Interjúk

Evoke Thy Lords Interjú

(scroll down for English Version)

Üdvözet Magyarországról!
A debütáló albumotok, az Escape to the Dreamland nagyszerű lett! Még nem hallottam a bandáról, de ezzel a lemezzel emlékezetembe véstétek az Evoke Thy Lords nevet. Milyenek az orosz, és a nemzetközi visszajelzések?

Üdvözlet Szibériából!
Köszönjük a pozitív visszajelzést. Alapvetően jók a kritikák, mind Oroszországban mind külföldön. Vannak nagyon emelkedett hangvételűek, amitől kínosan érezzük magunkat. Néhány sokkal visszafogottabb, bár ezek általában olyan emberektől származnak akik nem szeretik a stílust.

A biográfia szerint a banda 2002-ben alakult. Mi az oka, hogy 2008-ig vártatok az első nagylemez kiadásával?

A hosszú történetet lerövidítve, 2002-ben alakultunk, aztán 2004-ben elkezdtünk fellépni a debütáló anyagunkkal, közben írtunk zenéket, 2006 elején elkezdtük felvenni őket a stúdióban, ami 2007 végéig tartott. A stúdióval való számos probléma miatt tartott ilyen sokáig a folyamat, és továbbra sem gondoljuk hogy a mi hibánk lenne. Végül, rengeteg idő, fáradozás, pénz és idegeskedés után 2008-ban megmutatkozott az eredmény, a kiadókkal való tárgyalások befejezésével.

Két kiadó, a Stygian Crypt és a Backfire prod. is tevékenykedett a lemez kiadásán. Nehéz volt tető alá hozni a dolgokat két különböző kiadóval?

Nem, egyáltalán nem volt komplikált. Minden elég simán ment, kellemetlen meglepetések nélkül.

Az Evoke Thy Lords zenéje szerintem nagyon atmoszférikus és különleges. Ebben erősen közrejátszik a fuvola, valamint a női vokál. Ahogy én tudom, a korábbi anyagaitokon egyszerűbb doom/death metalt játszottatok. Mi volt az oka ennek a váltásnak?

Az igazság az, hogy nem nagyon vannak “korábbi anyagaink”. Az “Escape to the Dreamlands” előtt csak két demo-t vettünk fel, amiből az egyik a Doom-Art.ru 2005-ös válogatásán jelent meg. Szóval, az album csak ezeknek a daloknak a korszerűsített változatát tartalmazza. Emellett a számok egyike, a “Seared by Eerie Might”, kicsit újraszerkesztve megjelenik a 2009 végén kiadott “Twofaced” című Split EP-t is, szintén a Stygian Crypt prod. gondozásában. Itt sokkal erősebb és súlyosabb a hangzás, más tempóval, mélyre hangolt gitárokkal.

Az Escape to the Dreamlands szövegeiben a Cthulhu-mítoszból merítetek, ami számomra igen kedves téma. Hogy jött az ötlet, hogy H.P. Lovecraft rémálmaiból szőjétek meg a mondanivalótokat?

Abban az időben eléggé érdekeltek ennek az írónak a könyvei, szóval az ötlet magától jött. Valójában, már a kezdetektől megtalálható a banda nevében és logójában is.

Ahhoz képest, hogy Lovecraft mekkora hatással volt a horror irodalomra viszonylag kevés banda foglalkozik a témával. Vajon mi lehet az oka, hogy ez a fajta fantáziavilág kevésbé népszerű, mint pl. a sátánista téma?

Először is, nem hiszem hogy ezek a bandák olyan kevesen lennének, elég sokat meg lehet nevezni különböző zenei stílusokban. Persze ez nem egy totális tendencia, de eléggé jó. Mindazonáltal a sátánizmussal való összehasonlításról annyit, hogy Lovecraft alkotásai irodalmiak, tehát muszáj elolvasni őket, mielőtt bármit is lehetne ezek alapján csinálni.
A sátánizmus esetén, talán, az olvasás nem ilyen fontos: ez az, amiért ezekben a fajta szövegekben gyakran alapvető ellentmondások találhatóak. Leginkább, az összehasonlítási faktor ez esetben a divat. Egyébként, az összes ilyen felszínen lebegő szemét végül el fog tűnni, és nyomot csak azok a bandák fognak hagyni, akik hisznek abban amit csinálnak, és van mit mondaniuk. Az őszinteség sokkal fontosabb, mint a stilisztika, a szövegek tekintetében is.

Tudnál kicsit bővebben mesélni a bandáról? A zenekaros dolgokon kívül a tagok mennyire vannak napi kapcsolatban egymással? Mit jelent számotokra a zenélés?

Rendszerint, ritkán találkozunk egymással mikor nem játszunk együtt, mivel kevés az időnk és van munkánk.
Nem, mivel szoros kapcsolataink vannak a bandán belül. Egész héten tartjuk a kapcsolatot az internet és telefon segítségével. Jelenleg a zenekarunk egy csapatot alakít, élvezzük a közös zenélést. Azt hiszem, a zene számunkra egyfajta függőség. Másfelől, a zene segítségével képesek vagyunk kifejezni az érzelmeinket és gondolatainkat. A zenélés által bizonyos célokat akarunk elérni, vagy megpróbálni hatni a hallgatóra valamilyen módon.

Mennyit koncerteztek az első lemezzel? Volt már koncertetek Oroszországon kívül?

Nem túl gyakran vannak fellépéseink, a debütáló anyagunkkal is csak pár koncertet csináltunk. Sosem játszottunk még Oroszországon kívül, alapvetően a szülővárosunkban, és a közeli településeken játszunk.

Születnek mostanában új témák? Esetleg vannak tervek egy új lemez kiadására?

Hát, most elég aktív periódusunkat éljük. Nem olyan régen kiadtuk a “Twofaced” Ep-t, split anygként egy” Rinders on the bones” nevű érdekes orosz projekttel, és befejeztük a weblapunkat is (www.evokethylords.com), és jelenleg épp az új anyagunk felvételeinek a végén tartunk, és biztosak vagyunk benne, hogy egy nagyon ütős CD lesz, és váratlanul új a régi anyagaink kedvelőinek. A dalok egyike feltehetően megjelenik a közeljövőben a “Doom-Art.Ru compilation 2009” válogatáson, szóval ez egy kis ízelítő lesz, mit várhatnak a rajongók a következő kiadványokon. A “Twofaced” kiadásával lezártuk az Evoke Thy Lords idényét, és most elértünk az új szezon nyitásához. Reméljük, a sokaság meg lesz lepődve.

Köszönöm az interjút! Figyelemmel fogom kísérni a jövőbeli kiadványaitokat, mert nagyon biztató a zenekar bemutatkozása. 

“Meghalni nem halhat meg az,
Mi örökkétig áll,
Számlálatlan korok során
Enyészik – a Halál.”

————————-

ENGLISH VERSION:

Answered by Alexey.

Cheers from Hungary!
Your debut ‘Escape to the Dreamland’ is simply awesome! Until this album I’d never heard of your band, but this release made the ‘Evoke Thy Lords’ name unforgettable. What are the responses of the Russian and the International media?

Hello from Siberia!
Thanks for the positive feedback. Basically, the reviews are quite positive, both in Russia and abroad. Some are so elated that make us feel embarrassed. Some are more reserved, though, in general from people who dislike the style.

According to the biography, this band was established in 2002. What made you wait until 2008 to release your debut?

To make a long story short, we got together in 2002, then in 2004 we started to play on stage with some part of our debut stuff, composing some music along, and in the beginning of 2006 we started recording in the studio, which lasted until the end of 2007. It took that long due to some problems in the studio and we still don’t consider it to have been our fault. Finally, we had spent a lot of time, efforts, money and nerves, and the result showed up only in 2008, upon completion of negotiations with the labels.

Two labels, Stygian Crypt and Backfire prod. were involved in the production process. Was it difficult to work with two different managements?

No, it was not complicated at all. Everything went quite smooth, without any unpleasant surprises.

For me, the music of Evoke Thy Lords is really atmospheric and unique. The flute and the female vocals are also strengthen the atmosphere. As far as I know, your earlier albums contained a more simple doom/death metal. What made you to change your style back then?

The point was, we hadn’t had any kinda “earlier albums”. Before “Escape to the Dreamlands” we had recorded only 2 demo, and one of them had been released on “Doom-Art.Ru compilation 2005”. So the album just contains the updated version of those tracks. Besides, one of these tracks, “Seared by Eerie Might”, a bit re-edited, appeared on our split EP “Twofaced”, which was released at the end of 2009, and is also available from Stygian Crypt Prods. There is sound in a more heavy and powerful way, with a bit different tempo, and with a lower guitar sound.

The lyrics of ‘Escape to the Dreamlands’ are based on the Chtulhu-myth, which is one of my favorites. How did this idea come to make an album with a theme of H.P. Lovecraft’s nightmares?

At that time I was quite into that writer’s books, so the idea came by itself. Actually, it was seen starting from the band’s name and logo.

Despite the influence of Lovecraft on horror stories and literacy, only a few bands use these topics while writing a song or an album. What do you think, why is it less popular in this musical genre than e.g. Satanism?

First of all, I don’t think such band are few, you can name quite a lot in various styles of music.
Of course this is not a total tendency, but this is even good. As to the comparison to Satanism, still, Lovecraft’s creations are literature that one has to read before creating something on its basis. In case of Satanism, probably, reading was not that necessary; this is why in these text trends often have significant discrepancies. Most likely, the contributing factor here is some fashion. Anyway, all the on surface floating rubbish will be finally washed away, and the remaining will be the bands that really trust in what they do, and they actually have something to say. Being sincere is much more important than any stylistics, including the lyrics as well.

Could you tell me more about your band? Do you keep contact with each other in the weekdays? What does music mean to you?

As a rule, we seldom see each other when we don’t play together, that’s because we lack time and we have jobs. Not because we have tense relations within the band. Across the week we keep in touch through Internet or by phone. At the moment our
group represents a team, we enjoy playing together. I think, the music for us is some kind of an addiction.
On the other hand, with the aid of our music we tend to express our feelings and minds. By playing, we pursue certain goals, or we try to influence the listener somehow.

How many gigs have you played with the first album? Have you ever played outside the borders of Russia?

We do not have performances too often, and with our debut stuff we played just a couple of dozens of concerts. Outside of Russia we have never played, we basically play in our hometown, or in neighboring towns.

Do you have any new ideas right now or do you have some plans for a new release?

Ha, we are having quite an active period. Not long ago we released the “Twofaced” EP, as a split with an interesting Russian project “Riders on the bones”, and also we completed our website (www.evokethylords.com, everyone welcome), and right at the moment we are about to finish recording of our new material, and we are sure this will be a stunning CD, very unexpectedly new for the fans of our initial stuff. One of the tracks is supposed to be released on “Doom-Art.Ru compilation 2009” in the nearest future, so it will make an average impression of what the fans should expect from the forthcoming releases. By issuing the “Twofaced” we closed the first season of Evoke Thy Lords and now we get to open the new season. I believe, the many will be surprised.

Thanks for the interview! I will pay attention to your future releases because this debut was more than promising!

Kapcsolódó cikkek

EVOKE THY LORDS – Escape To The Dreamland

Gwanath

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z