Evil Shepherd Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Jonah válaszolt.

Srácok, mindenek előtt egy kis történelemmel szeretném kezdeni ezt az interjút. Noha Belgium sosem számított metal nagyhatalomnak, rengeteg, mára már kultikussá vált csapataitok voltak, pl. Evil Sinner, Acid, Ostrogoth, Crossfire, Cyclone stb. Ismeritek, kedvelitek ezeket a zenekarokat?

Ne felejtsd ki a Black Shepherdet, X-Creta-t és az Exoto-t sem! Igen, ismerjük és kedveljük őket, egyiket jobban, mint a másikat, de azt biztosan állíthatjuk, hogy Belgium sok mindent adott a maga idejében.

Mekkora a támogatottsága a metal zenének Belgiumban? Vannak-e fanzine-ek, különböző metal médiák stb.?

Itt van a Rock Tribune, egy havi magazin, aztán van néhány rádióállomás, de hát mindig lehetne jobb. Viszont számtalan kiváló szervezőnk van, akik arra a nemes célra szentelik idejüket, hogy terjesszék a metált Belgiumban, így mindig van valami fasza koncert…

A zenekar 2008-ban jött létre, hogyan, mikor alakult ki a tagság? Az Evil Shepherdet megelőzően játszottatok-e egyéb zenekarokban?

Előtte ott volt a Hyena és a Wreckage, aztán mind a két banda feloszlott és néhány tag megalapította az Evil Shepherdet. Az évek során volt pár csere a felállásban, de most már van egy stabil négyesünk.

Mely zenekarok inspiráltak benneteket? Mi alapján döntöttetek az általatok játszott, gyilkos, a ’80-as évekre hajazó thrash metal mellett?

A Hyena és a Wreckage is eléggé egyszerű thrash banda volt, ezt magunkkal is hoztuk amikor az Evil Shepherd megalakult. Ha meghallgatod az első alkotásunkat, a Sowing Death-et, akkor elég erősen kiveheted ezeket a maradványokat. Az igazi bandaszellemet az Evil Through Darkness and Darkness Through Evil-en keresztül értük el.

Megalakulásotok évében rögzítettétek a History Of Violence demót, melyet egy évvel később követett a Sadistik Legions, kérlek foglaljátok össze nekünk a legfontosabb tudnivalókat a felvételekről? Sikerült a demók által rajongótábora szert tenni? Felhívták-e a demók a zenekarra a figyelmet?

A demók felvétele fél napig tartott, nem is voltunk annyira kiforrott zenészek mint most, 3 évvel később, ezért is hangzanak ilyen szarul! Ezt leszámítva, terjeszteni tudtuk ezeket, és a lehetőséget is megadta a koncertezésre egész Belgiumra nézve. Fel is hívta az akkori jövendőbeli kiadónknak, a Witches Brew-nak a figyelmét!

2010-ben jelentettétek meg bemutatkozó albumotokat a Sowing Death-et, mit mondanál erről az anyagról?

Még mindig elégedettek vagyunk ezzel az albummal, bár nem játsszuk túl gyakran koncerteken. Mint már mondtam, eléggé egyszerű, mi pedig próbálunk különféle érdekes hanghatásbeli durvaságokat létrehozni a kedvelt stílusok keverése által.

A lemezt a Witches Brew adta ki, ők a demók alapján figyeltek fel rátok? Rajtuk kívül más kiadó is érdeklődött esetleg irántatok?

Igen, Cheryl (Witches Brew) már ismert minket az első demónk által és már azon járt a feje, hogy mit tudnánk nyújtani ha egy jól felszerelt stúdióban vennénk fel egy teljes albumot. Mivel Cheryl így megkörnyékezett minket, nem küldtük el a demókat más kiadóknak, ezzel elég gyorsan le is záródott, hogy a Witches Brew lesz az első lemezünk kiadója.

Miért volt az album 700 példányra limitálva? Elfogyott az összes?

Halvány fogalmam sincs haver, de 700 példány kezdetnek bőven elég, aztán ha kell, mindig nyomhatunk újat. Nálunk még van 20 példány és azt hiszem hogy W.B.-nél is van néhány, de nemsokára tényleg teljesen elfogynak! Tehát addig vegyétek amíg lehet!

A lemezt követően tagcserék következtek be a banda soraiban: Wesley dobost J. R. váltotta, akinek helyét később Sven foglalta el, kiszállt Stijn Van Den Abeele gitáros is, ellenben csatlakozott Lemmes gitáros, így most kvintettként dolgoztok. Milyen okok álltak a tagcserék mögött? Lemmes beszállásával keményebbek, durvábbak lettetek?

Durvább és szorosabb! Lemmes és Sven igazi áldás volt az Evil Shepherd számára, óriási mértékű változatosságot hoztak, amivel úgy berobbanhattunk a színpadra, ahogy azt néhány éve nem tehettük volna.

Tavaly jelent meg második albumotok az Evil Through Darkness And Darkness Through Death, mennyi idő alatt álltak össze a számok? Mennyi ideig dolgoztatok a korongon?

Vannak bandák akiknek meg van a koncertezős és az írós időszaka. Az Evil Shepherd soha nem áll le az új dalok írásával, így a Sowing Death kiadásakor már volt 4 teljes dalunk a következő albumhoz,  most pedig már 6 dalunk van amit felvehetünk a következő audio-támadáshoz… Az Evil Through Darkness and Darkness Through Evil felvétele egy egész hetet vett igénybe, plusz a masterelés és a keverés.

Fejlődtetek, változtatok-e a Sowing Death-hez képest? Vannak-e különbségek, hasonlóságok a lemezek között?

Igen, egyértelműen hatalmas különbség van az első és a második albumunk között. Szerintem az egyetlen hasonlóság az összes albumra jellemző erő. Hogy a különbségeket említsem: több tempó váltás van, sokkal kifinomultabb riffek és egy mindent átölelő sötét érzés az egészen, ja és a kivitelezés jobban passzol a legutóbbi albumunkhoz.

Egyetértetek azzal, hogy a korai Kreator és Whiplash hatása markánsan képviselteti magát az anyagon?

Ha te korai Kreatort és Whiplash-t hallasz ki, akkor azt mi bóknak vesszük, bár nem volt célunk ez a hatás. Nagy örömet okoz nekünk hogy az emberek olyan klasszikus bandák jegyeit vélik hallani, mint amit te is említettél.

Ezt a lemezt már az Empire Records gondozta, miért jöttetek el a Witches Brew-tól? Hány lemezre szóló szerződést írtatok alá?

Az igazat megvallva Witches Brew pattant le, így muszáj volt egy másik kiadót keresnünk, de ismét szerencsénk volt és az Empire megtalált minket. A szerződések egyszerre egy albumra szólnak.

Manapság is léteznek retro thrash csapatok, mint pl. a Desaster, az Aura Noir, a Deathhammer, az Aggressive Mutilator stb. mennyire követitek figyelemmel az underground színteret, a színtéren bekövetkezett eseményeket?

Kiváló bandákat soroltál fel! Igen, közelről figyeljük és 100%-osan támogatjuk őket!

Az Evil Shepherd-en kívül játszatok-e más bandákban, projectekben? Amikor nem a bandával foglalkoztok, akkor mit csináltok? Hogyan telnek minden napjaitok? 

Egyikünk sem játszik máshol, így minden figyelmünket az Evil Shepherdre fordíthatjuk, bár elképzelhető néhány stúdió projekt a közeljövőben.

A jövőbeni terveitekről mit kell tudnunk?

Egy 7’’ split van készülőben a Slaughter Messiah-os (black/death/thrash) testvéreinkkel, rajta leszünk egy LP gyűjteményen, főszerepben a Gospel of Horns-al, Deseaster-el, Goat Perversor-ral, Maleficence-vel, stb., és ha minden úgy megy mint elterveztük, akkor egy EP is várható lesz valamikor 2013-ban. Mindent az Empire Records fog kiadni.

Köszönöm szépen az interjút és további sok sikert kívánok!

Köszönöm, terjeszd tovább a propagandát!

—————————————–

ENGLISH VERSION:

Answered by Jonah.

Hello guys! First of all, I would like to begin this interview with a little history lesson. Although Belgium was never part of the metal superpowers, it still had several great, almost cultic bands like Evil Sinner, Acid, Ostrogoth, Crossfire, Cyclone, etc. Do you know/like these bands?

Don’t forget Black shepherd, X-creta and Exoto!!  Yes we know of them and like them too, some bands more than others, but we can surely say that Belgium had a great deal to offer back in the day.

How supported is the metal scene in Belgium? Do you have fanzines, other metal mediums, etc?

There is Rock tribune a monthly magazine and we have a few radiostations but it could always be better, on the other hand we have a lot of great organizers who dedicate themselves to the noble cause of spreading metal across Belgium, so there are many cool concerts going on…

The band was established in 2008, how and when did your membership form? Have you played in other bands before Evil Shepherd?

Before Evil Shepherd there was Hyena and Wreckage, both bands called quits and some members formed ES. Through the years a lot of line up changes occured but now we have a steady quintet.

Which bands inspired you? Why did you decide on playing this killer, 80’s style thrash metal?

Hyena and Wreckage were more straightforward thrash bands so we took that with us when we started ES, When you listen to our first effort ‘Sowing death’ you still hear these remnants very strong, we think we achieved a more bandlike identity with ‘Evil through darkness and darkness through death’.

In your year of formation, you’ve recorded the demo, History of Violence, which was followed by Sadistic Legions a year later. Please, sum up the most important moments during the recordings. Have you made a lot of fans with the demo? Has it attracted attention to the band?

Recording the demos only took half a day and we were not grown as musicians as we are now 3 years later, so they sound like shit! But nevertheless we could spread them and we have been given the opportunity to play all around Belgium. Also it attracted the attention of our first label to be : Witches brew!

Your introductory album, Sowing Death, was released in 2010. What would you say about this album?

We are still pleased with this album, altough we don’t play it often live. Like I already said it’s more straightforward and we try to achieve more interesting sonic abuse by combining all the genres we like.

It was published by Witches Brew, did they find you because of the demo? Were there other publishers besides them, who showed interest in you?

Yes Cheryl (Witches brew) knew us from our first demo and was already thinking of what we could offer if we recorded a full length in a good studio and since Cheryl approached us we did not send out demos to labels, and so it was fairly quick concluded that WB was releasing our first album.

Why was it limited to only 700 copies? Did you sell them all?

No idea mate, but 700 copies is good enough to start, she could always reprint it…

We still have some 20 copies left here and I think WB also have some left but they are almost completely gone! So get it while you can!!!

There were member changes after the album: drummer Wesley was replaced by J.R., whose places was later taken by Sven; guitarist Stijn Van Den Abeele quit, his place filled by Lemmes; now you work as a quintet. Have you become rougher with the addition of Lemmes?

Rougher and tighter! Lemmes and Sven were a true blessing for ES, they brought plenty of variety and make us blast on stage like we could’nt some years ago.

Your second album was released last year, Evil Through Darkness and Darkness Through Death. How long did it take to write the songs? How much time have you spent on the album altogether?

Some bands have periods of playing live and then the ‘writing process’ ES never stops writing new stuff, so when Sowing death was released we already had 4 songs finished for the next album, now its not different and we have completed 6 songs still to be recorded for our next audio assaults…

Recording Evil through darkness.. took us one full week plus mix and master.

Have you changed; have you developed compared to Sowing Death? Are there any similarities or differences between the albums?

Yes we have, there is definetely a big difference between the first and second album, I think the only similarity  is the intensity throughout the albums. As for the differences; there are more tempo changes, more grown riffs and an overall black feel about it, also the production fits the latest album better.

Would you agree, that early Kreator and Whiplash influences are strongly present on this album?

If you hear early Kreator and Whiplash then we take that as a compliment, though we did not intend to. It gives us pleasure that people keep hearing hints from classick bands like you mention here.

This album was under Empire Records, why did you leave Witches Brew? How many albums did you contract for?

Actually WB called quits so we were forced to join another label, again we were lucky and Empire records found us. The contract was for one album at a time.

There are several retro thrash bands nowadays, like Desaster, Aura Noir, Deathhammer, Aggressive Mutilator etc. Do you follow the underground scene, the events happening there?

Great bands you mention here!! Yes we follow it closeby and support it 100 %

Do you play in other bands besides Evil Shepherd? What do you do, when you’re not busy with the band? What are your days like?

No one plays in other bands and so we can focus on ES, but there might be some studio projects coming in the future.

What should we know about your future plans?

There is a 7” split coming up this year with our brothers of Slaughter messiah (Black/death/thrash), we will appear on a compilation LP featuring Gospel of the horns, Desaster,Goat perversor, Maleficence etc.. and if everything goes following plans an EP should see the light aswell in 2013. Everything will be released on Empire reocrds.

Thank you for the interview and the best of luck for you!

Thanks brother, keep spreading the propaganda!!!

WEBhttp://www.facebook.com/pages/Evil-Shepherd/172978056069417

Kapcsolódó cikkek

EVIL SHEPHERD – Evil Through Darkness And Darkness Through Death

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár