Interjúk

Finntroll Interjú

(scroll down for English Version)

Henri Sorvali azaz Trollhorn (zenekarvezető; billentyűk, gitárok, népi hangszerek, kiegészítő vokálok – csak a stúdióban) válaszolt. 

Üdv Magyarországról! Új albumotok, a Blodsvept hamarosan megjelenik. Mikor e kérdéseket írom, még csak a lemezkritikusok hallhatták az anyagot. Milyen visszajelzések jöttek tőlük?

Az „agresszív” volt az a szó, amit sokszor hallottunk az újságíróktól és ezzel teljesen egyet is értünk. Legalábbis reméljük, hogy hallható az az agresszivitás a végeredményen is, amit megpróbáltunk elkapni. Sokan azt is mondták, hogy ez az eddigi egyik legjobb lemezünk! De tudod, milyenek ezek a kritikusok. 😀

Én igazán élvezem ezt a lemezt, de mit gondolsz róla te? Szerinted milyen lett és sikerült-e elkészíteni azt az anyagot, amit szerettetek volna?

Alapjában véve nincs egy szem dolog sem rajta, amit most megváltoztatnánk. De természetesen idővel meg fogjuk találni őket, ez már csak így természetes. Egy RAKAT munkát beleöltünk abba, hogy ilyen legyen az album hangzása és elégedettek vagyunk az eredménnyel. Alapvetően minden erőfeszítés, frusztráció és szörnyen hosszú nap, melyet a lemez elkészítésére fordítottunk, végül rendesen megtérült, mikor kezünkbe vettük az elkészült anyagot. Néha már úgy voltunk vele, hogy hagyjuk a fenébe, de szerencsére rávettük magunkat arra, hogy befejezzük, amit elkezdtünk.

Kérlek, mesélj a dalok mögötti koncepcióról!

Az alapkoncepció lényegében az, hogy „a pöttöm embereket el fogja söpörni a Természet, teljesen mindegy, milyen keményen próbálnak meg küzdeni ellene”. A végén teremtőnk lesz az egyetlen domináns erő és mikor a teljes emberi fertő eltűnik, egyedül a Természet fog uralkodni. A kapzsiság és a kizsákmányolás abbamarad az emberi faj pusztulásával… és az Anya örökké nevetni fog, miközben a mostani oxigénpazarlást saját organizmusai javára fordítja, hogy ismét egy működőképesebb dolgot teremtsen. Az emberiség pestis.

Eddigi kedvenc dalom a Skogsdotter, a tiéd melyik?

A Skogsdotter néhány része nekem is a kedvencem. Akárcsak a Mordminnen és a Häxbrygd nagy része… aztán pedig a Två Ormar „kísérteties középső része” az abszolút kedvencem… és mint láthatod, nagyon nehéz egyetlen dalt megnevezni, hehe. Azt hiszem, azok a kedvenceim, melyekben van kürt, mivel azok annyi „újat” raknak az asztalra, ahogy ötvözik a tradicionálisabb megközelítést egy rohadt nagy adag GROOVE-val.

A sajtóhírekben azt olvashattuk, hogy a Finntroll olyan új elemeket épített a Blodsveptbe, mint a salsa, a ska vagy a klezmer, de szerintem ezek a cuccok nem annyira újak, ti mindig is sokféle stílust kevertetek. Szerintem az egyetlen igazán friss hangzás Vreth mélyebb hörgése. Mit gondolsz ezekről?

Hát igen, nyilvánvalóan a kezdetek óta arról vagyunk ismertek, hogy eltérő dolgokat vegyítünk egybe, tehát egyetértek a megállapításoddal. De hát a sajtóhírek… hát, sajtóhírek, ha érted, mire gondolok. Az a dolguk, hogy felkeltsék az érdeklődést és rávegyék az embereket, hogy nézzenek utána annak, amit hirdetnek. Másrészt meg inkább látok ilyen hirdetéseket ahelyett, hogy “SZOKÁSOS FOLK METAL FINNORSZÁGBÓL VRETH MÉLYEBB HÖRGÉSÉVEL!”, haha! 😀

Hogy zajlott a dalírás? Ki a Finntroll fő dalszerzője? Hogy íródtak a Blodsvept dalai?

A dalszerzés kiemelkedően jópofa és kiemelkedően frusztráló volt, az adott naptól függően. A fő dalszerző én, Trollhorn lennék, de Tundra is sok részt ír, amit aztán általában együtt gyúrunk össze tökéletessé. Emellett azonban a többi tagtól is sok visszajelzést és hangszerelési ötletet kapunk, tehát bár én vagyok a felelős a zenei ötletek és megoldások legtöbbjéért, a banda hangzása sosem lenne ilyen a többi tag nélkül. Írtam egy terebélyes blogot a dalírás általános folyamata kapcsán a http://yersiniafestis.blogspot.fi  címen, szóval, ha még többet szeretnél olvasni arról a folyamatról, ahogy a Finntroll-nóták készülnek, azt javaslom, látogasd meg az oldalt és így egy igazán mélyreható analízist olvashatsz a dalszerzés folyamatáról.

Kérlek, árulj el pár részletet a felvételekről és a gyártásról is!

A felvételek előtt tucatnyi demót vettünk fel (mint mindig), de most sok időt töltöttünk együtt a próbateremben is, ahelyett hogy a dolgokat egymagunkban a számítógép előtt tesztelgettük volna. Ez segített véglegesíteni minden tempót, az apróbb részleteket és a teljes hangzást. Mikor a felvételek elkezdődtek, nagyon izgatottak voltunk az anyag végleges összegyúrása miatt, nem akartuk egyszerűen csak „odafigyelve feljátszani a kottákat a merevlemezre”.

A stúdióban néhány komoly problémába is belefutottunk, mint például a gitársávok 90%-ának véletlen törlése és a keverés háromszori újrakezdése, de végül mégis megérte mindez. És remélem, hogy a puszta düh hallható is lett! 😀

Csak a zenekart hallhatjuk a lemezen vagy vendégzenészek is részt vettek a felvételekben? Ha igen, kik?

Van pár vendégzenész, akik kürtölnek, de általánosságban a metallal nem állnak kapcsolatban. A Turisasos Olli eljött hegedülni egy kicsit és a kórusokhoz és kiabálásokhoz Moonsorrow-s, Crimfallos és Rytmihäiriös barátaink álltak rendelkezésünkre, hogy közös kiáltásaink még nagyobb pusztítást vigyenek a számokba. Minden mást mi játszottunk fel, a bendzsóktól a kazookig és timpanikig és vissza.

Mikor fog megjelenni klip és melyik dalra? Eldőlt már egyáltalán?

Ma, haha! Egy poénos videót forgattunk a Häxbrygdre pár hete, melyben elegáns maskarák, hegyes fülek, vér, autójavítás, rossz számítógépes animáció és egy halom fura dolog látható.

Terveztek önálló lemezbemutató turnét vagy ezt összevonjátok a fő fesztiválszezonban adandó koncertekkel? Mostanában merre léptek fel?

A turné szervezése még a papírmunkák között van, de az év későbbi részében mindenképp lesz egy lemezbemutató turné is. Erről később lesz több információ, mikor már minden el lesz rendezve. Elég volt a Paganfestekből és a hasonlókból, ideje már, hogy ismét saját magunk csináljunk egy turnét. Ilyen utoljára 10 éve volt a Nattföddel és ez már túl régen volt. Legutóbbi bulinkat épp pár hete nyomtuk Tallinnban, Észtországban és a reakció elsöprő volt. Éljen Viru!

Honlapotokon sok lefixált dátumot láthatunk májusra és a nyárra, de egyelőre nincs magyar időpont. Lesz magyar buli ebben az intervallumban? Esetleg később?

„Persze!” Mindenképp megyünk Magyarországra és jól lezúzzuk városaitokat. De jelenleg sajnos nem tudok elárulni részleteket.

Lesz headliner turné is a fesztiválszezon után? Mennyire szeretitek az ilyen masszív turnékat?

Igen, lesz headliner turné a fesztiválszezon után. Az útvonal és a résztvevő bandák kérdése még számunkra is rejtélyes egy kissé, de ha minden a terv szerint halad, az emberek legalábbis nem lesznek csalódottak! A masszív turnék számomra teljesen rendben vannak, hisz én nem turnézok a csapattal, haha, de általánosságban azt gondolom, a banda igazán kedvel mindenféle körutat. Ez igazából inkább a körülményektől függ, mint a turné tényleges hosszától: például az Államokban turnézni szörnyű mind az ember pénztárcáját tekintve (nagyjából mindent magadnak kell fizetned, legrosszabb esetekben még az ételeket is), mind a távolságok terén, hisz azok ott ÓRIÁSIAK.

Köszönöm a válaszaidat és várunk titeket Magyarországon! Hozzátennél bármit az interjúhoz zárásként?

„Pogolkép?” 😀 Meg szeretném még említeni, hogy bár a Blodsvept most már megjelent és megvásárolható, számunkra a legjobb támogatás, ha eljöttök a bulikra és terjesztitek a trollok igéjét! De hé, ha úszol a lóvéban, vedd meg a lemezt és támogass minket, hogy később is adhassunk nektek ilyesmit. 😀 Éljenek a Magyar Hordák!!!!

———————————-

ENGLISH VERSION:

Answers by Henri Sorvali alias Trollhorn (band-leader; keyboards, guitars, folk instruments, additional vocals – only in studio). 

Greetings from Hungary! Your new album, Blodsvept will be out soon. When I’m writing these questions, only reviewers have listened to it yet. What feedbacks did you get from the journalists on the new material?

“Aggressive” has been a word we’ve heard a lot from the journalists, which we can also fully agree with. At least we hope the aggressiveness we tried to capture can be heard from the final product as well. Many people have also said that it is one of our best albums up to date! But then again, you know them journalists. 😀

I really enjoy this album, but what do you think about it? What is it like in your opinion and did you succeed to make the release you’d wanted to?

There isn’t basically a single thing we would like to change for now. But naturally, as time goes on, we’ll find them – it’s just natural. We did a TON of work making the album sound like it does and are very satisfied with the results. Basically, all the efforts, frustrations and horribly long days spent creating the album were finally paid off by large margin when we got the finished product on our hands. At some points we were ready to call it quits, but luckily we forced ourselves to finish what we had started.

Please tell about the conception behind the songs!

The overall concept is basically “how puny humans will be crushed by Nature, no matter how hard they try to fight against”. In the end, our creator will be the only dominant force and when all the human pest is gone, only Nature prevails. Greed and exploitation will end with the destruction of the human race…and the Mother laughs eternally while consuming this waste of oxygen onto her organisms once again to create something more co-operative. Humanity is a cancer.

My favourite song is Skogsdotter so far, what’s your one?

Some parts of Skogsdotter are my favourites as well. As is most of Mordminnen, Häxbrygd…and then Två Ormar’s “spooky middle-part” is my absolute favourite…and as you can see, it’s really hard to say only one song, heheh. I think that the ones with horns are my favourites, because they bring so much “new” onto the table, combining more traditional approach with a shit ton of GROOVE.

In the press news we could read that Finntroll built new elements like salsa, ska or klezmer in Blodsvept, but in my opinion these stuff aren’t so new, you’ve been mixing genres all the time. I think the only truly fresh sound is Vreth’s deeper growls. What do you think about these?

Well, we are obviously already known of mixing different stuff together since the beginning, so I agree with your statement. However, press releases are…well, press releases, if you get my point. 😀 Their job is only to wake some interest and urge people to check out what’s advertised. On the other hand, I’d rather see ads like this instead of “GENERIC FOLK METAL FROM FINLAND WITH DEEPER GROWLS OF VRETH!”, haha!

How was the composing going? Who’s the main composer of Finntroll? How did you write the tracks for Blodsvept?

The composing was extremely fun and extremely frustrating, depending on the day. The main composer would be me, Trollhorn, but also Tundra writes a lot of material which we usually meld together into perfection. We get a lot of feedback and arranging ideas from the other members as well, so even though I’m responsible for most of the musical ideas and solutions, we’d never sound as we do without the other members. I wrote a lengthy blog concerning the song-writing process in general at http://yersiniafestis.blogspot.fi, so if you’re interested to read more about the actual process of how Finntroll-songs are made, I suggest you check that out to find an extremely in-depth analysis of the composing process.

Please tell me some details about the recordings and production, too!

We did a ton of pre-production (as usual) before the recordings, but this time it involved quite a lot of time spent together in a rehearsal room instead of testing stuff only with computers. This helped us to finalize all the tempos, little details and overall groove. When the recordings started, we were very excited about actually pounding the stuff in with groove instead of just “performing notes carefully to the hard disk”.

We ran into some serious problems in the studio, like destroying accidentally 90% of all guitar tracks and starting the mix three times over but in the end everything was still worth it. And I hope the sheer anger can be heard as well! 😀

Can we hear only the band on the album or were there also guest musicians? If yes, who?

There are some guest musicians playing horns, but they haven’t anything to do with metal music in general. Olli from Turisas came to fiddle a bit and for the choirs and shouts we got our friends from Moonsorrow, Crimfall and Rytmihäiriö to screech some serious mayhem to the tracks with us. Everything else is performed by us, ranging from banjos to kazoos to timpanis and back.

When will you release a music video and for what song? Is it already decided?

Today, haha! We shot a fun video out of “Häxbrygd” a couple of weeks ago and it involves neat costumes, pointy ears, blood, car repairing, bad CGI and lots of weird stuff.

Are you planning an independent album release tour or will you unite it with your gigs in the main festival season? Where do you play recently?

The tour is still on the works on paper, but there will be a proper record-release tour later this year. More info on that later when we’ve settled everything down. Enough of Paganfests and such; it’s time for us to do a show of our own. Last time it was 10 years ago with Nattfödd, which is too long ago. Last show we played was in Tallinn, Estonia just a couple of weeks ago and the response was overwhelming. Hail Viru!

On your website we can see many fix shows in May and during the summer, but there’s no Hungarian date yet. Will there be a Hungarian show in this interval? Or later?

Persze! We will definitely come to Hungary and wreck your cities for good. But at this moment, I can’t tell any details unfortunately yet.

Are you planning a headlining tour after the festival season? How much do you like massive tours?

Yes, there will be a headlining tour after the festival season.  The route and bands involved is still a bit mysterious even for us, but if everything goes as planned, people shouldn’t at least be disappointed! Massive tours are fine for me, as I don’t tour with the band, haha, but in general I think the band prefers all sorts of tours, really. It’s more about the facilities than the actual length of the tour – for example, tours in the US are horrible for both to people’s wallets (you’ll pretty much pay everything by yourself, including food in the worst cases) and the travelling distances are HUGE.

Thank you for your answers and you’re very welcome in Hungary! Any additions to the interview or last words?

Pogolkép? 😀 I’d like to mention that even though Blodsvept is out now for people to buy, the best support is to come to our gigs and spread the trollish word! But hey, if you’re drowning on cash; buy the album and support us in order to bring you more of this stuff later as well. 😀 Hail the Hungarian Hordes!!!!

WEBhttp://www.finntroll.net/

Kapcsolódó cikkek

Finntroll, Skálmöld: vasárnap végre megvalósul a koncert

KMZ

Hot News: Finntroll – announce European tour dates!

KMZ

Finntroll, Týr, Skálmöld – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Őszi koncerthírek, Volbeat-Hegyalja jegyakció a Concerto Musicnál

KMZ

Hot News: Finntroll – Announce “Blodsvept Over Europe Tour 2013”

KMZ

Hot News: Finntroll – Premieres Video For ” Häxbrygd” On Metalhammer.co.uk

KMZ

FINNTROLL – Blodsvept

ST. Toma

Hot News: Finntroll – Post Album Teaser Trailer Online

KMZ

Hot News: Finntroll – Premiere Title Track From The New Album “Blodsvept” And Announce Special Release Shows!

KMZ

Hot News: Finntroll – Reveal Cover Artwork and Track-Listing For “Blodsvept”!

KMZ

Hot News: Finntroll – Recording Their 6th Album

KMZ

Hot News – Finntroll: Release Special European Tour Edition Of “Nifelvind”

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek