Eluveitie Interjú

(scroll down for English Version)

Kérdéseimre Anna Murphy tekerőlantos-énekesnő válaszolt.

Üdv! Először is gratulálni szeretnék a Helvetios-hoz, nagyszerű anyag lett! Azonban sajnos jóval a megjelenés előtt kiszivárgott, ez hogy történhetett? Mi a véleményetek a dologról?

Köszönjük szépen! A kiszivárogtatást egy újságírónak köszönhetjük. A véleményem? Ha bárki ilyet csinál zenei újságíróként, remélem, az elveszíti a kibaszott állását. Ez az én egyszerű véleményem erről, persze magáról a letöltésről nem ilyen durva. Mindenki csinálja és amíg az emberek hallgatják és élvezik a zenénket, én boldog vagyok. És szerencsére az Eluveitie rajongói nagyon odaadó rajongók és nagyrészük annak ellenére is megveszi a CD-t, hogy már hallották a kiszivárgott verziót, nagyon király rajongótáborunk van, ha ilyesmiről van szó. Nem elégedettek, amíg nincs a kezükben az eredeti műalkotás.

Milyen visszajelzéseket kaptatok a Helvetios-szal kapcsolatban és ti magatok hogy érzitek, milyen lett a lemez?

Természetesen különböző vélemények vannak, de összességében úgy gondolom, több pozitív visszajelzést kapunk, mint negatívat. És emellett nem igazán figyelek azokra a visszajelzésekre, melyek nem közvetlenül jutnak el hozzám (úgy értem, Youtube, Facebook stb.). Személy szerint én szeretem a lemezt, nem ugrok át egy dalt sem, amikor hallgatom. Nagyon meghatározó az is, hogy a minősége fantasztikus.

Az album a római-gall háborúk történetére és annak helvétekkel kapcsolatos részére épül, tehát konceptlemez. Honnan jött ez az ötlet, ez az újítás?

Konkrétan a dobosunk, Merlin ötlete volt, hogy konceptalbumot csináljunk. A gall háború már a legelső lemez óta néhány dalunk témája volt, szóval igazából ez nem annyira új ötlet. És meg kell mondanom, ez a hozzánk leginkább illő koncepció, alapvetően a zenekar koncepciójának a része.

A Helvetios-on több vendég is szerepel. Pontosan kicsodák és milyen szerepben működtek közre?

Fredy Schnyder (Nucleus Torn), aki már az Evocation I-en is vendégeskedett. Ő két dalban cimbalmozott. Alexander Morton, a skót színész narrált a pro- és az epilógusban. Christoph Pelgen (aki többek között a Blackmore’s Nighttal dolgozott) a hang, amit a Scorched Earth-ben hallhatsz, ezt az énekstílust „Gwerz”-nek hívják. Sarah Wauquiez (aki azelőtt tekerőzött az Eluveitie-ben, hogy én csatlakoztam volna) becsatlakozott harmonikájával a Luxtos-ba és utoljára, de nem utolsó sorban Nina Macchi, menedzserünk kislánya játszott egy rövid klasszikus furulyás részt a Hope-ban!

A lemezhez készült két klip is, ebből az A Rose For Epona már látható is. Hol forgattátok a klipeket? A Havoc klipjét mikor publikáljátok?

Valahol Lengyelországban a Grupa13 király társaságával. Arról ötletem sincs, mikor publikáljuk a Havoc-ot, szerintem hamarosan.

Az A Rose For Epona publikálása után az interneten egyből szárnyra kapott a pletyka, hogy a fő dallamot egy japán zenekartól vettétek. Erre mit reagáltok?

Amikor először láttam ezeket a hozzászólásokat, azt gondoltam, „oké, hülye emberek, akik a Youtube-on élnek és megint értelmetlen összehasonlítgatásokat csinálnak”, de amikor rákattintottam a linkre, hogy csekkoljam ennek a bandának a dalát, eléggé le lettem sokkolva, haha. Sosem hallottam erről a zenekarról korábban, de tényleg alapvetően ugyanazt a dallamot használtuk az A Rose For Epona verzéjében. Szóval szerintem leginkább úgy tudnád elképzelni a reakciónkat, hogy „Mi a fasz?”. Hát, ilyenek történnek, nincs olyan sok harmónia és hang…

Egyébként hogyan zajlott a dalok írásának folyamata? Mennyit változott ez az évek során?

Hát, sok ember elképzeli, ahogy egy körben ülünk, és együtt írjuk a dalokat. Ez nem így van, nem működne. Chrigel az Eluveitie agya és fő dalszerzője, majdnem mindent egymaga csinál. A Helvetios-on Ivo is elkezdett jobban belemenni és önállóan is írt pár dalt és egy keveset Chrigellel közösen is. Meri és én is felelünk pár dallamért, ezután Chrigel elküldi nekünk a dalok fő vázát és ahonnan szerinte hiányoznak részek, mi kitalálunk valamit.

A felhasznált, dalokba épített népi témák, illetve gyakran népdalrészletek hogy kerülnek a látókörötökbe? Hogy találjátok meg őket?

Úgy érted, minden tradicionális dallam? Nem nehéz őket megtalálni, elég ismertek. És Chrigel nagyon jól ismeri ezeket a dallamokat, mivel majdhogynem szakértő, ha a kelta zenéről van szó.

Ismét hallhatunk gall nyelvű részleteket. Kezdetben honnan jött e kihalt és rekonstruált nyelv használatának ötlete? Valamelyik tag beszéli és/vagy kutatja ezt a nyelvet?

Mivel a gall egy holtnyelv, nincs lehetőség tanulni azt. Keltológusok kutatják, de még ők sem tudnak minden létező feliratot lefordítani és sok mindent feltételezniük és sejteniük kell. Amiket dalszövegként használunk, azok fordítások, ezért van ötletünk arról, miről is szólnak. Miért használjuk ezt a nyelvet? Hogy koncepciónkat annyira realisztikussá és autentikussá tegyük, amennyire csak lehetséges.

Sok rajongó hiányolja a régi stílust, a Vên-Spirit korszakot. A Helvetios-ról azt nyilatkoztátok, hogy a Spirithez hasonlít leginkább. Ezt továbbra is fenntartjátok?

Nem igazán szoktam gondolkodni azon, milyenek az albumaink egymáshoz képest, talán nem vagyok az az elemzős típus vagy egyszerűen csak nem érdekel. Mi vagyunk az Eluveitie, azt csinálunk, amit mi akarunk, és amiről mi azt gondoljuk, hogy jól hangzik. Ha minden albumunk ugyanúgy hangzana, az elég unalmas lenne, de szerintem nem számít, mennyi új elemet rakunk bele a hangzásvilágunkba, mindig azt fogod hallani, hogy ezek mi vagyunk. Remélem. Gondolom. Ki tudja 😉

Ennyi sikeres év után mi a zenekar fő inspirációja?

Zene, zene, zene. Az élet maga. Bármi. 🙂

A február és a március igen sűrűnek ígérkezik, a finn Children of Bodommal bejárjátok Észak-Amerikát, majd a Paganfest 2012 főzenekaraként Nyugat-Európa egy részét. Tavasszal és nyáron hol láthatnak benneteket a rajongók?

Úgy sejtem, játszani fogunk néhány fesztiválon és ezután ismét szétturnézzuk a seggünket, hogy a Helvetios-t promotáljuk!

Sajnos a 2012-es Paganfest nem jut el Magyarországra, de szerencsére elég sűrűn jártok nálunk. Esetleg magyarországi koncert van szervezés alatt? Ha igen, erről mondanál pár szót?

Nem? Ez szopás! Őszintén mondhatom, a magyar bulik azok közé tartoznak, amiket a leginkább élvezek, amikor ezeken a tipikus „Paganfest”-féle turnékon vagyunk. Nem tudok más buliról, ami tervezés alatt van, de mindenképp remélem, hogy hamarosan újra járunk nálatok.

Mint a világ egyik vezető folk metal zenekara, mi a véleményetek a mai színtérről? Nyomon követitek a fiatalabb csapatok munkásságát?

Nem, egyáltalán nem. Egyikünk sem érdeklődik túlságosan ez iránt a „színtér” iránt. Mindannyian imádjuk a zenét, különböző stílusokat A-tól Z-ig, de elég vicces, hogy senki sem hallgat folk metalt, haha.

Köszönöm az interjút! Sok sikert a továbbiakban is! Végül mit üzentek az olvasóknak?

Köszönjük az interjút! Az olvasóknak: remélem, érdekes volt, svájciak vagyunk, ebből adódóan nem igazán vagyunk a szavak emberei. Ti srácok királyok vagytok, remélem, hamarosan találkozunk egy koncerten 🙂

——————————

ENGLISH VERSION:

Anna Murphy hurdy-gurdy player-vocalist answered my questions.

Greetings! First of all I’d like to congratulate you on Helvetios, it’s a great material! But unfortunately it leaked out much before the release date. How could this happen? What’s your opinion about this?

Thank you very much! About the leak, we have a journalist to thank for that. My opinion? Whoever does something like that as a music journalist, I hope that person loses his fucking job. That’s my simple opinion to that, but it’s not that harsh when it comes to downloading. Everybody does it and as long as people listen to and enjoy our music, I’m happy. And thankfully Eluveitie fans are very faithful fans and most of them will buy the CD even though they’ve already listened to the leaked version, we have a very cool fanbase when it comes to things like that. They’re not satisfied if they don’t have the original piece of art in their hands.

What reactions have you got about Helvetios and how do you feel, what is the album like?

There are of course different opinions, but I think all in all we’ve been getting much more positive feedback than negative. Then again, I don’t really pay attention to the kind of feedback that isn’t given to me directly (I mean Youtube, Facebook etc). I personally love the album, I don’t even skip songs when I listen to it. A huge factor being that the production of it is fantastic.

The album is based on the story of the Helvetians in the Romano-Gaulish wars, so it’s a concept album. Where did this idea, this innovation come from?

The idea to do a concept album was actually our drummer Merlin’s idea. The Gaulish war has been a theme for some of our songs since the very first album, so it’s not actually a very new idea. It’s just the most suitable concept for us I’d say, it’s basically part of the band concept.

There are more guests on Helvetios. Exactly who are they and what role did they play?

Fredy Schnyder (Nucleus Torn) who has already been a guest on “Evocation I”. He played the hammered dulcimer on two tracks. Alexander Morton, the Scottish actor, did the speaking parts in the Pro- and Epilogue. Christoph Pelgen (who has worked with Blackmore’s Night amongst others) is the voice you hear in “Scorched Earth”, the type of singing you hear is called “Gwerz”. Sarah Wauquiez (who played hurdy-gurdy in Eluveitie before I joined) joined in with her accordion in “Luxtos” and last but not least Nina Macchi, the little daughter of our manager, played a short recorder part in “Hope”!

You made two music videos for the album; A Rose For Epona is published yet. Where did you shot the clips? When will Havoc be published?

Somewhere in Poland with the cool company “Grupa13”. I have no idea when Havoc will be published, I think soon.

After the releasing of A Rose For Epona, immediately a rumour got abroad that you took the main melody from a Japanese band. What do you react upon this?

When I first saw these comments I thought “okay, stupid people who live on Youtube are making retarded comparisons once again”, but when I clicked the link to check out the song by that band I was pretty shocked, haha. I had never heard of this band before, but it’s really basically the same melody we used in the verse of “A Rose For Epona”. So I guess you could describe our reaction best as “What the fuck?”. Oh well, these things happen, there’s not that many harmonies and notes…

By the way how did you compose the songs? How much has it changed during the years?

Well, a lot of people imagine us sitting in a circle and writing songs together. That’s not the case, it’ wouldn’t work. Chrigel is the mastermind of Eluveitie and the main songwriter who pretty much does everything. On “Helvetios” Ivo started getting more involved and wrote a couple of songs by himself and a few together with Chrigel. Meri and I are responsible for a few melodies too, Chrigel then sends us the main grids of the songs and wherever he is missing parts we can figure something out.

How do the used, built-in folk themes and usually folk song parts come into your view? How do you find them?

Do you mean all the traditional tunes? It’s not that hard to find them, they’re very common. And Chrigel knows those tunes very well since he’s quite an expert when it comes to Celtic music.

We can hear Gallic parts again. At the beginning how did you get the idea to use an extinct, reconstructed language? Does any member speak and/or research this language?

Since Gaulish is a dead language there’s no way of actually learning it. Celtologists come close, but even they can’t translate all the scriptures that still exist and have to do a lot of assuming and guessing. What we have of our lyrics are translations so that we have an idea what it’s about. Why we use this language? To make our concept as realistic and authentic as possible.

Many fans miss the old style, the Vên-Spirit era. You said about Helvetios, that it’s mostly similar to Spirit. Do you still think this?

I don’t really think about what our albums are like compared to each other, I guess I’m just not analytical enough or I simply don’t care. We’re Eluveitie, we do what we want and what we think sounds good. If all our albums would sound the same that would be pretty boring, but I think no matter how many new elements we introduce to our sound, you’ll always hear that it’s us. I hope. I guess. Who knows 😉

After so many successful years what is the main inspiration for the band?

Music, music, music. Life itself. Whatever. 🙂

February and March seem to be very busy; you’re going round Northern America with the Finnish Children of Bodom, then most of Western Europe as headliners of Paganfest 2012. In spring and summer where will the fans see you?

I guess we’ll be playing some festivals and then we’ll be touring our asses off again to promote Helvetios!

Unfortunately Paganfest 2012 isn’t going to be in Hungary, but fortunately you often come to us. Is there any Hungarian show under organizing now? If yes, can you say some words about it?

It isn’t? That sucks! I can honestly say that Hungarian shows are the ones I almost enjoy most when we’re on the typical “Paganfest” kind of routings. I wouldn’t know anything about another show there that’s being planned, but I certainly hope that we will come there soon again.

As one of the lead folk metal bands of the world, what’s your opinion about the current scene? Do you show attention on the work of young bands?

No, not at all. None of us are very interested in this “scene”. We all love music, different styles from A-Z, but funny enough nobody listens to folk metal, haha.

Thank you for the interview! I wish you lot of success! Finally what do you say to the readers?

Thank you for the interview! To the readers: I hope this was interesting, we’re Swiss and therefore people of few words! You guys rule, I hope to see you at a concert soon 🙂

WEB: http://eluveitie.ch/

Kapcsolódó cikkek

Eluveitie – tripla lemezbemutató koncert a Lacuna Coil és az Infected Rain társaságában Budapesten

KMZ

Eluveitie: megérkezett az Epona, az album előzetes új dal / találkozz a zenekarral a budapesti koncert előtt!

KMZ

Eluveitie és Amaranthe a Barba Negra színpadán – Maximum Evocation Tour 2017

KMZ

Nicole Ansperger elhagyja az Eluveitie bandát – új hegedűst keresnek!

KMZ

Eluveitie, Arkona, Skálmöld – Koncertbeszámoló

Gwanath

Eluveitie – Patrick Kistler távozott a csapatból

KMZ

Eluveitie – Az „Origins” európai turné megkezdődött

KMZ

Eluveitie, Týr, Metsatöll – Koncertbeszámoló

Lothwen

ELUVEITIE – Origins

ST. Toma

Eluveitie – Teaser videó a „The Call of the Mountains”-hoz elérhető

KMZ

Eluveitie – A „The Call Of The Mountains” vadonatúj dal meghallgatható

KMZ

Hot News: Eluveitie – debut official videoclip for ‘King’ on Metal Hammer!

KMZ

Hot News: Eluveitie – teaser for ‘King’ videoclip released!

KMZ

Hot News: Eluveitie – second album trailer released!

KMZ

Hot News: Eluveitie – first album trailer released

KMZ

Hot News: Eluveitie – release first single „King“ and lyric video

KMZ

Hot News: Eluveitie – announce tracklist of upcoming album!

KMZ

Hot News: Eluveitie – Album Title, Release Date And Cover Art Revealed!

KMZ

Hot News: Eluveitie – European tour dates for 2014 announced!

KMZ

Hot News: Eluveitie – Studio Update, First Guest Musician Announced

KMZ

Hot News: Eluveitie – win Swiss Music Award!

KMZ

Hot News: Eluveitie – nominated for Swiss Music Award!

KMZ

Hot News: Eluveitie – Nominated for the »Swiss Music Awards«

KMZ

Hot News: Eluveitie – introduce new fiddler Nicole Ansperger

KMZ

Hot News: Eluveitie – parting ways with longtime violinist Meri

KMZ

Hot News: Eluveitie – working on a new album!

KMZ

Sabaton, Eluveitie, Wisdom – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Sabaton, Eluveitie – ingyenes afterparty a koncert másnapján

KMZ

Sabaton, Eluveitie, Wisdom – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Hot News: Eluveitie – Frontman To Lecture About Gaulish War at Swiss University!

KMZ

Hot News: Eluveitie – Announce Departure Of Sime, Introduce New Guitarist

KMZ

ELUVEITIE – The Early Years

ST. Toma

Hot News: Eluveitie – Upload Lyric Video For “Your Gaulish War”!

KMZ

Hot News: Eluveitie – Publish The Track “Lament” Of “Vên”!

KMZ

Hot News: Eluveitie – To Release ”Early Years“ CD Package Including Re-Recorded Version Of Legendary ”VÊN“ EP!

KMZ

Eluveitie – Havoc video

KMZ

Hot News – Eluveitie: Making Of „A Rose For Epona“ Video Online!

KMZ

ELUVEITIE – Helvetios

ST. Toma

Hot News – Eluveitie: Release „A Rose For Epona“ Video!

KMZ

Hot News – Eluveitie: Second Song Off “Helvetios” Released!

KMZ

Hot News – Eluveitie: Post First „Helvetios“ Video Trailer!

KMZ

Hot News – Eluveitie: Reveal „Helvetios“ Cover Art & Tracklist!

KMZ

Hot News – Eluveitie: In The Studio

KMZ

Korpiklaani, Eluveitie, godnr.universe!, Virrasztók – Koncertbeszámoló

Darkjedi

ELUVEITIE – Everything Remains (As It Never Was)

KMZ

Eluveitie Interjú

KMZ

ELUVEITIE – Evocation I: The Arcane Dominion

theblackest

Paganfest – Koncertbeszámoló

Menegroth

Eluveitie Interjú

theowina

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár