Interjúk

EU Power Metal Festival, Part II – Interjú

Szia Szög! Üdvözöllek a Kronos Mortus olvasói nevében! 

Tavaly került megrendezésre az első EU Power Metal fesztivál a Barba Negrában. Honnan jött az ötlet? Egyből találtál támogatókat, akik szintén jó ötletnek gondolták egy ilyen rendezvény megvalósítását?

Szia! Én is üdvözöllek téged és az olvasókat egyaránt!

Az ötlet alapvetően onnan jött, hogy óriási power metal rajongó vagyok. Úgy 15-16 éves koromban kezdtem el mániákusan összeállítani saját ’best of’ CD-imet, melyeken az általam akkortájt megismert és kedvenccé váló bandák dalait szedtem egy (ill. több) csokorba. A Helloween esetében kissé eltúloztam a dolgot: úgy 6-8 féle (összesen kb. 20) válogatást készítettem – énekesek alapján, 3-4 stúdióalbumonként, vagy épp a hosszú nótákból, de akadt olyan is, amire csak speed számokat raktam… Lényeg a lényeg: már abban az időben kigondoltam, hogy jó volna ezekre az eposzokra élőben, a színpadon játszva zúzni, nem csak őrjöngve headbangelni otthon a szobámban. (nevet)

2014 elején jutottam végső elhatározásra, hogy belefogok egy ilyen est megszervezésébe. Ebben Boltsek Andrea (Accord Management) segített, aki az Unplugged Faces nevű akusztikus formációmnak szervezett bulikat. Először neki említettem, és egyből „megvette” az ötletet. 

A tavalyi koncert pozitív visszhangja után könnyebb volt megszervezni az idei rendezvényt? Egyáltalán már tavaly elkezdtél gondolkodni a folytatáson? Várható a jövőben több EU Power feszt?

Annyiban könnyebb volt, hogy jó néhány dologból tanultunk a múlt évi esemény kapcsán – próbafolyamat megszervezése, saját hangmérnök „beszerzésének” fontossága, promóció… No meg a pozitív visszhangok is megerősítettek abban, hogy ebből bizony kell még! Bár nem tagadom, alapból több részesre terveztem. Amiben nehezebb, az talán az, hogy egy lépcsővel feljebb akartam lépni, épp ezért lesz az idei még hosszabb és még látványosabb. Folytatás a jövőben? Naná!

Tavaly nyár óta aktív, koncertező tagja lettél a Dalriadának. Ez hozott némi könnyebbséget a szervezésben? Könnyebb volt meggyőzni 1-1 zenészt, hogy vegyen részt a bulin?

A fellépőket (talán 1-2 kivétellel) több éve ismerem személyesen, többségükkel zenéltem már különböző bandákban, így a múlt nyári Dalriadás csatlakozásom ebben nem játszott különösebb szerepet. Talán majd a soron következő alkalommal, amikor is a stílus legnevesebb külföldi zenészei szerepelnek majd a fellépőlistán! Vagy nem. (nevet)

Mi alapján válogattátok össze a dalokat? Lesz átfedés az idei és a tavalyi buli számlistája között?

Nem lesz átfedés a setlist-ek között. Sőt, várhatóan a jövőben sem. Ahogy múltkor, úgy most is kiírtam vagy 80-100 dalt, amik közül megmaradt 20-25. Legfőképp a kedvenceimet válogattam össze, de arra is figyelni kellett, hogy az adott számok igazi koncertnóták legyenek. Végül továbbítottam mindenkinek a nekik szánt dalokat. Kisebb változtatásokra még sor került, de 90%-ban egyetértettek velem. Még jó hogy!

Mennyire volt nehéz a 3 órás koncertműsort összepróbálnod a számtalan zenésszel? Rengeteg gitáros és énekes fog közreműködni, dobos viszont csak egy lesz, basszusgitárosból pedig kettő. Miért van ez?

Hát elég nehéz volt… 20-an 40-fele… A 2 utolsó „főpróbán” mindannyian jelen voltunk, de addig blokkonként próbáltunk, ami azt jelenti, hogy 5-6 emberkét kellett összecsődíteni egy helyre és egy időpontra. Ez valamivel könnyebbnek bizonyult, de bonyodalmak mindig adódhatnak… Ilyen Paróczi Krisztián (Avatar dobos) sérülése és műtéte, ami miatt több hetet ki kellett hagynia, és végül próbálni sem tudtunk vele. 3 dalban játszott volna, amiket Deák Baluval gyakoroltunk össze, így ő végignyomja a bulit. Dobost cserélni amúgy is nehézkesebb (többféle dobszerkó-beállítás), szóval várhatóan jövőre sem lesz több 2-3-nál. Basszusgitár-fronton az a helyzet, hogy Pusi keni-vágja a nótákat, ill. a szervezésben is rengeteget segít nekem, szóval őszintén szólva előnyt élvez a többiekkel szemben, valamint Baluval nagyon érzik egymást. A dob és a basszusgitár összhangja pedig a legfontosabb. 

Mit kell tudni a Symphonium-ról, akik az estét fogják nyitni?

A mostani EU Power Metal Fest-re mindenképp szerettem volna egy komolyzenével átitatott metalt játszó csapatot meghívni vendégnek, és mivel jelenleg a Symphonium az egyetlen működő magyar neoklasszikus metal zenekar, így rájuk esett a választás. Papp Béláékat több éve ismerem, és örömömre szolgál, hogy elfogadták a felkérést. Halhatatlanok, Nincs kiút… Óriási nóták! Ajánlom őket mindenkinek!

Akik követik az undergroundot, ők tudják, hogy számtalan projektben veszel részt. Melyik formáció aktív most is? Várható a jövőben valami meglepetés tőled ilyen téren?

Jelenleg a Dalriada az elsőszámú és egyben legaktívabb. Épp a napokban végezzük az utolsó simításokat a szeptemberben megjelenő „Áldás” című 8. korongon. Nyáron közel 20 állomásos fesztiválturnénk lesz, kijön egy válogatásalbum, ősszel lemezbemutató, télen külföldi turné várható. Nem unatkozunk, az biztos!

A néhány éve az X-Faktor döntőjében is járt énekes-triumvirátus Rocktenors zenekarának is tagja vagyok. Velük a dalszerzési fázisban tartunk, amolyan dallamos, de kőkemény rádiórockban utazunk. 2 akusztikus bandámban, a már említett Unplugged Faces-ben (rock/metal klasszikusok) és az Unplugged Pressure-ben (Queen dalok áthangszerelve) pedig kipihenem a nagy rockerkedések és metálkodások okozta pokoli gyötrelmeket. (nevet)

Filmzenés / szimfonikus power metal projektem, a Mandara tényleges beindulása már évek óta várat magára; a dalok íródnak, a beígért EP felvételei a vége felé közelednek, de pontos megjelenést már nem merek mondani. Ami biztos: ütni fog!

Meglepetés? Persze, várható, nem is akármilyen, azonban ehhez még kell nekem néhány év. Majd egy következő interjú alkalmával…

 

Kapcsolódó cikkek

EU Power Metal Festival a Barba Negrában

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek