteg emlékezetes lemezborítóval gazdagította már a heavy metal vizuális világát, de ettől függetlenül, mégis sok száz album jelenik meg más művészek munkáival. Miért éppen mellette döntöttetek? Kifejezetten számotokra készült a Barbed Wire Metal borítója vagy választottatok a már meglévő portfólióból?

Ed Repka egy zseni, a műfaj igazi legendája és nem vitás, hogy ő uralta a ’80-as évek thrash színterét.
Ezért választottuk őt a borító megtervezéséhez. Az első kiadványunkra olyan képet akartunk, amire igazán büszkék lehetünk, mikor sok év múlva visszatekintünk rá. Nem akarunk olyat csinálni, amire később azt mondanánk, ezt meg azt csinálhattuk volna vele, hanem úgy akarunk rá tekinteni, amit csapatként értünk el és megtettük a tőlünk telhető legtöbbet, a tervezéstől a kivitelezésig, hogy a legjobb borító születhessen meg!
Az albumborító kifejezetten nekünk készült. Elmondtuk Ednek az ötleteinket a dalszövegek alapján és Repka stílusban életre keltette!

Úgy tudom, 2012 tavaszán európai turnéra indultok. Azt lehet már tudni, hogy Magyarországot útba ejtitek-e?

Így van! Alig várjuk a turnét! Reméljük, eljutunk Magyarországra. Láttunk pár DVD-t Magyarországról, főleg az 5 órás Manowar koncert fogott meg, ahol a legőrültebb rajongókat láthattuk, ezért szeretnénk egy nagyszerű bulit csapni ott!
De ha e turné keretein belül nem is, a 2012-es vagy 2013-as turnén biztosan eljutunk Európa minden szegletébe, hogy promotáljuk az albumot és koncerteket adjunk, ahogy csak tudunk.

Hálás vagyok, hogy megtiszteltél a válaszaiddal! Sikerekben, Hangulatos Koncertekben Gazdag Új Esztendőt Kívánok!

Reméljük, jó évet tudhattok magatok mögött és reméljük, hamarosan találkozunk!
Vigyázzatok magatokra, maradjatok hűek!

—————————-

ENGLISH VERSION:

Answered by Ben Batres.

Hello, Ben! Greetings from Hungary, in the name of the readers of Kronos Mortus. First of all, let me ask you to enlighten me, how did your quartet get together, how did you get to know each other? How did the band Raid become Elm Street? Why did you choose this particular name?

Hey guys!! Thanks heaps for having us on Kronos Mortus it’s an honour to have our music spread around Hungary as we know there are some kick ass metal heads over on that side of the world!
Elm Street began back in 2003 when we were all in high school, we were about 13-14 years old when we made the band and the original members still exists within the band. We made this true metal band for the love of heavy metal, not because we thought there could be money made or fame but because we wanted to play to crowds all around the world. Being so young we threw around so many names when we were first deciding, I re-call we were called Metal Warriors or Twisted Metal at one stage then finally we settled with RAID which we did around 1-2 years of gigs under around the Australian metal scene.
After becoming more confident and mature in our playing and writing style we were in search of a name that was more relative to our image we were looking for. We spent a few weeks thinking of a name that people could immediately relate to the 80’s era and when you said it you would straight away think “Yeap, that’s some old-school heavy metal” haha so we settled with ELM STREET.
This name was strong, stood out and was plain and simple old school, to be honest it reminded me mostly of Dokken rather than the Freddy Krueger movies haha. As much as we love the movie series, Dokken is just as killer with Dream Warriors and Into The Fire both being featured on part 3 \m/.

The last four tracks of your debut album were featured on the EP Terrors Of Metal. The new songs seem to me to be more ‘thrashy’, but still fit perfectly to the old songs. When were these songs written? Is the order of the tracks intentional?

You know we actually never realized that the last four tracks were the ones on that EP haha! All the songs have been written over the 8 year long period we have been together, as you may have noticed if you heard the EP there were quite a few changes made to each tracks so we really wanted to make them as tight as possible before we went in to record the full-length.
The EP was more of a demo than anything, it was never really released as we just wanted to have something on CD we could hand out to bookers and promoters in order to book more frequent shows. The feedback for that demo when it was released public wasn’t all that great so we always knew we still had a few years of solid hard work to complete before we even thought of releasing an album.
With the track listing though no one has ever asked or not sure many have noticed but it’s actually in alphabetical order haha, and that was intentional.

Who’s the main song-writer? Can anyone come up with ideas in the band?

Yeah this band is extremely easy going; it’s more a case of 4 best friends having the time of their lives playing music rather than a band aiming to be successful.
As none of us had experienced writing music in the past we all helped ourselves and taught each other new things when it came to writing music.
What makes this album really unique is that in every aspect of every song each member has had their own input in what ultimately makes the Elm Street sound.

How did you get to Massacre Records? Do you already feel the difference that a big label can provide?

We found Massacre Records in the second half of last year, we had already released the album indepentaly since April 2011 then a limited run with Stormspell Records and now worldwide distritbution through Massacre which has been great!

The thing that we really love about Massacre Records and I’m sure every other big label would provide is that they spread your music exactly were you want it to hit.
For months and months we struggled to get our music heard around Europe and America as we had no contacts nor any airplay throughout those countries when we had the album released indepently and once we signed with Massacre and the album was released it’s been nothing but really positive feedback from places like Germany, Austria, Greece, Netherlands, USA, Uruguay & now Hungary! So it’s been really great for us.

How’s the metal scene in Australia? Could you present your music to wider audiences in the summer festivals?

The metal scene in Australia is great, really good bands, killer venues and the people really tend to get behind the live music.
The only issue with the Australian scene is that we can’t seem to break the barrier between underground and mainstream. If a heavy band makes it into a mainstream scene its more than likely going to be a hardcore or metalcore band which the kids love but I guess that’s the same issue happening all around the world.
Unfortunately though we only have two major summer festivals here in Australia, one being the Big Day Out which of recent only hold international rock bands and Soundwave which is the metal festival with a lot of international acts and of recent have introduced mainstream “metal” acts which again I relate to the hardcore/metalcore bands.

With which bands do you stand close? Common beer-drinking, parties?

There is quite a few here in Melbourne haha! In Melbourne the metal community is really close, everybody band and every metal head knows each other so it’s like one big family.
Common ones though would include In Malice’s Wake, Mason, Decimatus, Inebriator, Electrik Dynamite, Demolition, Harlott, Taberah, Black Majesty, Vanishing Point & Anarion.

Not only your music, but also your appearance conjures up the ‘80s. You guys are young, but still creditable. What does this era mean to you?

This era is everything to us, everything we love comes from the 80’s from the music to the movies to even the sport heroes of this era!
Heavy metal was at its best in the 80’s I think as it brought an energy that were yet to see from any other era as a whole. Although with all that being said the new wave bands like Skull Fist, Hibria, Cauldron, Holy Grail & White Wizzard are just as good and are bringing the 80’s back to life!

What are you guys doing when not dealing with Elm Street?

We all work normal jobs haha, just like in the Anvil movie to make a living out of heavy metal or music in general isn’t something easily done. You really have to work on it for years & years and invest some money into the countries you visit before you can even start thinking about not working a day job.
Even after years of being in the business I’m sure it won’t be guaranteed, but hey, that’s not what we do this for, we do it for the love of true heavy metal!

Ed Repka has enriched the visual world of heavy metal with a lot of memorable album covers, but still there are hundreds of other albums published with the cover of other artists. Why did you decide to choose him? Was the cover of Barbed Wire Metal made particularly for you or did you choose it from his portfolio?

Ed Repka is a genius, a true legend of his genre and no doubt the man who ruled the thrash covers of the 80’s.
All those facts are why we chose Ed to do the artwork for the album. For the first release we wanted to do something we would be proud of when we looked back on it in the years to come. We didn’t want anything we would then say we should of done this or that but to actually be proud of something we had achieved together as a team, so we searched for the best of every aspect, from engineering to mastering to artwork we chose the best of the best!
The album artwork though was made specifically for us, we gave Ed an idea we had in mind based on the lyrics for the title track and he made it come to life in true Repka style!

As far as I know, you are going on a European tour in the spring of 2012. Will you take a visit to Hungary, too?

Yeah! We cannot wait for this tour! Hopefully though we will try to make it over to Hungary as we’ve seen a few DVD’S from Hungary in particular the 5 hour Manowar concert which had some of the craziest fans ever so we’d be dying to play a thrashing show!
If not on this run of the tour we will be there sometime in 2012 or 2013 as we’ll be travelling around Europe for 2 years or so promoting the album and playing shows where ever we can.

Thank you for your answers! I wish all of you guys a Happy New Year, full of memorable concerts and great successes!

We hope you guys had a great new year and hopefully we can see you dudes on the road in the near future!
Stay safe and stay true!

WEB: http://www.metalelmstreet.com/

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Sinful, Arise In Chaos, Nothing Lies Beyond, Carnifex, Tank, Elm Street, Revocation, Soilwork, Equilibrium, Whitechapel, Ringworm, Winterhorde

KMZ

Az Elm Street nevű ausztrál heavy metál őrültek 2015 május-júniusában visszatérnek Európába!

KMZ

Iced Earth, Warbringer, Elm Street – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Elm Street – A Year On The Street

KMZ

Hot News: Elm Street – Announce UK + Ireland tour

KMZ

Hot News: Elm Street – Announce further tour dates

KMZ

ELM STREET – Barbed Wire Metal

Azagtoth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek