Interjúk

Exciter Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre John Ricci válaszolt.

Mivel hazánkban nem vagytok nagyon ismertek, népszerűek, ha nem bánod, egy kis múltidézéssel kezdeném. A zenekar 1978-ban alakult Hell Razor néven, majd a klasszikus Judas Priest nóta alapján Exciterre változtattátok a neveteket 1980-ban. Milyen volt akkoriban a metal élet mind Ottawa-ban, mind Kanadában?

Akkoriban még nem létezett nálunk metál színtér. Mi voltunk a legsúlyosabb banda Ottawában és senkinek sem tetszett, amit csinálunk. Nem tudtunk bulit adni, nem volt klub, aki beengedett volna. 1978-80 között Hell Razor néven Priest, Sabbath, ACDC, stb. számokat játszottunk, aztán úgy döntöttünk, saját számokat kell írnunk, hogy előrébb jussunk. Minden megváltozott, mikor a WW111 számunk megjelent a Shrapnel Records US Metal Vol. 11-en. Hirtelen, elkezdtünk egy csomó rajongói levelet kapni a világ minden tájáról. Akkor tudtuk meg, hogy van mit adnunk a zeneiparnak.

1983-ban debütáltatok az utánozhatatlan, zseniális Heavy Metal Maniac lemezzel, egyetértesz azzal, hogy a thrash/speed stílus úttörő munkája? Megnyitotta a kapukat a thrash/speed zenekaroknak/muzsikának?

Az első lemezen csak az általunk jónak ítélt metal zenék voltak. Nem tudtuk, hogy ekkor kezdődik el a speed metal műfaj. Hogy megfeleljek a zeneiparnak, elkezdtem nagyon gyors riffeket írni, mert rohadt ideges voltam rájuk. Igy adtam ki magamból a düht, a gyors és hangos gitárjátékkal (még ma is, hehe) 1983 volt az a varázslatos év, mikor megírtuk azt a 9 klasszikus dalt. Még nem tudtuk, mit csinálunk. A sikert nem láttuk előre, teljesen meglepett.

Egy időben jelent meg a Kill ’em all-lal és a Show No Mercy-vel vagy előttük?

Nem, egyáltalán nem. Semmi köze a Metallicahoz, vagy a Slayerhez. A saját dolgunkat csináltuk.

Ami az image-eteket, a külsőtöket illeti, jóval megelőztétek a korotokat…

A színpadi megjelenést és a színpadképet a Judas Priest ihlette. A mi felfogásunkban a metál a bőrről, a tüskékről és a farmerről szólt.
Úgy döntöttünk ezt mi is alkalmazni fogjuk a színpadon. Nem hiszem, hogy megelőztük a korunkat.

Meséljél egy keveset a borítóról, amely számomra minden idők egyik legjobbja, egyszerűen fantasztikus.

Az album borító a próbateremben készült. Dan Beehler karjáról készült, amint épp a Marshall hangszóróm védő ruházatát vágja el késsel. Úgy emlékszem, ez Andy Brown barátunk ötlete volt. Nem sok pénzünk volt rá, úgy hogy jó ötletnek tűnt.

Ezt a korongot még további két klasszikus követte, a Violence And Force és a Long Live The Loud, ezekre hogyan gondolsz vissza? Mi a véleményed róluk? Szerinted tartottátok az első lemez nagyon magas színvonalát?

Igen, a Violence and Force dalai még mindig az első album kreativitásából fakad. Mivel a HMM ilyen sikeres lett, még mindig az egekben éreztük magunkat. Utazás közben is dalokat írtunk és próbáltuk elérni a HMM szintjét.
A Long Live The Loud-on egy kicsit többet kísérleteztünk a progresszív dolgokkal és ezekből is klasszikus albumok születtek. Igen, ezek az albumok klasszikusak. Mikor manapság számot írok, ezek az albumok vannak rám hatással.

A Feel The Knife-ot eredetileg is Ep-nek szántátok? Azt a dalt a Long Live The Loud felvételekor írtátok?

Ez egy extra szám az LLTL-ről. Akkoriban az angol Music For Nations úgy gondolta, hogy az album túl rövid és azt akarta, csináljunk még egy számot rá (mellyel én nem értettem egyet), de Dan és Allan is úgy gondolták, csináljuk meg a stúdióban a felvétel alatt.
Én nem akartam részt venni benne. Egy nap, egy átlagos felvételi nap után, mikor elmentem ebédelni, Dan és Allan megírták a Fell The Knife-t.
Úgy alakult, mégsem kellett az extra track, szóval a Music for Nations úgy döntött kiad egy EP-t két élő számmal, amiket már korábban felvettünk.

1985-ben kiléptél a zenekarból és ezzel az Exciter klasszikus felállása megszűnt, mi vezetett a távozásodhoz? Megbántad utóbb a döntésedet? Követted a csapat pályafutását a kilépésed után? Mi a véleményed a nélküled készült Exciter lemezekről?

Nem jöttem ki jól a srácokkal. Úgy ítéltem meg, rossz üzleti döntéseket hozunk és úgy éreztem, kezdem elveszteni a banda felett az irányítást. Először azt hittem, rosszul tettem, hogy kiléptem, de ma már nem így gondolom, szerintem most sokkal erősebb banda vagyunk. A kilépésem után nem követtem a banda munkásságát, nem érdekelt. Barátaim meghallgattatták velem az Unveiling the Wicked-et és az OTT-t, melyeket azóta se hallgattam újra.

A Kill After Kill lemeznél tértél vissza a csapatba, milyen volt ekkoriban a metal zene sorsa? A feltörekvő grunge illetve pop/punk hullám elsöpörte a metal zenét?

Akkoriban a Seattle grunge ment, így a Kill After Kill-t teljes érdektelenség övezte. Két dal volt, ami hatott a zeneiparra, a Rain of Terror (ami egy klasszikus Exciter dalnak számít) és a Born to Kill.

A ’93-as Better Live Than Dead után feloszlott az Exciter vagy csak szüneteltette tevékenységét? Dan Beehler miért hagyta el a zenekart?

Az európai tunénk után (Exciter és Rage) Dan csalódott volt, úgy gondolta a banda már nem annyira népszerű és az embereket már nem érdekli annyira. Azt mondta, nem tudja tovább csinálni. Szerintem csak szünet kellett neki. Két évig vártam rá.
Végül, 1995-ben úgy döntöttem, összerakok egy új Excitert és folytatom, de előtte felhívtam Dan-t és megkérdeztem, akarja-e folytatni. Nemet mondott.
Ennyi történt.

1997 óta tulajdonképpen folyamatosnak mondható az Exciter működése, igaz tagcserék voltak bőven, ezt a mai tagságot, felállást, mennyire érzed stabilnak?

Szerintem a jelenlegi felállás elég stabil. Kompatibilisek vagyunk egymással.

A 2004-ben megjelent New Testament-nek mi a története? Kinek az ötlete volt, hogy a klasszikus, legendás Exciter dalokat az akkori énekesetek, Jacques Bélanger újraénekelje?

Két okból született meg a felvétel. Először is, nem volt új anyagunk, másodszor pedig Jacques fel akarta énekelni a régi számokat. Szerintem ez az anyag teljes pénzkidobás és időpazarlás volt. Várni akartam és új számokat írni, de a bandában a többiek és a kiadónk is, az Osmose Productions, egyetértett abban, hogy ki kell adni valamit. Az ok az volt, hogy a rajongók elfelejtenek, ha nem adunk ki új anyagot. Már, hogy feledhetnék el az Excitert!!!??

A lemez megjelenését követően elhagytátok az Osmose Productions-t, ennek mi volt az oka?

Elégedettek voltunk az Osmose-zal (kiváló cég), de úgy éreztük korlátozottak a promociók és banda előrehaladását illetően. Úgy döntöttünk továbbállunk és új lehetőségek után nézünk.

Idén új koronggal jelentkeztetek a Death Machine-nel, mikor álltatok neki a dalszerzésnek? Mennyi időt vett igénybe a lemez elkészítése?

Több mint egy évvel ezelőtt kezdtem el az új számokat írni, de folyamatosan dolgozunk rajtuk, hogy jobbak legyenek. Voltak gondok a stúdióban is, és a körülmények miatt tolódott el az album megjelenése.

A jelen Exciter valóban egy gyilkoló gép?

Szerintem igen, ez az album egy igazi metál album (amilyet a rajongók várnak !). Agresszív, mintha valaki az utolsó kívánságodat teljesítette volna!

Milyen különbségeket, párhuzamokat érzel az új lemez és elődje, a Thrash, Speed, Burn között?

Sokkal kevésbé progresszív és nem annyira dallamos mint a TSB. Az énekesünk Kenny inkább sikoltozósabb módon énekel, hogy illeszkedjen a zene súlyosságához. A TSB témája inkább sátáni, a DM viszont a szadista kínzásokról szól!!!

Egyetértesz azzal, hogy manapság inkább power metal vagytok, mintsem klasszikus speed/thrash banda? Egyáltalán foglalkoztatnak téged a kategóriák, a skatulyák vagy csak az számít, hogy jó zene vagy rossz zene?

Nem hinném, hogy ma power metalként lennénk besorolva. Ugyanazt csináljuk, mint 30 éve. Az egyetlen különbség, hogy a sebesség és a thrash új irányt vett és más fogalmunk van róluk. Egyetértek azzal, hogy az egyetlen ami számít, hogy jó-e a zene, vagy rossz. A stílus nem számít!

Kanada rengeteg zseniális metal csapattal rendelkezett a ’80-as években pl. Infernal Majesty, Razor, Exciter, Anvil, Voivod, Witchkiller stb., de a nagy áttörés egyiknek sem jött össze, ellenben underground szinten nevet szereztek maguknak, kultikus státuszt vívtak ki, ezt mivel magyarázod?

Ha Kanadából származol, a siker korlátozott. Itt nem támogatják a metált. Ha metál bandában játszol, Kanada a világ legrosszabb helye. A zeneipar nem ismeri fel a saját tehetségeit. Az ügynököknek, managereknek és kiadóknak sincs fogalmuk arról, mi az a Heavy Metal. Nem értik ezt a zenét, csak a popot. Kanadában nem veszik komolyan a metál bandákat. Kanadában a metál nem művészet. Nem tudom, miért van ez. Mindegyik említett banda nagyszerű, akik megérdemelnék a sikert, de nem ez történik (kivéve az Anvilt mostanában).

Kapcsolatban vagy-e még manapság Dan Beehlerrel és Allan Johnsonnal? Ha csak egy buli (esetleg turné) erejéig, van-e esély arra, hogy összeálljon a klasszikus Exciter, azaz te, Dan és Allan?

Nem beszélek sem Dannel, sem pedig Allannel és soha nem akarok velük újra együtt játszani!

John, további sok sikert kívánok, köszönöm az interjút és Long Live The Loud!

Nagyon köszönöm az interjút!

—————————

ENGLISH VERSION:

John Ricci answered the questions.

As you’re not very well-known or popular here in Hungary, if you don’t mind, I’d begin with some past issues. The band was formed in 1987 under the name Hell Razor, then it was changed to Exciter after a classic Judas Priest track in 1980. What was Metal life like in Ottawa, and Canada?

The metal scene during that time was non-existent in our hometown. We were the heaviest metal band in Ottawa and everyone did not like the music that we played. We couldn t get any gigs no clubs would hire us.From 1978-80 as Hell Razor we played cover songs like Priest, Sabbath, ACDC, etc. Then we decided in order to make some sort of career in music we had to write our own songs and decided to stop playing other band s music.Everything changed for us when wrote the song WW111 and it was featured on Shrapnel Record s US Metal Vol.11. All of a sudden we started getting fanmail from all over the world.At that point we knew we had something to offer the industry.

Your inimitabely, ingenious debut album titled Heavy Metal Maniac came out in 1983. Do you agree that it’s a pioneering work of the thrash/speed genre? Did it open the gates for thrash/speed bands/music?

Our first record was just a collection of what we thought were really good metal songs.We didn t realize it was the beginning of the speed metal genre. Out of frustration to succeed in the business I would write really fast guitar riffs because I was pissed off at the music industry, it was sort of getting the aggression out of my system by playing the guitar fast and loud (which I still do today , he, he,).1983 was a magical moment for us because were wrote these 9 classic songs out of innocence , we did not know what we were doing. The success of these songs were not anticipated by us. It was a complete surprise to us.

Was it released at the same time as Kill ’em All and Show No Mercy, or was it out before those stuffs?

No, not at all. We had very little exposure to Metallica and Slayer. We were just doing our own thing.

It was also an irregular thing that your drummer, Dan Beehler, was the frontman and vocalist. How did it come? Have you ever thought of getting some burden off from Dan by recruiting a permanent drummer or vocalist?

Our appearance and visuals on stage were very influenced by Judas Priest, As far as we are concerned metal is about leather and spikes and denim.
We decided to adopt this appearance for stage. I don t think we were ahead of our time.

Tell a bit about the cover which, to me, is one of the best of all times, it’s fantastic.

The album cover was done at our rehearsal hall. It is a photo of Dan Beehler s arm holding the knife slicing the grille cloth of one of my Marshall speaker cabinets.The idea if I can remember was our longtime roadcrew and artist friend Andy Brown.We had little money so this was the only affordable idea that we had.

This record was followed by further two classics being Violence and Force and Long Live the Loud, how do you remember those materials? What is your opinion on them? Do you think they kept the very high level of the debut?

Yes, songs on Violence and Force were stilling stemming from the creativity burst of the first album. Because HMM was such a success we were still flying high.We started writing songs when were on the road and we trying to match the songwriting level of HMM.
On Long Live The Loud we decided to get a little more experimental and progressive but still classic song emerged from it.Both of these albums yes are definitely classics. When I write songs today those albums are my inspiration.

Was Feel the Knife meant as an EP right from the beginning? Was the song written during the Long Live the Loud sessions?

This song was a extra track from LLTL. At the time our record company Music For Nations in the UK thought the album was too short and wanted us to add one more song (which I disagreed with) but Dan and Allan thought we should write one more song in the studio during the recording session.
I wanted nothing to do with it. One day after our regular recording session I went for a lunchbreak and Dan and Allan wrote Feel The Knife.
As it turned out we didn t need the extra track so Music For Nations decided to release an EP with 2 live tracks on the other side that were previously recorded in our hometown and a local venue.

You left the band in 1985 and thgus the clasic line-up of Exciter was gone. What lead to your departure? Did you regret your decision later? Did you follow the band after you left them? What do you think of the records that was made without you?

I was not getting along with the guys in the band. I thought we were making wrong business decisions and I felt I was losing control of the band that I founded. At first I thought I made the wrong choice by leaving the band but today I feel it was the right thing to do because as far as I m concerned we are a much stronger band. After my departure I did not follow the band I really didn t care. I had some friends insist I listen to the new stuff.
I listened to Unveiling The Wicked and OTT once and then never again.

You returned to the band with kill After Kill, how was Metal music at that time? Did the coming grunge and pop/punk was swept away Metal?

If you remember the Seattle grunge thing was really happening so Kill After Kill was totally ignored by the industry..The only 2 songs that were noticed on that record was Rain Of Terror (which I think is a classic in the Exciter tradition) and Born to Kill.

After ’93s Better Live Than Dead, was the band split up, or was on ice only? Why did Dan Beehler leave the band?

After our European tour we did (Exciter and Rage) Dan was disappointed the in the popularity of the band and thought the interest of the band was diminishing.He told me he couldn t do the Exciter thing anymore. I thought he needed a break. For 2 years I waited for him too change his mind.
Finally in 1995 I decided to put together a new Exciter and continue but before I did that I called Dan and asked him again to continue and he said no.
This is the way it happened.

Since 1997, the band’s activity can be seen continuous actually. Of course, there were many line-up changes, how much do you feel the current line-up stable?

I feel the current line-up is stable. Our personalities are compatible with each other.

What’s the story of 2004’s New Testamernt? Whose idea was to rerecord the classic Exciter songs with your then vocalist, Jacques Bélanger?

We did this record for 2 reasons. First, we didn t have any new material to record and secondly it was Jacques s idea to feature his voice on the old songs. I think this record was a total waste of time and money. I wanted to wait and write new songs but everyone concerned including the band members and our record.co at the time Osmose Productions wanted to have a new release.The concern was the fans would forget about us if we didn t have a new record. How can you forget about Exciter!!!

After the release of the record, you left Osmose, what was the reason for that?

We were very pleased with Osmose (they are an excellent company) but we felt maybe they had limitations with the promotion and advancement of Exciter.We decided to move on and seek other opportunities.

You came out with a new record titled Death Machine this year, when did you strat writing songs? How much time did it take to prepare the album?

I started to write the songs over a year ago but we kept re-writing the songs to make them better.Also there were delays with the studio and our availability to suit the studio s schedule. As a result these circumstances pushed back the release of the record.

Is the current Exciter really a death machine?

I think so, this record is a simple straight ahead metal album (what the fans expect!) This record is totally aggressive just like if someone granted you your last deathwish!

What are the similarities and differences between this album and Thrash, Speed, Brun?

These record is less progressive and less melodic than TSB. I also have our singer (Kenny) singing in a more screaming vocal style in order to match the total mayhem of the music. The theme on TSB is more satanic and the theme of DM is about sadistic torture !!!

Do you agree with that nowadays you’re more power metal than classic speed/thrash? By the way, do you care about categories, genres, or only one thing counts: is it good or bad music?

No, I don t think we are classified as power metal today. We are doing the same stuff as 30 years ago.The only difference today is speed and thrash has taken a different direction and has a new definition. I think you re right the only thing that counts is if it s good or band music, the genre does not matter !

Canada had numerous great Metal bands in the ’80s, such as Infernal Majesty, Razor, Exciter, Anvil, Voivod, Witchkiller etc. but the big breakthrough did not happen for any of these but in the underground they had quite a name, achieveig even cult staus. How do you explain this?

If you are from Canada the level of success is limited. There is no support here for metal. Canada is the worst country in the world if you play in a metal band. The music industry here does nt recognize their own talent. Agents,managers,record co. etc. don t have a clue about heavy metal. They don t understand this kind of music,unless you are a pop band. A metal band is not taken seriously in Canada. Metal is not considered an art form in Canada. Only outside Canada does the music industry respect heavy metal. I don t know why this is. All the bands you mentioned are great Canadian bands which deserve success to the highest level but it did not happen (except for Anvil recently).

Are you in contact with Dan Beehler and Allan Johnson? Even for a single gig (or a tour), do you see any chance of getting the classic line-up of Exciter together with you, Dan and Allan again?

I do not speak to Dan or Allan and I have no desire to play with those guys ever again!

John, I wish you further success, thanks for the interview and Long Live the Loud!

Thankyou so much for the interview!

WEB: http://www.hemidata.se/exciter/

Kapcsolódó cikkek

EXCITER – Violence And Force

Dr. Feelgood

Hot News: Exciter Returns In Original Line Up

KMZ

EXCITER – Death Machine

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z