Interjúk

Fanatic Attack Interjú

A kérdésekre Ploner Patrick válaszolt.

Patrick, köszöntelek a Kronos Mortus nevében. Kezdjük az interjút a legalapvetőbb kérdéssel: mikor, hogyan alakult a zenekar? Kinek az ötlete volt, hogy zenekart alapítsatok?

A zenekar 2009 decemberében alakult és mi már Gáborral régen is együtt zenéltünk, bár anno nagyon komolytalan volt az a zenekar, és kis idő után fel is oszlott. 2009-ben Gábor rám irt, hogy mi lenne, ha újra összeállnánk zenélni, így összehoztunk egy találkozót, hogy megbeszéljük a továbbiakat, ahol Ádámot is megismertem.

Mely zenekarok hatására ragadtatok hangszert a kezetekbe? Mikor kezdtetek el zenélni egyáltalán?

Én körülbelül 2005 be kezdtem el dobolni, de abból max. az utóbbi 3-4 év tekinthető komolynak. Régen eléggé sok féle metal zenét hallgattam, de ami ma is nagy kedvencem maradt az a régi Sepultura és ez a zenekar volt a legfőbb hatással is rám. Ádám a ’80-as évekbeli crossover és thrash zenekarok hatására kezdte el a hangszernyektetést. 2008-tól gitározik. Gábor is kb. 4-5 éve játszik basszusgitáron.

Már a kezdetben kialakult a Pőcze Ádám – gitár/ének, Kuczkó Gábor – basszusgitár, Ploner Patrick – dob tagság vagy voltak tagcserék is? Alapvetően trió felállásban gondolkodtatok?

Már a kezdeteknél 5-en toltuk volna, de már az első próbára 2 tag el sem jött, így hárman vágtunk bele. Később próbáltunk énekest találni például, vagy pedig szólógitárost, de nem igen jött össze.

Mindnyájatoknak a Fanatic Attack a legelső zenekara vagy már korábban is zenéltetek más formációkban? Patrick, azt olvastam, hogy egy ideig a Catalepsy tagja voltál…

Mindnyájan játszottunk már korábban más formációkban. Igen, én 2009 januárjában kezdtem a Catalepsy-ben, ez volt az első komoly zenekar, amiben doboltam, ezért eléggé csekély tapasztalattal kerültem oda. Így sajna ha jól emlékszem 2009 nyarán váltunk meg egymástól. Nagyon sokat köszönhetek nekik, mivel ott kezdtem el igazából ráérezni a dobra, és az óta is sokkal komolyabban veszem már az egészet, azon vagyok, hogy minél többet fejlődjek, és hogy a Fanatic Attack-ban is a legjobbat hozzam ki magamból.

Pár szóban beszéljél légy szíves a korai próbáitokról! A próbák alkalmával saját dalokon dolgoztatok vagy inkább feldolgozásokat gyakoroltatok?

Ha jól emlékszem eleinte feldolgozásokat nézegettünk, mivel azok által könnyebben összeszokhattunk.
A későbbiekben már nekiláttunk a saját daloknak is. Persze ezek sokkal egyszerűbbek voltak, mint a mostaniak.

Ha már itt tartunk, milyen rendszerességgel próbáltok?

Heti egy alkalommal próbálunk, ez négy órát jelent. Ezt viszont mindig próbáljuk komoly munkával kitölteni, nem igen van időpocsékolás.

Első anyagotokat 2010-ben jelentettétek meg Damned World címmel, mit kell tudnunk erről a felvételről? Milyen körülmények között készült?

Teljesen házi megoldás, két darab mikrofon plafonra fellógatva+ keverő+számítógép és lényegében úgy vettük fel a számokat mintha próba lenne. A körülmények nem voltak túl nyugatiasak :). Egy délután alatt meglett a felvétel.

Hogyan születtek a demo dalai? Ki írja nálatok a zenét illetve a szövegeket?

Demó dalai próba közben íródtak ekkor, amikor jött az ihlet, egymáshoz rakosgattuk a témákat. Zeneírás közös volt ekkoriban ahogy a dalszövegírás is megoszlott Ádám és Gábor közt. Pár dal szövegét, ahogy a későbbiekben is Gábor barátunk szerezte (Thrash pl.), illetve segített az angolra fordításában is.

Ti magatok elégedettek voltatok a demóval? Kizárólag önmagatoknak rögzítettétek vagy esetleg szélesebb körben is terjesztettétek?

Elégedettek nem voltunk a demóval. De lényegében kellett valami kezdő izé, amivel hallatni tudunk magunkról. Több underground fazonnak is bejött a csumpisága. Inkább önmagunknak és szűkebb körnek szólt itt még a dolog, nagyon lépni ezzel nem lehetett komolyabban.

A zenekar 2010 júniusában 4 tagúra bővült, a szólógitáros szerepét Vattay Péter töltötte be, de mivel nem sikerült megtalálni az összhangot zeneileg, így 2010 decemberében kiszállt a zenekarból, mi volt ennek az oka? Péter kiszállása után nem is kerestetek más szólógitárost?

Részéről időhiány egyrészt (több próba is elmaradt miatta, mert akkoriban átköltöztünk az ő padlásterükbe), másrészt pedig zenei stílusbeli ütközések miatt (ő a dallamosabb témákat hozta, mi pedig tiszta thrash-t akartunk játszani, nem kevert műfajű metal zenét). Utána nem kerestünk senkit.

Nehéz találni elkötelezett, fanatikus zenészt?

Itt a környéken, de még talán az országban is rohadt nehéz dolog. Főleg egy ilyen műfajhoz.

Következő kiadványotok a Septoxe demo volt 2011-ben, kérlek mondd el erről a felvételről is a legfontosabb információkat!

Itt már sávonkénti felvétel volt (keverő, számítógép, felvevő progik stb…) ugyanúgy a próbateremben felvéve, nagyjából mindent kimikrofonozva.
Ez így sávonként persze több alkalomba is került, de 4-5 alkalom alatt megvolt minden. A Catalepsy adott mikrofonokat kölcsön ekkor, ezt itt is megköszönjük nekik! De amúgy itt sem volt külsős kéz a munkában.

A They Want Blood miért szerepelt ezen a felvételen is?

Ez a verzió kevésbé unalmas, mint a Damned World-ön lévő és pár új riff is került bele.

Idén már egy Ep-vel jelentkeztetek, a Fight For A Lie, ezt már stúdióban vettétek fel? Mennyi idő állt rendelkezésetekre a felvételeket illetően?

Egy Zalaegerszeghez közeli házi stúdióban vettük fel, sajnos a körülményekkel nem voltunk teljesen elégedettek. Idő nem volt korlátozva, kb. 4-5 alkalom kellett a felvételhez és még két látogatás részünkről, hogy a keverés és egyéb dolgok meglegyenek (2011 decemberében lett kész az anyag, fizikai megjelenése pedig 2012 február környékén történt). A felvétel több ok miatt hónapokig elhúzódott (időhiány és a technika okozta egyéb malőrök miatt).

Az Ep dalait illetően, mennyit fejlődtetek a két demóhoz viszonyítva?Hogyan jellemeznéd az Ep-t?

Az EP dalai sokszínűbbek, több téma található bennük, több tempó váltással és megjegyezhetőbb részek kerültek bele. Ezenkívül többféle hangulat is van rajta. Bár a felvétel kivitelezése nem teljesen úgy alakult ahogy szerettük volna, de a lényeget így is hallani lehet rajta. Ezúton is szeretnénk megköszönni Berzeviczi Lászlónak a segítséget (óriási thrash fan és fazon!), a CD megjelenéséhez ő nélkülözhetetlen támogatást nyújtott.

Egyetértesz-e azzal a megállapításommal, hogy nem csak a gyors szögelésre, tekerésre törekedtek, hanem a változatosságra? Nagyon bejött pl. az Escape To Madness nyakszaggató doom-os betétje…

Örülünk, hogy tetszik a nóta! Igen, egyetértek. Az első két demó szinte végtelen „reszelését és tukáját” felváltotta egy másik felfogás, meglepő mozzanatok is belekerültek. Próbálunk már nem sablon számokat írni, ha tehetjük megfűszerezzük valamivel, amivel talán kicsit kitűnik a zenénk a többi közül, persze az old-school thrash határain belül maradva.

Két új dalt is eljátszottatok a koncerten, eddig mennyi friss számotok van és azokat mikor, milyen formában kívánjátok megjelentetni?

Az EP óta 4 új számunk már teljesen készen van (illetve Ádám gépén további 4-5 vázlat). A megjelentetés kérdése még nagyon ködös, ahogy a forma is. CD-t mindenesetre addig nem fogunk kiadni, amíg végre nem sikerül egy kiadót találni ehhez. Több nagy önköltséges dologba nem megyünk bele ezen a téren, maximum nagyon alacsony példányszámú fizikai megjelentetésbe igen.

A zenekar tagjairól mondjál pár szót kérlek! Jó barátok vagytok? A próbákon kívül is össze szoktatok járni?

Igen barátok vagyunk, bár a próbákon kívül nem szoktunk találkozni, vagy összejárni. Mindenki zenefan a bandában, többféle stílust is játszogat a hangszerén (gyakorlás szintjén persze és így fejlődünk is), de a bandában a thrash vonal a mérvadó, ez a közös kedvenc, ez jön szívből, kézből, torokból.

Szerinted mennyire népszerű manapság itthon az általatok képviselt old school thrash stílus? Mennyire ismert a Fanatic Attack neve a hazai undergroundban?

Semennyire sem népszerű, főleg külföldhöz képest! Valószínűleg ez nem is fog itthon változni már, de amíg mi tudunk új témákat hozni és bírjuk erővel, addig nyomatjuk a dolgot. A FA nem hinném, hogy különösebben ismert lenne, talán Zalában és Vas megyében igen, illetve pár underground fazon körében azért elterjedt már.

Patrick, köszönöm a válaszokat és további sok sikert kívánok!

Mi köszönjük a lehetőséget és a támogatást!

WEBhttp://www.myspace.com/fanaticattack

Kapcsolódó cikkek

Fanatic Attack, Atrox Trauma, Nemezis, Csatazaj – várakozáson felüli volt az este

KMZ

Fanatic Attack / Csatazaj / Axemen – nagyon vártuk a bulit

KMZ

FANATIC ATTACK – Withstand the Storm

Georgius

Fanatic Attack – újévi köszöntő

KMZ

Koncertajánló: Deathstorm, Fanatic Attack, Needless

KMZ

Axegressor, Fanatic Attack, Bäd Hammer – Koncertbeszámoló

Dr. Feelgood

FANATIC ATTACK – Waiting To Rot

Dr. Feelgood

FANATIC ATTACK – Fight For A Lie Ep

Dr. Feelgood

Catalepsy, Fanatic Attack, Taste My Pain – Koncertbeszámoló

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek