Interjúk

Eternal Tears Of Sorrow Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Jarmo Puolakanaho válaszolt.

Toivotan teidät tervetulleeksi! Örülök, hogy készíthetek veletek interjút. Szerencsére már a magyarok is eléggé ismerik a zenéteket, ezért nem kérdezek teljesen a megalakulástól, de az elmúlt 3 évre kíváncsi lennék, mi is történt veletek?

Köszönöm! Nos, a 3 év alatt, volt néhány élő fellépésünk, és sok anyagot írtunk az albumhoz. Alapjában véve minden remekül ment 2008 második feléig, amikor is sok váratlan esemény történt és akadályokba ütköztünk. Például, 2008 szeptembere és 2009 márciusa közt két tag is kiszállt a bandából, ami még soha sem történt meg velünk. Ha babonásabbak lennénk, azt hinnénk megátkoztak.
Másfelől viszont, ezek az akadályok csak erősebbé tettek minket.
Tényleg semmi nincs, ami megállíthatna bennünket. Az album pedig, nos, ez az album az eddigi legerőteljesebb EToS album.

A “Tears of Autumn Rain” album előzetes kislemezetek már megjelent. Igazán tetszetős és már várom az új lemezetek megjelenését. Beszélnél az előkészületekről? Mikor kezdtétek a dalok írását? Mi alapján választottátok a stúdiót?

2007 elején kezdtük írni az anyagot. Valahogy úgy éreztük a fejünkben, hogy ennek az albumnak, súlyosabbnak és sötétebbnek kell lennie, mint a BTBS. Úgy értem, semmi gond nincs a “Before the Bleeding Sun”-nal, sok nagyszerű nóta van rajta. De egészében, valami hiányzik belőle és úgy véljük ez a “valami” a sötétség és súlyosság, és még az extremitás. Amennyire én emlékszem, 25-nél is több félig-befejezett nótát írtunk, amiből a legjobb 9-et kiválasztottuk.
Hónapokig alkotói válságban szenvedtem. Vagyis lehet, hogy nem is alkotói válság volt, hanem helyzetből és hangulatból adódóan nem tudtam a legjobb anyagot megírni. Talán a dalok minőségi mércéjét túl magasra tettem és elég sokáig tartott mire meglettek ezek a dalok. Végülis, úgy érzem, ezek a legjobb eddigi dalok, amiket a “Chaotic Beauty” óta írtam.
A stúdió nagyon könnyű volt kiválasztani. A Tico-Tico stúdióba mentünk Kemi-ben, ebben a stúdióban vettük fel az összes albumot és 15 éve járunk oda. Elég fura lett volna máshová menni…

Ha jól tudom vendégzenészek is szerepeltek a felvételeknél. Mi célból hívtátok meg őket és mennyire sikerült a terveket megvalósítani?

Számos kritériumnak kell megfelelnie egy vendégzenésznek… A lehető legjobbakat akartuk választani, akik beleilleszkednek a dalok hangulatába és nagyszerű személyiségük van. Szerencsére, ezeket mindig megkapjuk… Az sosem volt fontos, hogy a vendég már eleve híres legyen, mert tényleg nem ez az, amit keresünk. Csak azt akarjuk, hogy jobban szóljon az album néhány vendégzenész segítségével.

Elég sok idő eltelt a korábbi lemezetek és a mostani között, miben változtatok? Mire számítsanak a rajongók? Mik a legfőbb eltérések?

Először is, vannak új tagok. Jarmo Kylmänen (vokál) hivatalosan is csatlakozott hozzánk, bár a dalszerző csapatunknak már évek óta tagja. Juho Raappana Petri Sankala-t váltotta fel a dobok mögött, akinek sajnos hát problémái miatt kellett távoznia.
És… hogy mit várhatnak az emberek az új albumtól? Nos, ahogy mondtam, azt akartuk, hogy ez az album súlyosabb és sötétebb legyen, mint az előző, így a mostani album: súlyosabb, sötétebb. Ami a legfontosabb, tényleg úgy szól, ahogy egy EToS lemeznek szólni kell 2009-ben.

15 éve léteztek és ez a hatodik albumotok. Melyik albumnál érezted úgy, hogy már ez egy kiforrott ETOS stílus. Milyennek érzed a mostani új anyagot?

Úgy gondolom mindegyik albumunk a mi és a banda különböző oldalait mutatja be. Nem mondhatom egyik albumunkra sem, hogy ez vagy az a legjobb, mert mindegyik kedves számunkra és mindegyik albumon előre haladunk, ahelyett, hogy visszafele tekintenénk. Olyan mintha lenne hat gyereked, és valaki megkérdezné “melyikük a kedvenced”? De úgy érzem, hogy a “Vilda Mánnu” albumon kezdünk úgy szólni, ahogy szerettünk volna. A “Chaotic Beauty”-n tettünk néhány lépést előre és még extrémebbé tettük. Az “AVAAW”-n a hangulatra és a súlyosságra koncentráltunk. A “BTBS”-n pedig, nos, az kicsit más lett, mint amit szerettünk volna, és egy kicsit kísérleteztünk a zenénkkel.
A “Children of the Dark Waters” viszont, mondhatom, tiszta EToS. Valamilyen módon, az eddigi albumaink kombinációja, mégis másképpen szól.

A dalok szövegeiben mi is játszik központi szerepet? Mi változott a korai és mostani szerzemények szövegeinek mondanivalójában?

Dalszövegeink mindig keresésről, megtalálásról, elvesztésről, gyászolásról szóltak. Ezek alapelemek minden ember életében. Nem akarunk semmiről szónokolni, hisz kik vagyunk mi, hogy megmondjuk mi a jó és mi a rossz. De van néhány téma az albumon, mint pl. a víz, természet, állatok, álmok. Igazából, négy vagy öt szám az albumon szólhatna egy témáról is. Vagy egy folyatatása lehetne az előző albumaink témáinak.

Régebben rengeteg melodikus death metal album jelent meg, viszont manapság nem túl sok, és mondhatni, ti megmaradtatok-e stílus mellett. Fontos számotokra, hogy a stílusotok ne térjen el túlzottan a kezdeti daloktól? Mit gondolsz az olyan bandákról, akik túlságosan is elkanyarodnak a kezdeti zenei gyökerektől?

Ez egy jó kérdés… Még mindig melodikus death metal-t játszunk, vagy valami mást? Úgy értem, mikor elkezdtük, számos hatás ért. Thrash metállal kezdtünk, ami hamar átalakult valamiféle doom/death metállá, mint pl. a Paradise Lost. Aztán olyanoktól értek hatások, akiket manapság a melodikus death metal elődeinek mondanak. Így még a kezdetekben sem voltunk 100%-ig melodikus death metal banda, már ha a melodikus death metált ilyen szigorúan definiáljuk.
Meg aztán a melodikus death metal nem arról szól, hogy a death metált kombináljuk egy kis dallammal. Véleményem szerint, a melodikus death metal több stílus keveréke, mint pl. a heavy metal, thrash metal és a death metal. Az pedig a bandáktól függ, hogy még milyen hatásokat raknak a zenéikbe. A mi esetünkben pedig, ennél a háromnál mi sokkal több hatást viszünk a zenénkbe… Gothic metal, death/doom metal, melodikus black metal, progresszív metal, folk metál, hogy csak egy párat említsek.
Végtére is, nem nagyon tudnánk megváltoztatni a stílusunkat, még ha akarnánk sem. Mégis, lassan minden albummal változunk, de minden album még mindig minket ad vissza. Nem akarjuk ismételni magunkat, de nem is szeretnénk teljesen megváltoztatni a stílusunkat.

Várható egy nagyobb turnésorozat a “Children of the Dark Waters” megjelenés után? Európán kívül is láthatnak a rajongók? Talán Magyarországra is eljuttok?

Reméljük, visszatérünk turnézni következő ősszel és nagyon remélem, hogy Magyarországra is. 8 éve játszottunk utoljára Magyarországon és ez nagyon hosszú idő.

Kicsit beszélnél Finnországról! Hogy telik egy finn ember élete?

Jelen pillanatban, a tavasz végre megérkezett Finnországba és ez nagyon jó dolog. Itt Észak-Finnországban még mindig van egy kis hó itt-ott, de a nap már melegít minket. Semmi rossz nincs a finn télben, csak lehetne egy kicsit rövidebb, ez minden.

Szeretném, ha finnül és angolul is üdvözölnéd a rajongókat. Köszönöm az interjút

Köszönöm az interjút! Kiitos haastattelusta! Vegyétek meg az albumot, és viszlát a turnén! ostakaa levyn ja nähdään tien päällä!

——————————–

ENGLISH VERSION:

Toivotan teidät tervetulleeksi! I’m glad I can make this interview with you. Fortunately, the Hungarian people know your music quite well too, so I won”t ask you about the time when you formed but I’m interested in the last 3 years, what happened to you?

Thank you! Well, during these three years, we had some live shows and wrote a lot of material for this album. Basically, everything went fine until the second half of 2008, that’s when we started to bump into many incidents and setbacks. For example, between September 2008 and March 2009, two of our members left the band and this has never happened to us before. If we were more supertitious, we would call this a curse.
But, on the other hand, these setbacks have only made us stronger. There’s really nothing that can stop us. And the album, well, the album is the strongest EToS album ever.

The Tears of Autumn Rain pre-album maxi is published so far. It is really nice and I am looking forward to get your new album. Would you please talk about the preparations? When did you start to write the songs? How did you choose the studio?

We started writing material in early 2007. Somehow, we had this idea in our heads that this album should be heavier and darker than BTBS. I mean there’s absolutely nothing wrong with “Before the Bleeding Sun”, it has a lot of great songs. But as a whole, it just lacked something and in our opinion, this “something” was darkness and heaviness, even extremeness. As far as I can remember, we wrote more than 25 semi-finished songs out of which we chose the best nine.
Personally, I had a writer’s block for months. Or, maybe it wasn’t a writer’s block as such but more of a situation and mood on which I just couldn’t write best possible material. Maybe I had set my song standards too high and it took me a while to come up with the songs… But in the end, I think the songs I’ve written for the album are the best songs I’ve written since “Chaotic Beauty”.
Choosing the studio was very easy. We went to Tico-Tico Studio in Kemi, that’s the studio we’ve recorded all of our albums and we’ve been there for 15 years now. It would be so weird to go anywhere else…

If I know it well there are some guest musicians who play on the recordings. For what purpose did you invite them, and how well could you accomplish your goals?

There are several criteria for the guest musicians.. We want them to be the best possible, we want them to fit the mood of songs and we want them to be really nice personalities. And fortunately, that’s what we’ve always got… It’s never important to us that the guest should already be famous because that’s really not we’re looking for. We just the album sound better by having some special guests on our albums.

Quite a long time has passed between your previous album and the new, have you changed? What should the fans expect? What are the main excursions?

First of all, we have new members. Jarmo Kylmänen (vocals) officially joined us, even though he had been a part of our song-writing team for years. We also got Juho Raappana (drums) replacing Petri Sankala, who unfortunately had to leave the band because of the problems with his back.
And.. What should people expect from the new album? Well, as I said before, we wanted this album to be heavier and darker compared to the previous album, and that’s what this album is: heavier, darker. What’s most important, it really sounds like EToS should be in 2009. I can even say that it sounds more like EToS than ever.

You have been around for 15 years and this is your sixth album. By which album did you feel that it was a perfect ETOS style? What do you feel the recent new stuff?

I think all of our albums represent a different side of us and this band. I can’t say “on this or that album we were at our best” because all of them are dear to us and on each album, we’ve been heading forward instead of looking back. It is like having six kids and then someone asking you “which is your favourite child?” But, well, I could say that on “Vilda Mánnu”, we started to sound like the way we wanted our music to sound like. On “Chaotic Beauty”, we took some steps forward and made it more exrtreme. On “AVAAW”, we wanted to consentrate on the atmosphere and heaviness. And on “BTBS”, well, that turned out to be a bit different album from what we originally wanted it to be and we made some new experiments with our music.
But “Children of the Dark Waters”, I can say that it is what EToS is all about. In a way, it’s a combination of each of our previous album and still sounds nothing like them.

What plays the central role in the lyrics? What has changed between the message of the previous album and the recent one?

Our lyrics have always dealed with searching, finding, losing, mourning. Those are the basic elements in all people’s lives. We don’t want to preach about anything because who are we to say one thing is wrong and another thing is right. But there are some themes on this album, such as water, nature, animals, dreams. In a way, four or five songs on this album could be be about one theme. Or a continuation of the themes we had on our previous albums.

There was a lot of melodic death metal formerly, but not nowadays, and we can say that you have stayed by this genre. Is it important to you, to not let your style differ from the roots of your initial music?

That’s a good question.. Are we still melodic death metal or something else? I mean when we started, we had several influences.. We started with thrash metal that soon evolved into some sort of a doom/death metal a’la Paradise Lost. Then, we started getting influences from some bands that nowadays are called the forefathers of melodic death metal. So, even in our early days we weren’t 100% melodic death metal, if melodic death metal is defined strictly here.
Then again, melodic death metal is not just about combining death metal with melodies. In my opinion, melodic death metal is a mix of different genres such as heavy metal, thrash metal and death metal. And it’s up to the bands to get even more influences for their music. And, in our case, we’ve been influenced by much more genres than just those three.. Gothic metal, death/doom metal, melodic black metal, progressive metal, folk metal, just to mention a few.
And, in the end, we just couldn’t change completely our style even if we wanted to. Still, our style has slowly changed on each on our album but all of the albums still sound like us. We don’t want to repeat ourselves but don’t want to change our style completely either.

Can we expect a bigger tour after the publishing of the “Children of the Dark Waters”? Can the fans out of Europe see you as well? Is there a chance that you get to Hungary too?

We hope to get back on the road next autumn and certainly hope to get back to Hungary. It’s been over 8 years since we’ve played in Hungary and that’s such a long time!

Would you please talk a little bit of Finland? How does the life of Finnish pass?

At the moment, the spring has finally arrived in Finland and that’s really nice. Here in North Finland, there is still some snow here and there but the sun is already warming us up. There’s nothing wrong with the Finnish winter, it just could be a bit shorter, that’s all.

I’d like to ask you to welcome your fans in Finnish and in English as well. Thank you for the interview!

Thanks for the interview! Kiitos haastattelusta! Get the album and see you on the road! Ostakaa levyn ja nähdään tien päällä!

WEB: http://www.eternaltears.info/

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Eternal Tears Of Sorrow – Artwork + Track List

KMZ

Hot News: Eternal Tears Of Sorrow – New Album And Video

KMZ

Hot News – Eternal Tears Of Sorrow update

KMZ

ETERNAL TEARS OF SORROW – Children Of The Dark Waters

Jillian

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár