Interjúk

Ereb Altor Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Mats válaszolt.

Üdvözlet nektek Magyarországról! Kérlek mesélj egy kicsit a zenekarról, illetve kettőtök közös múltjáról, ami a biográfia szerint egészen 1990-ig nyúlik vissza!

Az Ereb Altor, a Forlorn (később Isole) nevű underground doom banda gyermeke. A 2003-as Ereb Altor-t a Bathory ihlette, úgy láttuk, hogy ezek a számok túl jók ahhoz, hogy veszni hagyjuk őket. Az Ereb Altor csak két tagból áll, a Forlorn alapítóiból. Ragnar énekel, Mats pedig az összes hangszeren játszik.

Ki szerzi a zenét, illetve ki írja a szövegeket?

Én írom az összes dalszöveget és a zene nagy részét, Ragnar néhány számnál segédkezik, de a legfontosabb a teljesítmény, amit nyújt és a fantasztikus hangja.

Mióta érdeklődtök ilyen élénken a skandináv mitológia iránt?

Nem tudom, azt hiszem mindig is érdekeltek a mítoszok és titokzatosságok. A különleges dolgokat szeretem.

Kiknek a hatására döntöttetek úgy, hogy zenekart alapítotok?

A gyökereink, természetesen a Forlorn és a Quorthon, amikor meghalt, úgy gondoltuk itt az ideje valami olyasmit csinálni, ami megőrzi a szellemét.

A legtöbb viking témával foglalkozó zenekar black, vagy legalábbis blackes hatású zenét játszik. Nálatok honnan jött az ötlet, hogy ezt a mondanivalót doom metalba csomagolva adjátok elő?

A Bathory már megtette ezt néhány albumon, ez számomra a Viking Metal alapja. Talán túl régimódi vagyok, de a Quorthorn tette le ezeket az alapokat, amikor elkezdték ezt a Viking metalt, nem black metált játszottak. A Doom metál pedig az ereinkben van, számunkra természetes.

Jellemzően milyen közönség vevő a zenétekre?

Hehe… nem tudom, talán egy szakállas német fickó, szegecses farmerdzsekiben, felvarrókkal. Olyan 30-40 éves lehet.

Tekinthető konceptalbumnak a The End?

Talán egy concept albumnál kicsit nagyobb, mivel a dalszövegek a hagyományainkkal és a szülőföldünkkel vannak kapcsolatban. A címadó dal három számból áll és ez az album első fele, ami a Ragnarökkel foglalkozik.

A borítón látható szimbólum hogyan kapcsolódik a zenéhez, illetve a szövegekhez?

A borítón található jelkép a saját medálom, és Fenris láncát jelképezi. Amíg Fenris le van láncolva, nem lehet baj. Viszont a lánc elszakadt a hűvös Fimbulban és az elkerülhetetlen megtörtént. Ez a medál egy szerencsehozó medallion.

Mindketten tagjai vagytok a tradicionális doom metalt játszó Isole-nak, és ezen kívül még más projektekben is érdekeltek vagytok. Hogy tudjátok összeegyeztetni a teendőket?

Az Isole köti le időnk nagy részét és néha nehéz időt keríteni a szervezésekre. De ha a szíved dobog valamiért, megtalálod a módját.

erebaltor01182010

Mik a terveitek a közeljövőben az Ereb Altorral? Esetleg turnézni is fogtok?

Amíg van élet, addig van remény! Remélem sikerül szervezni néhány show-t, de a turnézásban nem vagyok biztos.
Szerintem az Ereb Altor fellépései sokat fejlődnek még a jövőben, szó van róla, hogy 3 gitárost használjunk és szintis backing track-eket, valamint a kórus is sokat dobna a számokon, de tudod, két énekessel nehéz kórust alkotni. Remélem, megtalálom az erőt, hogy az Ereb Altor sorozatot egy kevésbé Bathory-s hangzással tudjam folytatni, mert jó lenne, ha a zenekar megtalálná a saját útját és nem maradna meg Bathory tribute zenekarnak.

Köszönöm az interjút, sok sikert a jövőben!

Én köszönöm.

————————-

ENGLISH VERSION:

Greeting from Hungary! Please tell us a little about the band and the shared past of you two, which – according to the biography – dates back to 1990.

Ereb Altor is a child of underground Doom band Forlorn which later changed the name to Isole. The more Bathory influenced material became Ereb Altor 2003 when we decided that some of these songs were too good to fall into oblivion. Ereb Altor consists of only two members, the founders of Forlorn. Ragnar on vocals and Mats who’s playing all instruments.

Who writes the music and who writes the lyrics?

I write all the lyrics and most of the music, Ragnar contributes with a couple of compositions but the most important his input and his fantastic voice.

When did your interest arise toward Scandinavian mythology?

I don’t know, I have probably always been interested in myths and mysteries. Extraordinary things appeals to me.

Who or what inspired you to form a band?

Of course our roots in Forlorn and our housegod Quorthon, when he died we thougth it was time to try to do something to keep his spirit and legacy alive.

Most of the band who deal with viking themes play black metal or at least music influenced by black metal. How did you get the idea to get the same message through in doom metal?

Bathory did it with several albums and to me that is the core of Viking Metal. Maybe I’m old fashioned but Quorthon made this genre and when he did his Viking thing he didn’t play black metal. And Doom Metal is in our veins, it comes naturally for us.

What kind of people are your typical fans?

Hehe… I don’t know, maybe a bearded German guy in a jeans jacket full of pins and patches. And he is probably between 30 – 40 years old.

Can The End be viewed as a concept-album?

Maybe a little bit like a concept album since most of the lyrics has a connection to our inheritance and our homeland. And the title track is divided into three songs and that’s half of the album dealing with Ragnarök.

How is the symbol on the front cover connected to the music and the lyrics?

The symbol on the front cover is a medallion of mine, and the symbol is an image of Fenris bound. As long as Fenris is chained all will be okay. But the chains were broken during the cold of Fimbul and the inevitable end was coming.
This medallion is a good luck charm.

Both of you are members of the traditional doom metal band Isole and also play in other projects. How can you arrange and organise all these things?

Isole is taking most of our time and sometimes it’s hard to find time to arrange and organise everything. But if your heart is beating for something you will find the time in one way or another.

What are your plans for the near future with Ereb Altor? Do you plan to tour?

As long there is life there is hope! I hope we will do some live shows but I’m not sure about touring.
I think the live performances of Ereb Altor will improve in the future though, we are discussing about using three guitars and backtracks of keyboards and choirs live to do the songs more justice, it’s hard to do big choirs with only two vocals you know. And I hope I will find the strenght to continue the saga of Ereb Altor with maybe a bit less Bathory sound because Ereb Altor probably needs to change path and not get stuck being a Bathory tribute.

Thanks for the interview and good luck in the future!

Thank you, the pleasure was mine.

WEB: http://www.erebaltor.com/

Kapcsolódó cikkek

EREB ALTOR – Vargtimman

Equimanthorn

EREB ALTOR – Ulfven

Saint-Savin

EREB ALTOR – Blot – Ilt – Taut

Saint-Savin

EREB ALTOR – Nattramn

Saint-Savin

Niflheim Festival: Borknagar, In Vain, Månegarm, Ereb Altor, Shade Empire – Koncertbeszámoló

Jillian

EREB ALTOR – Fire Meets Ice

Saint-Savin

Hot News: Cyclone Empire – New Signing: Ereb Altor

KMZ

Hot News: Ereb Altor – Confirmed for Niflheim Festival II

KMZ

EREB ALTOR – The End

REBELPROUD

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek