Interjúk

Elysion Interjú

(scroll down for English Version)

Sziasztok! Köszönöm, hogy elfogadtátok a felkérést. Mielőtt a debütáló korongról beszélnénk, kérlek meséljetek egy kicsit arról, hogyan kezdtetek zenélni, majd miként jutottatok el az Elysion megalapításáig.

Johnny: Üdvözlet mindenkinek és köszönöm az interjú lehetőséget! Nos, én mindig zenével foglalkoztam. Kiskoromban zongoraleckéket vettem, de nagyon hamar kiderült, hogy a gitár lesz az életem szerelme… amikor legelőször tartottam az első Iron Maiden lemezemet a kezemben teljesen rákattantam és rájöttem mit akarok csinálni az életben. Azóta is rajongójuk vagyok. Az Elyson-t 2006-ban alapítottuk ketten, én és a volt énekesünk Maxi. A mostani Elyson hangzása akkoriban alakult ki különböző zenei hatásokból. Rajtam és Christianna-n kívül a bandában van még FxF basszuson és Petros Fatis, dobos.

A kezdetek zenei elképzelései mennyiben módosultak vagy egészültek ki az elmúlt évek során?

Christianna: Az évek során folyamatosan megszerzett tapasztalaton és tudáson kívül, szerintem a zenei koncepció nem sokat változott. Még mindig elég romantikus módon gondolok a zenére, mindig úgy hittem, hogy a zene megváltoztathatja a világot és mindig is ezt fogom gondolni.

Görögországban alapjáraton mely stílusok iránt a legnagyobb a kereslet? Mit gondoltok, a sikereiteket mennyiben befolyásolhatja a könnyű befogadhatóság?

Johnny: Szerintem a legnépszerűbb műfaj Görögországban a pop és dance zene egy kis tradicionális keverékkel, de elég sokan szeretik a rock/metál-t. Szerintem az, hogy mennyire szereti a tömeg egy előadót, az a zene szépségétől függ és, hogy mennyire képes elérni az emberek szívéig. Reméljük nekünk sikerült.

Rátérve a Silent Scr3am-re, az első szembetűnő dolog, hogy az anyagról minden téren süt a profizmus. Sikerült vele nagyot robbantani a helyi médiában? Van visszhangja a lemeznek?

Christianna: Az egyik kedvenc dolog, amit szeretek az Elysion-ban, hogy a zenénk mindenkihez eljut, zenei beállítottságtól függetlenül. Ez az előny megkönnyíti a helyi média támogatását, de azért nehézségek mindig akadnak. Romantikus gondolkodásúak vagyunk, és úgy gondoljuk, mindig lesz hely tehetséges emberek és a jó zene számára. Bár az album még csak 1 hónapja jelent meg, szeretnénk köszönetet mondani a helyi és külföldi támogatásokért, rengeteget jelent ez nekünk!

A produkció kimondottan színes zenei háttere arra enged következtetni, hogy más stílusokban is jártasak vagytok. Az Elysion előtt voltak már esetleg más műfajban szerzett tapasztalataitok?

Christianna: A bandában mindenkinek volt már tapasztalata különböző metal, rock, electro vagy más zenei tereken és ez mind hozzáadódik az Elysion hangzásához, ezeket ötvözve képések vagyunk egyedi zenekart kialakítani. Jómagam mindig próbáltam széles körben gondolkodni és különböző stílusú zenékből tapasztalatokat szerezni és ének technikákat tanulni. A zenében sosem tudhatsz eleget, mindig van valami új és varázslatos dolog.

Több ismert személyiség is segédkezett az anyag elkészítésében (többek között a hangzás terén is), őket hogyan sikerült megnyerni magatoknak? Ilyen presztízse van már a társaságnak?

Johnny: Az albumot illetően, minden szempontból áldottak vagyunk. Az egyik legjobb hangmérnökkel dolgozhattunk, ami nagy megtiszteltetés volt. Az évek során nagy benyomást tett ránk Ted Jensen munkássága, mivel rengeteg kedvenc zenekarunknál működött közre, így teljesen megbíztunk benne, a legjobbat hozta ki a zenénkből. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a producerünknek Mark Adrian-nak, aki nagyszerű munkát végzett az album felvételénél és keverésénél, amivel egy nagyon jó minőségű anyagot adhatott Ted Jensen-nek, és így Ted könnyebben tudta masterelni a “Silen Scream”-et. Natalie Shau és Seth Siro is hatalmas segítség volt az album művészi tervezeténél. Mind ez a rengeteg együttműködés hatalmas megtiszteltetés számunkra és nagy felelősség. Nem hiszem, hogy ez a hírnévtől függ, nagy hitet vetettünk az albumba és, hogy ennyi ember dolgozott az albumon rengeteget jelent nekünk. Teljesen biztosra akartunk menni, hogy a legjobbat hozzuk ki a bizalmukból.

Natalie Shau igazán remek munkát végzett a borítóval, egyszerűen vonzza a szemet. Mit szerettetek volna kifejezni ezzel a külcsínnel?

Christianna: Natalie Shau munkásságát már egy pár éve figyelemmel kísérjük és imádjuk; kivételesen tehetséges művész és csodás dolgokat művelt sok bandánál, mint pl. a “Poisonblack” vagy “Lacuna Coil”. Ր volt az első, aki eszünkbe jutott, mikor a borító eszünkbe jutott. A külsőnek egyeznie kellett a belsővel. Az Elysion egyszerűségét és szépségét akartuk megjelentetni az album borítón, hogy az legyen, ami a cím is: “Silent Scr3am” (Csendes Sikoly). Natalie ezt egy magasabb szintre emelte: csinált egy szép képet, ami vonzza a szemet, de ugyanakkor sötét és furcsa is, az első pillanatban, amint megláttuk, tudtuk, hogy ez az, ami kell. A borítón levő lány nyugodt és csendes, de intenzív és lélegzet visszafojtó is, jobb nem is lehetett volna.

A dalok szövegvilágáról mit érdemes tudnunk? Milyen személyes élmények, bánatok, egyéb érdekességek fűződnek ezekhez?

Johnny: Nos, néhány dalt személyes tapasztalatok ihlették, de a “Silent Scr3am” nem az Elysion magán gondolatairól szól, hanem mindenki gondolatairól és érzelmeiről. Nincsenen “szigorú” koncepciók, úgy érezzük, a “Silent Scr3am”-et erős atmoszféra veszi körül, ami az album minden egyes számán érezhető. Bár a számokban különböző zenei elemek és hatások ötvöződnek, az általános hangulatunk mindig romantikusak, érzelmesek, álmodozók, ami mindenki számára megkönnyíti a befogadhatóságot. A “Silent Scr3am” az emberi lélek ünneplése, a gyengébb és emelkedettebb időkben is.

Nemrégiben olvastam róla, hogy a Killing My Dreams c. nótához terveztek klipforgatást. Ezzel jelenleg mi a helyzet, vannak már ötleteitek? Mikorra várható hivatalos videó?

Christianna: Igaz, épp mostanában döntünk, hogy melyik számhoz készítsünk klipet, és, ahogyan mondtad, valószínűleg a Killing My Dreams lesz a legelső. A tartalmon még agyalunk, de valami nagyon hangulatosat és gyönyörűt szeretnénk, ami illik a koncepcióhoz, így biztos egy olyan rendezőt választunk majd, akinek tiszteljük a tehetségét és munkásságát. Szerintem, úgy tavasz tájékán készül majd el.

Ami a koncertezést illeti, talán még korai lenne konkrétan magyar állomásról érdeklődnöm, de vannak már elképzeléseitek egy leendő európai turnéval kapcsolatban?

Johnny: Az európai turnénk tavasz környékén kezdődik, addig pedig a hazánkban fogunk turnézni és ez által megköszönni a sok támogatást, amit kaptunk. Amint mindent leszerveztünk, bejelentjük az időpontokat és reméljük Magyarország is szerepelni fog a listán!

Egyébként szerettek élőben játszani vagy inkább stúdiós csapatnak tartjátok magatokat?

Christianna: Nos, a stúdiózás és az élő zenélés is nagyszerű arra, hogy kifejezzük a zene iránt érzett szeretetünket, jómagam pedig mindkét fajta zenélést izgalmasnak tartom, különböző okok miatt: a stúdiózás nagy inspiráló erő és akkor lehet kreatívan zenélni. Az érzelmeket hangokká lehet formálni, ez számomra olyan, mintha valami megszületne… mégis, semmi sem fogható az élő zenéléshez és ezt az egész Elysion nevében mondhatom. Az élő zenélés energiája egy zenész megpróbáltatásainak jutalma. Az emberek, akiket fentről látok, adják a varázslatot, a szemükben látjuk meg az igazi jutalmat és nem tudom elmondani, hogy az Elysion mennyire hálás ezért az ajándékért. Jelenleg teli vagyunk energiával és készen állunk az embereket megsikíttatni, jó hangosan!

A jelenlegi, négy fős felállással többnyire mennyire sikerül visszaadni a számok eredeti hangulatát? Hogyan oldjátok meg pl. a létfontosságú billentyűs részek szerepeltetését?

Johnny: Köszönöm, hogy megkérdezted, mert szeretnénk megköszönni sok mindenkinek, aki támogatott minket az élő fellépések során. Először is ott van Nid, az Elysion ötödik tagja a színpadon és mindig bámulatos munkát végez a gitáron. Tény, hogy a hangzásunk nagyon igényes és tiszteletből azoknak, akik ellátogatnak a fellépéseinkre, megpróbálunk CD minőségű hangzást nyújtani. Az Elysion élő hangzásának magas minőségének elérése érdekében a billentyűket és loop-okat a hangmérnökeink, Mike Skarakis és Wee kezelik. Az Elysion nagyon szerencsés, hogy ilyen tehetséges és hűséges szakemberekkel van körülvéve, nagyon sokat köszönhetünk nekik.

Általában hogyan készültök a fellépésekre? Milyen gyakran szoktatok közösen próbálni?

Christianna: Az élő fellépések nagyon fontosak az Elysion számára, ezeken tudunk személyesen találkozni a rajongókkal és biztosra akarunk menni, hogy felejthetetlen legyen! Sokat próbálunk, és mindig próbálunk új elemeket adni a számokhoz, amik izgalmasabbá teszik a dolgokat. Az együtt zenélés nagyon fontos, nem, csak mert sokat fejleszt zeneileg, hanem, mert imádjuk csinálni.

Ha van egy kis szabadidőtök, mostanában milyen zenéket hallgattok szívesen és kik az abszolút kedvencek?

Johnny: Ha a zenéről van szó, mind nyílt gondolkodásúak vagyunk. Mindent meghallgatunk, aminek van mondanivalója, zenei stílustól függetlenül. Személyes és mindenkori kedvencem az Iron Maiden, még ennyi év után is elkápráztatnak.

Számotokra mennyire nehéz összhangba hozni a zenekart a civil élettel? Mi volt a legnagyobb áldozat, amit valaha meg kellett hoznotok ezért a bandáért?

Johnny: Az álmainkra nem áldozatként gondolunk, sokkal inkább kiváltságként. Vannak akadályok, amiket le kell küzdeni, de teljes mértékben elkötelezettek vagyunk az iránt, amit csinálunk és boldogak vagyunk, hogy ezt választottuk és az utazás minden egyes percét élvezzük.

Végezetül, hogyan ajánlanátok a Silent Scr3am-et azoknak, akik most ismerkednek a csapattal?

Christianna: Szerintem az Elysion hangzása letisztult és egyszerű, de ugyanakkor erős és vonzó. A “Silent Scr3am” az, amit mindannyian suttogunk, megénekeljük, vagy kiabáljuk, abban reménykedve, hogy valaki meghallja.

Van valami, amivel még szeretnétek kiegészíteni az interjút?

Christianna and Johnny: Szeretnénk megköszönni a támogatást, őszintén rengeteget jelent ez nekünk. Nem felejtjük el, mennyi erőt kaptunk az első lépések során. Alig várjuk, hogy találkozzunk veletek a fellépéseken!

Köszönöm a türelmeteket és a készséges válaszokat, sok sikert a továbbiakban! Remélem egy nap Magyarországon is találkozhatunk majd Veletek.

Az Elysion nevében szeretnék hatalmas köszönetet mondani az interjúért és a támogatásért. Remélem, hamarosan személyesen is találkozunk, minden jót az új évre!

——————————–

ENGLISH VERSION:

Interview answered by Christianna (vocals)and Johnny (guitars).

Hit here! Thanks for accepting the request. Before we would speak of the debut album, please tell us when did you begin to play music and how did you establish Elysion.

Johnny: To begin with, hi to everyone and thank you for having us!
Well, as long as I can remember, I have always been involved with music. When I was little I started attending piano lessons but it very quickly became clear to me that guitar would be the love of my life…at the time when i held my very first iron maiden record in my hands i knew i was intoxicated with music and i had found what i wanted to do with my life. i stay devoted ever since! As for Elysion, The band was founded in 2006 by me and Maxi, our former singer. Together we shaped up an ambitious combination of varying musical orientations which today have formed Elysion’s sound. Apart from myself and Christianna, our current line-up consists of FxF on the bass and Petros Fatis, our drummer.

How much does your early musical conception changed or modified through the years?

Christianna: Apart from constantly obtaining knowledge and experience through the years, I would say my musical conception has not been changed a lot. I still think of it in the most romantic way, i have always believed that music can change the world and I always will.

Which genre is the most popular in Greece? What do you think, how much do your successes influence the easy acceptance of your music.

Johnny: I guess the most popular genre in Greece is a mixture of pop and dance music with some more traditional elements, but still there is a very strong devotion towards the rock/metal scene. Being successful enhances a band’s acceptance, but I think the main reason for the crowd to relate to an artist is the beauty of his music and whether he is able to reach to people’s hearts. We hope to be able to do that!

Now about Silent Scream, the first striking thing is that it”s a professional one. Could you achieve successes in the local media? Do you have feedbacks so far?

Christianna: One of my favorite things about Elysion is that our music can reach out to anyone, regardless of his musical orientation. This is an advantage making it easier for the local media to support us, but difficulties are still there to overcome. We are rather romantic thinkers that choose to believe that whatever the competition, there will always be room for talented people and good music. As for the feedback, although the album has only been out for a month, we are more than thankful for all support we enjoy both in our country and abroad, it means everything to us!

I conclude from your production”s quite colorful musical background that you are well up in other genres as well. Have you had experiences with other musical styles before Elysion?

Christianna: All of us have had experience in varying genres of metal, rock, electro or other musical orientations, and this all has been adding a lot to Elysion’s sound, being able to combine all our sources into forming what we consider to be a unique identity. Speaking for myself, I always try to have a broad perspective and gain knowledge from all different types of music, as well as learn different vocal techniques. You can never know enough when it comes to music, there is always something new and magical to work on!

Many known persons helped you in the making of the album (among others in respect of the sound), how could you win them over you? Do you have this high reputation already?

Johnny: We feel we were blessed in all aspects concerning this album. Working with one of the top sound engineers of the industry was a huge honor and opportunity, to begin with. Over the years we have been very impressed by Ted Jensen’s work, since it has contributed so much to the sound of many of our favorite bands and artists, so we totally trusted him to do whatever he thought best with our music and, of course, he did. We should at this point give great credit to our producer Mark Adrian who did an amazing job recording and mixing the album, and therefore “feeding” Ted Jensen with a very high standard material so he had a wonderful platform to work on and master “Silent Scr3am”. Also, Natalie Shau and Seth Siro Anton who had the art direction of the album put down their talent to it and that was a bless…all these co operations were a huge honor but also a responsibility to us. I don’t think that it was a matter of reputation, we had great faith in our music material and to have so many people we admired working for our album meant the world to us. We surely made sure to make the best out of their trust!

Natalie Shau did a great job with the cover, it simply attracts the eye. What did you try to express with the design?

Christianna: We have actually been following Natalie Shau’s work for several years and loving it! She is an extremely talented artist and she has worked miracles with so many bands, among them “Poisonblack” and “Lacuna Coil”. She was the first to come to mind when it was time for us to decide upon our cover. We needed the outside to match the inside; we wanted Elysion’s simplicity and beauty to be captured on the cover and be just what the title says: a “Silent Scr3am” is quiet but loud at the same time. Natalie took this all to the next level: she managed to come up with something so pretty, inviting and eye-catching but at the same time dark and weird, we knew from the moment we saw it that this was it. The girl on the cover is so still and silent, but yet breathtaking and intense, it couldn’t have worked any better!

What do we have to know about the lyrics? What personal experiences, sadness, any other curiosities related to it?

Johnny: Well, some of the songs were inspired be personal experiences, but “Silent Scr3am” is not about Elysion’s private thoughts, it is about everyone’s private thoughts and feelings. There is no such thing as a “strict” concept, we feel that there is one strong atmosphere behind “Silent Scr3am” and this is prominent in every song of the album. Although our songs combine a variety of different elements and music influences, our overall mood is always a somewhat romantic view of our feelings and dreams, making it very easy for anyone to relate to our lyrics and emotions revealed. “Silent Scr3am” is a celebration of the human soul, in all its times of weakness or grace.

I recently read that you plan a video shooting for the Killing My Dreams track. Any ideas about it? By when can it be expected?

Christianna: True, we are now deciding upon which songs will be our first videoclips and like you said Killing My Dreams will probably be the very first one. We are still brainstorming about the content, we would like something quite atmospheric and beautiful to go with the concept so we will definitely choose a director whose talent and work we respect greatly. I guess it will be ready somewhat during springtime.

Perhaps it would be a bit early to inquire about Hungarian show, but do you have ideas about the European Tour?

Johnny: Our European tour is probably going to begin in late spring, as for the time being we will be touring our homeland and thereby thanking everyone for the great support we’ve had so far. As soon as the final arrangements are made, all dates will be announced and we surely hope Hungary is one of our very first destinations!

By the way, do you like to play live or you consider yourselves a studio band?

Christianna: Well, studio sessions and live performances are both superb ways for us to express our love for music, I myself find both procedures thrilling for different reasons: studio time contains a great force of inspiration and creativity, it is the place where feelings are being put down to notes and therefore it is a time of birth to me…still nothing can be compared to playing live, and I think I speak for all Elysion in this one. The energy of a live show is what makes all efforts musicians make worth, it is the people I see when I am up on the stage who make the magic happen, it is in their eyes that we find our true reward for what we do and i cannot explain how thankful Elysion are for this reward. Right now we are all full of energy and ready to make everyone scream, not silently, but really really loud!

At now, how could you return the original atmosphere of the songs with this band of four? How did you solve the keyboard of vital importance?

Johnny: We are so grateful that you asked about this because we feel obliged to give great credit to several people who help us in all live sets. There is Nid, who is the fifth member of Elysion on stage and always does an amazing job with the guitars apart from myself. It is a fact that our sound is quite demanding and what out of respect to the people who honor us by coming to our shows we try to make sure that what they hear is as good as the cd. In order for Elysion’s live sound quality to be best possible there are also some programming ,keyboard and loop arrangements handled by our sound engineers, Mike Skarakis and Wee, again a huge plus for the whole team. Elysion are very lucky to be surrounded by such talented and devoted professionals and we owe them all big time!

How do you prepare for the live shows? How often do you jam together?

Christianna: Live shows are hugely important to Elysion,they are our personal date with the people and we do our best to make sure it is a date to remember! We rehearse very often and always try to add some element that will make things more interesting. Jamming together is vital for us, not only because it develops a great musical chemistry among musicians but also because it is something we most enjoy doing.

Who do you listen to when you have a little spare time and who are the absolute favorites?

Johnny: We are all very open minded when it comes to music. We listen to anything that has something to say to us, no matter what music genre it belongs to. My personal all time favorites are Iron Maiden though, after all these years I still find new things to amaze me whenever I listen to them!

How hard is it to you to bring the band together with the civil life? What was the biggest sacrifices what you had to make for the band?

Johnny: We don’t think of anything we do to follow our dream as a sacrifice, it’s more of a privilege. There are definitely obstacles to overcome but we are totally devoted to what we do and happy with the choice we made, we enjoy every single minute of the journey!

Finally, how would you suggest Silent Scream to those, who only just getting familiar with the band?

Christianna: We believe Elysion’s sound is clean and simple but at the same time strong and alluring. “Silent Scr3am” is what each of us would like to whisper, sing or cry out to life, hoping to be heard.

Is there anything you wish to add to the interview?

Christianna and Johnny: We would like to thank you all for your support, it honestly means everything to us to see people responding to Elysion’s music. We will never forget all the strength we are given in these very first steps of ours. Can’t wait to see you all at a show!

Thanks for your patience and the answers, I wish you further successes! I hope we will meet someday soon in Hungary.

On behalf of all Elysion,a huge thanks for this interview and all your patience and support, we truly appreciate it. Hope to meet you in person soon, all our best for the New Year!

WEB: http://www.myspace.com/elysionmyspace

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Pre-Listening – Elysion, Stormwarrior, Thyrien

KMZ

Hot News: Elysion announce “Someplace Better”

KMZ

ELYSION – Killing My Dreams EP

Jillian

Hot News: Elysion – Digital EP Out Soon

KMZ

ELYSION – Silent Scream

Jillian

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z