Falconer Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Stefan Weinerhall válaszolt.

A zenekar lendülete már 15 éve tart és nagyon sokan szeretik a zenéteket. A mostanival együtt nyolc albumot hoztatok össze idáig. Azt kell mondjam ez nagyon szép teljesítmény. Beszélnél a csapat összetartó erőéről és a zeneszeretetéről?

Csak a saját nevemben beszélhetek. Engem a dalírás hajt, mivel inkább írónak, mint művésznek tartom magam. A bandaéletben az írást és a felvételeket szeretem. Plusz ráadás az élő koncertek, de soha nem ez volt az oka annak, hogy zenélek. Karstennel a Mithotynban együtt játszottunk, szóval már bő 21 éve kitartunk egymás mellett. Bár így bandaként kicsit aszociálisak, esetleg távolságtartóak vagyunk, de össze tudjuk hozni az albumokat. Inkább stúdió banda vagyunk, egész addig amíg tudjuk hogy mit kell csinálni, játszani vagy zenélni, nem kell mindig találkoznunk.

Hogyan tudnád felvázolni a kezdetektől a Falconer fejlődési szakaszát? Honnan indultatok, milyen reményekkel és jelenleg hol tartotok? Ez már a csúcs? 🙂

Szóló projektnek indult az egész, nem is tudtuk, hogy mit akarunk. Aztán később volt egy élő fellépésünk és ráéreztünk az ízére, több élő koncertet és turnét akartunk, ebből fakadtak az énekesünkkel kapcsolatban problémák, nem tudta magát elkötelezni, lévén színházi és musical színész volt. Bepróbálkoztunk egy másik énekessel de nem éreztük jónak, mivel megváltozott a hangzás, így visszatértünk Mathias-hoz. Ezután lassan mindenkinek családja és háza lett, így elhatároztuk, hogy stúdió banda leszünk, akik itt-ott majd fellépnek néha élőben, de a turnézás az ki volt zárva. Én úgy érzem, hogy a csúcson 2006-ban voltunk, amikor Mathias visszatért. Lehengerlő érzés volt, a felvételek során pedig olyasmit éreztünk, mintha hazafelé tartanánk egy eltévelyedett útról. A „Northwind” album azóta a kedvencem bár van egy olyan érzésem, hogy kihívóra talált az új albumunkban, még ha nem is ugyan az a hangzás.

Tavaly év végén jött a hír, hogy stúdióba vonultok és felveszitek a „Black Moon Rising” című új albumot.  Az előző „Armod”-hoz képest mit csiszoltatok tovább, miben érzed leginkább a változást, továbbfejlődést?

Semmilyen késztetés nem volt bennem a túlzott folkos vagy érzelgős akusztikus hangzáshoz. Gyors és határozott metált és riffeket akartam. Olyan dolgokat, amik kicsit hiányoztak az „Armod”-ból. Ennél az albumnál több volt bennem az akarat, talán kiéheztem rá, míg az „Armod” inkább egy pihenő album volt, lehetőség egy kis lassításra és hagyományosabb dalok játszására. Tudtam, hogy sokkal riffesebb és agresszívebb albumot akarok több metálos résszel, kiegyensúlyozottabb kivitelezéssel harmóniák, billentyűsök és egyéb cicoma nélkül.

A mostani felvételen vendégzenészek sem szerepelnek. Végülis igazad van, ti nagyon jók vagytok. 🙂 Te mit mondanál erről?

Egyszerűbb albumot akartam, csak a bandával. Tényleg jó vagyok? Hááát, végülis szerintem egész jó vagyok a dalírásban és hogy eredeti hangzásuk legyen. Viszont szerintem nehezemre esik kimászni a Weinerhall hangzásból még akkor is ha szeretnék. Lehet hogy van egy saját gitárhangzásom és nagyon alapos gitáros vagyok, mégsem mondanám hogy bravúros vagy jó lennék.

A dalok szövegei ismét angol nyelven vannak, miért éreztétek jobbnak ezt, mint a svédet? Miről dalolásztok leginkább?

Könnyebb angolul írni és őszintén szólva azt mondom, elégedett vagyok a svéd matériával ami az „Armod”-ban volt, de most visszatértünk az angolhoz. A dalszövegek az elmúlt időkben leginkább történelmi eseményekről és történetekről szóltak, most pedig visszatértünk egy vegyesebb felhozatalhoz. Környezetvédelmi problémáktól (megint), emberi gyengeségen át néhány történelmi aspektusig, főleg viking központú dolgokkal amit eddig nem érintettünk a Falconerrel, de találtam pár ötletet ami szerintem igazán illett hozzánk, szóval nem a fejlevágós asszonyerőszakolós jellegű viking szöveg fajta.

Az album hallgatása közben nem igazán lehet unatkozni, mindig jön valami jó riff. Mintha a korábbi zenéteket még jobban felturbóztátok volna.  Lehet még ezt ettől jobban csinálni? Mi járt a fejetekben, amikor beletettétek ezt a rengeteg riffet? 🙂

Tudom mit mondasz. Az utolsó album óta volt egy nagyon hosszú szünetem zene terén családi okok miatt. Mikor végre visszatértem magamhoz és megint elkezdett érdekelni, mondhatni újraindultam, nem csak folytattam onnan ahol befejeztem. Sokat hallgattam a régi albumok anyagait amiket felvettem, talán nosztalgiából, hisz nem tudtam hogy folytatni tudjuk-e majd a Falconerrel egyáltalán. Na de visszatérve, ahogy belekezdtem az írásba a szünet után és megvoltam néhánnyal, úgy éreztem: Fenébe, hát ez rajta lehetett volna a bemutatkozón! Egy kis nosztalgia után pedig néhány anyag inkább Mithotyn-osan hangzott.

Biztos, hogy nagyon kíváncsiak lesznek a rajongók idén is rátok. Tudnál mondani fesztiválokat ahol jelen lesztek nyáron? Lemezbemutató turné is várható?

Az évben nem lesz fellépés. Tervbe volt véve 2014-re az élő fellépés, de már lecsúsztunk a fesztiválok foglalásáról, így kitoltuk 2015-re. Ez valahogy úgy van, hogy mivel ritkán lépünk fel élőben, ezért tompulnak bennünk a régi dalok. Egy fellépéshez mindent újra kell próbálni az elejétől, összeülni úgy, hogy mindenki ott legyen. Aztán ehhez kell is pár érdekes koncert, hogy megérje a fáradtságot.

Eddig melyik a legsikeresebb lemezetek és dalotok? Mit követelnek leginkább a rajongók?

A bemutatkozó lemezünk volt a legnépszerűbb album, a legnépszerűbb dal pedig a második albumról a „Clarion Call”. Koncerteken úgy érzem, hogy az emberek tényleg beindulnak mikor meghallják a „Clarion Call”-t, „Mindtraveller”-t vagy a „Quest for the Crown”-t.

Az évek alatt jelentős változáson ment át a zeneipar. A zenészek számára jobb lett vagy rosszabb? Mi tetszik a mostani lehetőségekben és mi volt jó régen?

Turné nélküli bandaként szerintem mi leginkább csak veszítünk az internetes letöltésekkel. Milyen hasznom van egy letöltött albumból és ezek rajongóiból? Mivel nem játszunk élőben így nem mennek el a koncertre, nem vesznek ott pólót. Talán kapunk egy kis biztatást a Facebook oldalunkon. A kevesebb eladás kisebb stúdió büdzsét eredményez a kiadótól, ennek folyományaként pedig csökken a minőségi termék elkészítésének lehetősége. Ilyen egyszerű az egész.

Az utolsó magyarországi koncertetekre hogyan emlékszel vissza? Vagyunk olyan örültek, mint ti? 🙂

Csak egyszer játszottunk Magyarországon, az is tíz éve volt Budapesten a Wigwamon, az egyetlen turnénkon. Jó helynek néz ki. Szerintem a legjobb emlékünk Budapestről az egyik régi fürdőbe kiruccanás volt egy kis koncert előtti masszázsra és fürdőzésre. Emlékszem, hogy a legtöbb helyen megszokottnál jóval több rajongó jött oda a koncert után hogy beszélgethessen velünk.

Köszönöm a válaszokat, mit üzennél az olvasóknak?

Üdv mindenkinek, talán néhányan láttatok is minket egy évtizeddel ezelőtt a Wigwamban. Remélem nem okozunk csalódást az új albummal. Remélhetőleg jövőre sikerül feltápászkodni és elhúzni a seggünket néhány fesztiválra, hogy legalább ebben az évtizedben is legyen esélyetek látni minket! Sziasztok!

—————————–

ENGLISH VERSION:

The band is in motion for 15 years now, and many love your music. Counting the recent one, you have released eight albums so far. I must say, this is quite a nice achievement. Would you tell us about the force that holds you together and the compassion towards music?

I can only speak for myself. What drives me is the songwriting since I consider myself more a songwriter than an artist. writing and recording is what I love about being in a band. Playing live can be a bonus but it has never been a reason I do music. Karsten and I played in Mithotyn together so we have stuck together for 21 years now. allthough we as a band is quite asocial or apart we manage to do albums. We’re more as a studio band and as long as we know what to do, play or sing we don’t allways have to meet.

How would you describe the development stages of Falconer from the beginning? Where did you start from, what were you hoping for and where are you now? Is this the top? : )

We started as a solo project not really knowing what to aim at. Later on we made a live debut and started to hunger more for further live shows and tours and the problem arose that we had a singer that could not devote himself to us since he was an actor for theatres and musicals. So we tried another singer but it wasn’t the right thing for us since the sound changed so we switched back to Mathias. after that many of us got families and houses so we decided to be studio band that may play some shows here and there but never be a touring live act. I feel we had the top when Mathias returned in 2006. It was such a great feeling and the recording was something like we finally found our way home again after being lost for a while. The NORTHWIND album has since been my favourite although I feel it has gotten a very big contestant in the new album allthough they are not really sounding the same.

Towards the end of last year came the news that you’ll be in the studios, recording your latest album titled “Black Moon Rising”. Compared to your previous, “Armod”, what did you improve on, where do you feel you’ve changed and developed the most?

I had no desire to do overly folky material or sweet acoustic stuff. I wanted to riff out and do metal with speed and attitude. The things that ARMOD somewhat lacked. For this album I had a stronger will or hunger, where ARMOD was more of a paus-album, an opportunity to take a step back and do more traditional songs. I knew that I wanted a more riff based and agressive album with more metal elements and a more scaled of productions without many harmonies, keyboards and other bling bling.

There are no guests on the current recordings. But it is true that you are really good. : ) What would you tell us about this?

I wanted this album to be more basic, only the band. Am I really good? Eeeeh, well I think I’m very good at writing songs and making them sound original. On the other hand I think I have a hard time getting outside of the Weinerhall sound even if I like. I may have an own guitarsound and I am a very tight guitarist but on the other hand I am not a very technical or good guitar player.

The lyrics are in English again, why did you feel it would suit you better than Swedish? What do you write songs about the most?

It is easier to write in English and honestly I think I’m satisfied with the Swedish stuff we did on ARMOD but now it’s english all the way again. The lyrics have lately been all about historical events and stories, now we have returned to a more varied bucket of themes. All from the environment issues (once again), human weaknesses and also some historical aspect and especially Viking oriented stuff which we haven’t covered in Falconer but I found some ideas I though really matched us so it’s not those chopping of heads and raping kind of Viking lyrics.

While listening to the album, you really can’t get bored; an interesting riff always comes along. It’s like your older songs are in overdrive. Can it even get better? What went through your minds, when you put all these riffs in? : )

I know what you mean. I had a very long break from music due to some family matters after the last album. When I finally came around to get interested again kind of got rebooted somehow, I didn’t just pick it up where I left off. I had listen a lot to stuff i listened to in the past and all the albums I had recorded due to some nostalgia I guess since I didn’t know if we would continue with Falconer at all. Anyhow, as soon as I started writing I felt it as I wrote some stuff after having the musical break that: Damn this could have been on the debut! While some stuff after a few nostalic trips sounded more as MITHOTYN.

The fans must be anxious about you this year too. Can you tell us about festivals you’ll be part of during summer? Will there be an album debut?

No gigs this year. We had plans to play live in 2014 but was a bit too late for the fesival bookings so I decided to push it into 2015. You know since we usually don’t play live we have no old material fresh in mind. So to do a gig we’d have to rehearse everything from start and all get together from all over the place. Then you really need to have a few really interesting shows to make it worthwhile.

Which was your most successful album and song so far? What do the fans demand the most?

The debut album is the most popular and Clarion Call from the 2:nd album is the most popular song. I feel when we play live that people really get going when they hear Clarion Call, Mindtraveller and Quest for the crown.

The music industry went through significant changes over the years. Did it turn out to be for the better of worse for musicians? What do you like in the current possibilities, and what was better before?

As a non-touring band I think we only lose on the internet downloading thing. What do I get from a downloaded album and it’s fans really? Since we don’t play live they won’t go to a concert or buy a shirt there. We might get “horray” on the facebook page. Less sold units means less studiobudget from the label which mean less means to make a good product. It’s as simple as that.

What was your last Hungarian concert like? Are we as crazy as you? : )

We have only played in Hungary once and it was 10 years ago in Budapest at Wigwam on our only tour. A really cool looking place. I think the best memory I have from Budapest is that we vivisted the old bath house for some bathing and massage before the show. I remember that there were more fans than usual that came up and wanted to talk after the show than in many other places.

Thank you for the answers, anything for the fans?

Hi to you all, maybe some of you even saw us at Wigwam a decade ago. Hope we won’t dissapoint you with the new album. Hopefully we’ll get our asses up next year and get some festivals so you at least have a chance to see us live at some point this decade to! Cheers!

WEBhttp://www.falconermusic.com/

Kapcsolódó cikkek

A Falconer bejelenti debütáló albumuk újrakiadását!

NorthWar

FALCONER – Black Moon Rising

Menegroth

Hot News: Swedish Folk Metallers Falconer stream new album ‘Black Moon Rising’ in it’s entirety via landing page!

NorthWar

Hot News: Swedish Folk Metallers Falconer release 2nd single ‘Halls And Chambers’ exclusively via website of Metal Hammer Germany!

NorthWar

Hot News: Swedish Folk Metallers Falconer return to glory with new album ‘Black Moon Rising’!

NorthWar

Hot News: Falconer complete recordings for new album “Black Moon Rising”!

NorthWar

Hot News: Falconer complete songwriting for new album and reveal album title!

NorthWar

Hot News: Falconer post band update!

NorthWar

Hot News – Falconer: Metal Injection premieres new music video “By the Roses Grave”!

NorthWar

Hot News – Falconer: Premiere brand new video clip for 'Vid Rosornas Grav' exclusively via website of Metal Hammer Germany!

NorthWar

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár