Interjúk

Enemy Of The Sun Interjú

(scroll down for English Version)

Üdvözöllek benneteket Magyarországról. 2006-ban alakult meg a csapat, kinek az ötlete volt a banda létrehozása? Mi inspirált benneteket a zenekar megalapításakor?

A gitárosunk Waldemar találta ki, hogy csináljunk bandát. Az előző bandája, a Grip Inc. épp szünetelt, és valami más fajta metált akart játszani. Látott a 2005-ös német show-kon, amin a finn bandámmal, a Profane Omen-nel játszottam. Eljött a bochumi showra és egy közös barátunk által beszélgetni kezdtünk és megkérdezte, volna-e kedvem vele játszani egy olyan anyagot, amit a Grip Inc.-vel nem tudna kipróbálni. Rengeteg időnk volt, így elmentem hozzá. Jól elvoltunk, aztán pár hét múlva felhívott, hogy csatlakoznék-e a bandába. Akkor már megvolt a dobos, Daniel, így lassacskán összejött a felállás.

Miért éppen a “93-as Neurosis lemez címét választottátok a zenekar nevének? Nem féltetek attól, hogy egy Neurosis tribute csapatként vagy egy, a Neurosist szolgaian másoló bandaként tartanak majd számon benneteket?

Nos, biztos vagyok benne, hogy elég távol állunk attól, amit a Neurosis csinál, úgyhogy egyáltalán nem félek, hogy Neurosis-másoló bandának fognak minket titulálni. Akik ilyen döntésre jutnak, általában nem jutnak túl a borítón és a banda nevén. Waldemar nagy Neurosis rajongó, de az Enemy of the Sun név csak egy tisztelgés a Neurosis előtt és kifejezi a zene sokoldalúságát.

Ami a felállást illeti, Waldemar Sorychta gitáros nemcsak producerként, hanem zenészként is letette már a névjegyét, hiszen korábban olyan csapatokban játszott, mint a Despair, a Grip Inc. vagy a Voodoocult, de mit kell tudnunk a többiek zenei múltjáról? Egyetértetek azzal, hogy Waldemar a banda legtapasztaltabb tagja? Multi hangszeresnek nevezhető?

Természetesen Waldemar a legtapasztaltabb zenész a bandában, semmi kétség. Álmodónak és szerzőnek nevezném őt. Azon producerek egyike, aki sok fajta zene felett képes producerkedni, nem csak a gothic és a thrash metalhoz ért, hanem majdnem mindenhez a punktól az ambientig. Én már 15 éve éneklek, az alap rockkal kezdtem, majd folyamatosan haladtam a súlyosabb zenék felé. Van egy bandám Finnországban, a Profane Omen, akikkel már több mint 10 éve játszunk és jelenleg a harmadik albumunkhoz írjuk az anyagot, ami valószínűleg 2011 őszén kerül kiadásra. A zene grooveos, dallamos death metal, egy kis punkkal és thrashhel fűszerezve. A dobosunk, Daniel sok hardcore-t játszott a Ruhr-vidéken mielőtt csatlakozott hozzánk. A basszerosunk, Alla több bandával is dolgozik, mint például a Leaves Eyes és az Atrocity, valamint néhány évig a svéd Painben is játszott.

2007 elején felvettetek egy demót, melyet a Rock Hard magazin a hónap demója címmel honorált. Mit kell tudnunk erről a felvételről? Mely dalok voltak rajta? A demo vezetett a Massacre Records-os szerződéshez is?

A demoról semmit sem tudok mondani, legalábbis nekem nincs meg. Szerintem Waldemar felvett néhány számot a próbákról és elküldte a Rock Hard-nak. Akkor már megvolt a teljes első album, még mielőtt leszerződtünk volna a Massacrerel. Eléggé érdekelte őket ahhoz, hogy szerződtessenek.

2007 júniusában Hamburgban a Megadeth előtt nyitottatok, majd 2008-ban több fesztiválon is felléptetek pl. Wacken, With Full Force, Summer Breeze, milyen fogadtatásban részesültetek? Önálló klubturnét is lebonyolítottatok vagy csak a fesztiválokra helyeztétek a hangsúlyt?

Az Enemy első showja a Megadeth előzenekaraként volt. Csodálatos lehetőség volt és szerintem sikerült felkelteni az érdeklődést. 2008-ban sok fesztiválon játszottunk és a közönség nagyszerűen fogadta a zenénket. Érdekes volt látni a show-k folyamán, hogy a zenehallgatók mennyire különböznek. Már hozzászoktunk, hogy a közönség feléhez eljut amit akarunk, átérzik, amit csinálunk, a másik fele pedig csak hallgat minket és nem tudják eldönteni, milyen is a zenénk, ezen emberek közül kerülnek ki az utálóink és az áskálódók. A zenénk tisztén megosztja a véleményeket és, szerintem, ez fantasztikus. Nem igazán turnéztunk az előző albummal, csak néhány bulit csináltunk itt-ott. Remélem ezzel az albummal sikerül majd.

Az Enemy Of The Sun milyen stratégia, módszer alapján írja a nótáit? Van esetleg fő dalszerző vagy csapatmunka folyik?

Waldemar írja az egész anyagot én pedig a dalszövegek nagy részét. Szó szerint 100 cd-re elegendő anyaga van, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy egy darabig nem fogyunk ki az ötletekből, biztos helyen vannak, a bankban.

Befolyásolja a muzsikátokat, hogy zeneileg többféle csapatban vagy illetve voltál aktív? Mennyit fejlődtetek, változtatok a Shadowshoz képest?

Szélesebb perspektívából látod a zenét, ha már kipróbáltál sokféle stílust. Kihat a bolygón eltöltött életedre is. A zenei ízlésem tükrözi azt, ahogyan a világot látom, nem a Slayerrel kezdődik és a Metallicaval végződik minden, bár kétség kívül ez a két banda az abszolút kedvencem. Minden féle zenéből nyerek ihletet, de brutálisan fejezem ki ezeket, ezért gyakran metálnak titulálják. Mindezen dolgok hatással vannak arra, ahogyan játsszuk a zenét, és ahogyan az szól. A Shadows-szal sokkal többet kísérletezgettünk, a Ceadiummal már tudtuk, mit kell megtartani, mit kell kidobni. Nyugodtan mondhatom, a Ceadium sokkal előre haladottabb, mint a Shadows. Az anyag sokkal agresszívabb, aminek meg is akartuk hagyni a helyet.

Eddig milyen visszajelzéseket kaptatok a Caediumra? 

A visszajelzések többé-kevésbé olyanok, amilyenre számítottunk. Az embereknek nagyon tetszik, de azért vannak utálóink. Úgy tűnik hatottunk néhány metál idegre, ami mutatja, hogy van miről beszélni, amikor a banda szóba kerül. Utálom a se nem negatív, sem pedig nem pozitív kritikákat.

Jövőbeni terveitekről mit tudhatunk? Mikor kezditek el a Caedium promotálását? Idén milyen fesztiválokon bukkantok fel illetve terveztek-e önálló turnét?

A kiadó jelenleg is promotálja az albumot (remélem), de nyáron nem játszunk sehol. Րszre próbálunk showkat szervezni, de még semmi sem biztos. Talán játszunk, talán nem.

Köszönöm szépen a beszélgetést, utolsó gondolataidat kérlek oszd meg olvasóinkkal.

Köszönöm. Nézzétek meg az oldalt: myspace.com/enemyofthesunband!

————————-

ENGLISH VERSION:

Greeting from Hungary! The band was formed in 2006, who’s idea was it to create it? What inspired you when you decided to form a band?

It was our guitarist Waldemar who had the idea of putting a band together. His former band Grip Inc. was on hiatus at that time and he had some different kind of material he wanted to try. I saw him on 2005 in Germany while playing shows with my Finnish band Profane Omen and he was attending one of the shows in Bochum. Through a mutual friend we had a conversation after the show and he asked if I am able to make a session with him, to try out this material he couldn’t use for Grip Inc. We had plenty of time to hang around so I went to his place for the session. We had a good time going through all the wacko stuff he’d been cooking and after few weeks he called me and asked whether I’d like to join in the band. At that point he had already started playing with our drummer Daniel so slowly the line up was gathering.

Why did you choose the title of Neurosis’ 1993 album as a band name? Weren’t you afraid of being considered a Neurosis tribute or Neurosis-copy band?

Well, I’m quite sure we’re far enough from the style that Neurosis is doing, so we’re definately not afraid of being stamped as a Neurosis-copy band. People who make these hasty decision usually don’t look further than the album cover or the name of the band. Waldemar is a huge Neurosis enthusiast and he has always felt very keen on the name Enemy Of The Sun, and by making this the bands’ name is more as a salute to Neurosis. The name also reflects the multifaced expression of our music.

Regarding the lineup, Waldemar Sorychta has already proven not just as a producer but as a musician as well by playing in bands like Despair, Grip Inc. or Voodoocult but what should we know about the musical past of the others? Do you agree that Waldemar is the most experienced member of the band? Can he be called a multiinstrumentalist?

Of course Waldemar is the most experienced musician in the band, no doubt about it. I would rather call him a visionary and a composer though. He is one the producers who can produce so much different kind of music, not just gothic or thrash metal but also everything in between from punk to ambient. I myself have a background of being a vocalist for the past 15 years, starting with basic rock stuff and then moving on to more heavier stuff. I have a band in Finland which is called Profane Omen, we’ve been playing more than 10 years now and at the moment we’re writing material for our third album expected to be published in the Autumn of 2011. The music is groovy melodic death metal spiced up with punk and thrash elements. Our drummer Daniel has a background of playing a lot of hardcore in the Ruhr-area before joining Enemy. Our bassist Alla is working with several bands at the moment such as Leaves Eyes and Atrocity, she also played few years with the Swedish band Pain.

In early 2007, you recorded a demo which was honored with the title Demo of the Month by Rock Hard magazine. What is there to know about this recording? Which songs were on it? Did it lead to the contract with Massacre Records?

I have no idea about the demo, at least I don’t have it. My guess is that, Waldemar put up a demo from our sessions and gave it to Rock Hard to listen what’s coming up. We already had the complete first album done before signing with Massacre. They showed interest enough to ink the deal.

You opened for Megadeth in June 2007 in Hamburg and in 2008 you performed at various festivals including Wacken, With Full Force, Summer Breeze. How did the audience welcome you? Did you do a club-tour on your own as well or did you only concentrate on festivals?

The first show ever for Enemy was the warm-up show for Megadeth. It was amazing to get that chance and I think it helped to create some interest towards the band. In 2008 we played a lot of festivals and the reception from the audience side was very couraging. It’s fun to see how different the music listeners are and the shows with Enemy has proved it. During our shows we’re used to the impact that half of the people in the audience get it, they get what we’re doing, and the other half is listening and can’t decide what our music is like, some of those people we get the haters and the diggers. Our music very clearly divides opinions and I think it’s fantastic. We didn’t do an actual club tour with our last album, only few shows occasionally here and there. We’re hoping for a club tour with this one though.

What strategies and methods do you use during songwriting? Is there a main songwriter or do you do it in teamwork?

Waldemar writes all of the material and I write most of the lyrics. He has literally hundreds of cdr’s full of material so I’m sure we’re not running out of ideas, they’re safe in the bank.

Does the fact that you are and were active in many musically diverse bands influence your music? How much did you improve and change compared to Shadows?

It gives a wider perspective on music when you try a lot of different kinds of styles. It also impacts on the way you live your life in this planet. My music taste reflects on how I see this world, it doesn’t start only with Slayer and ends up with Metallica even though these bands are one of my all time favourites. I get inspired from all kinds of music but the way I impress my inspiration is more or less brutal and mainly considered as metal. All these things effect on how we play our music and what it sounds like. With Shadows we were more experimenting with the stuff we had on our hands, with Ceadium we already knew which stuff we should keep and which to throw away. I’d say that Ceadium is definitely more straight forward than Shadows. The material is more aggressive and we wanted to leave room for that aggression.

What feedback did you receive so far for Caedium?

The feedback has been more or less what we could expect. People like it a lot but we also got our haters. It seems that we have been succesfull in striking some critics true metal nerves and this just shows that at least there is something to say about the band and the music. I hate the kind of feedback that doesn’t give or take and only mumbles in between.

What can we know about your future plans? When will you start promoting Caedium? What festivals will you be playing at? Do you plan a tour on your own?

The label is promoting the album as we speak (I hope so) but during this summer we’re not playing any shows. We’re hoping to score a tour in the Autumn but there is nothing certain yet. Maybe we play some if we get lucky, maybe not.

Thanks for the interview, if you have any final thoughts, feel free to write them down!

Thank you! Try some Ceadium at myspace.com/enemyofthesunband!

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Absinthe Green leaves Enemy Of The Sun

KMZ

ENEMY OF THE SUN – Caedium

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z